Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Paź 2022 12:37 

Mogliby też dogadać się z Googlem, i ogarnąć jakoś to na Androidzie.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#62 PostWysłany: 12 Paź 2022 12:49 

platynowy
To chyba nie takie proste, bo to (chyba) nie jest do rozwiązania na poziomie softwareowym

https://en.wikipedia.org/wiki/FeliCa

Tylko Google Pixel i tylko kupiony w Japonii.
Albo dowolny iPhone kupiony w dowolnym miejscu na świecie.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 12 Paź 2022 13:43 

Nie wiem, czy emulacja takiej karty, by tego nie załatwiła.
Albo zmiana standardu samych kart z NFC-F na A/B. Czytniki i tak je obsłużą. Tak samo jak można sobie zczytać te ich karty, na niejapońskim telefonie.
NBE322 lubi ten post.

#64 PostWysłany: 12 Paź 2022 19:03 
Awatar użytkownika

Jeśli ktoś się będzie zastanawiał - na dzień dzisiejszy nie działa dla dzieci - do każdej karty musi być oddzielne Apple ID z kartą kredytową *i* nie można wgrać karty z dziecięcymi cenami biletów.
 Profil Relacje PM off
lukasz_kowal lubi ten post.
lukasz_kowal uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 04 Sie 2023 11:04 

Czy ktoś korzystał z wirtualnej kart Suica na androidzie ?

https://play.google.com/store/apps/deta ... sb.android

NBE322 napisał(a):
Wrzucam do tematu o Tokio, ale to zasadniczo dotyczy całej Japoinii.

Jeśli mamy iPhone można bajecznie prosto stworzyć sobie wirtualną kartę Suica i doładować ją dowolną podpiętą kartą kredytową.

https://support.apple.com/en-us/HT207155

Podobno działa dla turystów, bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 04 Sie 2023 18:21 

niebieski
https://hypebeast.com/2023/8/japan-suic ... ended-info
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 04 Sie 2024 18:26 

Loty: 1
Kilometry: 8 834
Czy dobrze rozumiem ?
Tokyo Subway Ticket można kupić na 72 godziny. Za 1,500 jenów (40 zł)

Czy na tym bilecie trzeba się stresować by nie wsiąść do złego matra ? Czy taki bilet można kupić na stacji metra bez problemu ?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 04 Sie 2024 18:37 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Tak, kupisz bez problemu.
Jeśli bilet nie będzie ważny na daną linię, to Cię nie przepuści.

#69 PostWysłany: 06 Sie 2024 16:35 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Testuje właśnie bilet 72h. Dopóki jeździsz metrem to luzik. Działa bezproblemowo. Rezerwowałem przez internet, odbierałem na stacji metra z kodem QR. Czas 72h startuje od pierwszego użycia.

Dodatkowo z przydatnych informacji. Nie można kupić na lotnisku Narita kart Suica, takich normalnych. Jest tylko Welcome Suica, która można przy zakupie doładować karta kwota 2000 jenów lub większą (np 5000). Ale co ważne, nie ma żadnej kaucji, więc w teorii jak się wyjeździ idealnie wybraną kwotę, to nic nie traci się (kwota doladowana jest dostepna do użycia). Oczywiście opcja z iphone najlepsza i karta Suica w apple wallet, ale nie każdy ma iphone :).
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 06 Sie 2024 19:33 

Wyczytałem że właśnie Welcome Suica jest dedykowana dla turystów. NAtomiast zwyczajna jest dla ludzi mieszkających na stałe.

Mam pytanie o tą kartę. Czy można z niej korzystać jadąc pod górę Fudźi czy to karta raczej do poruszania się po mieście ?

Jak wygląda doładowanie taką kartą ? Wkładasz banknoty do automatu ? Wyczytałem że karty nie da się ładować kartą kredytową.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 13 Sie 2024 14:40 

Jestem w Tokio i nigdzie nie mogę kupić tego biletu 24-godzinnego. Gdy pytam w budkach przy bramkach mowią że nie sprzedają. W automatach nie widzę takiej opcji tylko doładowanie kart. Gdzie to kupić ?
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 13 Sie 2024 15:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jaja sobie robisz prawda?

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#73 PostWysłany: 13 Sie 2024 19:32 

Same Day Ticket jak na screenie kupiłem. Działa on tylko tego dnia w którym zakupujemy bilet. Nie na wszystkich stacjach jest maszyną która koleś pokazuje na filmiku. Ok. Już wszystko jasne. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 15 Sie 2024 16:33 

srebrny
Używałem karty Tokyo Subway Ticket 72h. Super opłacalne. Koszt 1500 jenow i można jeździć wszystkimi liniami metra do oporu ;) przez 72 godziny (nie do końca dnia). Dodatkowo karta dla dziecka za połowę ceny dorosłego. Co ważne, z tego co wyczytałem, to kartę w automacie można kupić tylko rezerwując ją poza Japonia, na miejscu już tylko w wybranych punktach. Jak mi się skończyła a potrzebowałem dokupić dla dziecka (taniej kupić na 24h niż zrobić 2 przejazdy z suica dla doroslego), to warto uruchomić vpn, kupić online i odebrać w jednej z maszyn w metrze (bez vpn, będąc na miejscu, nie ma na stronie przycisku purchase, przetestowałem). Szybkie i proste.

https://tokyometro-whitelabel.linktivit ... okyosubway

Ostatnio edytowany przez KKL 15 Sie 2024 17:19, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Tom K lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 15 Sie 2024 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Dzięki, pomocne info, ale jedno pytanie - ważność: " If you do not use the ticket for the first time before the expiration date stated on the ticket, it will be invalid." Kojarzysz, ile jest ważny sam bilet? Na tych przykładach z Twojego linka wychodzi, że ktoś nabył 1 kwietnia, a ważne jest do 30 września, czyli teoretycznie lecąc za dwa tygodnie można śmiało kupować.

#76 PostWysłany: 15 Sie 2024 17:03 

srebrny
Sprawdziłem właśnie. Bilet kupiony 9 sierpnia 2024, voucher na mailu ma ważność do 8 sierpnia 2025. Voucher ma kod qr, ktory uzywasz w wybranych maszynach w metrze. Jak go zrealizujesz to dostaniesz bilet kartonikowy, który aktywujesz pierwszym użyciem w metrze. Będzie też wtedy na nim nadrukowana data i godzina do której jest ważny. Z tego co widzę, to na aktywacje jest pół roku. Załączam zdjęcie.

Image
 Profil Relacje PM off
Tom K lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 05 Lut 2025 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Gorąco polecam 24-48-72-godzinne bilety na metro w Tokio.
W automacie nie było, więc kupowałem w dość schowanym punkcie obsługi pasażerów (płatność kartą).

Siatka jest tak olbrzymia, że w praktycznie każde miejsce w Tokio można dojechać metrem.
Bardzo dobrze też działają Mapy Google - pokazują nie tylko czym pojechać i gdzie się ew. przesiąść, ale wskazują też którym wyjściem z metra iść (a tych potrafi być nawet >10 na dużych stacjach).

Bilet działa na obie sieci tokijskiego metra: Tokyo Metro (linie G, M, H, T, C, Y, Z, N, F) i Toei (linie A, I, S,E)

Ceny niższe niż w Warszawie :D

24h 800 JPY
48h 1200 JPY
72h 1500 JPY

Image

Image

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 05 Lut 2025 17:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dla potomnych: jeżeli na danej stacji nie można kupić passa, polecam Klooka.
Tak sama cena, chwilę zajmuje odebranie maila z kodem QR, który można zeskanować w automacie na stacji i dostaje się bilet czasowy.
Sprawdzone w praktyce.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#79 PostWysłany: 07 Lut 2025 12:17 

platynowy
:idea: Płatności bezdotykowe w metrze w Tokyo

Tokyo stopniowo wprowadza płatności kartami bezdotykowo w transporcie publicznym. Obecnie dostępne na trzech liniach Toei Subway oraz na wybranych stacjach Keikyu Line.

W praktyce to jest przydatne żeby dojechać z lotniska Haneda do centrum i z powrotem.

Ceny są takie same jak używając Suica.

https://www.kotsu.metro.tokyo.jp/eng/gu ... ntactless/
 Profil Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.
tanhayi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość