Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Wrz 2025 20:11 
Awatar użytkownika

złoty
Jakoś nie zauważyłem postów na ten temat, więc pomyślałem, że wspomnę o atrakcji, którą mam w okolicy. Największe zagłębie wąwozów znajduje się w Parchatce, Zbędowicach, Bochotnicy, Kazimierzu Dolnym i okolicach Rąblowa. Do wszystkich tych miejsc, z wyjątkiem Rąblowa, można dojechać emką nr 12. Wąwozy są dobrze pokazane w aplikacji maps.me.
Dla przykładu — wąwóz Głęboki Jar w Bochotnicy. Przejście go razem ze wszystkimi odnogami to wycieczka na cały dzień.
Załącznik:
a11.jpg
a11.jpg [ 356.41 KiB | Obejrzany 284 razy ]

A teraz ciekawostka: słynny wąwóz Korzeniowy Dół, którym zachwycają się turyści, to tak naprawdę rów wykopany przez człowieka. Powstał w czasie II wojny światowej, żeby schować świnie przed okupantem. Z czasem go pogłębiono, powstała droga, a od kilkunastu lat jest komercyjną atrakcją turystyczną. Naturalny wąwóz ma łagodne zbocza i raczej schowane korzenie w ziemi. Przykłady naturalnych wąwozów poniżej.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 649.83 KiB | Obejrzany 280 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 623 KiB | Obejrzany 277 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 627.77 KiB | Obejrzany 276 razy ]

Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 652.17 KiB | Obejrzany 276 razy ]

Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 630.96 KiB | Obejrzany 273 razy ]

Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 667.37 KiB | Obejrzany 273 razy ]

Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 644.16 KiB | Obejrzany 273 razy ]

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 28 Wrz 2025 22:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙
Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦 Sardynia wiosną za 559 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦
#2 PostWysłany: 28 Wrz 2025 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
A to chyba nie ten, bo Korzeniowy Dół w jakim ja byłem to trochę inny:

Image

Image

Image

Image

Image
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 28 Wrz 2025 22:07 
Awatar użytkownika

złoty
@cart ten, ten, twój to Korzeniowy Dół. Moje zdjęcia to przykład naturalnych wąwozów.
3 ludzi lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 29 Wrz 2025 07:00 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Jedna uwaga. Fotki przy pięknej pogodzie.
Nawet krótki prysznic czy mżawka powoduje, że spacerowanie po tej ślizgawicy staje się wyzwaniem.
Pięknie wyglądały panny w białych tenisówkach i plamami na tyłkach po upadkach.

;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Wrz 2025 10:07 
Awatar użytkownika

złoty
@FUX Podobnie wyglądają zawodnicy, którzy dobiegają do mety. Pamiętam, jak kiedyś w trakcie biegu ugrzązł mi but w kałuży i musiałem go wyciągać gołymi rękami. Takie sytuacje to norma na trasach w Prchatce, gdzie regularnie odbywają się biegi po wąwozach.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość