Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Cze 2025 22:18 

Loty: 76
Kilometry: 171 472
niebieski
Po przeanalizowaniu różnych kart wybrałem The New York Pass 1 day.

W internecie znalazłem kupon NY98520, który obniża cenę o 10% do 147.60$.
Jeśli nie działa można też zapisać sie do newslettera i dostac 5%.
Można tez skorzystać z 3% Topcashback, ale nie działa on z kuponami.

Mając już wykupiony The New York Pass układam plan i dokonuję rezerwacji, które są wymagane w aplikacji:
Top of The Rock na godzinę 8:00
Edge na 19:30
Empire State Building na 21:30

Zwiedzanie odbywa się w środę, nigdzie nie ma zbyt dużych kolejek, trzeba o tym pamiętać jeśli ktoś zdecyduje się na skorzystanie w weekend.

Przy układaniu planu biorę pod uwagę oczywiście to co mnie interesuje, ale też czas i cenę wstępu, bo np korzystanie z karty do odwiedzenia Statuy, która kosztuje tylko 26$, a czas zwiedzania całości to 5-6 godzin jest marnowaniem potencjału Passa, chyba, że decydujemy się na zakup opcji kilkudniowej.

Między atrakcjami poruszamy się głównie metrem nawet 1-2 stacje dla zaoszczędzenia czasu z biletem 7 dniowym za 34$.

1. Zwiedzanie zaczynamy od Top of The Rock znajdującym sie na 70 piętrze Rockefeler Center, ponieważ jako jedna z nielicznych atrakcji jest otwarta już od 8 rano i jak się łatwo domyślić skoro jesteśmy jednymi z pierwszych gości to możemy spokojnie podziwiać widoki bez tłumów turystów.
Standardowy koszt bez Pass od 65$.

2. Następnie spacerem przemieszczamy się pod sklep M&Ms, gdzie dostajemy bilety na Big Bus. Warto te bilety odebrać, nawet jeśli w dany dzień nie mamy planów przejazdu autobusem z otwartym dachem, ponieważ są one ważne 2 dni, pomimo 1dniowego The New York Pass-a.
Sam przejazd jest dość powolny w nowojorskich korkach, dlatego nie ma co sie sugerować podanymi godzinami, ale jest atrakcją samą w sobie.
Wysiadamy na przystanku nr 7 Brooklyn Bridge i udajemy się w okolice WTC. Można też podjechać na przystanek nr 10 WTC, ale jak już wspomniałem przy takim ruchu ulicznym przejazd ten moze zająć ponad pół godziny, a przejście na pieszo między 7 a 10 to 5 minut.
85$.

3. Zwiedzamy Muzeum 9/11 co zajmuje nam ok 1,5 godziny.
36$.

4. Przechodzimy do budynku One Trade Center i udajemy się na 100 piętro do Observatory. Rezerwację dokonujemy dopiero na miejscu i mimo czasu pokazanego w automacie 75 minut to wchodzimy od razu bez czekania.
70$.

Po drugiej stronie ulicy jest galeria True Sailing ze sporym food courtem, gdzie zjadamy lunch, ponieważ jest już po godzinie 13.

5. Jedziemy metrem do Muzeum Historii Naturalnej. W cenie oprócz standardowych wystaw jest do wyboru jedna z kilku płatnych. Wybieramy Invisible Worlds. Całość pomimo zwiedzania jedynie wybranych wystaw, które nas interesują zajęła 1.5 h.
36$.

6. Niedaleko jest lokal Perfect Picnic https://maps.app.goo.gl/VRFRLXjrLhh6Cnyi6 w którym z naszym Passem możemy odebrać zestaw o wartości 19$ w skład którego wchodzą 2 sandwiche (dla dzieci 1) chipsy i woda, ale wybieramy jeszcze upgrade za dopłatą 3$ dostajemy ciastko czekoladowe i lemoniadę. Posilamy się po drugiej stronie ulicy w Cental Parku, po czym ruszamy dalej.
19$.

7. Docieramy do Muzeum figur woskowych Madame Thussand. Jako jedna z nielicznych atrakcji czynne jest do 19, więc można je zostawić pod koniec zwiedzania. Mimo, że nie byłem fanem tej atrakcji to jest fajnie zrobiona i warto było ją odwiedzić. Całość około godziny.
50$.

8. Jedziemy do budynku Edge, gdzie już mamy rezerwację na 19.30 na zachód słońca. Co ciekawe w tych godzinach jest wyższa cena, a my możemy ją zarezerwować bez żadnej dopłaty. Na innych tarasach mogą być te godziny wyłączone ze zwiedzania z Passem.
Koszt standardowej rezerwacji na zachod słońca wynosi połowę tego co zapłacimiśmy za nasze karty.
75$.

9. Po krótkiej kolacji został nam ostatni punkt zwiedzania, wybrany na koniec, ponkeważ jest otwarty najdłużej. Wjazd na Empire State Building o godzinie 21.30 i podziwianie miasta nocą.
55$.

Koszt wszystkich odwiedzonych tego dnia atrakcji wynosiłby prawie 500$, karta kosztowała 148$, do tego mamy jeszcze bilety na Big Bus kolejnego dnia i nie zjedzone chipsy z Perfect Picnic.
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 16 Cze 2025 23:10 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Ładnie to wszystko opisałeś i na pewno się wam ten pass oplacal. Ale jak byłem kiedyś kilka dni z rodziną w NYC, to wolałem jednak zwiedzać wolniej a wcale nie drożej. Kalkulowałem wtedy czy mi się pass opłaca i końcowo wolałem polować na różne zniżki indywidualne na atrakcje i kupony. A tych jest w NYC sporo.

Np na górę one world trade center kupiłem bilety w promce 1+1, bodajze z Mastercard. Muzeum 9/11 też jakiś dzień miał darmowy jak wcześniej zarezerwowałeś wejście. To samo było np z Muzeum Intrepid, jeden dzień w miesiącu darmowy. Do MoMA też weszliśmy w dniu pay as you wish. Generalnie udało się nam zwiedzić wiele znanych miejscówek za darmo lub z dużą zniżka.

A, i polecam Bar SixtyFive w Rockefeller center. Dobry widok za cenę drinka lub piwa. Generalnie w Nowym Jorku jest sporo dobrych rooftop barów z dobrym widokiem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Sie 2025 18:23 

@KKL, czy możesz napisać coś więcej nt. zniżek/kuponów na atrakcje? Obecnie tylko 9/11 ma darmowe wejście w poniedziałki po zarezerwowaniu wizyty tego samego dnia rano. Na stronach Intrepid i MoMA nic nie znalazłem o darmowych wejściach. Jeżeli znasz jeszcze inne sposoby na kupony/zniżki to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sie 2025 19:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Świetna rozpiska. A myślałem, że jak na siedmiodniowym za 300$ nabiłem atrakcji za 800$, to to było coś. Nie było :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości