Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Turyn co warto?
#21 PostWysłany: 10 Maj 2023 23:05 

niebieski
Czy ktoś odwiedził Sacra di San Michele niedaleko Turynu ?
Ciekawe miejsce związane z filmem "Imię Róży", widzę że do miasteczka u podnóża góry jeździ pociąg normalnie ale czy na miejscu tylko na nogach te ponad 3km pod górę jeśli nie mamy swojego pojazdu ?
 Profil Relacje PM off  

Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺 Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺
#22 PostWysłany: 08 Lip 2023 12:07 

niebieski
Sacra di San Michele https://sacradisanmichele.com/
Bardzo wygodnie i łatwo można dostać się z Turynu regionalnym pociągiem do Sant Ambrogio di Torino.
Z dworca przechodzimy na początek ścieżki Sentiero 502 zaraz za Chiesa di San Rocco, trasa ma 3km z przewyższeniem ~500m, w chłodne dni nie jest to nic trudnego, w upały spore wyzwanie.
Po dojściu do San Pietro lepiej przejść dalej za kościółek i wejść na ścieżkę prowadzącą do parkingów, a to dlatego że domyślna krótka ścieżka przed kościołkiem w prawo jest bardzo trudna.
Oczywiście można dojechać tam samochodem i pozostaje już tylko samo podejście do klasztoru, jest też połączenie autobusowe ale tylko w święta i niedziele.
Zainteresowani tematem znajdą ciekawe informacje na temat siedmiu sanktuariów związanych z Michałem Archaniołem, które tworzą na mapie Europy linię łączącą je od Irlandii aż do Izraela.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#23 PostWysłany: 08 Lip 2023 15:42 

niebieski
kredka napisał(a):
Warto zobaczyć Całun, który jest wystawiany jedynie co jakiś czas i nie wiadomo kiedy będzie następna taka okazja. Jego historia robi wrażenie, nie tylko na wierzących. Poza tym to najprawdę ciekawe przeżycie zobaczyć go z bliska.

Chyba jest wystawiany raz na 10 lat czy jakoś tak, więc szanse są raczej marne :shock:
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Lip 2023 20:44 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Tak mniej więcej, 2010, 2015, 2020, 2021, następny termin to kwiecień 2025.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Cze 2024 21:31 
Awatar użytkownika

Wrzucam film z tegorocznego jednodniowego zwiedzania Turynu, może komuś się przyda.
Zatrzymaliśmy się na przedmieściach w całkiem fajnym apartamencie dostępnym na Airbnb i Booking.
Dojazd do centrum tramwajem (2 Euro). Kupujcie bilety bo ostro kontrolują.
Spacerek po centrum, zwiedziliśmy katedrę Duomo i kilka mniejszych kościółków, pałac i ogrody królewskie, Palazzo Madama, Mole Antonelliana, kilka placów w tym Piazza San Carlo, Porta Romana.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 31 Sie 2025 13:55, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 14 Lip 2025 23:18 
Awatar użytkownika

srebrny
ląduję w Turynie o 9.10, wylatuję o 14.55

(mam dużą torbę więc te 60min przed odlotem bym musiał być na lotnisku)

co zrobić z tym czasem?
jechać do Turynu i zrobić jakiś fajny spacer + lunch?
a może lepiej pojechać gdzieś pod Turyn busem / pociągiem i siąść gdzieś w knajpie na tarasie z ładnym widokiem na Alpy?

czy w ogóle olać to wszystko bo za mało czasu i siedzieć w saloniku?

aha, rzecz będzie miała miejsce w niedzielę, 5 października, pogoda chyba powinna być ok

sporo w życiu widziałem, nie mam ciśnienia żeby koniecznie gdzieś jechać i coś zobaczyć, więc nie mam problemu żeby odpuścić. Ale Włochy, choć znam słabo to lubię, kiedyś np przy przesiadce byłem kilka h w Bergamo i było naprawdę ok.

wg rozkładu:
https://arriva.it/app/uploads/sites/4/2 ... 000268.pdf

np o 9.30 z lotniska jak wyjadę to o 10.10 jestem w centrum Turynu i do 13 mam czas, bo o 13 bus powrotny.... bez szału no ale po centrum można się przejść
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Lip 2025 08:45 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
@rw30 Jeśli nie interesuje Cię katedra i replika całunu to chyba w centrum nic ciekawego nie znajdziesz, ale polecam SuperGa: wjazd kolejką z Stazione Sassi a na górze widoki na Alpy (o ile jest super pogoda) można posiedzieć są ławeczki :P Musisz tylko dopasować godziny bo kolejka w górę i w dół odjeżdża co 1h a sam kurs trwa 15-20m. Bilety w automatach na stacji dolnej.
Ew. druga opcja to Museo Nazionale dell'Automobile, jeśli interesuje Ci motoryzacja :D
DMW lubi ten post.

#28 PostWysłany: 15 Lip 2025 12:51 

niebieski
jeśli pogoda będzie ładna i spacerowa to może Venaria Reale, piękny pałac z ogrodem i kilka fajnych knajpek w miasteczku na lunch, a i dojazd z lotniska budżetowy bo normalną komunikacja publiczną
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość