Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 7 dni w Larnace
#161 PostWysłany: 09 Lis 2022 10:35 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Nie wiem w ile osób się na Cypr wybierasz, ale w marcu może okazać się, że przy rodzinnym wyjeździe taniej lub porównywalnie wyjdzie wynajem samochodu, a będziesz miał swobodę w podróżowaniu i dojedziesz, gdzie będziesz chciał. Do przemyślenia.
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#162 PostWysłany: 09 Lis 2022 10:55 

srebrny
Nie mam pojęcia, my mamy imienne że zdjęciami. Informacje o kartach znajdziesz na publictransport.com.cy
Jeśli czegoś tam nie znajdziesz i napiszesz do nich, to znów Cię tam odeślą.
No i jeszcze motionbuscard.org.cy
 Profil Relacje PM off
Pieka lubi ten post.

#163 PostWysłany: 09 Lis 2022 11:12 
Awatar użytkownika

Dziękuję. Personizowane to bym sobie raczej odpuścił, ale fajnie byłoby móc jeździć na jednej doładowywanej.

Może ktoś inny orientuje się, jak to wygląda? Może ktoś ze Śląska ma od razu na zbyciu taką lub takie karty?
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 09 Lis 2022 18:10 
Awatar użytkownika

W związku z tym, że nikt nie był miły odpisać, a szczerze wątpię, że nikt tego tematu nie przerabiał, napisałem do nich i otrzymałem bardzo fajną i co ważne wyczerpującą odpowiedź, cytuję (może komuś jeszcze się przyda):
Cytuj:
Dear Mr/Mrs,

With the electronic e-wallet, more than one passenger can board by cancelling the card with the number of passengers to be boarded. There is no limit to the number of passengers that can board using the e-wallet from one card. 

With the Anonymous card, when more than one passenger board, €1.50 is deducted for each cancellation In case the card has a valid ticket and e-wallet, then a boarding is allowed using a loaded season ticket and all other people who will board, will be able to use the e-wallet to buy a ticket from the same card

In case more than one passenger board, if not all passengers stop to the same place, then in case of control, the last passenger should either hold the card or the card statement printed by the driver, where in the last transaction will show the group charge.

For more information regarding motion bus card you can visit https://www.publictransport.com.cy/cms/page/travel-cards
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 09 Lis 2022 21:08 

srebrny
Tym razem nie miałem nic przeciw personalizowanej. A czym się w praktyce różnią, nie pamiętam. W każdym razie u dotychczasowych przewoźników karta nie jest do niczego potrzebna - wystarczy płacić gotówką, a całodzienny jest tylko papierowy. Pewnym plusem jest możliwość doładowania przez internet, ale tylko tego produktu, który już był nagrany w punkcie obsługi (że tak powiem... słabo).
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 13 Lis 2022 17:35 

Pieka napisał(a):
Którą aplikację polecacie Pame App, czy Cyprus By Bus? Może ktoś korzystał i ma jakieś spostrzeżenia lub rady? Byłoby fajnie móc kupować bilety od razu w aplikacji.
Cyprus by bus niestety nie zawsze zgadzają się godziny odjazdów . Doświadczenie sprzed tygodnia . Lepiej sprawdzać rozkłady na stronie przewoźnika .
Korzystałam z i autobusów :
- intercity- zazwyczaj spóźnione między 15 a 30 min.
- autobusu 711 na półwysep Cap Greco ( jak we wpisach poprzedników)
- autobusow w Limassol : tutaj mam dobre doświadczenie z autobusem 64 w góry do Troodos ( odjazd 9:10 spod Pizza Hut, powrót 15:30 z Troodos- wystarczy na przejście np Atlantis Trail ). Mam zle doświadczenie z autobusem 16B do Kourion. Dojazd do spoko , natomiast powrotny odjechał min 15 przed czasem. Rozkład sprawdziłam w necie i w informacji na dworcu w Limassol wg obu źródeł powrotny miał być o 17:10 z początkowego przystanku . Byliśmy na przystanku o 17, po 5 min podeszła do nas jakaś Angielka i uprzejmie poinformowała ze autobus już odjechał . Na szczęście zaraz potem podjechał autobus ( właściwie busik ) 18 i kierowca podpowiedział nam żeby zabrać się z nim i przesiąść na inny autobus na obrzeżach Limassol. Ewentualnie był następny 16B po półtorej godziny .
- w Pafos autobusy jeździły cacy- żadnych spóźnień ( albo małe) , wg rozkładu , dobrze oznakowane .

Skickat från min iPhone med Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 15 Lis 2022 18:19 

srebrny
-- 15 Lis 2022 18:17 --

Pisałem o tym już wielokrotnie. Cyprusbybus to strona hobbystyczna i różnie u nich bywa z aktualnością. Dla Lemesos mają obecnie wgrane rozkłady sprzed dwóch lat (choć wielu linii podmiejskich nie ma wcale). Przy czym odkąd pojawiła się oficjalna strona karty Motion, to oni mają te same dane, co ta strona, tyle że tam też są dane sprzed dwóch lat. To znaczy ostatnio zaktualizowali trasy, na przykład dopisali autobusy 14B i 71, ale rozkładów już nie wgrali. Za to wrzucili też 32B, które moim zdaniem co najwyżej ma się pojawić w przyszłości. A sam operator miejski z Lemesos też aktualizacjami strony nie grzeszy, a jak ostatnio wrzucił na stronę nową linię 70F ze skał Afrodyty do Awdimou, to pojechałem na miejsce i nikt o niej nie słyszał (musiałem wracać do Pafos).
Za to dla dystryktu Ammochostos dane mają aktualniejsze od operatora, bo według strony operatora linie 704A i 704B jeszcze nie powstały (a strona Motionbuscard je pokazuje), a ja je widziałem "w terenie".

-- 15 Lis 2022 18:19 --

obibok napisał(a):
Pisałem o tym już wielokrotnie. Cyprusbybus to strona hobbystyczna i różnie u nich bywa z aktualnością. Dla Lemesos mają obecnie wgrane rozkłady sprzed dwóch lat (choć wielu linii podmiejskich nie ma wcale). Przy czym odkąd pojawiła się oficjalna strona karty Motion, to oni mają te same dane, co ta strona, tyle że tam też są dane sprzed dwóch lat. To znaczy ostatnio zaktualizowali trasy, na przykład dopisali autobusy 14B i 71, ale rozkładów już nie wgrali (co w sumie jest ciekawe, bo autobusy logują się do systemu Motioncard, żeby działały wyświetlacze, zapowiedzi i bileterki). Za to wrzucili też 32B, które moim zdaniem co najwyżej ma się pojawić w przyszłości. A sam operator miejski z Lemesos też aktualizacjami strony nie grzeszy, a jak ostatnio wrzucił na stronę nową linię 70F ze skał Afrodyty do Awdimou, to pojechałem na miejsce i nikt o niej nie słyszał (musiałem wracać do Pafos).
Za to dla dystryktu Ammochostos dane mają aktualniejsze od operatora, bo według strony operatora linie 704A i 704B jeszcze nie powstały (a strona Motionbuscard je pokazuje), a ja je widziałem "w terenie".
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 16 Lis 2022 08:08 
Awatar użytkownika

Chcemy jechać z Larnaki (jesteśmy w okolicy Larnaca Marina) do Ayia Napa obejrzeć plażę Nissi, czy autobus 711 jest dobrym wyborem? Pokazuje mi, że najbliższy przystanek to Filiou Tsigaridi 1, ale nie jestem pewny, czy on gdzieś przy drodze staje, czy na ten mały dworzec zajeżdża?
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 16 Lis 2022 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
711 nie wjeżdża na ten dworzec tylko startuje z małej pętli ze skwerku przy szpitalu (obok jest spory market).
Najpewniej iść tam na start, ale jakby coś to przystanek jest zaraz po wyjechaniu na główną drogę i tam też możesz wsiąść.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Pieka lubi ten post.

#170 PostWysłany: 16 Lis 2022 11:27 

srebrny
Tak, przystanków mu nie brakuje.
https://motionbuscard.org.cy/routes

Załączniki:
711.png
711.png [ 214.38 KiB | Obejrzany 2296 razy ]
 Profil Relacje PM off
Pieka lubi ten post.

#171 PostWysłany: 16 Lis 2022 17:36 
Awatar użytkownika

Dziękuję za pomoc.
Najbliżej mieliśmy do Old Hospital, o czym przekonaliśmy się... Wracając
Wyruszyliśmy z Archiep. Makariou C´ Ave. - Filiou Tsigaridi 1, ale nie jak planowaliśmy o 10:31, tylko o 11:20, z racji, że ten pierwszy po prostu nie jechał. Taka uroda widać.
Z powrotem za to, z Nissi Bay Beach 1 praktycznie punktualnie, bo tylko 9 minut różnicy (miał być 14:59, był 15.08). Zarówno w jedną, jak i (szczególnie) drugą stronę tempo iście zawrotne, bo w zasadzie nigdzie się nie zatrzymywał
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 18 Lis 2022 12:55 

srebrny
Nie ma autobusu 10:31. Są ze szpitala o 10:15 i 11:15.

A ten 9 minut spóźniony... hm, przecież kierowca o tym nie wie. Przecież on tylko wie, o której ma odjazd z pętli.
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 18 Lis 2022 16:36 
Awatar użytkownika

No jednak nie do końca Cyprus By Bus dobrze pokazuje, a nim się kierowałem i byliśmy około 10:20 na podanym przystanku... O włos, jak widać Trochę sobie powstaliśmy, w sumie nie sami, więc nie tylko nam się wydawało.

Ale ja pretensji do kierowcy nie mam, czytając temat dotyczący komunikacji, to w sumie prawie szwajcarska precyzja

Ważne, że jechał i nas dowiózł, w dodatku bardzo szybko i w komfortowych warunkach, bo autobusy wyglądają jak nowe, nawet pasy mają.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 18 Lis 2022 18:25 

srebrny
Tam naprawdę jest szwajcarska precyzja, ale tylko przy odjazdach z pętli. Potem jedzie, jak mu wyjdzie. Może to i dobrze, bo dzięki temu może jechać szybko. A my w Polsce walczymy o pojedyncze minutki i jak czasu wyjdzie za dużo. to się toczy.
Stronę cyprusbybus już komentowałem, natomiast te irizary są faktycznie nowe - w ramach nowego kontraktu na komunikację dostarczono je w marcu, a king longi w Larnace są z r. 2020. Te nowe kontrakty to dłuższa opowieść z elementami sensacyjnymi, ale nie będę przynudzał...
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 03 Gru 2022 23:55 

Do Ayia Napa autobusem 711 spod szpitala. Bilet 1,5 euro, 2 godz.jazdy. Opcja najtańsza. Można połączyć z trekkingiem wzdłuż wybrzeża
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 04 Gru 2022 16:49 

srebrny
Tak, ale od jutra nie startują spod starego szpitala. Wydłużyli je do tego śmiesznego centrum handlowego, co to niby przystanki są, ale bez samochodu nie bardzo da się wejść do środka. Pewnie bym tego nie zauważył, gdybym nie był z wózkiem dziecięcym, ale to przecież typowe w Grecji i na Cyprze, że z wózkiem się autobusami bardzo fajnie podróżuje, ale wejść do nich, czy w ogóle chodzić po chodnikach to już dramat.
A w ogóle to ta dyskusja powinna się przenieść do właściwych wątków transportowych.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 04 Sty 2023 11:35 

Cześć, jechał ktoś do Aija Napa z Pafos transportem publicznym. Czy można dojechać jednym autobusem czy muszą być przesiadki bo ten rozkład powyżej jest ciężki do rozszyfrowania. Jak ktoś jechał mógłby podrzucić godziny i ew trasę. Pozdrqwiam
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 04 Sty 2023 11:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://intercity-buses.com/wp-content/ ... ar-paf.pdf
 Profil Relacje PM off
Pavel17pk lubi ten post.

#179 PostWysłany: 06 Sty 2023 02:32 

srebrny
Prosto i na temat. Dodatkowo, jeśli godziny nie pasują (bo to jeden kurs na dzień), można z przesiadkami. A że po dwuletnich bojach w sądach Intercity obroniło nowy zwiększony kontrakt przed nowym przewoźnikiem, mamy teraz od 5 grudnia spore zagęszczenie kursów - na większości tras jeżdżą średnio co najmniej raz na godzinę, a zdarzają się i odstępy pięciominutowe (to już prawie jak shinkanseny z Tokio do Osaki).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#180 PostWysłany: 09 Sty 2023 11:01 

niebieski
Bilet u kierowcy na 425 z Larnaki na lotnisko 2 euro. Bilet na intercity Larnaka Nikozja 4 euro. Tak w Larnace jak i w Nikozji warto wsiadać na początkowym przystanku, bo autobus szybko się zapełnia i na kolejnych nie bierze już pasazerów. Autobusy intercity bardzo rózne - wczoraj w jedną stronę z Larnaki do Nikozji jechałem takim jakby miejski, z lusterkami bocznymi łatanymi tasmą, wracałem normalnym autobusem turystycznym
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość