Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: szukam lotu do CHIN
#1 PostWysłany: 07 Mar 2012 17:59 
Awatar użytkownika

postanowiłam zasięgnąć Waszej opinii,

jakoś od grudnia przymierzałam się do zakupu biletu do Chin,

miejsce odlotu jest mi tak naprawdę obojętne,
najlepiej Praga, Wrocław, Berlin, Lipsk... wszystkie dalsze lotniska też wchodzą w grę, jeśli cenowo jest fajnie

miejsce docelowe to Shanghai, chociaż miejsce przylotu może być inne - w sumie całe Chiny wchodzą w grę bo i tak mam zamiar pojeździć, powrót jednak wolałabym z SH

długość pobytu to 3 miesiące (+/- 2 tygodnie)

termin wolne mam od początku czerwca do początku października

tak więc jest bardzo dużo opcji i kryteriów wg. których powinnam szukać...
do lutego trzymałam rękę na pulsie (i liczyłam na promocję AF), i loty z Pragi do Shanghaju kształtowały się w okolicach 1800zł (najczęściej wyszukuje przez bluesky tanie loty), teraz ceny są o ok 400-600zł wyższe :/

więc pytanie do doświadczonych:
kupować i mieć święty spokój?
czekać i zaryzykować? (w ciągu najbliższego miesiąca o ile ceny mogą jeszcze wzrosnąć?)

bo może trafi się jakieś promo, a jak nie .... to najwyżej?

ma ktoś doświadczenie w tych kierunkach?

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 07 Mar 2012 18:29 

Loty: 207
Kilometry: 763 882
Mam do Ciebie pytanie, poniewaz piszesz za na 3 miesiace chcesz leciec do Chin. Ile czasu mozna przebywac na terenie Chin przy jednym wjezdzie 90 dni czy 30?

A co do kupna biletu to ja bym kupował.
Jak poczekasz i pojawi sie jakies promo np z MXP a powrót BER czy jakis inny kombinowany to zaoszczedzisz 300-400PLN ale podróz bedzie długa.

Ja kilka dni temu kupilem za 2320PLN. I uwazam ze dla 300-400 PLN (ok 15% ceny biletu) nie ma co kombinowac.

Ja najtaniej do Chin (HongKongu) leciałem za 1700PLN (Finnairem) a Najdrozej za 2800 (KLM+ChinaSouthern). Raz Najtaniej w tamtym kierunku do Bangkoku za 1150PLN (cuda czasem sie zdazaja :) )

Ale jak napisałem wcześniej ja bym kupował przynajmniej jest bilet "w kieszeni

Najtaniej znalazlem
Praga-Shanghai za 738USD Turkish Airlines 4 czerwiec - 4 pazdziernik
Berlin-Shanghai za 728USD Turkish Airlines 31 maj - 4 pazdziernik

Ostatnio edytowany przez PRPS, 07 Mar 2012 18:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Mar 2012 18:40 
Awatar użytkownika

niby jednorazowo można przbywać w Chinach 30dni,
ale z tego co czytałam to jeśli ma się bilet (powrotny) to bez problemu i na 90dni dostanie się wizę

jestem optymistycznie nastawiona,
ale jesli by cos nie poszło to wize na miejscu można przedłużyć - lub zrobić nową w HK

edit:

tutaj piszą o 90-dniowej wizie:
http://www.east-travel.pl/?dzial=wizy&pod=wizy_do_chin

#4 PostWysłany: 08 Mar 2012 16:04 
Awatar użytkownika

napisałam do jednego z serwisów wizowych i oto odpowiedź:

Cytuj:
Wizę do Chin może Pani otrzymać na maksymalnie 90 dni. To najdłuższy dozwolony jednorazowy pobyt w tym kraju. W konsulacie warszawskim nie ma możliwości ubiegania się o wizy wielokrotnego przekraczania granicy - jedynie dwuwjazdowe.

więc wszystko wygląda ok...
a bilety nadal ponad 2000 :/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości