Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Cze 2023 18:26 

-- 15 Cze 2023 18:10 --

Hej! To mój drugi wyjazd do londynu. Poprzednio korzystałam z London pass i "zaliczyłam" płatne atrakcje. Teraz nastawiam się na darmowe. Będę mieszkać w okolicach Stratford. Mój plan wygląda tak:
Dzięn 1 British Museum, Soho, Chinatown
Dzień 2 Muzeum Historii Naturalnej, Notting Hill. Muzeum Wiktorii i Alberta, Pałac Kensington , Hyde Park
Dzień 3 (niedziela) Katedra Westminster, katedra Sw, Pawła ( byłam w obydwu z London pass, ale teraz jadę z koleżanką i chcę żeby mogła wejść podczas mszy
Dzień 4 Sky Garden, Borough Market, Tower.
dzień 4 ( dzień odjazdu ok 18 muszę być na lotnisku Stansted, do pociagu wsiadam na Tottenham Hale lub Stratford) i tu nie mam pomysłu.
Bardzo proszę o sugestie, podpowiedź do ostatniego dnia i ewentualnie gdzie w danym dniu coś zjeść najlepiej z food truck (żeby nie wydać majątku)

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 15 Cze 2023 22:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 15 Cze 2023 18:48 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Nie wiem za bardzo co doradzać bo widzę, że masz bardzo konkretny plan i jasno określone cele.
Jedno co, to jak już się wybierasz do Sky Garden to zahacz może o Leadenhall Market.
Jak chodzi o ostatni dzień - jeśli jesteś nastawiona na foodtracki to rozważ Camden Town.
 Profil Relacje PM off
Aleksandra Camelon lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Cze 2023 18:58 

Leadenhall Market. zapisam. Dzięki. W Camden byłam podczas ostatniego pobytu i być może wybiorę się tam i tym razem, ale chcialabym też wykorzystać ten ostatni dzień na jakies atrakcje. Myślalam o Greenwich, ale trochę daleko
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Cze 2023 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
To pokazuje jak różne podejśćie mają ludzie ;) . Dla mnie Camden samo w sobie jest atrakcją i to jedną ciekawszych (mimo że bardzo turystyczne). Nie wiem czy miałaś okazję być w sklepie Cyberdog na Camden - to też można potraktować jako atrakcję.
Greenwich spoko. Ze Stratford się super tam idzie - częsciowo wzdłuż kanału potem można zaliczyć Canary Wharf, Isle of Dogs i przejście tunelem pod Tamizą. Na dodatek masz tam Greenwhich Market gdzie można wszamać coś w stylu foodtruckowym. Potem możesz wrócić DLRką na Stratford bez przesiadek.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 15 Cze 2023 19:16 

Greenwich sprawdzę jeszcze raz trasę wg tego co piszesz . Myślę, że będąc w Londynie warto tam się wybrać . W tym sklepie na Camden nie byłam, chociaż spędziłam tam pół dnia. Jak czasu wystarczy to napewno wybiorę się po raz kolejny.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Cze 2023 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Wybierając się do Greenwich warto zobaczyć zaporę przeciwpływową na Tamizie: https://www.google.com/maps/place/The+T ... &entry=ttu
Można też się przepłynąć po rzece:
https://www.thamesclippers.com
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Aleksandra Camelon uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 15 Cze 2023 19:53 

Wielkie dzięki :) Napewno godne uwagi. Zapisałam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Cze 2023 22:03 

niebieski
Jak za darmo HMS Belfast i Imperial War Muaeum. RAF Museum w Hendon też za darmo, ale dojechać trzeba.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 15 Cze 2023 22:38 
Awatar użytkownika

złoty
HMS Belfast za darmo? Sądząc po umiejętności pisania pytająca ma więcej niż 5 lat... :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 15 Cze 2023 22:56 
Awatar użytkownika

platynowy
Z ciekawych darmwoych atrakcji ja lubie jeszcze pokazac znajomym troche nietypowej Londynskiej fauny, w Hyde Park masz papug tyle wrobli w Polsce:
https://londonist.com/london/great-outd ... ed-to-know
W Richmond Park masz pelno jeleni ktore pasa sie jak krowy na wsi, mozna podejsc na kilka metrow.
Takze wszedobylskie lisy, glownie wieczorami I rankami - rowniez jak wroble, mile, sympatyczne, nie boja sie ludzi jedynie co to smietniki wywracaja :)

Co do jedzenia to wiele zalezy od budzetu, zawsze mozesz skorzystal z toogoodtogo I zrobic piknik gdzies po drodze.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 15 Cze 2023 23:04 

niebieski
abelincoln napisał(a):
HMS Belfast za darmo? Sądząc po umiejętności pisania pytająca ma więcej niż 5 lat... :D
Sorry. Nie sprawdziłem jak jest teraz. Był płatny jak byłem pierwszy raz w 2018, ale potem był moment jak był za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Cze 2023 23:22 

niebieski
Albo jeszcze Primrose Hill (super widok moim zdaniem) i spacer do dolu przez Regent's Park itd.
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 15 Cze 2023 23:30 

Hyde park planuje odwiedzić W ogóle jak pogoda dopisze to mam zamiar zrobić sobie przerwę na odpoczynek w parkach. Muzeum wojny czytałam, że jest ciekawe więc zobaczę jak czasu wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Cze 2023 08:24 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Będąc w Londyńskiej Tower masz bardzo blisko do Tower Bridge, który też można zwiedzić w środku. Jest tam ekspozycja o historii budowy mostu i jego konstrukcji, ale najwięcej wrażeń dostarcza spacer górnymi kładkami, zwłaszcza, że część z nich ma szklaną podłogę :)
https://www.towerbridge.org.uk/tickets
Ta atrakcja jest biletowana, ale podobnie jak większość płatnych londyńskich atrakcji można do niej wejść w ramach oferty 2FOR1:
https://www.daysoutguide.co.uk/tower-bridge
@Aleksandra Camelon - warto się zapoznać z poniższym tematem, jeśli jeszcze go nie znasz ;)
uk-50-londyn-2-za-1-i-podobne,1594,66695&p=1593051&hilit=2for1#p1593051
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Cze 2023 16:22 

-- 16 Cze 2023 12:18 --

Tower of London oraz Tower Bridge zwiedzałam w ramach London Pass. Teraz tylko spacer brzegiem Tamizy.Dzięki za link 2 za 1 bo rozważałam tą opcję do atrakcji, których nie widziałam :)

Ostatnio edytowany przez Aleksandra Camelon, 19 Cze 2023 23:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Cze 2023 20:23 

Mój plan po modyfikacji:
Dzień 1 British Museum, Chinatown, Soho. Z Soho metrem w okolice Primrose hill, Camden i powrót do Stratford. Chcialabym jeszcze zaliczyć Regents Park , ale nie wiem jak z czasem
Dzień 2 Muzeum Historii Naturalnej i Muzeum Victorii i Alberta, Harrods? Gdybym pominęła Harrods Ogrody i Pałac Kensington
, Notting Hill, Portobello Market i powrót
Dzień 3 Big Ben, Pałac Westminster, Westminster Abbey (+ udział w mszy), Katedra Westminsterska, Pałac Buckingham, Green Park, St Jame's Park, Trafalgar Square, autobusem do katedry Św Pawła (+udział w mszy), Millenium Bridge i powrót metrem
Dzień 4 Tower Bridge, Borough Market Sky Garden (bilety mam na 12.45), Leadenhall Market, canary Wharf, powrót
Dzień 5 (wylot o 20,45) metrem albo kolejką w okolice Isle Dogs i tunelem do Greenwich
Sugestie mile widziane co zmienić dodać lub z czego zrezygnować

Ostatnio podbity przez Aleksandra Camelon, 19 Cze 2023 20:23
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości