Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Maj 2025 13:53 

Witam,

Nie jest to relacja (bo taka pewnie nigdy nie powstanie), chciałbym się jedynie podzielić krótkimi spostrzeżeniami z mojego pobytu w Japonii podczas Golden Week (wtorek 29 kwietnia 2025 – wtorek 6 maja 2025).
Promocje na Japonię wpadają co jakiś czas, więc może trafi się jakaś również na kolejną Majówkę. (Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ale osoby planujące tripa po Japonii raczej zaglądają właśnie tutaj).

W Internecie można znaleźć mnóstwo materiałów ostrzegających przed wyjazdem do Japonii w czasie naszej Majówki — z filmami pokazującymi ludzi stłoczonych w Shinkansenach niczym w PKP oraz przestrogami przed kosmicznymi kolejkami do wszystkiego, włącznie z restauracjami.

Sam po lekturze tych treści byłem tak nakręcony, że poważnie rozważałem anulowanie biletów (Qatar w klasie ekonomicznej daje taką możliwość). Ostatecznie jednak pojechaliśmy. Cały trip trwał dłużej niż sam Golden Week, ale tutaj ograniczę się wyłącznie do tego okresu.

Co ciekawe, nie spotkało nas zupełnie nic z tego, co czytałem w sieci. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że tylko część Japończyków ma w tym czasie wolne.

Jedyną realną niedogodnością, jakiej doświadczyliśmy, była organizacja noclegów w dniach 2–5 maja. W wielu miejscowościach nie było już praktycznie nic dostępnego na Bookingu. W Tokio najtańsze opcje były wyprzedane, podobnie w Kioto. Ostatecznie ktoś anulował rezerwację w okolicach lasu bambusowego w Kioto, więc udało się znaleźć coś sensownego — choć daleko od centrum. Inne dostępne noclegi w centrum to była kwestia dopłaty 800 zł, więc moim zdaniem tragedii nie było (o ile mówimy o Tokio i Kioto).

Razem z rezerwacją noclegu ogarnęliśmy też bilety na Shinkansen — po przyjeździe do Japonii na dworcach widniały tabliczki informujące, że "Shinkansen" jest wyprzedany w czasie Golden Week (cokolwiek to miało oznaczać).

Plan wyglądał następująco:

30 kwietnia – przylot w nocy na Hanedę. Tutaj może odczuliśmy skutki Golden Week, bo odprawa paszportowa trwała ponad 2 godziny – czynne były tylko 3–4 okienka.

1 maja – Tokio: pustki.

2 maja – Checkout z Tokio i o 11:00 Shinkansen do Kioto.

3 maja (sobota) – Kioto: moim zdaniem również pustki. Poszliśmy nawet na specjalny event Yabusame Shinji (jeźdźcy konni strzelający z łuków do tarcz) — impreza raczej lokalna, ale bez problemu zajęliśmy dogodne miejsca i popróbowaliśmy różnych smakołyków.

4 maja (niedziela) – Nara: przyjechaliśmy rano i to był pierwszy i ostatni raz, kiedy zobaczyliśmy tłum Japończyków. Grzecznie ustawili się w kolejce do Muzeum Narodowego. Więc jeżeli ktoś planował wizytę tego dnia w tym przybytku to raczej musiał obejść się smakiem.

5 maja – Himeji - bilety udało się kupić bez problemu online poprzedniego dnia, godz 11 weszliśmy do środka - w samym zamku (zbrojowni?) bardzo tłoczno, ale przeważali zagraniczni turyści. Obsługa starała się kierować ruchem i tamować potok ludzi.

6 maja – ponownie Nara - moim zdaniem pustki, pomógł deszcz 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
terrop uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 29 Maj 2025 14:40 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Mam podobne wrażenia, że Golden Week jest zbyt rozdmuchany w mediach. W tym roku też zahaczyłem o ten okres i nie wpłynął on w żaden sposób na mój wyjazd.

Na 4 miesiące wcześniej nie było żadnego problemu z noclegami, jedyna różnica że stawki podczas całego Golden Week zazwyczaj były weekendowe - wyższe o 10-20%.

Na Naricie kolejki były krótkie, wystarczyło 40 min na wyście z lotniska.
W Tokio nie widziałem różnicy między Golden Week, a zwykłymi dniami.
Kawaguchiko też nie było nigdzie tłumów oprócz wjazdu kolejką do Tenjoyama Park, na szlakach pusto, z wypożyczeniem roweru nie było problemu. Co istotne był to dzień z dobrą widocznością na Fuji.
Robiłem też trasę lokalnymi pociągami i autobusami bez rezerwacji Kawaguchiko-Matsumoto-Nagiso-Magome-Nagoja, tu już wszędzie było pustawo, na peronach, w miastach czy na szlakach, a w pojazdach dużo wolnych miejsc siedzących. Jedynie były informacje na peronach o wyprzedanych wszystkich miejscach rezerwowanych.

Ogólnie we wszystkich popularniejszych miejscach warto być 2 godziny od otwarcia lub 2 godziny do zamknięcia, czasami oznacza to poranne wstawianie, ale warto bo zdecydowanie przyjemniej się zwiedza jak jest mało ludzi.

Podsumowując, planując i rezerwując wcześniej cały wyjazd nie trzeba się bardzo przejmować Goolden Week, ale spontaniczne podróżowanie raczej należy wykluczyć.
Zaletą tego okresu jest też pogoda, mi trafiło się 1,5 dnia deszczowego na 11, a po za tym słonecznie i 20-kilka stopni.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość