Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 12 Sty 2016 00:30 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Byłem tam w styczniu 2015 . Parking loro parku jest przed samym wejściem . Nie pamiętam ceny , ale jakieś 1 czy 2 euro.
 Profil Relacje PM off
eroberto1 uważa post za pomocny.

Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
Zostaw szarą jesień za sobą 🌫️✈️ ☀️ Wycieczka na słoneczny Cypr za 655 PLN 🌴😍 Zostaw szarą jesień za sobą 🌫️✈️ ☀️ Wycieczka na słoneczny Cypr za 655 PLN 🌴😍
#82 PostWysłany: 12 Sty 2016 11:33 

Tak jest parking przed samym wejściem a właściwie już na terenie loro ale nie jest gigantyczny, rano (tak ~do 1h od otwarcia poza 'sezonem') powinno być ok, póżniej można szukać na oko, co czyni zresztą spora ilość ludzi parkując gdzie się da. Parking loro nie jest jakiś super drogi, była chyba podobna cena jak w Siamie, stawiam 3-5euro.
 Profil Relacje PM off
eroberto1 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 13 Sty 2016 23:53 

niebieski
Jak wyglada sprawa parków wodnych w lutym? Czy pogoda jest odpowiednia zeby wyskoczy do parku wodnego? Zastanawiam sie nad zakupem biletu łączonego do loro parku i siampark, tylko obawiam sie ze pogoda mnie niemiło moze zaskoczyć i nie skorzystam z dobrodziejstw basenów
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 14 Sty 2016 00:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Byłam na początku marca i było super.

wysłane z telefonu

#85 PostWysłany: 16 Sty 2016 13:42 
OFICJALNY PROFIL
Awatar użytkownika

eroberto1 napisał(a):
Jak wyglada sprawa parków wodnych w lutym? Czy pogoda jest odpowiednia zeby wyskoczy do parku wodnego? Zastanawiam sie nad zakupem biletu łączonego do loro parku i siampark, tylko obawiam sie ze pogoda mnie niemiło moze zaskoczyć i nie skorzystam z dobrodziejstw basenów

Aktualnie mamy najwyższe zanotowane zimą temperatury od kilkunastu lat. Na południu Teneryfy czyli tam gdzie zlokalizowane są Aqua Parki jeśli nie ma anomalii to przez cały rok temperatura jest sporo powyżej 20st, teraz (styczeń) mamy jednak temperatury dochodzące prawie do 30st więc Aqua Parki są oblegane jak w sezonie.
Shaq lubi ten post.

#86 PostWysłany: 29 Sty 2016 00:37 

A ja mam pytanie do osób które odwiedziły wąwóz w Masce. Wybieramy się na teneryfę z 8 - miesięczniakiem, chcemy młodą wsadzić w nosidło i przejść się tym wąwozem. Da się? Czy to jednak bardziej wymagający spacer?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 29 Sty 2016 00:58 

To góry i górskie ścieżki. Widziałem w wąwozie mocno poobijaną niemkę
Niestety góry nie dla niemowlaków. Polecam natomiast samą miejscowość, fantastyczne sielskie widoki, można pochodzić, zrobić zdjęcia, wypić kawę.

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 29 Sty 2016 11:21 

WET MONSTER Teneryfa napisał(a):
eroberto1 napisał(a):

Aktualnie mamy najwyższe zanotowane zimą temperatury od kilkunastu lat. Na południu Teneryfy czyli tam gdzie zlokalizowane są Aqua Parki jeśli nie ma anomalii to przez cały rok temperatura jest sporo powyżej 20st, teraz (styczeń) mamy jednak temperatury dochodzące prawie do 30st więc Aqua Parki są oblegane jak w sezonie.

Co to za nowy "Oficjalny profil" się pojawił ?
Może się przedstawisz ?
 PM off  

#89 PostWysłany: 29 Sty 2016 11:35 

W samej Masce stoi naprawdę sporo fiatów panda z wypożyczali więc to nie jest tak że się tam nie da dojechać nawet tymi maluchami, pod względem szerokości i ilości zakrętów to droga taka sama jak w każdych 'większych górach', tam jeżdżą też autobusy (odnośnie parkowania gdzie popadnie w Masce). Poza samą maską warto pojechać też 2km dalej do góry gdzie jest punktu widokowy/restauracji Mirador de La Cruz de Hilda z widokiem na samą maskę a z drugiej strony też fajne widoki na ocen
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 30 Sty 2016 10:56 

niebieski
Ja polecam przejechać się od Masci drogą TF-436 nie tylko 2km ale na samą północ. Droga nie jest łatwa ale widoczki piękne. Ja tą trasę (i każdą inną) zrobiłem corsą 1,2 i nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 31 Sty 2016 11:59 

niebieski
Hey co do zejścia i wejścia z powrotem na górę wczoraj w dół 3h z żoną i dziećmi 10 i 16 lat żona z córką popłynęła statkiem a ja z synem wróciliśmy na górę po samochód kolejne 3h pod koniec było już ciężko także trzeba liczyć siły na zamiary pzdr
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 31 Sty 2016 14:48 
OFICJALNY PROFIL
Awatar użytkownika

Marcelina24 napisał(a):
A ja mam pytanie do osób które odwiedziły wąwóz w Masce. Wybieramy się na teneryfę z 8 - miesięczniakiem, chcemy młodą wsadzić w nosidło i przejść się tym wąwozem. Da się? Czy to jednak bardziej wymagający spacer?

Witaj Marcelina

Wędrówka przez wąwóz Masca tak jak każda inna górska wędrówka zależy w dużej mierze od warunków pogodowych i waszego obycia w takim terenie. Dla osób chodzących po górach jest to raczej szlak turystyczny średnio wymagający. Jeśli natomiast traficie tam przy złej pogodzie (po opadach deszczu) i dodatkowo bez minimalnej kondycji do chodzenia po górach z pewnością szlak może okazać się bardzo trudny i wyczerpujący. Dla przykładu pierwszy raz przeszedłem ten szlak z żoną zupełnie nie planując tego. Zaciekawiło nas wejście na szlak, więc zeszliśmy w ok. 3h w dół w cieniu wielkich skał więc czasami jest dość chłodno. Byliśmy bez wody (to był błąd) a żona była w japonkach :) nie polecam takiego obuwia ale jeśli ktoś bardzo chce to można :)

Co do maluszka decyzję zostawiam oczywiście Wam myślę że da się zejść przy dobrych warunkach ale pytanie czy warto ryzykować bo jeśli cokolwiek Wam się przytrafi nieprzewidzianego po drodze to nie ma z wąwozu innej ucieczki jak tylko zejście szlakiem do końca lub wycofanie się z powrotem do Maski.

Powodzenia!

-- 31 Sty 2016 15:04 --

Anonymous napisał(a):
Co to za nowy "Oficjalny profil" się pojawił ?
Może się przedstawisz ?

Witam wszystkich Forumowiczów,

Rzeczywiście niedawno trafiliśmy na forum i wraz z żoną pomyśleliśmy że możemy podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z Wysp Kanaryjskich. Jesteśmy tu już od kilku lat i w tym czasie mieszkaliśmy na wszystkich większych wyspach Archipelagu Kanaryjskiego.

Jesteśmy pasjonatami górskich wędrówek, wspinaczki, nurkowania, surfingu oraz paralotniarstwa. Niestety nie mamy czasu na wszystko więc uprawiamy te sporty raczej z doskoku poza nurkowaniem - jesteśmy instruktorami więc tym zajmujemy się na co dzień.

Mam nadzieję że będziemy pomocni i oczywiście zapraszamy na naszą piękną wyspę Teneryfę, chętnie zabierzemy Was pod wodę aby pokazać Wam również to co schowane przed okiem zwykłego turysty ;)

Serdecznie pozdrawiamy
Paweł i Ania
3 ludzi lubi ten post.

#93 PostWysłany: 20 Lut 2016 12:36 

To skorzystam z okazji i pozwolę się zapytać - a jak wyspa wygląda po względem snorkelingu? W sieci jest masa filmów z pływania z żółwiami... ale większość to raczej wypady zorganizowane. Ale może ktoś z forumowiczów jest bardziej obeznany w temacie? Z tego co wyczytałam to okolice gigantów bardziej i "gdzieś" na południu.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 20 Lut 2016 22:59 
OFICJALNY PROFIL
Awatar użytkownika

Yadga napisał(a):
To skorzystam z okazji i pozwolę się zapytać - a jak wyspa wygląda po względem snorkelingu? W sieci jest masa filmów z pływania z żółwiami... ale większość to raczej wypady zorganizowane. Ale może ktoś z forumowiczów jest bardziej obeznany w temacie? Z tego co wyczytałam to okolice gigantów bardziej i "gdzieś" na południu.

Cześć

Okolice Los Gigantes są słabe jeśli chodzi o oglądanie żółwi - przynajmniej nie z brzegu. Do samodzielnego oglądania żółwi podczas snorkelingu najlepszym miejscem jest El Puertito de Caleta, link do mapy poniżej:
https://www.google.es/maps/place/Cala+De+Las+Tortugas/@28.1134155,-16.7665994,17.92z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0x379741b52b32033b
Miejsce może nie urzeka, lekko zapuszczone ale w zatoce występuje kilka osobników z gatunku Tortuga verde. Pod wodą nic ciekawego nie zobaczysz jest tylko piach ale w odległości około 100-150m od brzegu możesz zacząć szukać żółwi. Z reguły jak się pojawią to grupka osób się wokół nich skupia więc trzeba się na nich kierować. Nie polecam jechać tam przy niespokojnym oceanie bo podłoże jest piaszczyste i łatwo się wzburza co powoduje gwałtowny spadek widoczności, a wtedy raczej pewne że nic nie znajdziecie.

Nie chcę aby to zabrzmiało jako reklama naszego centrum nurkowego ale do snorkelingu polecam również Rezerwat Podwodny Montana Amarilla. Założyliśmy tam bazę nurkową właśnie ze względu na atrakcyjność nurkową tej lokalizacji, mapka poniżej:
https://www.google.es/maps/place/Monta%C3%B1a+Amarilla/@28.0097887,-16.6378586,18.18z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0x1bc5c128980ee2d8
Miejsce wyjątkowe gdyż pod wodą znajdują się same skały więc widoczność jest doskonała nawet przy niespokojnej wodzie. Pod wodą dużo życia nawet na bardzo małych głębokościach 2-3m, poza tym zupełnie wyjątkowe formacje sklane żółte skały ułożone warstwowo jak wulkaniczny tort schodzą z kaldery pod powierzchnię wody.
Image
Mamy tu miejsce gdzie żółwie są zawsze i do tego wielkie płaszczki ale niestety jest to trochę dalej od brzegu i trzeba mieć już podstawowy certyfikat nurkowy.

Na koniec mała ciekawostka z ostatnich dni :)
Właśnie przetoczyła się przez Teneryfę i inne wyspy fala burz i sztormów czego efektem są ośnieżone wzgórza nie tylko czubek wulkanu Teide. Widok nieziemski :) Na szczęście już wszystko wróciło do normy ale w górach śnieg nadal się utrzymuje więc wszyscy miejscowi ruszyli w góry pokazać dzieciom te dziwne zjawisko przyrodnicze.
Image

Pozdrawiam
Paweł
9 ludzi lubi ten post.

#95 PostWysłany: 22 Lut 2016 00:16 

No właśnie tak wyczytałam, że to różnie bywa z żółwikami. Bardzo dziękuję, za wszystkie wskazówki.
A co do pogody, to jedziemy na koniec marca i liczę, że wbijemy się już w dobrą pogodę.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 22 Lut 2016 00:31 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Pogoda jest praktycznie cały czas dobra. Zdarzyło się wyjątkowo, że była kiepska. Akurat wtedy gdy byłem na Teneryfie :( Niemniej postaram się wrzucić w najbliższym czasie zbiór informacji, które trochę pomogą wybierającym się na tę piękną wyspę.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 22 Lut 2016 02:44 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
@Kański Jakbyś zdążył przed 5 marca to byłoby mi bardzo miło :)
 Profil Relacje PM off
Kański lubi ten post.

#98 PostWysłany: 24 Lut 2016 14:18 

@Kański
tez czekam ;)
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 24 Lut 2016 14:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Yadga napisał(a):
A co do pogody, to jedziemy na koniec marca i liczę, że wbijemy się już w dobrą pogodę.
W zaszłym roku byłam na Teneryfie w terminie 1-8 marca. Pogoda była bardzo dobra, ciepło, wręcz gorąco 24-28 stopni. Zero deszczu w tym czasie. Na północy nieco chłodniej, ale wciąż słonecznie i ciepło. Tylko na Teide kilka stopni powyżej zera i trochę śniegu. Jedyny problem, to silny wiatr i wieczorem trzeba było mieć bluzę. Jednakże słońce nas nieźle popaliło, trzeba używać kremów z filtrem. Woda w oceanie dość chłodna, ale dla nas Polaków oswojonych z Bałtykiem - była ciepła.

#100 PostWysłany: 24 Lut 2016 14:58 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
Ja z rodzinka byłem na Tereryfie w Adeje 3-10 luty pogoda rewelacyjna jak w lato
ocean ok 22st
w dzień ok 25-30 st
jakby ktoś chciał cos sie dowiedzieć służe pomocą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Antek12, piekara114 oraz 5 gości