Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2025 18:30 

Loty: 295
Kilometry: 404 833
złoty
KOMUNIKACJA MIEJSKA:
Po Ułan Bator jeżdżą autobusy i trolejbusy.
Ułan Bator jest jednym z najbardziej zakorkowanych miast w jakim byłem, jeśli macie siły aby iść na nogach to na 99% będzie szybciej ;).
Wszystkie autobusy i ich trasy są pokazane na Google Maps. Jedynie czasy odjazdów są wpisane bez sensu bo wg GM każdy autobus odjeżdża co 3 minuty.
Wzdłuż głównej ulicy w mieście (Peace Avenue) jest jako tako bus pas więc jeśli chcemy przemierzyć UB na kierunkach wschód/zachód to ma jakiś sens wejście do autobusu. Na ww. trasie kursuje głównie autobus M1 - miałem wrażenie, że jest ich nieskończona ilość ;)
Do autobusu wsiadamy tylko przednimi drzwiami. Bilet na autobus miejski kosztuje 500 MNT - płatność gotówką i kartą (w niektórych pojazdach nie działały płatności kartą lub przechodziła płatność za którymś razem).
Jeśli chcemy zapłacić gotówką to przy pierwszych drzwiach mamy taką wielką skarbonkę, do której wrzucamy wyliczoną ilość gotówki. Jeśli nie mamy zgodnych to kierowca nam pomoże i rozmieni. Biletów papierowych nie ma, po prostu wrzucamy kasę do skarbonki i możemy jechać. W większości autobusów jest raczej duży ścisk, ciężko o miejsca siedzące. Na dłuższe pobyty można wyrobić karty transportowe ale nie korzystaliśmy z tego więc nic na ten temat nie wiem.
Jest aplikacja na telefony- UB Smart Bus - pokazuje rozkłady dla wybranych linii, trasy, lokalizacje przystanków. Sporo miejscowych z niej korzystało.

TAXI:
Korzystanie z taxi ma sens jedynie z dużą ilością walizek lub w nocy, w dzień z uwagi na korki to małe samobójstwo.
Do zamawiania taksówek są dwie aplikacje:
- ABA
- UBCab
Stawki to mniej więcej 1000 MNT startowe, 1500-2000MNT za kilometr i ~200MNT za minutę postoju.
Taksówki nie są w żaden sposób oznaczone, nie widziałem ani jednego samochodu z napisem Taxi.
Oczywiście można również złapać "taxi" z ulicy, wystarczy stanąć przy drodze i wystawić rękę, zaraz się ktoś zatrzyma.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 11 Cze 2025 05:32 
Awatar użytkownika

Loty: 200
Kilometry: 402 524
złoty
Obecnie cena biletu wynosi 1000 tugrików. Na tylnej ścianie przystanków znajduje się rozkład jazdy — bez map, tylko nazwy ulic.
Załącznik:
20250610_100142.jpg
20250610_100142.jpg [ 245 KiB | Obejrzany 333 razy ]

#3 PostWysłany: 01 Lip 2025 10:14 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
niebieski
Takich korków jak w UB to jeszcze nigdzie na świecie nie widziałem! W godzinach szczytu ruch uliczny w mieście po prostu stoi i to pomimo 3-4 pasów jezdni. Jednego dnia w godzinach szczytu (i była ulewa) jechałem od rogatek miasta do mojego hotelu w centrum (15 km) prawie 2,5 godziny!
Dlatego poruszać się autem po mieście ma sens jedynie bardzo wcześnie rano lub po 20 wieczorem. Największy szczyt jest 15-19.
Jadąc na nowe lotnisko, które jest ok. 50 km od centrum (stare było 15 km od centrum) trzeba liczyć w zależności od pory dnia 1,5 do 2,5 godz.
Tak to jest jak ponad 1,5 milionowe miasto nie ma ani metra ani tramwajów a bus pasy są często zajmowane przez osobówki. W innych miastach Azji jest przynajmniej pełno motocykli, które w pewnym sensie trochę rozładowują korki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość