Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tajlandia 01-02/2026
#1 PostWysłany: 17 Mar 2025 23:13 

Dokąd
  • Bangkok lub Chiang Mai

Data wylotu
  • 09.01.2026

Data powrotu
  • 31.01.2026

Długość pobytu
  • 19-21

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 5

Sam znalazłem
  • Znalazłem loty z Oman Air, za 2.300 z Mediolanu, ale już z Polski są powyżej 3-3,5k.

Dodatkowe informacje
  • Wybieramy się grupą na kilka tygodni (około 19-21 dni) do Tajlandii, lotnisko docelowe nie ma znaczenia z tego względu, że raczej i tak zaczniemy zwiedzanie od północy. Fajnie gdybyśmy lecieli razem, ale w tym przypadku raczej linie z międzylądowaniem gdzieś w Emiratach (znalazłem loty tak żeby i z Mediolanu i z Warszawy wsiąść w Omanie w jeden samolot), ale może byś ślisko z przesiadką u Niemców - 2,5h przy wylocie w Monachium i 50 min lub 1,5h we Frankfurcie przy powrocie, więc nie wiem, czy zdążymy odebrać bagaż i go nadać na lot do Polski. Czekać na jakieś promocje, czy lepiej kupować za wczasu?

Z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 17 Mar 2025 23:37 
Awatar użytkownika

srebrny
@tom_pol , bagażu na przesiadce na "jednym bilecie" się nie odbiera i nie nadaje ponownie. Tak się robi, gdy dokupujesz sobie oddzielnie bilet dolotowy, a nie w podróży z jednej rezerwacji (z nielicznymi wyjątkami, gdzie Twój lot nie jest jednym z nich).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Mar 2025 23:53 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Zobacz loty z FRA i z AMS .nie mam jak wkleić z telefonu komórkowego ale podanym terminie do pięciu osób masz niecałe 2700 z Amsterdamu na emirates

#4 PostWysłany: 20 Mar 2025 09:06 

ghostwriter napisał(a):
@tom_pol , bagażu na przesiadce na "jednym bilecie" się nie odbiera i nie nadaje ponownie. Tak się robi, gdy dokupujesz sobie oddzielnie bilet dolotowy, a nie w podróży z jednej rezerwacji (z nielicznymi wyjątkami, gdzie Twój lot nie jest jednym z nich).

Właśnie się zastanawiałem, czy przy rezerwacji przez wszystkie porównywarki z udziałem pośredników takich jak "gotogate", "opodo", "mytrip", itp. to działa tak samo. Bo jeśli nie ma pewności, że 50min, które będzie ultra krótkim czasem na przesiadkę w drugi samolot, to jednak ciężko podjąć taką decyzję. Nigdy nie kupowałem rezerwacji łączonych przez tych pośredników, co innego kupując w liniach lotniczych, gdzie poszczególne loty obsługują różne linie. Z tego też względu pytam :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Mar 2025 11:07 
Awatar użytkownika

srebrny
@tom_pol , porównywarki sprzedają to co linie lotnicze, czyli taki bilet też gwarantuje przesiadkę. Jeśli dany bilet da się kupić na stronie linii lotniczej, to przez pośrednika to też będzie bilet z gwarantowaną przesiadką. Przy czym... nie dotyczy to sytuacji, gdzie na rezerwacji widać jakąś tanią linię (takiego biletu na stronie linii nie kupisz). Zwykle jednak jest informacja, że przesiadka jest na własne ryzyko. Jest też jakieś prawdopodobieństwo, że wyszukiwarka ulepi nietypową trasę, na której znajdą się dwa oddzielne bilety tradycyjnych linii, ale i w tym przypadku powinna się znaleźć odpowiednia adnotacja.

Kiedyś wyszukiwarki nie były tak sprawne i nie łączyły różnych lotów z własnej inicjatywy. Trochę mi tego brakowało, ale gdy to wprowadzili, to się okazuje, że to niezła pułapka dla początkujących, którzy wklepują kierunek taki jaki chcą, patrzą na pierwszą najtańszą ofertę i nawet nie zastanawiają się, co za nią stoi, no bo w sumie skąd mieliby wiedzieć? Skoro sprzedają, to musi być okej.

Sam (jak i spora część użytkowników) bez problemu zauważam, który lot wymaga samodzielnej przesiadki, ale miałbym już poważne trudności, żeby komuś precyzyjnie nakreślić uniwersalną zasadę pozwalającą taki lot zidentyfikować. No bo jak zobaczyć tanią linię? To się opiera na doświadczeniu. Przeciętny nowy klient wie co to Rynair, Wizzair, LOT, Lufthansa, Qatar i Emirates, a wszystko inne to już zagadka. Tak samo nietypowe połączenia tradycyjnych linii - doświadczony klient prędzej zauważy, że coś jest nie tak, a niedoświadczony skąd ma to wiedzieć? A do tego dochodzą jeszcze jakieś wyjątki, jak przesiadka wewnątrz USA.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości