Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 702 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 06 Kwi 2015 21:26 

Czy ktoś orientuje się, czy są inne opcje płatności za bilet lotnisko-Nykoping niż karta u kierowcy? Na stronie http://www.lanstrafiken.se/Sormland/Sok-resa/ po wybraniu tracy na górze w prawym rogu jest pole "opłata" i można wybrać kilka możliwości i w zależności od wyboru zmienia się cena - jak w załączniku.

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 159.62 KiB | Obejrzany 2305 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Sztos❗ Bilety do Barcelony, Katanii za 152 PLN 🔥 Loty na Maltę za 160 PLN 🔥 Sztos❗ Bilety do Barcelony, Katanii za 152 PLN 🔥 Loty na Maltę za 160 PLN 🔥
All inclusive na Teneryfie za 2099 PLN 🍸🥂 Tygodniowa wycieczka z Warszawy 😎🤗 All inclusive na Teneryfie za 2099 PLN 🍸🥂 Tygodniowa wycieczka z Warszawy 😎🤗
#482 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:24 

Loty: 158
Kilometry: 117 483
Na lotnisku (przy wyjściu koło obszaru przylotów) jest kasa w której można zakupić bilety na przejazdy komunikacją miejską. Ew. bilet można zakupić u kierowcy. Jednak płatność tylko i wyłącznie bezgotowkowo :)

#483 PostWysłany: 06 Kwi 2015 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 23 172
Jako, że byłam w Sztokholmie 2 razy zeszłej jesieni, mogę się podzielić aktualnymi informacjami na temat przejazdu.
Za pierwszym razem skorzystałam z Flygbussarny - bilety kupiliśmy w automacie za 139 SEK w jedną stronę. Lotnisko i jego otoczenie jest naprawdę niewielkie, więc trzeba by się mocno postarać, zeby się zgubić. Autobusy są dobrze oznaczone, więc na pewno traficie. Jedzie się szybko i wygodnie, w środku mamy wifi, ogólnie super wrażenie.
Drugim razem jechałam pociągiem. Udało mi się upolować bardzo dobrą cenę (300 SEK za dwie osoby w dwie strony), która jest prawie 2 razy niższa, niż autobusem. Dojazd z lotniska do Nykoping jest prosty - jak już mówiłam, ciężko się tam zgubić. W autobusie można kupić bilet płacąc kartą, koszt dla jednej osoby - 26 SEK. W drugą stronę cały autobus pojechał za free :twisted: Z niewiadomych powodów kierowca nie pobrał od nikogo opłaty, a gdy ktoś próbował zapłacić - zniecierpliwiony odganiał nas ręką :D Może też na niego traficie?
Po dojeździe do Nykoping trafiamy na nieco wiekowy dworzec - nie mogłam tam zlokalizować kasy ani informacji. Ciężko jest tak ustawić pociągi, żeby nie czekać za długo, ale też nie martwić się o spóźnienie. Przez to, ze groźniejsze jest to drugie, dość dużo czasu spędziłam na czekaniu. Nie nastawiajcie się, że Nykoping to ciekawe miasteczko, które można zwiedzać w nieskończoność. Dodatkowo, jeśli ktoś planuje podróż low-budget, to nie będzie przesiadywał w kawiarni, bo koszt głupiej kawy z ciastkiem jest dość wysoki w przeliczeniu na złotówki. Sama podróż jest przyjemniejsza, niż autobusem - pociągi są bardzo wygodne, ciche i szybkie. Na dworcu w Sztokholmie też dość łatwo się odnaleźć, mimo jego dużych rozmiarów. Wszystko jest wyraźnie oznakowane. Dużą wadą podróży pociągiem jest ilość czasu, którą się traci. Na pewno jeśli mamy w planie jednodniówkę bardziej polecam autobus. Nie trzeba też przyjeżdżać na lotnisko z nie wiadomo jakim wyprzedzeniem - ja byłam 45 minut przed odlotem i zdążyłam bez najmniejszych problemów (ale podróżowałam tylko z podręcznym).
 Profil Relacje PM off
kittycate uważa post za pomocny.

#484 PostWysłany: 08 Kwi 2015 14:05 

Ja dodam od siebie- na dworcu w Sztokholmie kolejka do flygbussarna jest wewnątrz terminala- drzwi otwierają się na określoną liczbę osób, wygląda to trochę jak boarding w samolocie. Więc w kolejkę najlepiej ustawiać się z wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 08 Kwi 2015 23:19 

Czy na Skavsta można kupić bilet na Flygbussarna za gotówkę (czy tylko w "Flygbussarna´s ticket desk", czy w automatach również można płacić gotówką)?
I jaka wtedy jest cena RT?

Info ze strony Flygbussarna:
At the airport:
-Ticket machine in the arrival hall.
-Flygbussarna´s ticket desk at the airport is open Monday - Saturday 07:00- 01:00, Sunday 08:00- 01:00, We accept payment in EUR, GBP, USD, NOK, DKK och SEK.
-Ticket machine by the busstop.

Ostatnio edytowany przez mart, 08 Kwi 2015 23:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 08 Kwi 2015 23:25 

http://www.flygbussarna.se/en/skavsta#
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 08 Kwi 2015 23:28 

Właśnie edytowałam post przed Twoją odpowiedzią, ale nadal nie jest dla mnie jasne czy można kupić za gotówkę w automacie.
Kara napisał(a):
http://www.flygbussarna.se/en/skavsta#
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 08 Kwi 2015 23:45 

https://m.facebook.com/flygbussarna/pos ... 2897199447
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:02 

Gdzie mogę sprawdzić o której są odjazdy ze Sztokholmu do Skavsta autobusem Flygbussarna? Czy o godzinie 20 też kursuje?
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Może to zaskakujące ale najlepiej u źródła - zakładka timetable.
http://www.flygbussarna.se/en/skavsta
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Sztokhom Skavsta
#491 PostWysłany: 04 Maj 2015 03:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej, proszę o aktualne info.

Czy nadal dokładnie mierzą i ważą każdą sztukę bagażu? Bo mam trochę ponad 10kg w podręcznym (na wcisk przejdzie ale waga nie ma mowy) i się zastanawiam czy tacy dociekliwi nadal :) a planowałem lecieć Wizziarem.

Może Ryanairem lepiej? :)
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 04 Maj 2015 07:26 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
Podręczny w wizz nie ma limitu wagi.
 Profil Relacje PM off  

#493 PostWysłany: 04 Maj 2015 08:32 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
A pod względem bagażu podręcznego to zdecydowanie lepiej Ryanairem :)

#494 PostWysłany: 04 Maj 2015 08:36 
Site Admin
Awatar użytkownika

vivere napisał(a):

*wymiaru bagażu podręcznego ;) limity wagi już są, nie to co w Wizzair :P
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 05 Maj 2015 07:34 
Awatar użytkownika

niebieski
dworkam napisał(a):
Podręczny w wizz nie ma limitu wagi.

Ma, przeczytasz go na wydrukowanej karcie pokładowej i wynosi 10kg... kiedyś tego nie drukowali.

-- 05 Maj 2015 07:39 --

michzak napisał(a):
vivere napisał(a):

*wymiaru bagażu podręcznego ;) limity wagi już są, nie to co w Wizzair :P

Nie to co w Wizzair? :P

Image
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 05 Maj 2015 07:55 
Site Admin
Awatar użytkownika

Co innego duży, zazwyczaj o to się ludzie pytają:P ale przecież o tym nawet na stronie Wizzair jest i chyba nawet w momencie kupna jest o tym informacja (chociaż głowy nie dam)
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 05 Maj 2015 16:07 
Awatar użytkownika

niebieski
No jak widzisz, kiedyś przy dużym podręcznym nie było limitu wagi... przy małym też nie.

Pytanie czy na lotnisku Skavsta sprawdzają to na wadze przy boardingu.
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 06 Maj 2015 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
KRÓTKIE PODSUMOWANIE DLA OSÓB KTÓRYM NIE CHCE SIĘ CZYTAĆ (mimo to polecam chociażby zapoznanie się z PIERWSZYM postem na pierwszej stronie).

Obecnie po podwyżce cen biletów kolejowych z Nykoping do Sztokholmu (najtańsze bilety 75 SEK, a te kupowane np. na tydzień przed to 85 SEK i więcej) oraz po doliczeniu dojazdu autobusem 515 Lotnisko Skavsta - Nykoping 26 SEK najdogodniejszą formą podróży wydaje się bezpośredni autokar Flygbussarna spod lotniska do centrum Sztokholmu (Cityterminalen) obok głównej stacji kolejowej na którą dojechalibyśmy zresztą pociągiem.

http://www.flygbussarna.se/pl

Bilet w jedną stronę kosztuje 139 SEK (60 PLN) kupowany przez internet w dwie 278 SEK, natomiast na miejscu na lotnisku/u kierowcy odpowiednio 159 SEK/285 SEK.
W przeciwieństwie do opcji "autobus 515+pociąg" ma tę zaletę że bilet Flygbussarna jest ważny 3 miesiące NA AUTOBUS NA DOWOLNĄ GODZINĘ W TĘ LUB Z POWROTEM więc w razie jakiegoś opóźnienia/przepełnienia nic nam nie przepada.
Natomiast bilet na pociąg kupuje się tylko i wyłącznie na dokładną godzinę/pociąg.

Do tego pociągi i autobusy 515 kursują średnio co godzinę i wcale nie są ze sobą sprzężone więc traci się na tę opcję dużo więcej czasu niż na Flygbussarnę spod lotniska, chyba że ktoś chce zwiedzić malownicze Nykoping i mu się nie spieszy a przy okazji zaoszczędzi kilka złotych(dosłownie) na opcji łączonej, niech każdy oceni sam :)

Z darmowych atrakcji w Sztokholmie dla znających angielski polecane jest http://freetourstockholm.com/
Wyruszają niedaleko głównego dworca kolejowego np. o 10.00 lub 16.00 :)

EDIT: Bilety 159 SEK w jedną stronę, tyle samo w automacie (tylko na karty) co i u pani w okienku. Za 139 SEK jedynie przez internet/aplikację mobilną.

P.S. dla hardcorów. Było też sporo takich którym udało się dojechać autostopem za darmo :)

Ostatnio edytowany przez kittycate 06 Maj 2015 14:45, edytowano w sumie 7 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#499 PostWysłany: 06 Maj 2015 14:14 

Odpowiedź znajdziesz tu: http://www.flygbussarna.se/en/skavsta#collapsePrice.

Edit: dorzucenie "nie" nie robi wielkiej różnicy. App/ Online to nadal nie automat. ;-)

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 06 Maj 2015 14:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 21 Maj 2015 10:45 

Wiem, że flygbussarna odjeżdza w Sztokholmie z dworca, ale dokładnie z tego miejsca?
https://www.google.pl/maps/dir/59.33167 ... a=!3m1!1e3
Czy jakoś z drugiej strony? :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 702 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość