Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 26 Kwi 2015 12:57 

niebieski
Mam pytanie, czy może ktoś polecić dogodne miejsce do porobienia fajnych zdjęć klifom Los Gigantes z lądu?

Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
Zostaw szarą jesień za sobą 🌫️✈️ ☀️ Wycieczka na słoneczny Cypr za 655 PLN 🌴😍 Zostaw szarą jesień za sobą 🌫️✈️ ☀️ Wycieczka na słoneczny Cypr za 655 PLN 🌴😍
#62 PostWysłany: 26 Kwi 2015 13:46 

złoty
Dobrym miejscem jest droga do Puerto de Santiago / Los Gigantes jadąc od Santiago del Teide, a w szczególności taras widokowy na łuku tejże drogi. Nazywa się El Mirador Archipenque: https://plus.google.com/102907400597830 ... l=pl&gl=pl
 Profil Relacje PM off
myca007 lubi ten post.
myca007 uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 26 Kwi 2015 13:50 

niebieski
Dzięki, akurat tą drogą będę tam jechał. A jeszcze jedno - szukam taniej i krótkiej wycieczki statkiem pod klify. Lepiej jechać szukać wycieczki do Acantilado de los Gigantes czy Puerto de Santiago? :)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Kwi 2015 14:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Co do zdjęć z lądu, to fajnym miejscem jest też kamienista plaża za portem w Acantilados, do której dochodzi się skręcając w wąską drogę (Calle los Guios) przed ostatnimi budynkami sąsiadującymi z portem.

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 26 Kwi 2015 14:44 

złoty
myca007 napisał(a):
Dzięki, akurat tą drogą będę tam jechał. A jeszcze jedno - szukam taniej i krótkiej wycieczki statkiem pod klify. Lepiej jechać szukać wycieczki do Acantilado de los Gigantes czy Puerto de Santiago? :)

W porcie w los Gigantes są biura oferujące takie wycieczki. Tam się skieruj.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 26 Lis 2015 14:03 

niebieski
Na nasz kolejny pobyt na Teneryfie wybraliśmy tym razem jako bazę Puerto de la Cruz.
Chcemy tym razem poszwędać się po północy wyspy. Czy moglibyście podzielić się info, gdzie można sprawdzić pogodę w górach Anaga,żeby wyjazd tam nie był dniem straconym/ nieudanym ?
Jak zaplanować wypad w te okolice ?
Zacząć od Santa Cruz, przez słynną plażę Teresitas i potem w górę ?
Czy może od La Laguna ?
O co jeszcze warto zahaczyć ? Czy Taganana warta uwagi ?
Aha, i jeszcze:
czy ktoś już zlokalizował w La Laguna ten obiekt https://znosemwprojekcie.wordpress.com/ ... teneryfie/
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 26 Lis 2015 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 124
Kilometry: 218 290
srebrny
Obowiązkowo Sendero de los Sentidos krótki szlak, kończący się punktem widokowym na pasmo górskie. Pogodę pewnie na accuweather sprawdzałem :>
Generalnie wydaje mi się, iż to najbardziej wilgotne okolice Teneryfy, to prawdopodobieństwo deszczy wyższe niż gdzie indziej. Też zacząłem, jak sugerujesz od stolicy i Teresitas, potem jeszcze zrobiłem rundkę do Igueste de San Andrés tylko dla frajdy jazdy po zboczu z widokiem na ocean:)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 26 Lis 2015 18:35 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Smierz napisał(a):
czy ktoś już zlokalizował w La Laguna ten obiekt https://znosemwprojekcie.wordpress.com/ ... teneryfie/

Holy Redeemer Church

https://www.google.pl/maps/place/Holy+Redeemer+Church/@28.4612793,-16.3023185,168m
2 ludzi uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 26 Lis 2015 21:48 

niebieski
Piękna Orotava: zabudowa, targ z różnościami i piękne widoki. Dla zainteresowanych-przy wyjeździe z Puerto de la Cruz niewielki,ale bogaty ogród botaniczny.
Mnie bardzo przypadła do gustu starówka w Puerto-kolorowe domy, kościół, wszystko w otoczeniu egzotycznych drzew.
 Profil Relacje PM off
Smierz uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 03 Gru 2015 20:07 

Lecimy w przyszłym tygodniu, plany prawie gotowe, ale mam trzy pytania "techniczne".
1. Czy da się dojechać autem do Punta de Teno? W przewodniku wyczytałam, że droga jest kategorycznie zamknięta, ale nie wiem, jak to wygląda w praktyce.

2. gdzie w necie mozna znaleźć informację, czy kursuje kolejka na Teide w danym dniu i czy jest otwarty szlak na szczyt (mamy pozolenia).

3. Czy szlak na szczyt Teide jest otwarty, kiedy leży śnieg? nie wiem, jakie buty przygotować...
Dzięki!
 Profil Relacje PM off
Fair_Lady_86 lubi ten post.
Fair_Lady_86 uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 04 Gru 2015 13:53 

anialabruja napisał(a):
Lecimy w przyszłym tygodniu, plany prawie gotowe, ale mam trzy pytania "techniczne".
1. Czy da się dojechać autem do Punta de Teno? W przewodniku wyczytałam, że droga jest kategorycznie zamknięta, ale nie wiem, jak to wygląda w praktyce.

na drodze stoi szlaban, który można ręcznie przesunąć i wjechać, jest też tablica ostrzegająca, aj sie na początku wahałem ale pojechałem za jakims lokalsem, który otworzył szlaban i pojechał dalej:)

anialabruja napisał(a):

3. Czy szlak na szczyt Teide jest otwarty, kiedy leży śnieg? nie wiem, jakie buty przygotować...

ja byłem w połowie listopada i naczytałem się że może być zimno i śnieg i żeby brać kurtki zimowe,
a było ponad z 20 st po wjechaniu na kolejką na szczycie troche chłodniej ale bluza wystarczyła
 Profil Relacje PM off
anialabruja uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 04 Gru 2015 14:01 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
anialabruja napisał(a):

Ja na Teide byłem w marcu i było około 0 stopni, śnieg leżał gdzieniegdzie.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off

#73 PostWysłany: 05 Gru 2015 02:57 

Polecam fantastyczną knajpkę w Benijo. Nazywa się El Mirador. Może nie wygląda, ale jedzenie bardzo dobre. Głównie owoce morza. Napisałem nawet recenzję w TripAdvisor.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#74 PostWysłany: 06 Gru 2015 03:43 

Mam pytanie odnośnie wejścia na szczyt Teide. Mój wyjazd to spontan, nie ma już możliwości zarezerwowania pozwolenia na wejście stąd moje pytanie.
Czy ktoś próbował dać, 10 cz 20€ strażnikom, aby przymknęli oko i puścili na górę? Wtedy bym wjechał kolejką.
Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę to o której godzinie najpóźniej mogę wystartować w kierunku schroniska i skąd, aby tam przenocować. Zależy mi na tym, aby jak najpóźniej, i do której wpuszczają ludzi i czy realne jest aby maszerować z latarką późnym wieczorem w kierunku schroniska?
Ile czasu potrzebować będę na zejście ze szczytu do ..., no właśnie dokąd, gdzie będę mógł mieć punkt startowy i zostawić auto, ewentualnie skąd ktoś mnie później mógłby odebrać?

Z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 08 Gru 2015 16:40 

Właśnie wróciliśmy z Teneryfy i zejście wąwozem Masca jak najbardziej mogę polecić :) Zajęło nam to 2,5 h z przerwami na zdjęcia i filmy lub czekanie przy wąskich przejściach aż przejdzie grupa niemieckich turystów ;) Poniżej praktyczne info, może komuś się przyda :)

1. Auto zostawiliśmy w Los Gigantes - zaraz przy wjeździe do miasta, przy ulicy TF- 454 - było sporo miejsc (bezpłatnych) dalej jest duże rondo i lidl.
2. Poszliśmy w stronę lidla a następnie w dół ulicy (Carr. Gral. Puerto de Santiago wg. google ;) ) na przystanek autobusowy - bus nr 462 odjeżdża o 9:29 - dojechaliśmy nim do Santiago del Teide u
3. W Santiago del Teide trzeba poczekać chwilę na bus nr 355 - odjeżdża z tego samego przystanku gdzie wysiedliśmy o 10:50. Uwaga! Radze się nie oddalać i poczekać na busa, bo zabiera 30 osób (większy autobus nie przejechałby po tej drodze) i jest raczej więcej chętnych niż miejsc. Wszyscy Polacy czekali i wsiedli, ale reszta i tak musiała wziąć taksówkę ;)
4. Podróż do Masci kosztowała nas niecałe 6 Euro za dwie osoby, więc jest to duża oszczędność w stosunku do taxi ;) Chyba jest to jedyna opcja dojazdu z los gigantes, bez uzycia taxi. Rozkłady jazdy: http://www.titsa.com/index.php
5. po zejściu wąwozem, na mini plaży podchodzimy do Pani, która ma swoje stanowisko pod parasolem i albo pokazujemy kupione bilety albo (jak są jeszcze miejsca) kupujemy. My bilety kupiliśmy w punkcie w los gigantes - na przeciwko przystanku jest reklama biura, napis jest również po polsku - prowadzi je Ukrainiec. Bilety kosztują 10 euro za osobę (cena jest wszędzie taka sama). Można je tez kupić w Santiago w okolicy przystanku i w samej Masce. Uważam że warto bo z wody również sa niesamowite widoki.
5. Jeśli lubicie pływać to jest mini plaża po zejściu wąwozem wiec warto zostać dłużej, nie ma problemu by mając bilet zmienić godzinę.
6. My zdążyliśmy (jak w sumie wszyscy z naszego busa) na statek o 14.30.
7. Po przypłynięciu do portu w los gigantes poszliśmy do auta - ok. 15 min bardzo wolnym krokiem :)

Jeszcze uwaga co do wjazdu autem do masci - my tego nie zrobiliśmy bo chcieliśmy się przepłynąć plus z obawy o możliwości auta. Droga jest stroma i ma duże nachylenie, mieliśmy auto z silnikiem 1,2 które ledwie wjechało na Teide, więc tam myślę że byłby mega problem - bierzcie to pod uwagę!

Pozdrawiam, Aga :)
 Profil Relacje PM off
mahalnet lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 13 Gru 2015 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
anialabruja napisał(a):
Czy da się dojechać autem do Punta de Teno? W przewodniku wyczytałam, że droga jest kategorycznie zamknięta, ale nie wiem, jak to wygląda w praktyce.

Da się. Bodajże pod koniec 2014, albo w pierwszych miesiącach 2015 r. zakończono remont drogi wpuszczając w skały metalowe siatki - zabezpieczenia przed spadającymi kamieniami i oficjalnie otwarto drogę. Jechałem 6.XII.2015 i żadnego szlabanu już nie było. Fakt, wciąż stoi standardowy znak ostrzegawczy "spadające kamienie" i nawet jeden średniej wielkości leżał sobie na drodze.

PS. pewnie z odpowiedzią nie wyrobiłem się na wasz wyjazd, ale przynajmniej dla "potomnych" będzie
anialabruja lubi ten post.

#77 PostWysłany: 19 Gru 2015 17:31 

Czy to pozwolenie do parku pokazuje się na szczycie kolejki Teide czy przed wjazdem? Pozwoleń już nie ma a miejsca na kolejkę są. Chętnie bym wjechał na górę ale tylko wjechał i zjechał. Też za późno dowiedziałem się o pozwoleniach - są dopiero na 19 styczna a wyjazd pojutrze. Dzięks.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 19 Gru 2015 17:34 

Oczywiście u góry, po wyjściu z górnej stacji kolejki z tyłu budynku
 PM off  

#79 PostWysłany: 11 Sty 2016 20:51 

niebieski
Pytanie do tych co byli w Loro Parku - jak tam wygląda sprawa parkowania? Mają własny parking? Płatny? Ile?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 12 Sty 2016 00:21 

niebieski
Ja w 2014 parkowałem na gratisowym parkingu dla lokalsów na wysokości Loro Parku, tylko wcześniej trzeba zjechać do miasteczka. Trzeba uważać na "usłużnych" panów wymuszających opłaty, jeśli zobaczą samochód z wypożyczalni. Tak na marginesie tam też ktoś uszkodził mi samochód podczas parkowania, tak więc miałem przeciągnięty cały błotnik.
 Profil Relacje PM off
eroberto1 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Antek12 oraz 5 gości