Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 243 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 08 Paź 2012 11:10 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
ordys1990 napisał(a):
A jak dałeś rade lecieć 14 godzin, wyjść z samolotu na godzinę i dalej 14h ;p ???

w sumie zdziwiłem się, ale bez problemu, po wyjściu z samolotu w FCO czułem się lepiej niż po niektórych 2-godzinnych lotach Ryanem czy Wizzem :) Loty trwają niecałe 12h, zwłaszcza lot nad Syberią strasznie się ciągnie i wydaje się, że ona nigdy się nie skończy... :)
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#142 PostWysłany: 08 Paź 2012 22:10 

Loty: 83
Kilometry: 204 734
Widzę, że wszyscy wracają zadowoleni z 5-6 godzinnych wypadów na daleki Wschód :)

Ja akurat lecę osławionego 11 Listopada, z tym że do Singapuru - także trochę poza tematem - ale jednak przewoźnik i pośrednik jest ten sam, w związku z tym mam kilka pytań do osób, które już odbyły loty lub przymierzają się do podróży.

Na stronie Alitalii nie ma oficjalnie dostępnej opcji przeglądania rezerwacji "view/manage booking", a na podstronach, które daje się wygooglować, rezerwacja dokonana przez ebookers.de nie jest widoczna. Pytanie pierwsze, w jaki sposób można dopisać numer programu FF i wybrać miejsca w samolotach? Pytanie drugie, jak wygląda check-in na te loty? Działa odprawa online na stronie Alitalii lub przewoźnika, na którym jest dokonywany jeden z odcinków lotu (CDG->SIN, Air France)? Czy daje się odprawić na lot powrotny na ostatnim lotnisku przed wylotem z Europy (gdy jest mniej niż 24h do startu lotu powrotnego)?

Kupiłem także dolot do MXP z AirOne za niecałe 100zł, korzystając ze strony Alitalii (kod zniżkowy). Zaletą tego rozwiązania jest to, że taryfa ma "właściwości" pełnoprawnej Alitalii, a więc bagaż rejestrowany jest wliczony w cenę. Pytanie, czy ktoś próbował z Was nadać bagaż rejestrowany na lot powrotny, bez ostatniego odcinka (do Rzymu, a nie Bari)? W tym wypadku rezerwacja jest widoczna na stronie Alitalii, ale jak wygląda check-in? Można się odprawić online, a jeśli tak, to czy na stronie AirOne czy Alitalii?

Uf, sporo tych pytań, ale ponieważ rezerwacja na stronie Alitalii nie widnieje, to ostatecznym potwierdzeniem biletu będzie dopiero możliwość dokonania check-inu i boarding passy, stąd tyle pytań o odprawę :) Chcę także jak najmniej roboty mieć w przypadku zbierania mil, żeby nie musieć zbierać i wysyłać wszystkich dokumentów oraz biletów. Możliwość nadania rejestrowanego bagażu byłaby z kolei sporym udogodnieniem na czas transferu na lotniskach, a po przylocie do Rzymu planuję dwudniowe zwiedzanie, więc trochę rzeczy trzeba zabrać.

#143 PostWysłany: 08 Paź 2012 22:54 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
Poolek napisał(a):
Pytanie pierwsze, w jaki sposób można dopisać numer programu FF i wybrać miejsca w samolotach?

ja miejsca wybierałem przez AirFrance, a nr programu FF można było wpisać przy checkinie online.
Poolek napisał(a):
Pytanie drugie, jak wygląda check-in na te loty? Działa odprawa online na stronie Alitalii lub przewoźnika, na którym jest dokonywany jeden z odcinków lotu (CDG->SIN, Air France)?

Ja robiłem przez stronę Alitalii, bez problemu. Potem jeszcze z nudów sobie zrobiłem na Malpensie w automacie ;)
Poolek napisał(a):
Czy daje się odprawić na lot powrotny na ostatnim lotnisku przed wylotem z Europy (gdy jest mniej niż 24h do startu lotu powrotnego)?

nie dało się mimo tego, że lot powrotny był za 15h, pani na check-inie powiedziała mi, że to dlatego, że "powrót jest jutro".

Co do bagażu to nie wiem, ale myślę, że skoro już tyle osób poleciało do Tokio to możesz być pewny, że i Singapuru nie anulują ;)
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 08 Paź 2012 23:53 

Hej, lecialem teraz w weekend razem Blackall i RafalM na pokladzie. Po wyladowaniu mielismy maly problem, bo gosciu z kontroli celnej nie rozumial powodu przyjazdu do Japonii z Europy na jeden dzien :) Ostatecznie po kilkunastu minutach wbil nam pieczatke i puscil wolno :)
Wybralismy sie pociagiem SkyAcces (1130 jenow one way) do stacji Oshiage, kilka kilometrow od centrum Tokyo zeby wjechac na SkyTree. Mimo wczesnej pory i kiepskiej pogody przed wejsciem byly juz tlumy Japonczykow. Po kilku minutach stania zrezygnowalismy, bo czasu bylo niewiele. Pochodzilismy troche po dzielnicy pod wieza. I tak jestem bardzo zadowolony, chociaz zal bylo odjezdzac tak szybko. Na pewno te pare godzin zachaca do przyjazdu na dluzej. Ceny tez nie sa takie straszne jak sie wydaje.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 16 Paź 2012 00:44 

ja tez mam wylot na 4 godziny pod koniec marca. Kupilem majac nadzieje ze znajde jakis powrot ale zmienilem troche plany. Mam cicha nadzieje ze po zmianie rozkladu na zimowy/wiosenny godziny moga sie wydluzyc. W przeciwnym razie raczej odpuszcze,tym bardziej ze mieszkam w uk i dolot bedzie duzo drozszy niz z PL tym bardziej ze to okres swiateczny

#146 PostWysłany: 22 Paź 2012 18:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś z osób, które już leciały może powiedzieć jakiej klasy są kupione bilety. Chciałbym sprawdzić ile mil w jakim programie zostanie naliczonych. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o klasie biletów.

Dobra, trochę mi to zajęło ale się udało :)

Klasa L po pierwszej literze Fare Basis: LSXOWN4

#147 PostWysłany: 22 Paź 2012 19:49 
Awatar użytkownika

niebieski
kerad85 napisał(a):
Czy ktoś z osób, które już leciały może powiedzieć jakiej klasy są kupione bilety. Chciałbym sprawdzić ile mil w jakim programie zostanie naliczonych. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji o klasie biletów.

Dobra, trochę mi to zajęło ale się udało :)

Klasa L po pierwszej literze Fare Basis: LSXOWN4

tak, L, polecam zbierać w delcie - dają jako jedyni 100%.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:17 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
JIK napisał(a):
Potem się filmik zmontuje i będzie pamiątka :)

Eee, nie skumałem. Czemu koreańska pamiątka z Japonii? ;) Nie lepiej wybrać coś "dżapońskiego"? ;)

#149 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:20 

Ja sie wlasnie zastanawiam jaki program frequent flyer wybrać na podroze z Alitalia. Z jednej strony Mille Migglia oferuje osobom do 26. roku życia podwójne naliczanie punktów, ale skoro w taryfie L nalicza 50% punktów, to po prostu dostanę 100% - czyli tyle, co w Delcie. A program Alitalii teoretycznie działa do końca 2012r., z możliwością wykorzystania punktów do poł. chociaż mogą go przedłużyć, bo pierwotnie ta edycja miała trwać do końca 2011. Często programy innych linii (nawet wewnątrz aliansu) wymagają przynajmniej jednego biletu kupionego w danej linii i naliczonego na koncie milowym, zanim otrzyma się możliwość wymiany punktów na przelot lub upgrade (m.in. W Aeroflocie).

#150 PostWysłany: 22 Paź 2012 21:18 

Zbierać mile można w każdej z linii należących do SkyTeam. Od lat było tak, że programy amerykańskie miły lepsze warunki niż te na naszym kontynencie.

Co do Delty.
Mile nie przepadają. Za większość biletów dostaje się 100% mil. Nieliczne wyjątki gdzie jest mniej. Nie ma wymogu latania Deltą.
Natomiast prawdziwe bonusy są dopiero jak się przeleci rocznie minimum 25000 mil - odprawa przy stanowiskach biznes, dodatkowy bagaż, darmowy upgrade do first (ale tylko Ameryka Północna).

#151 PostWysłany: 25 Paź 2012 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja założyłem właśnie konto w Delta Skymiles.

Główny powód to nie przepadanie mil i naliczanie 100% mil.

Zastanawiałem się jeszcze nad Korean SkyPass, bo mam tam 10000 mil, które też nie przepadają. Niestety z kolei żonie jakiś czas temu założyłem konto w Flying Blue i ma już tam jakieś 8000mil.

Teraz nie wiem gdzie naliczać mile. Tyle programów i wszędzie po trochę mil, z których nic się nie zrobi :/

#152 PostWysłany: 25 Paź 2012 13:00 

Mój FF program to su, i też mam 100% mil za klase L w alitalii, a nawet za klase O ;D Korean skypass jest fajny bo po 0,5 mln mill masz dożywotni status senatora :)

#153 PostWysłany: 25 Paź 2012 13:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Tiramisufan napisał(a):
Mój FF program to su, i też mam 100% mil za klase L w alitalii, a nawet za klase O ;D Korean skypass jest fajny bo po 0,5 mln mill masz dożywotni status senatora :)

A jak tam z wygasaniem mil? Druga sprawa to za ile mil da się zgarnąć jakiś lot? Choćby z Warszawy/Krakowa do Moskwy?

Wielka wada SkyTeam to brak jednego programu, ewentualnie transferowania mil między programami.

#154 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:51 

kerad85 napisał(a):
...
Wielka wada SkyTeam to brak jednego programu, ...

A może jednak zaleta. W zależności co Ci bardziej pasuje to to sobie wybierasz.

A który z aliansów ma wspólny program? Jeśli myślisz o StarAlliance i Miles&More zwróć uwagę, że są do niego podpięte linie zależne od Lufthansa i kilka mniejszych (np. LOT). Duzi przewoźnicy z Ameryki (United) czy Azji (Singapurczyk) mają swoje.

#155 PostWysłany: 27 Paź 2012 19:24 

No właśnie, ktoś się wybrał lub wybiera do SIN? Jeśli nie, to chyba jako pierwszy "przetestuję" tą trasę za dwa tygodnie - zaczynam 11.11 o 6:10 z MXP. W dodatku cała podróż potrwa jeszcze dłużej, niż się zapowiadało - pierwotnie miałem 10.11 lecieć wieczornym lotem AirOne bezpośrednio z WAW do MXP, ale wycofali ten rejs z zimowego rozkładu. Zmieniłem bezpłatnie rezerwację na WAW->FCO->MXP Alitalią tego samego dnia, więc przynajmniej dostanę przekąskę i coś do picia:)

Do tych co lecieli do Tokio: odprawialiście się przed wylotem online na stronie Alitalii czy AirFrance? Czy może podchodziliście po boarding passy do check-inu na lotnisku?

#156 PostWysłany: 27 Paź 2012 20:21 

Poolek napisał(a):
No właśnie, ktoś się wybrał lub wybiera do SIN? Jeśli nie, to chyba jako pierwszy "przetestuję" tą trasę za dwa tygodnie - zaczynam 11.11 o 6:10 z MXP. W dodatku cała podróż potrwa jeszcze dłużej, niż się zapowiadało - pierwotnie miałem 10.11 lecieć wieczornym lotem AirOne bezpośrednio z WAW do MXP, ale wycofali ten rejs z zimowego rozkładu. Zmieniłem bezpłatnie rezerwację na WAW->FCO->MXP Alitalią tego samego dnia, więc przynajmniej dostanę przekąskę i coś do picia:)

Do tych co lecieli do Tokio: odprawialiście się przed wylotem online na stronie Alitalii czy AirFrance? Czy może podchodziliście po boarding passy do check-inu na lotnisku?

Za pierwszym razem (przełom sierpnia i września), nie mogłem się odprawić online (ani w kiosku na lotnisku).
Za drugim razem (początek października), jak podałem dane paszportowe na stronie Air France mogłem się odprawić na stronie AlItalia i w kiosku na lotnisku.

#157 PostWysłany: 28 Paź 2012 22:30 

Pytanie do osób z najbliższego wylotu (10-11.11).
Sporo osób wraca 12 w poniedziałek, czy ogarnialiscie sobie jakiś hostel, czy po prostu jakieś nocne zabicie czasu na którymś lotnisku w Rzymie?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

#158 PostWysłany: 28 Paź 2012 22:56 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Rafiki23 napisał(a):
Sporo osób wraca 12 w poniedziałek, czy ogarnialiscie sobie jakiś hostel, czy po prostu jakieś nocne zabicie czasu na którymś lotnisku w Rzymie?

Właśnie nic nie ogarniałem :/ są nas 2 osoby. Jakby ktoś reflektował na jakiś hostel w Rzymie niech da znać, bo w przeciwnym razie trzeba będzie udać się na lotnisko.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 28 Paź 2012 23:09 

Ja ogarnalem hotel w Rzymie z promocją na lastminute.com - niby 4* ze śniadaniami, za dwie noce w dwuosobowym pokoju wzięli 44 funty + trzeba doliczyć jeszcze opłatę klimatyczną/podatek miejski w wysokości 3 EUR/doba/os.

#160 PostWysłany: 29 Paź 2012 15:17 

JIK napisał(a):
Rafiki23 napisał(a):

Właśnie nic nie ogarniałem :/ są nas 2 osoby. Jakby ktoś reflektował na jakiś hostel w Rzymie niech da znać, bo w przeciwnym razie trzeba będzie udać się na lotnisko.

No ja mam o 9:40 w poniedziałek lot z Ciampino i własnie zastanawiałem się nad normalnym łóżkiem po 3 dniach spędzonych czy to na lotnisku czy w samolocie. Na razie tez nie ogarniałem nic.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 243 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości