Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sie 2014 11:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Trójmiasto - wyjeżdżam w czwartek, wracam w poniedziałek. Ceny hoteli na Mierzei Helskiej (Władysławowo-Hel) są upiornie drogie. Interesuje mnie rowerowa wycieczka po Helu. Czy dam radę spać w Gdyni i pojechać np. rano w sobotę do Władysławowa pociągiem, stamtąd rowerem do Helu i powrót pociągiem z Helu do Gdyni - wszystko w jeden dzień?
Druga sprawa, czy ktoś zna jakiś tani hostel w Gdyni? Dla mnie ważne tylko, by był pokój dla 2 osób z oddzielnymi łóżkami.
 Profil Relacje PM off
NoToMasz lubi ten post.

W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️ W drogę po ogień i lód 🚘❄️ Fly & drive z weekendem na Islandii za 764 PLN 🌋✈️
Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴 Od drapaczy chmur do ryżowych tarasów 🏙️🌾 Singapur i Bali w sezonie za 2417 PLN ✈️🌴
#2 PostWysłany: 05 Sie 2014 11:36 

Polecam wyprawę promem z Gdyni na Hel, czas przejazdu ten sam a widok o wiele ciekawszy :)
http://komunikacja.trojmiasto.pl/tramwajwodny.php#f3
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Sie 2014 11:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy zabranie się tym promem z rowerami (2 osoby) jest dość pewne? Byłoby fajnie popłynąć promem a wrócić pociągiem. Lub odwrotnie, bo podobno lepiej jechać rowerem z Władysławowa na Hel a nie odwrotnie z uwagi na zachodni wiatr i kierunek słońca? 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 05 Sie 2014 11:52 

Moja przyjaciół jeździ z Gdyni na Hel rowerem i wraca zawsze promem. Nigdy nie było problemu.. tylko warto wcześniej kupić bilet.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Sie 2014 11:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Cały półwysep jest tak zabity i zapchany ludźmi i autami, że nie jestem w stanie wyobrazić sobie co będzie się działo w długi weekend
najszybciej i najwygodniej z Gdańska, Gdyni na Hel to tramwaj wodny http://www.zegluga.pl/zatoka-gdanska.html

tak na marginesie, tydzień temu widziałem, że korek zaczynał się już od Rumi :lol:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:01 

Jestem z Gdyni i dla mnie podróż samochodem/PKSem na Hel w innych godzinach niż nocnych jest samobójstwem.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:06 

A jak 2 lata temu przyjechałem do Jastarni, zaraz w pierwszym tygodniu września ( była super pogoda i bez tłumów, oraz taniej ) to właścicielka pensjonaciku skomentowała bez ogródek
"Teraz to przyjeżdżają ci, co nie mają kasy" :mrgreen:
 PM off
limaK lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale ja jadę do Gdańska PolskimBusem w czwartek w południe i wracam w poniedziałek w południe. To chyba korki nad samo morze raczej ominę?
Poza tym z Gdańska do Gdyni chcę poruszać się SKM, a na Hel i do Władysławowa - pociągiem i rowerem.
Po samym półwyspie zamierzam poruszać się rowerem więc te korki chyba mi nie przeszkodzą?
Liczę się z tym, że droga rowerowa zawalona pieszymi, o tym czytałem.
Generalnie właśnie przez ten natłok i ceny noclegów wolę teraz szukać noclegu w Gdyni niżeli na całym półwyspie, dobrze robię?
 Profil Relacje PM off
pon lubi ten post.
pon uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
"Teraz to przyjeżdżają ci, co nie mają kasy" :mrgreen:

:lol:
mimo tego, że jestem Pomorzaninem to uważam, że ludzie tu nie są specjalnie "życzliwi"

kiedyś jak chciałem sobie domek na weekend wziąć na Kaszubach to mi kobita powiedziała, że na weekend to jej się nie opłaca i żeby nie zawracać jej dupy :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:15 

Chcesz jechać na ten weekend czy następny?
Jeśli następny to będziesz miał ogromny problem ze znalezieniem noclegu w Gdyni ponieważ jest Zlot Żaglowców.
Niestety nic Ci nie doradzę jeśli chodzi o nocleg :(
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:18 
Awatar użytkownika

srebrny
rdw napisał(a):
Ale ja jadę do Gdańska PolskimBusem w czwartek w południe i wracam w poniedziałek w południe. To chyba korki nad samo morze raczej ominę?
Poza tym z Gdańska do Gdyni chcę poruszać się SKM, a na Hel i do Władysławowa - pociągiem i rowerem.
Po samym półwyspie zamierzam poruszać się rowerem więc te korki chyba mi nie przeszkodzą?
Liczę się z tym, że droga rowerowa zawalona pieszymi, o tym czytałem.
Generalnie właśnie przez ten natłok i ceny noclegów wolę teraz szukać noclegu w Gdyni niżeli na całym półwyspie, dobrze robię?

korki są, były i będą na półwyspie zawsze w sezonie
nie wiem jak wygląda sprawa jazdy rowerami bo ja rowerzystą nie jestem
na półwyspie moim zdaniem masz większą bazę noclegową niż w Gdyni, masa domów, pensjonatów, chałup, przyczep i innych wynalazków.
Generalnie jak pogoda jest ładna to ciężko z biegu wyrwać jakąś noclegownię w dobrej cenie i przyzwoitym standardzie
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:26 

rdw napisał(a):

Generalnie nie, gdyż HEL i okolice to jedna wielka noclegownia dla turystów, a Gdynia to miasto 200-tysięczne i jak udało mi się w Gdyni lub Gdańsku coś sensownego wynająć to jedynie mieszkania lub apartamenty w blokach mieszkalnych (choć nie szukałem np. w akademikach itp).

Co do transportu promami, na stronach internetowych i ofercie tytułowane "tramwajami wodnymi" to w sezonie bardzo często nie ma biletów na poranne i wieczorne powrotne kursy, ponadto nie pływają przy wzburzonym morzu.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 05 Sie 2014 12:43, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:34 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
No to może dodam coś od siebie.
Niedawno wróciłem z półwyspu i mam kilka uwag dla zainteresowanych rowerowymi eskapadami:
1. na tramwaj wodny nie powinno być problemu z kupnem biletu - szczególnie gdy mamy możliwość kupienia dzień wcześniej.
2. trasa rowerowa pomiędzy Władysławowem i Chałupami trochę zapchana wałęsającymi się pieszymi/mieszkańcami pół namiotowych ale da się przeżyć. Same Chałupy to krótka wyrwa w ścieżce więc pozostaje chodnik lub ulica. Potem już fajna trasa do Kuźnicy i dalej do Jastarni (sama Jastarnia 2 tygodnie temu rozkopana - nie wyrobili się chyba przed sezonem). Trasa Jurata - Hel już oddalona od wody i z taki "hopkami" - szutrowa ale za to prawie całkiem wolna od pieszych.
3. największy problem to upchanie rowerów w pociągu (tam jeździ autobus szynowy z dopiętym jednym wagonem), ponieważ ilość miejsc na rowery nie powala a i wózków dziecięcych sporo.
4. Osobiście mieszkając w Gdyni, kupiłbym od razu wcześniej bilet "wodny" na kurs Hel - Gdynia. Rano pociągiem (łatwiej upchać rower na pierwszej stacji) do Władysławowa i w drogę przez półwysep. Cały półwysep to około 35km więc samej rekreacyjnej jazdy to 2h - reszta do zagospodarowania na zwiedzanie i takie tam.
pozdrawiam

#14 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:38 

złoty
Kilka moich uwag (jako ex-Gdyniania):

- pociąg jest alternatywą dla statku, jak chcesz wyruszyć rano - pierwszy rejs jest chyba o 10 ; te 1:45 to teoria w praktyce trzeba liczyc 2h
- generalnie mimo wszystko noclegi na półwyspie są bardziej dostępne ; jeśli chcesz bardzo tanio przekimać w Gdyni to Noclegi Pracownicze Morska 350 (chyba), nie wiem czy ciągle istnieją , ale turyści to tam nie trafiają :) Kiedyś stawka była 25zł/osoba - kwaterowałem tam moich gości weselnych, ale wymagający nie byli.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 421
Kilometry: 468 668
srebrny
W niedziele bylem na corocznej wyprawie rowerowej na Hel z Gdyni :) Polecam trase rowerowa proponowana przez Google Maps (droga z Gdyni do Wladyslawowa jest naprawde super, moim zdaniem bardziej atrakcyjna niz na samym polwyspie - a jesli uwazasz ze to za dluga trasa, zawsze mozesz wysiasc np. w Zelistrzewie), z tym ze odcinek Rzucewo-Puck jest duzo ciekawszy polna droga na gorze klifow. Wyjechalismy z Gdyni o 10.30, dotarlismy na plaze w Helu (od strony otwartego morza) o 17.30, z dluzsza przerwa w Pucku. Powrot proponuje Zegluga Gdanska - my wracalismy PKP, ale to byl hardkor, juz zdazylem zapomniec o urokach naszych kolei ;) Zegluga kosztuje 35 zl + chyba 5 zl za rower. Od tego roku dwa razy drozej niz wczesniej.

#16 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:10 

Djorkaeff napisał(a):
W niedziele bylem na corocznej wyprawie rowerowej na Hel z Gdyni :) Polecam trase rowerowa proponowana przez Google Maps (droga z Gdyni do Wladyslawowa jest naprawde super, moim zdaniem bardziej atrakcyjna niz na samym polwyspie - a jesli uwazasz ze to za dluga trasa, zawsze mozesz wysiasc np. w Zelistrzewie), z tym ze odcinek Rzucewo-Puck jest duzo ciekawszy polna droga na gorze klifow. Wyjechalismy z Gdyni o 10.30, dotarlismy na plaze w Helu (od strony otwartego morza) o 17.30, z dluzsza przerwa w Pucku. Powrot proponuje Zegluga Gdanska - my wracalismy PKP, ale to byl hardkor, juz zdazylem zapomniec o urokach naszych kolei ;) Zegluga kosztuje 35 zl + chyba 5 zl za rower. Od tego roku dwa razy drozej niz wczesniej.

No właśnie, tramwaj wodny jest drogi, w 1 stronę 35zł+5zł za rower. Wypożyczenie roweru na Helu to 40-50zł/ dobę. Wróciłam z Helu w niedzielę. Jest dość tłoczno, ale rowerem spokojnie da się jeszcze cały Półwysep przejechać. Jeździłam w obie strony. Jednak wkrótce, a szczególnie koło 15 sierpnia, będzie najazd. Noclegi na Półwyspie drogie, gospodarze strasznie chytrzy, ledwo przyjedziesz, to wołają o pieniądze, choć dostali przecież zaliczkę za 2 noclegi. Bez zaliczki ani rusz, chyba że dopiero po przyjeździe będziesz szukać noclegu, ale wtedy stracisz masę czasu i dodatkowo cię złupią wiedząc, że jesteś bez dachu nad głową. Wybór więc masz trudny, może jeszcze coś znajdziesz w necie, we Władysławowie jest zdecydowanie taniej niż na Helu, choć Władysławowo nadaje się wyłącznie na bazę wypadową, gdyż jest potwornie brzydkie i zatłoczone.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Jadę w ten weekend, nie następny. Wydawało mi się, że noclegi na półwyspie są małej ilości i bardzo drogie, dlatego na razie mam odwoływalne rezerwacje w Gdyni, które też nie są tanie - potrzebuję oddzielnego pokoju dla 2 osób (jakikolwiek standard, byleby spać i móc trzymać rowery) i ceny w Gdyni mam po ok. 170-200 zł/noc/pokój.

Powiedzcie mi w takim razie, w jaki sposób znaleźć nocleg w tych różnych miejscach noclegowych na półwyspie?
Na Bookingu tego nie ma. Jadę PolskimBusem do Gdańska z rowerami w 2 osoby i generalnie nie mam możliwości jechać w ciemno pociągiem z Gdyni np. do Chałup czy Juraty i szukać noclegu. Wydaje mi się to ryzykowne, gdy pojawię się nawet za dnia i będę chciał znaleźć nocleg w rozsądnej cenie powiedzmy do 150 zł/pokój 2-osobowy/noc.
 Profil Relacje PM off
pon lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 05 Sie 2014 14:38 

rdw napisał(a):
Jadę w ten weekend, nie następny. Wydawało mi się, że noclegi na półwyspie są małej ilości i bardzo drogie, dlatego na razie mam odwoływalne rezerwacje w Gdyni, które też nie są tanie - potrzebuję oddzielnego pokoju dla 2 osób (jakikolwiek standard, byleby spać i móc trzymać rowery) i ceny w Gdyni mam po ok. 170-200 zł/noc/pokój.

Powiedzcie mi w takim razie, w jaki sposób znaleźć nocleg w tych różnych miejscach noclegowych na półwyspie?
Na Bookingu tego nie ma. Jadę PolskimBusem do Gdańska z rowerami w 2 osoby i generalnie nie mam możliwości jechać w ciemno pociągiem z Gdyni np. do Chałup czy Juraty i szukać noclegu. Wydaje mi się to ryzykowne, gdy pojawię się nawet za dnia i będę chciał znaleźć nocleg w rozsądnej cenie powiedzmy do 150 zł/pokój 2-osobowy/noc.

Popatrz na nocowanie.pl, e-noclegi itp. podobne stronki. Sama znalazłam na którejś z tych stron dwójkę po 35zł we Władysławowie (wspólna łaz. na 3 pokoje, ale za to garaż na rowery i dostęp do pełnej kuchni) i 60 zł (za osobę-własna łaz.) w Jastarni. Tylko, że to był przełom lipca i sierpnia, teraz jest trudniej, ale mimo to warto poszukać, bo w cenach, o których piszesz powinno się coś znaleźć na Półwyspie lub u jego nasady.
Standard taki sobie, szło się wyspać i wykąpać w ciepłej wodzie. W Jastarni rowery przy pokoju przyczepione do płotu lub po udaniu się już na spoczynek w pokoju (zajmowaliśmy parter).
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Sie 2014 19:57 

rdw napisał(a):

Powpisuj w google "kwatery prywatne", "pensjonat", "pokoje". Byłem na Półwyspie dwa razy w wakacje i widziałem tu i ówdzie wywieszki "wolne pokoje". Zwłaszcza, że teraz jest gorsza pogoda i na pewno z Trójmiasta nie pojedzie tam tyle ludzi na weekend.

Jak boisz się tłoku na Półwyspie to jako alternatywę masz Jastrzębią Górę czy Karwię, bardzo fajne tereny na rower.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Sie 2014 20:25 

srebrny
[quote="kazels"]
No właśnie, tramwaj wodny jest drogi, w 1 stronę 35zł+5zł za rower./quote]
Bo tramwaj wodny, jeśli rozumieć go jako usługę publiczną, którą przez kilka lat utrzymywały gminy, już nie istnieje. Miasta doszły do wniosku, że im się nie opłaci, więc Żegluga Gdańska zachowała markę dla kilku swoich tras. Swoją drogą tu ciekawie widać złotą rękę rynku. Pamiętam, jak ŻG woziła za 45 zł i pewnie nie rozumiała, czemu pływają puste. Po pojawieniu się tramwajów wodnych (10 zł) dostała obuchem w łeb i nagle opuściła ceny do 20 zł. A że na tramwaje ciężko było czasem dostać bilety, to i te 20 było niezłą ceną. Nauczyli ich kultury, zupełnie jak tani przewoźnicy lotniczy tych tradycyjnych. Dziś znów są monopolistą i podnieśli do 35, ale to wciąż taniej, niż kiedyś. Jednak niewiele ich to nauczyło - jak byłem ostatnio, to nie starczało chętnych, by odpalić katamaran.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość