Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Paź 2023 02:55 

Loty: 97
Kilometry: 188 088
Moje doświadczenia z tegorocznego 17 dniowego pobytu w Azerbejdżanie :Nie kupujcie kart do telefonu na lotnisku - są 2 x droższe niż w mieście!!! jeszcze w Polsce lub na lotnisku w Baku(wifi free) zainstalować aplikacje YANGO -to najtańsze przewozy taxi .Można płacić gotówką lub pobiera z konta. Aplikacja bezpieczna. Początkowo przez 2 dni musiałem płacić tylko gotówką , warto mieć przybliżoną kwotę do zapłąty choć kierowcy bez problemu podjadą do jakiegoś sklepu po drodze by rozmienić pieniądze . Czasami warto poczekać i kurs tanieje o kilka Manatów. Odwołąnie kursu z regóły skutkuje wzrostem cen ale tylko na chwilę .Aplikacja jest o tyle wygodna że nie trzba rozmawiać z kierowcą jeśli sie ma problem z językiem bo w aplikacji wskazuje się miejsce docelowe. Już na lotnisku kupić w automacie i od razu doładować na początek za 10 Manatów karte BakiKart - pozwala płacić za metro i autobusy. Można kupić 1 kartę na grupę . Z lotniska jest autobus(klimatyzowany) do centrum Baku (1,7 manata - płatne Bakikart) ale tylko w godzinach rannych (chyba ostatni odchodzi o 8 rano) - nie potwierdzone . Zwykłe taxi zdzierają ile się da i co najmniej 2x tyle co YANGO . Polecam po Baku metro jak i transport autobusowy -tani i szybki. Alternatywa to "lewe taxi" czyli z regóły 6 -7 osobowe busiki gdzie jedzie się za 1 lub 1,5 Manata przez pół miasta. odchodza z większych "pętli " autobusowych . Mieszkałem 50 km za Baku na połódnie w Sangachal, autostopem lub busikiem za 1,5 Manata do wielkiego ronda przy bazarze a potem za 0,7 Manata do centrum Baku w około godzinę czasu. W ten sam sposób w odwrotną strone z Baku można dojechac do wulkanów błotnych. Taxi z Yango średnio kosztowała 18 Manatów( a i za 13 też się trafiło) .Taxi z Lotniska do Sangachal chciał 80 Manatow !!! a można za 20 ;) Jeszcze co do YANGO , czasami można przejść się 100 m dalej i cena tez potrafi spaść w dół .
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN
Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩 Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 09 Paź 2023 07:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@laser Dziękuję za informacje z pierwszej ręki. Popraw tylko błędy ("południe", "regy"), bo aż kłują w oczy ;).
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Kwi 2024 00:29 

Loty: 77
Kilometry: 139 010
niebieski
Jeździłem komunikacją miejską, jak i Boltem.
Obecne ceny za przejazd komunikacją w centrum Baku to 0,4 AZN.
Przy 4 osobach Bolt wychodził bardzo konkurencyjnie, przejazdy w centrum około 3 AZN.
Kartę BakiKART do przejazdów komunikacją miejską można kupić w automacie na lotnisku na przystanku autobusowym, lub przy stacjach metra.
Obecnie komunikacja miejska nie jest zsynchronizowana z Google Maps
Ja korzystałem z aplikacji BakiKART, ale tutaj uwaga - nie można jej ściągnąć na Androida, pisało że nie dostępna w moim kraju. Uparłem się na nią i finalnie zainstalowałem, do założenia konta potrzebny jest Azerbejdżański numer telefonu, bo trzeba potwierdzić rejestrację kodem SMS.
Aplikacja ma zdecydowanie dwa plusy - można znaleźć interesujące nas połączenie, oraz można doładować kartę BakiKART poprzez kartę bankową.
 Profil Relacje PM off
Fizia lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 13 Sie 2024 18:55 

W Baku można też znaleźć transport prywatny, tj. kierowcę z autem. Transfer z lotniska Mercedesem Vito kosztował nas 30 manatów. Plus dodatkowy - kierowca zawiózł nas po drodze na stację, gdzie kupiliśmy w normalnych cenach karty SIM oraz wymieniliśmy dolary na manaty po bardzo przyzwoitym kursie.
Taki prywatny transfer dla 5-7 osób można również wykorzystać dla obejrzenia wszystkich atrakcji w okolicach Baku. 1 dzień powinien wystarczyć. Koszt to 70 usd.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Wrz 2024 12:32 

niebieski
Kilka uwag po pobycie:

1.Metro
Mieliśmy punkt zbiórki na stacji Nizami i próbowałem uzyskać więcej szczegółów, bo przecież pewnie jest wiele wejść oddalonych od siebie.
Stacje metra to osobne budynki z jednym wejściem. Nie zawsze to najszybszy transport. Wszystko przechodzi przez skaner, więc czasem jest tłumek, żeby wejść na stację.
Metro jest strategiczne głębokie jak to w ZSRR (no może nie aż tak jak Arsenalna w Kijowie), więc trochę trwa zjazd na dół. Czerwona linia (m.in. Icherisheker i dworzec kolejowy) ma słaby takt pociągów typu co 15 minut.

2.Bolt
Naczytaliśmy się w internetach o odmowach płatności z karty i postępowaliśmy wg rady, żeby brać nie najtańszy tylko Komfort. Nie było żadnych problemów, a różnica w cenie była zazwyczaj niecały manat, a na lotnisko o 4 rano półtora.(15 AZN).

3.Po F1
Przylecieliśmy dzień po wyścigach. Wiele ulic było jeszcze zamkniętych, a chodniki pogrodzone w połowie siatką wzdłuż ulic. Pewnie zarówno dla bezpieczeństwa jak i nie załapania się na darmochę. Dlatego transfer z lotniska wysadził nas kawałek od hotelu. Te wszystkie zapory, trybuny, konstrukcje z banerami nad torem itd. rozbierali dzień i noc przez cały tydzień.

Dorzucam link do oddania, bo tamten wątek chyba mało popularny:
zagraniczna-lokalna-karte-sim-internet,17,142091&start=20#p1724468
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lis 2024 20:20 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
W czasie KOP29, oprócz wspomnianego bezpłatnego przejazdu autobusem Hava1 z lotniska do centrum, wprowadzono zmiany w przebiegu wielu linii, zwłaszcza w okolicach Koroghlu- w sąsiedztwie stadionu, na którym odbywa się KOP. Przykładowo linia 171 zupełnie nie kursuje i w okolice Sagan trzeba jechać 140. Google zupełnie nie ogarnia tych zmian. Ceny autobusów zależą od rodzaju trasy i mogą wynieść nawet 70 gapików (wspomniana 140), z reguły 50 gapików.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość