Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: USA a covid19
#1281 PostWysłany: 19 Kwi 2023 05:23 
Awatar użytkownika

platynowy
I z Dominikany ponoć też.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#1282 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:35 

niebieski
hej, wiem ze od 11 maja USA znosi obowiązek szczepień na wlocie, a ja mam lot 5 dni wcześniej z Gwatemali i średnio chce mi się teraz szczepić jak to już koniec obostrzeń ogólnie. Jak jest w praktyce? Słyszałem od paru osób ze nikt nie sprawdza już papierów. Liczę ze w Ameryce Centralnej tez maja luźniejsze podejście (czego już doświadczyłem w innych miejscach). Ktoś może się podzielić aktualną sytuacją?
 Profil Relacje PM off  

#1283 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

You do not need to present proof of COVID-19 vaccination or a negative COVID-19 test in order to enter Guatemala
 Profil Relacje PM off  

#1284 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:45 

niebieski
dzięki, ale pytanie było z Gwatemali do USA :)
 Profil Relacje PM off  

#1285 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:50 

srebrny
Co do zasady potrzebujesz potwierdzenia szczepienia. W praktyce bez tego nie wlecisz, chyba że Ci się fuksnie.
 Profil Relacje PM off  

#1286 PostWysłany: 21 Kwi 2023 12:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To ze nie sprawdzili im nie znaczy ze tobie nie sprawdzą, i wtedy nie polecisz. Więc 3 opcje: Hakuna Matata i nie sprawdzą, szczepisz się i lecisz lub czekasz na 11 maj
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1287 PostWysłany: 21 Kwi 2023 13:01 

srebrny
Nie ma pewności, czy 11 maja ta zasada zniknie.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1288 PostWysłany: 24 Kwi 2023 21:20 

Loty: 2
Kilometry: 3 276
Czy ktoś niedawno leciał do USA z nieszczepionym dzieckiem?
Informacyjnie na dniach lecę Swissem z Berlina do Miami.
Wypełniam ze strony przewoźnika dokument Proof-of-COVID-19-Vaccination-For-Noncitizen-Nonimmigrants-Passenger-Disclosure-and-Attestation.pdf
i czytam i czytam i nie wiem czy dobrze interpretuję. Wg dokumentu, zaświadczam, że po przylocie w ciągu 3-5 dni wykonam test. I teraz czy rzeczywiście ten test muszę wykonać? Chodzi mi o interpretację i klimat w Stanach. Z informacji o dostępnych testach, kwalifikują się takie dostępne w marketach, aptekach więc takie, których wynik jest dostępny tylko dla mnie. Czy może jest to jakoś sprawdzane albo przestrzegane albo czegoś nie zrozumiałem? Brakuje mi stwierdzeń/nakazów typu musisz albo kary za nieprzestrzeganie. A tu self-isolation i maseczka w przestrzeni publicznej w przypadku pozytywnego testu.
I tak przy okazji, jako dowód szczepienia, wydruk EU Digital Covid Certificate z portalu pacjenta, albo wersja cyfrowa z mobywatela, jest ok?

@misiakrp, a jak Tobie poszło?
 Profil Relacje PM off  

#1289 PostWysłany: 25 Kwi 2023 05:52 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Czy przed napisaniem tego długiego posta zadałeś sobie chwilę trudu na przeczytanie ostatnich 2 stron tego tematu? Przecież wszystko jest w tym temacie opisane.... wystarczy chcieć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1290 PostWysłany: 25 Kwi 2023 10:55 

Loty: 2
Kilometry: 3 276
A no strasznie długi i tak, zadałem. Stąd też odnoszę się do osoby, która miała podobną zagwozdkę i możliwe, że już ma doświadczenie w temacie.
Chyba, że nie podoba się pytanie o cert ale nie jest to clou wiadomości.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 25 Kwi 2023 12:20, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1291 PostWysłany: 25 Kwi 2023 11:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Prawo mówi, ze masz zrobisz test. Potem up to you, czy go zrobisz czy nie. Może przejdzie i nikt nie sprawdzi a może trafisz na kogoś kto cię będzie szczigać.

Co do drugiego pytania, to faktycznie, poszukaj 2-3 ostatnie strony i będziesz wiedzieć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#1292 PostWysłany: 30 Kwi 2023 11:44 

https://www.dailymail.co.uk/health/arti ... ng-US.html
 Profil Relacje PM off  

#1293 PostWysłany: 30 Kwi 2023 11:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Ten artykuł nic nie wnosi. Mam większe zaufanie do tego, co piszą choćby na flytrippers.com, gdzie tą zmianę w regulacjach CDC interpretują wyłącznie, jako aktualizację w zakresie rodzajów dopuszczalnych szczepionek, która nie oznacza, że wymóg szczepienia będzie obowiązywał nadal po 11.05.
Reasumując, na dziś nadal nic nie wiemy, ze wskazaniem jednak na to, że wymóg nie będzie przedłużony (gdyby ktoś chciał obstawiać). W ciągu najbliższych dni powinno się to ostatecznie i oficjalnie wyjaśnić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1294 PostWysłany: 30 Kwi 2023 12:09 

Do tej pory dzialali zgodnie z rekomendacja CDC. Artykul jest w temacie, ale masz racje, nie oznacza to przedluzenia restrykcji, a wszystko za 2 tyg bedziemy wiedziec.
 Profil Relacje PM off  

#1295 PostWysłany: 01 Maj 2023 13:01 

niebieski
bastek1988 napisał(a):
Czy ktoś niedawno leciał do USA z nieszczepionym dzieckiem?
Informacyjnie na dniach lecę Swissem z Berlina do Miami.
Wypełniam ze strony przewoźnika dokument Proof-of-COVID-19-Vaccination-For-Noncitizen-Nonimmigrants-Passenger-Disclosure-and-Attestation.pdf
i czytam i czytam i nie wiem czy dobrze interpretuję. Wg dokumentu, zaświadczam, że po przylocie w ciągu 3-5 dni wykonam test. I teraz czy rzeczywiście ten test muszę wykonać? Chodzi mi o interpretację i klimat w Stanach. Z informacji o dostępnych testach, kwalifikują się takie dostępne w marketach, aptekach więc takie, których wynik jest dostępny tylko dla mnie. Czy może jest to jakoś sprawdzane albo przestrzegane albo czegoś nie zrozumiałem? Brakuje mi stwierdzeń/nakazów typu musisz albo kary za nieprzestrzeganie. A tu self-isolation i maseczka w przestrzeni publicznej w przypadku pozytywnego testu.
I tak przy okazji, jako dowód szczepienia, wydruk EU Digital Covid Certificate z portalu pacjenta, albo wersja cyfrowa z mobywatela, jest ok?

@misiakrp, a jak Tobie poszło?

też miałem z tym problem, z interpretacją przepisów, bo były nie jednoznaczne, ogólnie dziwnie to mają napisane,
nie bałem się samych usa a bardziej rejsu na który po tygodniu zwiedzania mieliśmy popłynąć, tam też dziwnie napisane, wyszło na to że jedyna wzmianka odnośnie covid to była przy odprawie online, załączyłem swoje dokumenty a młodego oświadczenie że jest zwolniony, miałem mieć to wydrukowane i okazać przy nadawaniu bagazu, oczywiście nikt tego nie chciał, Pani na lotnisku (LUFA)stwierdziła ze już oddawana tego nie wymagają, a ja to po co mają tak napisane przy odprawie, nie szkoda lasów na te wydruki ?
podobnie nadrukowałem sie na rejs po czym okazało sie ze wystarczyło okazać w telefonie (moje wydruki zostawiłem w głównym i poszły już na statek ;) )

reasumując w usa nikt nawet nie wspomniał o covid, szczepieniach itp. o dziwo kontrola w Miami poszła szybko i gładko :)
nie robiłem testów młodemu ale byłem przygotowany (wyszukałem najbliżej portu)jakby na statek nie chcieli wpuścić

ps. wydruk z portalu pacjenta wystarczy ;)
Pewnie już jesteś w USA :)

#1296 PostWysłany: 02 Maj 2023 08:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Kto nie czytał jeszcze w czasie, gdy forum było chwilowo nieczynne, to informuję, że od 12.05 przylot do USA będzie możliwy bez szczepienia :)

https://www.dhs.gov/news/2023/05/01/dhs ... quirements

Edit: chociaż, gdy to czytam drugi raz, to się zastanawiam, czy aby na pewno? Tam jest mowa tylko o "land ports" i "ferry terminals". Czy te "land ports" obejmują też lotniska? Hmmm...

Ostatnio edytowany przez tropikey 02 Maj 2023 09:57, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1297 PostWysłany: 02 Maj 2023 08:45 

Właśnie też miałem wklejać, no i fajnie 😀
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.
eskie uważa post za pomocny.

#1298 PostWysłany: 02 Maj 2023 08:53 
Awatar użytkownika

platynowy
Te mój dopisek w edycji to efekt nie doczytania ostatniego zdania z komunikatu. Tam jest mowa o podróżach lotniczych (że będą działać, by i tam znieść wymóg).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
eskie uważa post za pomocny.

#1299 PostWysłany: 02 Maj 2023 10:57 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
https://www.whitehouse.gov/briefing-roo ... acilities/

"Today, we are announcing that the Administration will end the COVID-19 vaccine requirements for Federal employees, Federal contractors, and international air travelers at the end of the day on May 11, the same day that the COVID-19 public health emergency ends."
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1300 PostWysłany: 10 Maj 2023 17:57 
Awatar użytkownika

platynowy
To jeszcze dla porządku oficjalny komunikat na stronie CDC:

https://www.cdc.gov/quarantine/order-safe-travel.html

I oby w przyszłości już nie trzeba było wracać do tego (i podobnych) wątków.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość