Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#1101 PostWysłany: 18 Sie 2020 11:40 

srebrny
Przeczytaj jednak wreszcie OWU. ;)
Albo chociaż fragment, który przytoczyłem wyżej.
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#1102 PostWysłany: 18 Sie 2020 12:06 

złoty
Adam16q napisał(a):
boots napisał(a):
Jedyne, co szkodzi, to to:
Cytuj:
Oczywiście wszystko na szybko i nie doczytałem OWU.

oraz brak dokładnych oględzin przy odbiorze auta.

No właśnie nie rozumiesz. Jakbym doczytał to bym tego nie kupił.

#596 i 599 już ponad rok temu ostrzegano tu, że to ubezpieczenie psu na budę

ubezpieczenie-wynajetego-samochodu,1621,6151&start=580

Czyli faktycznie co najwyżej koresponduj z wypożyczalnią, walcz i podawaj argumenty w postaci relacji osób z tobą podróżujących, że te drobne rozprucie było już przed twoim wypożyczeniem

A nuż zmniejszą czy zwrócą część kwoty, gdy nie wszędzie gdzie możliwie ich obsmaruj za zachowanie o znamionach oszukańczych (bo do sądu włoskiego zapewne pozwu nie złożysz)
 Profil Relacje PM off
Adam16q uważa post za pomocny.

#1103 PostWysłany: 18 Sie 2020 12:32 

Nie - trop jest dobry, odwołanie i potem rzecznik. Pewne argumenty mam - zgodne z OWU.

Szkoda, że nie ma na górze podpiętych opinii, bo przekopanie się przez 56 stron nie jest łatwe.

Z wypożyczalnią będę osobno sobie działał, raczej chargebackiem, bo na email nie raczyli odpowiedzieć.

Ostatnio edytowany przez michzak, 19 Sie 2020 09:01, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 18 Sie 2020 12:36 

srebrny
Cytuj:
.Pewne argumenty mam - zgodne z OWU.

Napiszesz nam, jakie? Na pewno ta wiedza komuś się przyda...
 Profil Relacje PM off  

#1105 PostWysłany: 18 Sie 2020 13:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Piszcie konkretnie proszę, aby wątek miał wartość merytoryczną dla osób, które wchodzą by poczytać o takich produktach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#1106 PostWysłany: 19 Sie 2020 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
-- 19 Sie 2020 08:40 --

vincenz napisał(a):
kolejny założony temat będzie brzmiał "Warta się wypięła, mimo, że zapłaciłem za ubezpieczenie, co robić?!".

Prorok :)

Tapnięte...

-- 19 Sie 2020 17:50 --

Adam16q napisał(a):
Z wypożyczalnią będę osobno sobie działał, raczej chargebackiem, bo na email nie raczyli odpowiedzieć.

Obawiam się, że nic nie wskórasz w ten sposób - nie masz żadnych dowodów, że uszkodzenie istniało już wcześniej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
nick uważa post za pomocny.

#1107 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:45 

Korzystał ktoś może z ubezpieczenia dla karty PKO MASTERCARD PLATINUM? Jest tam ubezpieczenie zniesienia wkładu własnego do 1000 eur. Czy lepiej jednak klasycznie WorldWide albo Questor?
 Profil Relacje PM off  

#1108 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:55 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
W warunkach PKO jest zdaje się ograniczenie do zdarzeń będących skutkiem wypadku, czyli jakiekolwiek zarysowania przy parkowaniu, ściemy wypożyczalni itp. nie będą się kwalifikowały.
No i 1000 EUR może nie wystarczyć przy większej szkodzie - ostatnio wypożyczałem auto w Grecji i wkład własny był 1100 EUR.

#1109 PostWysłany: 21 Sie 2020 13:22 

złoty
@Sudoku - nie pisz takich rzeczy, bo to nie jest prawda.
Dyskusja o tym była ponad rok temu (zapis w warunkach był trudny do interpretacji) potem zmienili warunki zasypani pytaniami (też ludzi z Forum) i zmienili zapis na jasny i czytelny. To co napisałeś podlega ubezpieczeniu.
Definicja Wypadku z OWU
Wypadek – zdarzenie, w wyniku którego Wynajęty Samochód uległ
uszkodzeniu lub zniszczeniu:
1) wypadek drogowy lub kolizja przy współudziale innych
uczestników ruchu drogowego;
2) pozostałe wypadki lub kolizje powstałe wskutek nagłego
działania siły mechanicznej w momencie zetknięcia się
Wynajętego Samochodu z innymi pojazdami, osobami,
przedmiotami lub zwierzętami, pochodzącymi z zewnątrz
Pojazdu;
3) uszkodzenie Wynajętego Samochodu przez osobę trzecią
 Profil Relacje PM off
Oxy lubi ten post.
Sudoku uważa post za pomocny.

#1110 PostWysłany: 21 Sie 2020 14:27 

A w praktyce, ktoś korzystał z tego ubezpieczenia?
Nie robią problemów z wypłatą w przypadku np. uszkodzenia felgi?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 21 Sie 2020 15:36, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1111 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:20 

złoty
Obserwuję ten temat i już ktoś pisał, że korzystał i wszystko było OK, ktoś inny pisał, że zna kogoś kto skorzystał i było OK - choć zawsze z pierwszej ręki informacje są pewniejsze.
Można tylko zaapelować - jeśli skorzystałeś z ubezpieczenia do KK PKO - napisz o tym, podziel się wrażeniami!
 Profil Relacje PM off  

#1112 PostWysłany: 21 Sie 2020 15:24 

platynowy
lluukk napisał(a):
@Sudoku - nie pisz takich rzeczy, bo to nie jest prawda.

Dlatego napisałem "zdaje się". Jeżeli jest inaczej i to w dodatku lepiej, to bardzo dobrze i dziękuję za tą informację.
lluukk lubi ten post.

#1113 PostWysłany: 21 Sie 2020 17:35 
Awatar użytkownika

A jak interpretować OWU do Visy Infinite z ING (https://www.ing.pl/_fileserver/item/1130646) - jest w ogóle potrzebne ubezpieczenie do samochodu ?
W warunkach PKO napisali wprost że potrzebna jest polisa:
Cytuj:
Przedmiotem ubezpieczenia jest kwota udziału własnego, co
oznacza określoną w polisie ubezpieczenia autocasco Wynajętego
Samochodu kwotę,
jaką Ubezpieczony w ramach Umowy najmu
samochodu zawartej z przedsiębiorcą zawodowo trudniącym się
wynajmem pojazdów, pokrył we własnym zakresie w związku z
łącznym zaistnieniem dwóch przesłanek:
1) wystąpienia Wypadku podczas Podróży zagranicznej w
Okresie ubezpieczenia;
2) obciążenia Ubezpieczonego pokryciem kwoty udziału własnego
w związku z Wypadkiem.

W ING jest tylko:
Cytuj:
  Udział własny – kwota wskazana w umowie wynajmu Auta, do której
pokrycia zobowiązany jest Ubezpieczony w przypadku uszkodzenia Auta
podczas jego użytkowania w trakcie trwania umowy wynajmu.

Zwłaszcza że kwota 50 tys EUR spokojnie wystarcza na pokrycie 'udziału własnego' najczęściej wypożyczanych samochodów nawet przy kradzieży, a zdarzenie jest zdefiniowane jako:
Cytuj:
Zdarzeniem ubezpieczeniowym jest uszkodzenie lub kradzież Auta, w tym
również uszkodzenie jego opon lub szyb.

W wyłączeniach odpowiedzialności nie wspominają że samochody bez polisy AC nie są objęte ubezpieczeniem... 8-)
 Profil Relacje PM off  

#1114 PostWysłany: 22 Sie 2020 14:38 

złoty
Dlaczego nie zadasz tego pytania "fachowcom" otrzymując na nie pisemną odpowiedź przez Moje ING czy w PZU ?????????

Przypominam, że jesteś klientem premium czy nawet Vip 8-)
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#1115 PostWysłany: 28 Sie 2020 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 82 228
Z ulgą na sercu mogę wam zdecydowanie polecić worldwideinsure. Uszkodzona nowiutka X1 w Portugalii podczas parkowania. Wypożyczalnia policzyła nas bardzo mało za szkodę bo 393 EUR. Wysłałem dokumenty po 5 dniach otrzymałem maila, że claim został zaakceptowany i pieniądze powinny pojawić się na koncie do 5 dni roboczych! Pomimo negatywnych komentarzy na internecie zdecydowanie ich polecam !

Image

Image

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 31 Sie 2020 16:48, edytowano w sumie 1 raz
Poprawienie nazwy firmy.
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 31 Sie 2020 11:16 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Revan_ napisał(a):
Kod na -10% do Questor: QUE2330
Ubezpieczenie roczne wychodzi po 45 euro.

Kod ładnie wchodzi, wnioskuje do moderatorów by przypiąć kod u góry do wikipostu.
Dzięki @Revan_

Warto pamiętać również o cashbacku z quidco ;)
Ubezpieczenie roczne worldwide wychodzi 55,80EUR - 6,70EUR cashback

#1117 PostWysłany: 05 Wrz 2020 10:58 

Witam forumowiczów, po tygodniu spędzonym w Portugalii jutro będę oddawał samochód do wypożyczalni. Wypożyczałem w Guerin, no i mam małą wgniotkę na drzwiach, za którą najprawdopodobniej mnie obciążą. Mam podstawowe ubezpieczenie z Guerina plus wykupiłem Worldwideinsurance. Jak wygląda procedura ewentualnego zwrotu pieniędzy z Worldwideinsurance ? Jakie dokumenty potrzebuje na miejscu z ubezpieczalni? Pytanie może proste ale nie chcę popełnić jakiegoś błędu. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
malediwy lubi ten post.

#1118 PostWysłany: 05 Wrz 2020 11:23 

złoty
Sprawdzałeś listę dokumentów na stronie WWI?
Kod:
a. a copy of your certificate of insurance.
b. a copy of your car rental agreement.
c. a copy of the Law Enforcement/Police report if:
i. you are involved in an accident with a third party, or
ii. its required by law in the country where the incident occurs.
iii. your claim relates to stolen personal possessions.
d. a copy of the car rental company’s accident damage or breakdown report which shows the detail of each of the costs incurred.
e. itemised repair invoices/receipts/other documents confirming the breakdown of the amount you have paid in respect of accidental damage or loss for which the car rental company holds you responsible.
f. a copy of your credit card statement showing payment of the damages claimed.
g. a copy of the driving licence of the lead named driver and the person involved in the accident (the driver at the time of the accident).
h. Photographs of any damage, including the vehicle number plate.
Failure to provide this information may result in your claim being delayed. If a claim is made or lawsuit is brought against you, you should immediately forward every demand, notice, summons or other process received by you or your representative, unanswered, to ClaimEz.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#1119 PostWysłany: 05 Wrz 2020 11:26 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
Ja niestety Ci nie pomogą bo szczęśliwie nigdy nie musiałem wykorzystywać tego ubezpieczenia ale zawsze je wykupuje. Teraz wykupiłem nawet na cały rok więc jestem bardzo ciekaw jak zakończy się Twoja sprawa. Mam nadzieję że ją opiszesz!

#1120 PostWysłany: 05 Wrz 2020 18:31 

platynowy
@dejwex1990
Niedawno miałem ewidentną ściemę wypożyczalni - znalezione w pół minuty przy zdawaniu auta lekkie wgniecienie pod progiem, żeby które znaleźć przy odbiorze trzebaby oglądać samochód na czworaka.
Do zgłoszenia szkody potrzebne były nast. dokumenty:
raport ze zdarzenia - jeżeli wypożyczalnie Cię skasuje, to na pewno taki przygotują; ja dostałem następnego dnia mailem ze zdjęciami, opisem, wyceną naprawy itp.
kopia umowy wynajmu
kopia prawa jazdy
potwierdzenie zapłaty
raport policji (jeżeli taki został wystawiony)

Potem zażyczyli sobie fakturę za naprawę, której nie miałem i nie spodziewałem się, żeby wypożyczalnia miała, bo przecież potrzebują tego wgniecenia do łowienia kolejnych jeleni. Ale napisałem do nich i odpisali, że samochód jest sprawny, więc może naprawią po sezonie, bo teraz nie mogą go wyłączyć z użytkowania, bo straciliby na tym.
Przekazałem tę odpowiedź do WWI i na tym w zasadzie się zakończyło.
Cały proces likiwidacji szkody online i sprawnie. W ciągu 10 dni od zgłoszenia kasa była już na koncie. Duży plus dla WWI.
I przy okazji ostrzegam przed wypożyczalnią Carwiz , gdyż są dość mocno obecni w Grecji i Chorwacji. Omijać z daleka.
malediwy lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości