Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Maj 2026 05:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Zgodnie z zapowiedzią umieszczoną w wątku viewtopic.php?f=237&t=186319&p=1821770#p1821728, po przejechaniu wczoraj trasy z Onomichi do Imabari, przekazuję na gorąco swoje spostrzeżenia na temat Shimanami Kaido Cyckling Road.

Tytułem wstępu, oto oficjalna strona, na której znajdziecie podstawowe informacje na temat trasy, wypożyczania rowerów, itp.:

https://shimanami-cycle.or.jp/en-pamph/

Treści tam zamieszczone są w zasadzie dość wyczerpujące, ale warto poszukać dodatkowych opinii, podpowiedzi, czy choćby filmów z tej trasy, żeby mieć szersze pojęcie, co nas czeka. Ja sam zainteresowałem się tym, gdy na jakimś Planete, czy innym kanale tego rodzaju obejrzałem film o różnych ciekawych (a mniej znanych) miejscach w Japonii, którego finał przypadał na punkcie widokowym na górze Kirosan. A widok był piękny, więc zanotowałem sobie to miejsce w pamięci. Po jakimś czasie przyszło mi zaplanować japońską podróż w maju 2026, więc temat powrócił.

Nie będę tu opisywał różnych alternatyw, wariantów, itd., a napiszę, jak to konkretnie wyglądało w moim wypadku....

Rower zarezerwowałem w:

https://maps.app.goo.gl/96NMEeJWLyuHacoK7

Są też inne (lepiej oceniane) miejsca, ale na jednodniową wycieczkę, z możliwością oddania roweru w Imabari (i z punktem otwartym tam do 19:00, co by mieć elastyczność), to miejsce przypasowało mi najbardziej. 

Do Onomichi przyjechałem rano z Hiroszimy i tam też wróciłem po zakończeniu wycieczki.

W jedną stronę był Shinkansen do Mihara + lokalnych pociąg JR do Onomichi, a w drugą Express Bus z Imabari do Fukuyamy + Shinkansen do Hiroszimy.

Z Onomichi wystartowałem ok. 10:00, a w Imabari byłem ciut po 17:00 (autobus do Fukuyamy miałem ok. 17:30). Gdy dodać czas dojazdu z i do Hiroszimy, wychodzi ok. 12 h, więc schodzi cały dzień.

Dokonując rezerwacji, wziąłem osobno 2 rowery: tradycyjny i e-bike, żeby dać sobie czas na wybór. Tu uwaga, że warto te rezerwacje robić z możliwie dużym wyprzedzeniem, bo dostępne typy rowerów dość szybko znikają. Co prawda,na miejscu i tak jest zawsze pula rowerów dla chętnych bez rezerwacji, ale jeśli macie konkretne wymagania (mi z uwagi na wzrost zależało na wysokim rowerze), lepiej nie zwlekać. Nie ma przy tym przeszkód, by zrobić sobie rezerwacje na różne dni, a nawet różnych rowerów na ten sam dzień ;)

Zapytacie może, czy e-bike jest potrzebny? To zależy. Jeśli będziecie robić tę trasę z pominięciem Kirosan, to uważam, że zwykły rower (3000 JPY za dzień) jest wystarczający, jeśli jednak planujecie Kirosan, radzę wziąć jednak rower ze wspomaganiem (8000 JPY). Owszem, różnica w cenie spora, ale warto. Pamiętajcie jednak,by koniecznie sprawdzić poziom naładowania baterii przy odbiorze roweru. Nie chciało mi się wyciągać okularów i zawierzyłem pani, która mnie obsługiwała, a potem, gdy z ciekawości chciałem zobaczyć, jak to wspomaganie działa (bo w domu mam tylko "analoga"), okazało się, że bateria ma tylko 32%! Oszczędzałem więc potem te zapasy na końcówkę i dobrze zrobiłem :)

Sama trasa jest zróżnicowana. Dużą atrakcją są przejazdy wspaniałymi mostami, w wielu miejscach widoki są niemal, jak w Malezji, czy innych miejscach zdecydowanie dalej na południe, niż Onomichi (lazurowa woda, fajne plaże, zielona gęstwina dookoła), choć są też odcinki,gdy jedzie się wśród starych niewielkich stoczni, magazynów i innych zakładów. Jest również bardzo ciekawa świątynia Kousanji w Setoda i mnóstwo gajów cytrusowych (bo to region z największą w Japonii produkcją mandarynek i pomarańczy).
Nie ma problemu z zaopatrzeniem - po drodze jest dużo Lawsonów i innych 7/11. 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Punktem kulminacyjnym był wjazd na taras widokowy na Kirosan:

https://maps.app.goo.gl/LQ73stRwPfDiC3Kr9

Zaoszczędzona wcześniej bateria mocno się tu przydała. Po przejechaniu ok. 60 km chyba by mnie szlag trafił, gdybym miał wspinać się tutaj bez wspomagania (jest tu ok. 3,5 km dość stromego podjazdu). 

Na samej górze jest ciekawie skonstruowany punkt widokowy - niemal cała jego konstrukcja została "wtopiona" w szczyt góry, więc z zewnątrz widoczne są tylko tarasy widokowe. 

Ponoć najlepsza pora na wizytę tu, to zachód słońca, ale dla takiego jednodniowego rowerzysty, jak ja, ta opcja niestety odpadała. Widok był jednak i tak piękny :) 

Image

Image

Image

Image

Image

Potem jeszcze ostatni most i dojazd do Imabari, a tam zwrot roweru (oczywiście w mojej wersji, bo można też działać na inne sposoby).

Image

Image

Na zakończenie drobne porady praktyczne:

1) zabieranie swojego kasku (co rozważałem, ale odstąpiłem od tego pomysłu) nie ma sensu. W wypożyczalni jest ich cała masa i są w bardzo dobrym stanie,

2) warto natomiast rozważyć zabranie ze sobą czegoś w stylu:

https://allegro.pl/oferta/sakwa-podsiod ... 8494018681

bo tylko niektóre rowery (małe, nie dla wysokich osób) mają bagażniki, więc bez dodatku podobnego do tego powyżej, wszystko trzeba wziąć na plecy, a przy wyższych temperaturach, byłby to kiepski pomysł,

3) a propos temperatur... Teraz w maju pogoda była przepiękna, choć było już coś ok. 23 st. C (a w słońcu jeszcze cieplej) i trudno mi sobie wyobrazić jazdę tutaj w lipcu/sierpniu (chyba, że tylko na jakimś krótszym odcinku).

Wysłane z mojego BKQ-N49 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość