Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141, 142  Następna
Autor Wiadomość
#2781 PostWysłany: 02 Kwi 2025 22:51 

niebieski
@1955845624

Moim zdaniem w PL nie istnieje ubezpieczenie o jakim myślisz. A przynajmniej się nie spotkałem.
Najlepszy sposób to ten podany przez @meczko lub ubezpieczenie jako członek rodziny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
#2782 PostWysłany: 03 Kwi 2025 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, dało mi to do myślenia. Napisałem już maila z zapytaniem do księgowej jak ona to widzi, bo rzeczywiście: albo ta umowa zlecenie (tylko tu pytanie, czy od tej dajmy na to kwoty 100zł. będzie to jakiś procent owego ubezpieczenia, czy raczej ryczałt do pokrycia "z urzędu", który wyniesie kilkaset złotych? Bo takie coś nie przejdzie). Raczej nie chcę wykupić takiego ubezpieczenia samodzielnie, bo niewiele więcej miałbym do zrekompensowania szefowi pełnego zusu (czyli tak, jak gdybym był po prostu w pracy). Natomiast idealnym wydaje się być pomysł @Maciek737 - bardzo dziękuję! Jeżeli nie ta pierwsza umowa (zlecenie), to to będzie właśnie TA opcja.

Natomiast wtedy, żeby dołożyć jakieś sensowne ubezpieczenie w przypadku takiej pomocy zarówno w PL jak i za granicą (żadne sporty ekstremalne - zwykłe "życie wygodnego podróżnika"), ale żeby nie było trzeba kupować oddzielnie: 1. zdrowotne w PL; 2. dla każdego wyjazdu oddzielnie - tylko coś "sumarycznego" i tu ważne - poza tymi kartami, bo nikt mi już trzeciej kredytowej nie da :D - coś polecicie? Ja wiem, że na rynku jest tego sporo i tak, wiem - OWU. Ale chodzi mi właśnie o zdanie kogoś kto takie ubezpieczenie miał, potrzebował jakiejś tam pomocy, zadziałało sprawnie, itp. Oczywiście coś tam kupię, ale co sprawdzona opinia, to zarazem lepszy wybór. Dzięki wszystkim!
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.

#2783 PostWysłany: 03 Kwi 2025 11:43 

srebrny
Moim zdaniem nic takiego nie istnieje.
 Profil Relacje PM off
kumkwat_kwiat lubi ten post.

#2784 PostWysłany: 03 Kwi 2025 13:22 

niebieski
W Polsce to ubezpieczenie nazywa się NFZ. Innego nie znam.
 Profil Relacje PM off  

#2785 PostWysłany: 03 Kwi 2025 13:46 
Awatar użytkownika

niebieski
A takie coś @boots @kumkwat_kwiat ?

https://mediccentre.pl/pakiet/platynowy-indywidualny
https://mediccentre.pl/ubezpieczenia-szpitalne
 Profil Relacje PM off  

#2786 PostWysłany: 03 Kwi 2025 13:54 

złoty
Składka na NFZ od umowy zlecenia wynosi 9% kwoty, tu nie ma ryczałtu.
Można sobie wygooglać w sieci kalkulatory wynagrodzeń i policzyć dokładnie ile wyjdzie NFZ i podatku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2787 PostWysłany: 03 Kwi 2025 14:08 

srebrny
@1955845624
Ale przecież żadne z nich nie spełniają Twoich oczekiwań.
W przypadku ubezpieczenia szpitalnego sprawdź dokładnie OWU i cenę. A to pierwsze w mojej ocenie nie ma zbytnio sensu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2788 PostWysłany: 03 Kwi 2025 15:22 

niebieski
1955845624 napisał(a):

@1955845624
a czytałeś dokumenty ze zrozumieniem?

Pierwszy z brzegu przykład:
2. Okresy karencji stosowane w Umowie wynoszą:
a. 3 miesiące - dla Hospitalizacji Planowych;
b. 10 miesięcy – dla Wysokospecjalistycznych Metod Leczenia i Diagnostyki oraz Świadczeń położniczo-neonatologicznych

o jeszcze to jest dobre:

6. Świadczenie nie obejmuje:
n. diagnozowania i leczenia niewykonywanego w Szpitalach lub Przychodniach wskazanych przez nas oraz ich następstw;
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

#2789 PostWysłany: 03 Kwi 2025 17:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Raz jeszcze dzięki wszystkim. Po konsultacji z księgową zrobimy właśnie tak z tym "odwieszeniem" urlopu bezpłatnego na rzecz dwóch dni płatnego i potem z powrotem.

Jeżeli chodzi o to ubezpieczenie prywatne, to w takim razie nie będę sobie zawracał głowy. Myślałem tutaj o rozwiązaniu paralelnym, na zasadzie: mam to NFZ, ale jak mnie przysłowiowe ucho zaboli, to zadzwonię sobie to ubezpieczyciela i zamówię wizytę prywatną u laryngologa na jutro, a niekoniecznie w kolejkę na NFZ - i wizyta za rok. Podobnie, jak to się dzieje gdy zachorujemy za granicą, mając ubezpieczenie podróżne (korzystałem ostatnio w Tunezji z AXA, gdzie w ciągu jednego dnia miałem konsultację ortopedyczną, RTG, badanie krwi, leki do ręki i kierowca mnie obwoził między tymi punktami diagnostycznymi, a to wszystko w ramach jakiegoś najtańszego pakietu). No ale nic, będę kupował pojedyncze zagraniczne - jakąś AXA czy UNIQA, a w PL oprę się na NFZcie.
 Profil Relacje PM off
Maciek737 lubi ten post.

#2790 PostWysłany: 04 Kwi 2025 00:24 

niebieski
Osobiście w takim wypadku leciał bym na firmowym pakiecie prywatnej opieki lub w razie potrzeby kupował/rezerwował wizyty w razie potrzeby za gotówkę.

Mam wrażenie, że pakietowy Klient w prywatnej opiece jest traktowany coraz gorzej zatem dużo lepsze terminy będziesz mieć przy wizytach pełnopłatnych. Jako, że długość wyjazdu nie jest specjalnie duża to ryzyko i koszty musisz sobie samodzielnie przekalkulować.
 Profil Relacje PM off

#2791 PostWysłany: 18 Kwi 2025 15:52 

boots napisał(a):
Chętnie dowiem się, kto z Was miał szkodę i Europa wypłaciła pełne odszkodowanie w terminie i bez żadnego problemu.
Z niecierpliwością będę czekał na opis zdarzenia...

Odkopię posta sprzed 5 lat, ale chciałbym podbić - radzę unikać TU Europa. Bez wchodzenia w szczegóły niekompetencja począwszy od assistance (przez co musiałem szukać lekarza na własną rękę), brak odpowiedzi na maile, czekanie miesiąc na decyzję, na koniec odmowa wypłaty mimo, że potwierdzałem wcześniej z ich dwoma różnymi konsultantami czy na pewno dane zdarzenie podlega ubezpieczeniu. Zgłosiłem reklamację i czas na odpowiedź... 30 dni roboczych :) Nie mam złudzeń że odzyskam hajs (8 stów ubezpieczenie 8 stów wizyta w szpitalu), a nie chce mi się ganiać z nimi po sądach.

Żeby nie było to bardzo polecam hejtowany powszechnie Xcover z Revoluta - 2 sprawy (ubezpieczenie auta i opóźnienie bagażu) wypłacone bezproblemowo i błyskawicznie..
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2792 PostWysłany: 23 Kwi 2025 13:26 
Awatar użytkownika

Stając kolejny raz przed wyborem ubezpieczenia, przejrzałem sobie ostatnie kilkadziesiąt stron tematu i w komentarzach bazujących na własnych doświadczeniach widzę, że polecana jest AXA i Generali. Nie polecana za to TU Europa. Negatywną opinię o Uniqa nie biorę pod uwagę, bo nie dotyczyła odmowy zorganizowania pomocy medycznej na miejscu. Czy ktoś jeszcze miał ostatnio jakieś doświadczenia z ubezpieczycielami i może się podzielić?
Głównie chodzi mi o sytuację, że w przypadku nagłego zachorowania, po kontakcie z infolinią został wskazany lekarz a rozliczenie było bezgotówkowe.
 Profil Relacje PM off  

#2793 PostWysłany: 05 Maj 2025 22:07 

Czy warto skorzystać z jakiejś porównywarki?
 Profil Relacje PM off  

#2794 PostWysłany: 12 Maj 2025 17:12 

niebieski
Wstepne pytanie - w Pekao Miles More ubezpieczenie podrozne jest dla podrozy poza dom czyli miejsce stalego zamieszkania. Jak to sie ma do sytuacji: obcokrajowiec, karta stalego pobytu od kilku lat, mieszka w Polsce ale jedzie turystycznie/wizyta do swojego kraju macierzystego? W pekao/PZU wyglada, ze kraj urodzenia nie jest wykluczony. Dobrze to rozumiem?

podróż – podróż obejmującą następujące bezpośrednio po sobie okresy:
a) okres od ostatecznego opuszczenia domu, przez które rozumie
się takie opuszczenie domu, po którym nastąpiło bezpośrednio
udanie się w podróż do miejsca pobytu, określonego w lit. b
(okres ten nie obejmuje ewentualnych powrotów do domu
po pierwszym wyjściu z domu a ostatecznym rozpoczęciem
podróży),
b) okres pobytu poza domem w szczególności w celach turystycz-
nych, wypoczynkowych, rekreacyjnych, szkoleniowych, nauko-
wych, zawodowych, sportowych,
c) okres powrotu do domu bezpośrednio z miejsca pobytu, określo-
nego w lit. b;

miejsce pobytu – miejsce czasowego zamieszkania ubezpieczonego
znajdujące się w RP lub poza granicami RP, niebędące domem;

dom – miejsce stałego zamieszkania w RP, w którym ubezpieczony
przebywa z zamiarem stałego pobytu, które jest ośrodkiem życia
codziennego tego ubezpieczonego i gdzie koncentrują się jego plany
życiowe;
 Profil Relacje PM off  

#2795 PostWysłany: 14 Maj 2025 19:15 

Czy ktoś ma może doświadczenie i może polecić, które towarzystwo wybrać na podróż dla kobiety w ciąży, 20tc, podróż do Korei.
czytaliśmy OWU axa, w sumie dość dobre, ale chyba nie ma kontaktu online i dość kiepskie opinie.
TuEuropa- podobnie z opiniami, ale reszta ok
i bądź tu mądry, zatem może ktoś pomoże z doświaczeniem własnym
 Profil Relacje PM off  

#2796 PostWysłany: 14 Maj 2025 19:19 

złoty
Kilka razy korzystałem z axa i kontak byl. Realizacja na miejscu i wyplata w domu zawsze ok. Gdzie te opinie?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#2797 PostWysłany: 14 Maj 2025 19:27 

Wpisaliśmy w wyszukiwarkę: axa opinie, jakieś dramatyczne np na grupach fb. Zastanawia mnie czy to tak z każdym towarzystwem, że ma swoje + i -.
To 1 wyjazd w ciąży, zatem chcemy wybrać, tak żeby wszystko było zabezpieczone.
 Profil Relacje PM off  

#2798 PostWysłany: 14 Maj 2025 22:02 

Loty: 97
Kilometry: 163 121
niebieski
Jak wpiszesz xxx + opinie to zawsze znajdziesz te najgorsze opinie :D

Sam siebie zapytaj ile razy pisałeś pozytywną opinie w necie, a ile razy świerzbiło żeby opisać wszędzie jak był coś nie tak ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2799 PostWysłany: 26 Maj 2025 23:56 

niebieski
Chyba forumowa historia:
https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,3 ... zerka.html
 Profil Relacje PM off  

#2800 PostWysłany: 27 Maj 2025 00:12 

srebrny
To jeszcze opłać nam subskrypcję. ;)
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2824 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141, 142  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości