Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Komunikacja w Atenach

Transport publiczny w Atenach w ostatnich parę lat przeszła ogromną zmianę, pozytywną ale za równą negatywną (spowodowany przez kryzys). Plusem ogromnym jest brak różnych stref (nie dotyczy kolejki miejskiej i linii lotniskowych) które znajdziemy w innych stolicach europejskich i to ze wszystko można zwiedzić korzystając z 3 linii Metra i linii tramwajowych.

Bilety

Bilet 90 minutowy
1.4€ normalny (ulgowy 0.6€)

Można go skorzystać na całą komunikacje ateńską oprócz linii lotniskowych i X80

Bilet całodobowy
4.5€ normalny (ulgowych brak)

Można go skorzystać na całą komunikacje ateńską oprócz linii lotniskowych

Bilet 5 dniowy
9€ normalny (ulgowych brak)

Można go skorzystać na całą komunikacje ateńską oprócz linii lotniskowych i X80

Bilet 3 dniowy - turystyczny
22€ normalny (ulgowych brak)

Chyba najlepsza opcja dla turystów, można nim dojechać i wrócić z lotniska i także skorzystać z komunikacji miejskiej przez 72 godziny (w tym X80)

Gdzie można kupić bilety?

W każdym kiosku, w automatach w stacji Metra, w budkach ΟΑΣΑ (będzie napis ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ/TICKETS) i od "starszych" osób którzy je sprzedają w centrum.

Darmowa Komunikacja
-Dzieci poniżej 6 roku życia

Ulgowy
- Dzieci do 18 roku życia
- Studenci UE do 25 roku życia (legitymacja i ISIC będą potrzebne)

Metro

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 3,_English).svg/2000px-Athens_Metro_Map_(December_2013,_English).svg.png
Przepraszam ze taka mapa, ale to jedyna dobra która była po angielsku

3 Linie metra
M1 M2 M3

M1 (zielona) najstarsza linia metra Grecji (nazywana kolejką elektryczną) łączy północ Attiki z Pireusem, czyli od Kifisii aż do samego portu.
Pierwszy pociąg z Kifisii i z Pireusu odjeżdżają o 5 rano, a z Omonioi w stronę Kifisii o 04:49.
Ostatni z Kifisii do Pireusu i vice verca odjeżdżają o 00:15.
O 00:30 odjeżdża ostatni z Kifisii i Pireusu do Omonioi.
Czas przejazdu z Kifisii do Pireusu to 55 minut.
Możliwe połączenia:
Neratziotisa (kolejka miejska)
Attiki i Omonoia (czerwona linia metra)
Monastiraki (niebieska linia metra)
Faliro (tramwaj)

M2 (czerwona) łączy dawne lotnisko Ateńskie Ellinikon z Anthoupoli.
Pierwsze metro z Anthoupoli i Ellinikon odjeżdżają o 05:30 a ostatnie o 00:05 z Anthoupoli i o 00:01 z Ellinikon.
Z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę ostatnie odjeżdżają o 02:05 z Anthoupoli i o 02:01 z Ellinikon.
Czas przejazdu to 30 minut
Możliwe połączenia:
Attiki i Omonoia (zielona linia metra)
Stathmos Larissis (dworzec kolejowy i kolejki miejskiej)
Syntagma (niebieska linia metra i tramwaj)

M3 (niebieska) łączy Agie Marinę z Doukisis Plakentias i lotniskiem.
Pierwsze metro z Agia Marina i Doukisis Plakentias odjeżdżają o 05:30 a ostatnie o 00:07 z Agia Marina i o 23:59 z Doukisis Plakentias.
Z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę ostatnie odjeżdżają o 02:07 z Agia Marina i o 01:59 z Doukisis Plakentias.
Czas przejazdu to 30 minut
Możliwe połączenia:
Monastiraki (zielona linia metra)
Syntagma (czerwona linia metra)
Doukisis Plakentias (metro i kolejka na lotnisko)

Tramwaj

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... m_2007.png
Postaram poszukać mapę po angielsku

Pamiątka z Olympiady, oprócz stadionów które gniją są 3 linie tramwajowe. Powodem powstanie linii tramwajowych, był to ze tylko Ateny i Tirana w Bałkanach nie mają linii tramwajowych, a my nie możemy być gorszy od Albanczyków...
Linie są 3:
T3: Thoukididis SEF (Faliro) - Asklipio Voulas
T4: Aristoteles Syntagma - SEF (Faliro)
T5: Platon Syntagma - Asklipio Voulas

Rozkład jazdy znajdziecie tu: http://www.stasy.gr/index.php?id=67&L=1

Autobusy

W Atenach znajdziemy około 280 linii autobusowych (tutaj znajdziemy info jakie są i o rozkładach jazdy: http://telematics.oasa.gr/en/#main)
Do tego niesamowita dokładna mapa od @obibok mega dzięki!
http://open.phototrans.net/images/schem ... 9/1172.jpg

Do tego wchodzą 3 nocne linie:
500: Pireus - Kifisia
790: Glyfada - Peristiri (Agios Antonios)
X14: Syntagma - Kifisia

i 1 całodobową (nie licząc autobus na lotnisko)
040: Pireus - Syntagma

Trolejbusy

19 linii (od 1 do 25)

1 całodobowa linia
11 Ano Patisia - Neo Pagkrati - Nea Elvetia

Kolejka Miejska

http://www.athenstransport.com/wp-conte ... kosmap.png

4 linie
Lotnisko - Kiato (raz w ciągu godziny)
Lotnisko - Ano Liosia (2 razy w ciągu godziny)
Pireus - Chalkida (raz 2 ciągu 1-2 godzin)
Ateny - Ano Liosia (12 razy w ciągu dnia)

Strona komunikacji miejskiej: http://www.oasa.gr/index.php?id=ind3ex&lang=en

Cennik biletów: http://www.oasa.gr/pdf/en/TICKETS_AND_TRAVEL_CARDS.pdf

Wyszukiwarka połączeń: http://telematics.oasa.gr/en/#main

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 230 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 26 Wrz 2017 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
To teraz nie rozumiem. Jeśli bilet jest zwykłym papierkiem, to jak mógł działać lub nie działać? Kasuje się go raz, wybija na nim godzinę i tyle.

Bilet wygląda dokładnie tak.

https://drive.google.com/file/d/0B-STaL ... sp=sharing

Jest na nim wybita godzina, nie ma informacji, że to bilet na 3 dni. Na kasownikach i w wielu miejscach piszą, żeby zawsze "validate your ticket". ;) No to przyłożyliśmy w autobusie - pikało. Przed bramkami też pikało (później olaliśmy bo i tak otwarte). No, ale w ostatni dzień jakoś chcieliśmy skasować i jeb, biiip, czerwony X i dupa. :P

Na Malcie po dwóch dniach też mi plastikowy bilet przestał pikać przy tym ich kasowniku koło kierowcy, ale wymienili w kasie na nowy.
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#122 PostWysłany: 26 Wrz 2017 11:01 

srebrny
Ło rany, jaki wynalazek! Czyli to jest magnetyczne, a nie zwykły papierek. Dotychczas był zwykły papierek. No tak, to są właśnie dobrodziejstwa biletów elektronicznych. Dostajesz jakieś gówno, na którym nawet nie jest napisane, co to jest, a jak przestanie działać, to już w ogóle staje się niczym. A do tego jeszcze cię zmuszają do kasowania jak małpa przy każdym przejeździe.
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#123 PostWysłany: 26 Wrz 2017 11:12 
Awatar użytkownika

niebieski
@obibok

Napisałem, że to zwykły papierek (no ok, taki kartonik w sumie) bo tak na początku myślałem. ;) Na Malcie bilety elektroniczne są plastikowe, nie sądziłem, że tutaj w środku papieru też da się jakąś elektronikę zakodować. ;p

Może inne bilety, na inny czas mają inny wygląd, nie wiem.

Na stronie piszą, że bilet 24h wystarczy skasować raz, o 3 dniowym nic nie znalazłem, a na stacjach piszą i w metrze piszą by zawsze pamiętać o kasowaniu bo kara to 60 krotność biletu (ale jakiego to nie wiem ;p). No, ale gdyby bramki działały czyli byłyby zamknięte to siłą rzeczy musiałbym skasowaniem właśnie otworzyć taką bramkę.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 26 Wrz 2017 15:18 

srebrny
Da się, da się. W Królestwie Niderlandów już tylko takie magnetyczne sprzedają. Za dużo pieniędzy mają.

A ze strony organizatora ateńskiego:

3 Days
Tourist Ticket for all transport modes
€ 22,00
3 days Tourist ticket is valid for multiple travels by buses, trolley buses, metro up to Koropi station, tram and Trainose (section Magoula - Piraeus - Koropi),
for 3 days from its validation.

It is also valid for one journey from and to the Airport or Airport Express bus lines and X80 bus line.
3 days tourist ticket is validated upon boarding. Second validation is not permitted.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 26 Wrz 2017 18:42 
Awatar użytkownika

niebieski
To dziwne, bo mi go "walidowało" kilka razy do czasu aż wziął i umar. :P No i mówię - gdyby bramki działały to przecież i tak musiałbym się odbijać żeby przejść.

Cytuj:
It is also valid for one journey from and to the Airport or Airport Express bus lines and X80 bus line.

To jest też ciekawe i nad tym też myśleliśmy. Ważny na jedną podróż z i na lotnisko lub expresowe busy na lotnisko.

Czyli co? Jedna podróż, ale na lotnisko oraz z lotniska? To już są dwie podróże. Lub na autobus, ale w ile stron? :P

My skasowaliśmy od razu w linii X96 z lotniska na Piraeus, a potem metrem wróciliśmy na lotnisko. :S
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 26 Wrz 2017 18:55 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Możesz pojechać na tym bilecie z i na lotnisko tylko jeden raz.

#127 PostWysłany: 26 Wrz 2017 20:21 

srebrny
Krupier napisał(a):
To dziwne, bo mi go "walidowało" kilka razy do czasu aż wziął i umar. :P

Wydaje mi się, że to jest zapis z czasów, gdy były papierowe. Żeby ich nie pchać ponownie do kasownika, bo byłby nieczytelny. Porównam w domu że starymi plikami. Tak czy inaczej, nie ma zapisu o obowiązku macania wszystkich napotkanych kasowników, choć pewnie zarażą się tym wariactwem. Cała nadzieja w Grekach; wszak to nie leży w ich naturze.
Cytuj:
No i mówię - gdyby bramki działały to przecież i tak musiałbym się odbijać żeby przejść.
Pewnie za jakiś czas je uruchomią. Póki co podniecają się, że na jakichś targach sam premier Tsipras zbliżył się z kartą do takiej bramki i wygłosił komentarz, że od razu reaguje. Bo i nic mądrzejszego wygłosić się nie dało. Mam przeczucie, że dostawca systemu, usłyszawszy te słowa, zrobił sobie dobrze 40 razy, w tym 13 lewą ręką.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 05 Paź 2017 14:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No i znów wychodzi, ze Grecja to taka Afryka, tylko ze ma prąd wodę.

Nie martw się @obibok jednak nie będą karty-bilety
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#129 PostWysłany: 05 Paź 2017 19:35 

srebrny
Afryka z prądem? Grecja tak, Polska zresztą też. Co do biletów elektronicznych to ta choroba jest bardzo zaraźliwa, a chyba największy cyrk odstawił KZK GOP. A z Aten wróciłem pięć minut temu. No cóż, pojawiło się trochę nowych automatów. Faktycznie uzyskano poprawę dostępności, bo dawniej tramwajarze sprzedawali tylko jednorazowe, ISAP nie sprzedawał na lotnisko itp. Teraz lotniskowe da się kupić niby wszędzie. Tyle tylko, że nie da się jednorazowych. Jest jedynie opcja biletu pięcioprzejazdowego. Czyżby skalkulowali, że nie opłaci się wydawać karty do jednorazowego? Do tego to, co kolega napisał wcześniej - wyjeżdża karta, na której nic nie jest napisane, a jak przestanie działać, to można tylko rozłożyć ręce. Ale na szczęście do każdego można wziąć paragon. Przynajmniej wiadomo, co na nim było.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 15 Paź 2017 17:29 

Nie widzialem nigdzie pytania ani informacji.Jak kupie bilet 5 dniowy to ten bilet jest na cala komunikacje metro,tramwaje ,autobusy czy tylko na jedną linir komunikacji ?
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 15 Paź 2017 18:25 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Warto przeczytać wikipost ;)
2 ludzi lubi ten post.

#132 PostWysłany: 27 Paź 2017 19:08 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 726 380
niebieski
Czy ktoś ostatnio testował bilet 3 Days Tourist ? Interesuje mnie jak to wygląda w praktyce tzn czy wszystko działa, bo z tego co czytałem początki były trudne ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 27 Paź 2017 19:32 

srebrny
Zakładam, że chodzi o bilet 3-dniowy. Kupić się go da, niestety tylko w tej nowej wersji. Kolega tu pisał, że trzeciego dnia przestał działać, ale teoretycznie wciąż masz stary zapis na stronie organizatora, że należy go skasować tylko raz. I warto zachować paragon, bo tylko na nim jest napisane, co na bilecie jest nagrane. Bramki w metrze na razie są otwarte.
Natomiast co ciekawe, jeśli z lotniska nie jedzie się metrem, tylko autobusem, bardziej opłaca się zwykły 5-dniowy za € 9.
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.

#134 PostWysłany: 28 Paź 2017 12:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś potrafi skorygować podane tutaj informacje. Forumowicz @obibok podaje iż z lotniska można pojechać autobusem do miasta na bilecie 5-cio dniowym , natomiast wikipost twierdzi cytuję:

"Bilet 5 dniowy 9€ normalny (ulgowych brak)
Można go skorzystać na całą komunikacje ateńską oprócz linii lotniskowych i X80 "

Chodzi mi o autobus linii X95, który rozpoczyna/kończy kurs na lotnisku.

Image
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 28 Paź 2017 13:10 

Co tutaj w/g ciebie trzeba korygować? Sam cytowłeś ,że" oprócz lini lotniskowych" jeżeli X95 jest linią lotniskową , to logicznie ,ze trzeba na niego kupić dodatkowy bilet. Musisz sobie przekalkulować, czy 5 dniowy bilet do poruszania się po całych Atenach z peryferiami wszystkimi środkami komunikacji za 9 plus 2x6e na X95 lub z ulgą 2x3e , będzie bardziej korzystny jak kupienie biletu 3 dniowego za 22e na którym masz przejazd z i na lotnisko ,także metrem ,nie tylko autobusem.
 PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#136 PostWysłany: 28 Paź 2017 13:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, ;) Chyba wiem co @obibok miał na myśli

Image
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 28 Paź 2017 15:26 

srebrny
No tak, dokładnie o to mi chodziło.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 01 Lis 2017 22:42 

Czy ktoś wie jak kursuje metro i autobusy w Nowy Rok. Chcę kupić bilet lotniczy z powrotem do Polski 1.1.2018 i mam obawy ze nie będę mogła dojechać na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 01 Lis 2017 23:03 

Dojedziesz nawet o 2 w nocy. Autobus X95 z placu Syntagma kursuje nawet w wielkie świeta co godzinę.Jechałem w piątek wielkanocny po 20 i nie było problemu. Metro też kursuje, ale rzadziej, do 22, też bez obaw możesz jechać na lotnisko.
 PM off  

#140 PostWysłany: 09 Lis 2017 13:46 

Pod koniec listopada wybieram się do Aten. Jest to mój pierwszy wyjazd. Mam pytanie dotyczące aplikacji na smartfona do kupowania biletów. Ponad miesiąc temu ją ściągnąłem, ale ostatnio jest komunikat, że przestaje działać. Czy wiecie coś na ten temat? Czy jest może jakaś inna? Generalnie chodzi mi o zakup tylko biletów z lotniska na autobus (2 dorosłych + dziecko) Na miejscu nie będę korzystał z komunikacji, a nie ukrywam, że bilety w aplikacji byłyby na plus, niż szukać ich w kiosku lub jakimś automacie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 230 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości