Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Mar 2014 19:06 

Witam planuje wyjazd własnym autem po europie i będę 3 dni w Rzymie .
Od 18/04/2014 do 21/04/2014
Przyjeżdżam 18/04 do Rzymu wieczorem swoim autem do Via Arturo Mercanti 63 00148 RZYM
19/04 o 11 mam kupione bilety do muzeum watykańskiego
21/04 rano wyjazd do Padove nocleg, wyjazd następnego dnia rano
Zakupiłem już sobie w kraju winiety na autostrady w Austrii i Czechach
a na autostrady we Włoszech zakupiłem karty via card na 75 euro

Chciał bym was się poradzić w jaki sposób podróżować po Rzymie czy swoim autem czy komunikacją ? Może gdzieś dojeżdżać zostawiać tam auto i metrem itp
Może coś zaproponujecie do zwiedzenia 20/04 (jest to niedziela wielkanocna ) rano pewnie wybierzemy się na plac św. Piotra żeby posłuchać papieża .
Polecicie coś w Padove czy warto jechać do Wenecji która jest obok ?

Osobiście w Rzymie byłem już 2 razy ale nigdy swoim autem lecz będzie ze mną osoba która we Włoszech nigdy nie była
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:01 
Awatar użytkownika

Witaj. Generalnie w Rzymie (szczegolnie w szczycie) tworza sie duuuze korki oraz istnieje wiele stref ograniczonego ruchu wiec na pewno łatwiej i szybciej będzie podróżować metrem.
Przy końcowych stacjach metra (czasem też przy przedostatnich) znajdują się duże parkingi gdzie można zostawić samochód.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:48 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Warto też pamiętać o specyficznym stylu jazdy rzymskich kierowców ;) Bałam się przechodzić przez jezdnię, mimo że miałam zielone światło. Nie dałabym się naciągnąć na zwiedzanie Rzymu samochodem :p
Polecam zarówno metro- szybki i łatwy transport), jak i zwiedzanie na piechotkę- Rzym jest tak urokliwy, że praktycznie na każdym kroku warto się zatrzymać i zapatrzeć :)

#4 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:52 

Mi chodzi bardziej jak z tego miejsca które podałem dojechać do centrum
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:54 
Awatar użytkownika

anulkax7 napisał(a):
Warto też pamiętać o specyficznym stylu jazdy rzymskich kierowców ;) Bałam się przechodzić przez jezdnię, mimo że miałam zielone światło. Nie dałabym się naciągnąć na zwiedzanie Rzymu samochodem :p
Polecam zarówno metro- szybki i łatwy transport), jak i zwiedzanie na piechotkę- Rzym jest tak urokliwy, że praktycznie na każdym kroku warto się zatrzymać i zapatrzeć :)

Hahaha specyficzny styl prowadzenia samochodu to to co w Rzymie lubię najbardziej :-):-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Mar 2014 22:57 
Awatar użytkownika

Karenz napisał(a):
Mi chodzi bardziej jak z tego miejsca które podałem dojechać do centrum

Samochodem do stacji metra B Laurentina i stamtąd metrem
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Mar 2014 23:00 
Awatar użytkownika

Można też do stacji metra naziemnego Vitinia, stamtąd kolejką metra naziemnego do stacji Piramide i stamtąd metrem podziemnym gdzie dusza zapragnie :-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Mar 2014 01:09 

Czy są dodatkowe opłaty za parking czy tak jak u nas że za darmo z biletem .

Jak mam rozumieć cały wyjazd poruszać się metrem a w niedziele Wielkanocą czym ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Mar 2014 12:49 
Awatar użytkownika

W Rzymie większość miejsc parkingowych jest płatna z czego parkingi peryferyjne są sporo tańsze więc opłaca się tam zostawiać autko.
System parkowania w Rzymie wygląda następująco:
Jeśli miejsce parkingowe oznaczone jest kolorem:
-niebieskim - miejsce płatne
-białym - miejsce bezpłatne (należy jednak zwrócić uwagę czy przy tym miejscu nie ma agregatu do ładowania gdyż wtedy miejsce przeznaczone jest tylko dla hybryd i pojazdów elektrycznych)
-żółtym - miejsca tylko dla Rzymian
-różowym - tylko dla kobiet w ciąży.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Mar 2014 12:56 
Awatar użytkownika

Nie ma jeszcze info na temat świątecznego rozkładu jazdy komunikacji miejskiej
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Mar 2014 17:34 

Tak jak wcześniej napisałem mam parking podziemny w hotelu .
Czy opłaca mi się (czasowo) zostawiać go tam czy jeździć i parkować na jakieś parkuj i jedź
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Mar 2014 17:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Duże parkingi przy końcowych stacjach metra dość regularne odwiedzane są przez złodziei, świadomych, że właściciele zostawili samochody na cały dzień. Radzę uważać.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Mar 2014 17:58 
Awatar użytkownika

Co do tych wizyt złodziei....na parkingu przy Anagninie stoja Carabinieri i wojsko, czasem rowniez Guardia di Finanza wiec raczej nikt nie odwazy sie tam krasc. Co do innych parkingow byc moze kradzieze sie zdarzaja....nie wypowiem sie w tej kwestii bo nie korzystam z parkingow.
Oczywiscie ze mozna zostawic autko na parkingu hotelowym. Jednak na piechote do stacji metra jest spory kawalek. Mozna skorzystac z autobusu, pod hotelem staje bodajze nr 128. Tylko pytanie brzmi: czy warto jechac spory kawal autobusem do najblizszej stacji kolejowej czy jednak lepiej podjechac autem na parking przy metrze
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Kwi 2014 00:02 

W jaki sposób najlepiej dojechać z Padove do Wenecji ?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Kwi 2014 00:36 

Lepiej dojechać autem do Wenecji i płacić za parking .
Czy autobusem do dworca w padwie a potem pociągiem około 40 euro cała taka podróż .
Nie wiem ile parking i gdzie bym postawił ale chyba 40 euro by nie skasowali
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości