Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 18 Kwi 2017 16:48 

-- 18 Kwi 2017 17:46 --

Aga_podrozniczka
Bardzo ci dziękuję za pomoc !
Wychodzi na to że cudem odzyskałem kasę za sam wynajem i musiałby się zdarzyć drugi cud żeby oddali mi za ubezpieczenie...

-- 18 Kwi 2017 17:48 --

Swoją drogą rezerwując przez stronę Ryanair można się nieźle naciąć bo dają takie potwierdzenie że na miejscu klient nie ponosi żadnych dodatkowych opłat.
 Profil Relacje PM off  

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#202 PostWysłany: 18 Kwi 2017 23:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Bardzo pouczający przypadek. W Hiszpanii samochód wypożyczałem kilka razy, na szczęście - jak widać - nigdy nie był to RecordGo a teraz już wiem, że należy ich unikać. Korzystam z rocznego ubezpieczenia icarhire, świadomie godzę się na blokadę na karcie ale jakby ktoś chciał mi jeszcze wmówić, że nie wypożyczą mi samochodu dopóki nie zapłacę za ich ubezpieczenie to też bym się wkurzył.

Z Axą spróbuj na zasadzie, wynajem nie doszedł do skutku ze strony wypożyczalni - masz na to papier bo zwrócili ci kasę. Jak nie było wypożyczenia, to nie było za co płacić składki ubezpieczenia. Szanse małe, ale zawsze warto spróbować.
Amigo lubi ten post.
Amigo uważa post za pomocny.

#203 PostWysłany: 19 Kwi 2017 00:20 

platynowy
http://www.recordrentacar.com/car_hire/ ... xcess-fee/

Może źle to interpretuje, bo faktycznie jest napisane bardzo niejednoznacznie, ale tabelka na dole strony zdecydowanie sugeruje na standardową sytuacje - czyli wypożyczasz z wkładem własnym €950, albo wykupujesz ich dodatkową opcje "Total Comfort" i nie zostawiasz depozytu.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 19 Kwi 2017 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Taka jest teoria, ale jak widac praktyka jest inna . To nie jest jedyna firma, ktora probuje zmusic klientow do kupna polis u nich. Identyczne opinie znajdziesz o firmie Gold Car i zapewne paru innych. Tylko nazwy mozna zmieniac, system dzialania jest taki sam. Zmusic klienta do kupna polisy albo odmowic wypozyczenia. Druga opcja, to obciazyc kosztami za uszkodzenie, jesli nie kupil polisy. Wiekszosc osob poklnie, ale ulegnie, szczegolnie rodziny z dziecmi. Nie kazdy bedzie tez walczyl o odzyskanie pieniedzy za obciazenie, bo jest to trudne i czasochlonne.

#205 PostWysłany: 19 Kwi 2017 10:50 

-- 19 Kwi 2017 11:37 --

NBE322 napisał(a):
http://www.recordrentacar.com/car_hire/blog/en/i-have-an-insurance-policy-with-a-broker-do-i-have-to-pay-for-an-excess-fee/

Może źle to interpretuje, bo faktycznie jest napisane bardzo niejednoznacznie, ale tabelka na dole strony zdecydowanie sugeruje na standardową sytuacje - czyli wypożyczasz z wkładem własnym €950, albo wykupujesz ich dodatkową opcje "Total Comfort" i nie zostawiasz depozytu.

Według tabeli na to wychodzi jak mówisz ale na miejscu wymagali limitu 1200 EUR + obowiązkowo 200 EUR ubezpieczenia bezzwrotnego O kwocie 950 EUR nie było nawet słowa...
Dodatkowo na stronie Ryanair było napisane że jest opłata za dodatkowego kierowcę na miejscu, natomiast na miejscu babka nam powiedziała że nie ma żadnej opłaty... Nic nam się nie zgadzało.
Zresztą poprosiliśmy aby na piśmie dała nam że nie zgadzamy się na dodatkową opłatę i dlatego rezygnujemy z najmu. To nam w pewien sposób pomogło przy zwrocie kwoty za wynajem.

-- 19 Kwi 2017 11:50 --

Aga_podrozniczka napisał(a):
Taka jest teoria, ale jak widac praktyka jest inna . To nie jest jedyna firma, ktora probuje zmusic klientow do kupna polis u nich. Identyczne opinie znajdziesz o firmie Gold Car i zapewne paru innych. Tylko nazwy mozna zmieniac, system dzialania jest taki sam. Zmusic klienta do kupna polisy albo odmowic wypozyczenia. Druga opcja, to obciazyc kosztami za uszkodzenie, jesli nie kupil polisy. Wiekszosc osob poklnie, ale ulegnie, szczegolnie rodziny z dziecmi. Nie kazdy bedzie tez walczyl o odzyskanie pieniedzy za obciazenie, bo jest to trudne i czasochlonne.

Dokładnie jest tak jak mówisz liczą na naiwność ludzi.... pierwszy raz spotkaliśmy się z takimi praktykami ze strony wypożyczalni a nie jest to nasz pierwszy wynajem. Faktycznie zachęcili nas ceną i dlatego wybraliśmy tą firmę - w ramach oszczędności. Teraz jesteśmy stratni i od roku staramy się odzyskać kasę. Wysłaliśmy masę maili i potwierdzeń Record Go odpowiadał, teraz AXA nas olewa i nawet nie odpisuje.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 24 Kwi 2017 15:28 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Czy ktoś się orientuje czy całoroczne ubezpieczenie np. na icarhireinsurance.com będzie też miało zastosowanie przy korzystaniu z tzw. carsharingu np. 4Mobility w Warszawie czy Traficar w Krakowie lub skuterów w tej formie ?
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 24 Kwi 2017 15:36 
Awatar użytkownika

niebieski
A to nie podpada pod kategorie car clubs przypadkiem?
2 ludzi lubi ten post.

#208 PostWysłany: 24 Kwi 2017 16:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@‌Manuel‌ jak pisze Aga_podrozniczka to powinno właśnie podpadać pod Car Club insurance https://www.icarhireinsurance.com/car-c ... e-products
Zwróć uwagę, że oprócz oferty Car Club Excess masz też Car Club plus Europe, gdzie masz połączoną ofertę ubezpieczenia na carsharing i klasyczny wynajem samochodów.
2 ludzi lubi ten post.

#209 PostWysłany: 25 Kwi 2017 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Mam auto z holiday autos . Wybrałem opcję z ubezpieczeniem . przy Voucherze na auto przyszła polsa z AXA. Polisa w języku polskim. Czy ktoś korzystał z tego pośrednika w meksyku?
Mam dziwne wrażenie że polisa jest dodatkową polisą płatną u pośrednika nie związana z konkretną wypożyczalnią. Jak pojade do wypożyczalni okaże się ze muszę albo u nich wykupić ubezpieczenie albo zostawić kaucje w wysokości o2500 USD.
Ktoś cos doradzi?

#210 PostWysłany: 25 Kwi 2017 23:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest to dodatkowa polisa sprzedana przez Holiday Autos. Prawdopodobnie excess bedzie wymagany na miejscu w postaci blokady na karcie. Natomiast w przypadku obciazen na karcie, bedziesz kontaktowal sie z Holiday Autos i oni powinni to zalatwic kontaktujac sie bezposrednio z wypozyczalnia by dostac wiecej informacji od nich. Tak wygladala procedura na Maderze w przypadku wypozyczenia przez nich z ich dodatkowym ubezpieczeniem.

#211 PostWysłany: 26 Kwi 2017 01:35 

Pytanie, czy ubezpieczenie typu www.worldwideinsure.com obejmuje samochody wypożyczone przez www.turo.com ?
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:35 

Dzień dobry,
Wybieram się na Cypr i chciałbym zapytać, czy ktoś wypożyczał tam auto wykupując ubezpieczenie w worldwideinsure lub iCarhireinsurance.
Planuję jeszcze kilka podróży, więc bardziej się opłaca chyba tego rodzaju ubezpieczenie niż jednorazowa akcja (która i tak jest droższa).
Ma ktoś jakieś doświadczenia z Cyprem?
Bardzo proszę o radę.
Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:43 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@‌Benobi‌ ja wypożyczałem auto na Cyprze (w Thriffty) i brałem ubezpieczenie w zewnętrznej firmie (nie pamiętam już w której, ale jednej z tych które wymieniłeś). Nie uszkodziłem auta, więc nie zgłaszałem żadnej szkody, a wypożyczalnia też nie naciskała na wykup ubezpieczenia u nich.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.
Benobi uważa post za pomocny.

#214 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:56 

vincenz napisał(a):
@‌Benobi‌ ja wypożyczałem auto na Cyprze (w Thriffty) i brałem ubezpieczenie w zewnętrznej firmie (nie pamiętam już w której, ale jednej z tych które wymieniłeś). Nie uszkodziłem auta, więc nie zgłaszałem żadnej szkody, a wypożyczalnia też nie naciskała na wykup ubezpieczenia u nich.

Dzięki za info :)
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 15 Maj 2017 10:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja mam roczne w icarhireinsurance. Na Cyprze wypożyczałem w Sixt w Pafos (rezerwowane przez stronę Ryanair), w wypożyczalni spytali czy chcę dokupić dodatkowe ubezpieczenie, odpowiedziałem że mam w zewnętrznej firmie, więc nie cisnęli.
Benobi lubi ten post.

#216 PostWysłany: 22 Maj 2017 12:27 

Dzięki za info.
Dla pewności powiedzcie proszę, czy na Cyprze potrzebne jest międzynarodowe prawo jazdy, czy wystarczy na bank krajowe?
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 22 Maj 2017 13:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W części greckiej na bank wystarcza krajowe - było nas dwóch kierowców, żaden z nas nie miał międzynarodowego.

#218 PostWysłany: 22 Maj 2017 22:02 

Bedę w okolicach Larnaki (auto chcę wypożyczyć przy lotnisku), czy tam wystarcza krajowe?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 22 Maj 2017 23:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Larnaka jest w greckiej części wyspy, czyli polskie prawo jazdy wystarczy.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 23 Maj 2017 09:47, edytowano w sumie 1 raz
Zdublowany post
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.

#220 PostWysłany: 23 Maj 2017 09:19 

bardzo dziękuję za info :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość