Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lut 2011 00:23 

Witajcie.
Jeszcze nigdy nie leciałem liniami Ryanair. Nie miałem zaufania do tych linii. W sumie wybrałem je dlatego ze latają z lotniska Szczecin (Goleniów) - możne to trochę głupie , ale chciałem promować lokalny port lotniczy. Dziwie się , że port lotniczy ma podpisana z nimi taka kiepska umowę. Niemieckiego lotniska w Magdeburu nie ruszyli. I tu niespodzianka bilet kupiłem dla całej rodziny (moja to 4 osoby + druga 3) zarezerwowałem noclegi. Wczoraj loguje się, aby sprawdzić kumplowi czy są miejsca , a tu ... niespodzianka. Poszperałem w sieci i okazało się , ze Ryanair kombinuje dostać dotacje i chce wymusić na rządzie Katalonii.
Tak naprawdę nie wiem co robić , na stronie nie ma jakiegoś oficjalnego stanowiska, na lotnisku mówią zeby poczekać ponieważ możne się wyjaśnić za tydzień.
I tu moje pytanie.
Jeśli lot naprawdę się nie odbędzie i linia będzie zawieszona, to czy otrzymam możliwość wylotu z innego lotniska np. Poznan , Wroclaw, czy cos w Niemczech? Jak to się odbywa. Czy będę musiał dopłacić za różnice w aktualnej cenie? Kiedy kupowałem cena biletu była inna niż teraz np w Poznaniu. I tu najważniejsze czy dostane jakiegoś maila z informacja czy mam dzwonić na ta sławną złotą infolinie. Czas leci a te tanie bilety drożeją. Z drugiej strony jeśli kupie teraz następne z innego lotniska , a wszystko się wyjaśni to będzie kicha ?
Jeśli można proszę o informacje jak działo się to w innych lotniskach co wtedy trzeba było zrobić. Chodzi mi o doświadczenia i porady.

Dziękuje i proszę o poradę.
 Profil Relacje PM off  

✨Na jarmark do stolicy Włoch 🎄🍕Przedłużony weekend Rzymie za 779 PLN 🥰 ✨Na jarmark do stolicy Włoch 🎄🍕Przedłużony weekend Rzymie za 779 PLN 🥰
Wypad all inclusive na Fuerteventurę 🏝️🏌️‍♂️ 4* hotel przy polu golfowym za 2645 PLN Wypad all inclusive na Fuerteventurę 🏝️🏌️‍♂️ 4* hotel przy polu golfowym za 2645 PLN
#2 PostWysłany: 19 Lut 2011 00:26 

niebieski
Jeśli lotu nie będzie faktycznie to:
przysługuje Ci zwrot biletów albo przebukowanie na inną trasę. Jeśli powiadomią Cię o fakcie mniej niż 14 dni przed datą lotu należy Ci się odszkodowanie. Ale wszystko to byś wiedział gdybyś poczytał to forum bo nie dalej jak wczoraj pisałem odpowiedz na to samo pytanie :P
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lut 2011 00:39 

Przepraszam, moja wina. I jeszcze jedno to "przebookowanie" rozumiem ze będę mógł wybrać sobie lotnisko bez dodatkowych opląt?
W sumie to jest jakieś wyjście jeśli w grę wchodzi Wrocław albo Poznań to super.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lut 2011 00:45 
Awatar użytkownika

Tak, nie powinno być problemu na bezpłatną zmianę innego połączenia operowanego przez Ryanair. Po prostu dzwonisz na infolinię i opisujesz sytuację. Może uda Ci się coś dalszego? Jakiś tani dolot do Brukseli Charleroi dokupisz, a dalej jakiś lot zmieniony np. na Kanary 8-)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lut 2011 01:38 

Jak to mowia kamien z serca :) a juz sie balem ze rodznika obciazy mnie za cale zlo :)
Czyli poczekac jeszcze ok miesiaca i dzonic na infolinie 0703 303033 ? Czy mozna zrobic to przez internet?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lut 2011 01:53 
Awatar użytkownika

Tutaj podobny temat> viewtopic.php?f=15&t=1111&hilit=odwo%C5%82any
Numery telefonów na stronie Ryanaira http://www.ryanair.com/pl/pytania/numer ... ntaktowych
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lut 2011 17:08 

Ok czyli czekam jeszcze tydzień i jeśli się nikt nie odezwie dzwonie na infolinie i przebookowuje bilety na Poznań albo Wrocław. Jeśli tak będzie to przeboleje ten Szczecin (Goleniow).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lut 2011 22:28 

Jestem w takiej samej sytuacji, tyle że ja mam lot z Gdańska. Z ostatnich informacji wynikało, że Ryanair będzie latał z Gdańska do końca kwietnia - dziś zniknęły wszystkie loty do Girony w kwietniu....to chyba nie za dobry znak..:/
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Lut 2011 12:14 

Taki jest uroki tanich lini :) Ja mam nadzieje ze tak jak gdzies czytalem bedzie mozna przebookowac na inny port lotniczy np. Poznan.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lut 2011 12:46 

niebieski
Półoficjalne stanowisko Ryanaira jest na razie takie iż wstrzymana jest możliwość robienia nowych rezerwacji na te trasy. Rozmowy trwają i dopóki nie ma oficjalnego komunikatu o odwołaniu lotu można sobie gdybać. Zresztą i tak dopóki was nie poinformują że lot jest odwołany to lecicie.

Półoficjalny gdyż takie tłumaczenie można usłyszeć na infolinii Ryanaira.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Lut 2011 13:12 

Czyli tak trzeba czekac na maila. Mnie osobiscie interesuje tylko abym dolecial z rodzinka do tej Girony, moze byc i przez Londyn :)
Jesli przewoznik ktorym jest Ryanair przebokuje bilet bez doplaty za przebokowanie i roznice w cenie to nie ma sprawy.
To sa przeciez wakacje. Przynajmnie dla mnie. Na poczatku balem (mam juz zarezerwowany apartament dla rodzinki w Tossa) sie poniewaz teraz jest jeszcze czas na kupienie biletu z innego lotniska, ale dzieki odpowiedza na forum widze ze Ryanair raczej wywiaze sie z zakupionej uslugi. Jest to przeciez naprawde duza firma. Dla mnie zwrot za bilet raczej nie wchodzi w rachube , do konca bede liczyl na przelot (nawet z przesiadka, albo z innego lotniska)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Lut 2011 13:19 

niebieski
jeśli odwołają CI lot nie licz na lot z przesiadką, co najwyżej z innego miasta gdzie będziesz musiał dotrzeć na swój koszt
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Lut 2011 13:55 

Generalnie sytuacja jest patowa. Z jednej strony Ryan trzyma nasza kasę i nie odwołuje lotów, z drugiej podaje w komunikacie na swojej stronie, że usuwa połączenia. Gra na czas, a 15 dni przed odlotem dowiemy się, że lot został odwołany.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Lut 2011 14:27 

Przed godzina dostalem maila z Ryanair ze moga oddac kase albo zmienic miejsce wylotu. Oczywiscie zadzwonilem i zgodzilem sie na zmiane miejsca wylotu na Wroclaw. Dodzwonic sie mozna jest obsluga w jezyku polskim , mily Pan zalatwil cala zmiane bardzo sprawnie. Zaraz potem doszedl mail z potwierdzeniem. Moim zdaniem super obsluga. Jak do tej pory wywiazuja sie, a co do samego portu lotniczego w Szczecinie (Goleniow) - trudno nie maja takiej sily przebicia i zamawiajac bilet zdawalem sobie z tego sprawe. Wroclaw to Euro 2012 , a Szczecin - szkoda, tu wlasnie widac dokad ida pieniadze. Plus dla Ryanair.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Lut 2011 15:00 

Też dostałem godzinę temu maila z informacją w sprawie lotów do Girony z Gdańska "Szanowny Panie, Ryanair z przykrością zawiadamia, że z powodów operacyjnych od 27/03/2011 - 29/10/2011 poniższe loty zostają odwołane."
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Lut 2011 15:06 

niebieski
Fajnie, że jesteś zadowolony :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lut 2011 15:55 

Mam jeszcze dla mnie wazne a dla latajacych blache pytanie.
Lece z 4 osobowa rodzina i mam kupione 2 x 2 (czyli jedna rezerwacja podwojna oraz druga podwojna)
Jak wyglada sprawa odprawy online to w sumie wiem loguje wpisuje dane i dalej drukuje, ale w ilu egzemplarzach?
Czy kazdy musi miec swoj ? Dodam ze ten drugi pasazer to dziecko (czyli dorosly + dziecko, dorosly + dziecko)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Lut 2011 16:01 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Kazdy ma swoja karte pokladowa, niezaleznie czy dorosly, dziecko czy niemowle. Potrzebny jest jeden egzemplarz. Wchodzisz na rezerwacje i odprawiasz wszystkich tam wyswietlonych.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 24 Lut 2011 16:14 

Bardzo dziekuje i przepraszam ze takie pytanie , ale lecimy Ryanair-em pierwszy raz i wole nie miec problemow i dowiedziec sie wszystkiego wczesniej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości