Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2011 14:37 

Interesuje mnie lot do Maroka z Warszawy. Wyszło mi, że najtaniej powinno być kombinacją ryanair i wizzair (może jeszcze jakaś inna tania linia). Rozumiem, że jak wizzair z Warszawy zostanie odwołany lub się spóźni to ryanair to nic nie obchodzi, czy tak? Jak duże jest takie ryzyko, nigdy wcześniej nie korzystałam z tanich linii, więc w ogóle się nie orientuję. Sprawa jest kluczowa, bo jak się weźmie urlop na konkretne dwa tygodnie, wszystko zaplanuje, kupi bilety powrotne to nagłe odwołanie czy opóźnienie lotu rozkłada cały wyjazd.

Czy gdyby udało mi się kupić odcinki na cały przelot u jednego przewoźnika, byłabym w lepszej sytuacji w przypadku problemów jak powyżej?

I jeszcze przy okazji pytanie o sam lot, czy ktoś ma jakiś pomysł na takie połączenie: W-wa-Maroko, przylot i wylot z Maroka z dwóch różnych miast, jednym z nich powinien być najlepiej Fez, a drugim Marakesz, ewentualnie Agadir. Mogą być też linie tradycyjne z biletem łączonym, który pewnie będzie droższy, ale byłabym spokojniejsza, że dolecę.

TIA
 Profil Relacje PM off  

Tanie loty - z dużym bagażem - na Tajwan ✈️🧳 Bilety z Warszawy za 2362 PLN 🤗 Tanie loty - z dużym bagażem - na Tajwan ✈️🧳 Bilety z Warszawy za 2362 PLN 🤗
Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️ Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2011 14:56 

Autopoprawka do trasy szukanego lotu: najdogodniejsze dla mnie lotniska do/z Maroka to Agadir i Tetouan/Tangier.

A może promem z Hiszpanii? Tylko wtedy na jakie lotnisko w Hiszpanii trzeba by dolecieć?

PS Wiem, że to pytanie powinno trafić do innego działu, ale połączyłam je z wcześniejszym. Jak się bardzo nie będzie podobało, to przeniosę we właściwe miejsce:)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Kwi 2011 15:06 
Moderator forum

Cytuj:
Czy gdyby udało mi się kupić odcinki na cały przelot u jednego przewoźnika, byłabym w lepszej sytuacji w przypadku problemów jak powyżej?

Jesli masz dwa bilety to nawet KLM nie będzie obchodzić dlaczego się spóźniasz (oby Ci się nie tak nie zdarzyło)
O przesiadkach jest cały wątek na forum, Ile czasu potrzeba na przesiadkę?
a o innych sprawach poczytaj np w artykułach jak 'biblia pasażera' tanich linii na stronie f4f
zob też viewtopic.php?f=8&t=1557
Co do
Cytuj:
czy ktoś ma jakiś pomysł na takie połączenie
jest taki watek w tym dziale ,
nowy post z odpowiednim tytułem może znajdzie tam kogoś kto ma pomysł.
Powodzenia

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Kwi 2011 15:25 

niebieski
1. Posty można śmiało edytować, nie trzeba pisać nowego posta pod starym.

2. Tak tanich linii nie obchodzi, czy, gdzie i kiedy lecisz dalej, mają Cię przewieźć z jednego miejsca do drugiego, reszta ich nie interesuje.

3. Powinnaś też wiedzieć, że w tanich liniach za każdy odcinek podróży płaci się dodatkowo za bagaż rejestrowany, no chyba że lecisz tylko z podręcznym wtedy Cię te opłaty nie interesują.

4. Ryzyko jest, że coś pójdzie nie tak np wulkan ;-), mgła, usterka techniczna, takie rzeczy się zdarzają i trzeba mieć to na uwadze. Jednak przy dobrym rozplanowaniu i jeżeli obejdzie się bez niespodzianek wszystko powinno być ok.

BIBLIA PASAŻERA: http://www.fly4free.pl/lecisz-samolotem-przeczytaj-biblia-pasazera/

no i link, który podał kolega Abcn odnośnie czasu potrzebnego do przesiadek.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Maj 2011 23:02 

hmm proszę o pomoc..
chce kupic lot który oferuje Condor,ale chce kupić go przez stronę Kayaku lub Skyscanner (lepsza opcja cenowa)
bilet z san jose (kostaryka) do frankfurtu i we frankfurcie mam przesiadke (mało czasu) do berlina. tylko,że ten lot z frankfurtu do berlina jest już przez innego operatora (lufthansa) czy jeśli nie wyrobie się czasowo to w takim razie jak wygląda opcja przenoszenia lotu na późniejszą godzinę?? muszę coś dopłacać czy na jakiej zasadzie to działa
proszę o pomoc i pozdrawiam!

#6 PostWysłany: 03 Maj 2011 23:30 

HON fly4free
joseph napisał(a):
hmm proszę o pomoc..
chce kupic lot który oferuje Condor,ale chce kupić go przez stronę Kayaku lub Skyscanner (lepsza opcja cenowa)
bilet z san jose (kostaryka) do frankfurtu i we frankfurcie mam przesiadke (mało czasu) do berlina. tylko,że ten lot z frankfurtu do berlina jest już przez innego operatora (lufthansa) czy jeśli nie wyrobie się czasowo to w takim razie jak wygląda opcja przenoszenia lotu na późniejszą godzinę?? muszę coś dopłacać czy na jakiej zasadzie to działa
proszę o pomoc i pozdrawiam!

W przypadku biletu wystawionego na przeloty Condor/LH nie ma raczej problemu: wszystko powinno byc na jednym bilecie, czyli jeżeli nie zdązysz na samolot do Berlina, Lufthansa Service Center we FRA przebukuje ci na następne możliwe połączenie. Po wylądowaniu we FRA udajesz sie poprostu do jednego z takich stanowisk i tam wszystko zostanie załatwione: o przebukowaniu decyzuje dostępność miejsc na kolejnych rejsach - z reguły zmiana następuje na pierwszy, dostępny rejs. Lotów na tej trasie jest wiele dziennie więc nie ma wiekszego problemu. Czasami przebookowanie następuje automatycznie i wtedy otrzymasz stosowną informację od personelu pokładowego - w takim wypadku udajesz się zazwyczaj od razu do bramki i tam dostajesz kartę pokładową.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Maj 2011 00:39 

marek2011 - jak rozumiem, nic dopłacać nie musze do tego..?
ok a jeżeli lot nie ma żadnych opóżnień i ja się po prostu nie wyrobie czasowo ( mam nieco ponad godzinę na przesiadkę we frankfurcie- a już się na tym lotnisku gubiłem;) ) czy to też jest powód? i czy nie ma żadnej różncy jeżeli lot mam zabukowany przez "pośrednika" (kondor/skyscanner?)

#8 PostWysłany: 04 Maj 2011 00:49 
Awatar użytkownika

niebieski
joseph napisał(a):
ok a jeżeli lot nie ma żadnych opóżnień i ja się po prostu nie wyrobie czasowo ( mam nieco ponad godzinę na przesiadkę we frankfurcie- a już się na tym lotnisku gubiłem;) ) czy to też jest powód? i czy nie ma żadnej różncy jeżeli lot mam zabukowany przez "pośrednika" (kondor/skyscanner?)

jeden bilet = docierasz z punktu A do punktu B, chocbys mial po drodze milion przesiadek. Jesli sie nie wyrobisz - postępujesz tak jak w przypadku opoznionego lotu. Idziesz przebookowac i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Maj 2011 00:59 

ok, dzieki wielkie panowie!
mam ostatnie pytanie odnośnie tego tematu..
czy przewożnik ma obowiązek wpuszczenia mnie na kolejny lot na którym są wolne miejsca , czy może mnie przytrzymać i wsadzic dopiero na lot pod sam koniec dnia (nie bardzo widzi mi się czekanie 10 h na lotnisku..:) )

#10 PostWysłany: 04 Maj 2011 11:15 

HON fly4free
Blackall napisał(a):
joseph napisał(a):

jeden bilet = docierasz z punktu A do punktu B, chocbys mial po drodze milion przesiadek. Jesli sie nie wyrobisz - postępujesz tak jak w przypadku opoznionego lotu. Idziesz przebookowac i tyle.

Nie do końca. Jeżeli samolot przyleci punktualnie i pasazer ma czas, aby w normalnym trybie przemieścic sie do kolejnego gate'a, a tego nie robi ze swojej winy (bo sie zasiedzi w restauracji czy sklepie bezclowym itp.), przewoźnik wcale nie musi uwzględnić tego i może potraktować sytuację jako spóźnienie. Lepiej więc nie eksperymentować.

Lufthansa przebookowuje na pierwszy mozliwy lot i nie przetrzymuje pasażerów bez potrzeby na lotnisku. Z tym że może się zdarzyć, że nie będzie miejsc na kolejny (pierwszy z brzegu) lot, albo że będa osoby o wyższym statusie , które mają pierwszeństwo , wtedy wpisuja cię na stand by i waiting list i lecisz kolejnym samolotem. Ale te przypadki są rzadkie. Zazwyczaj są jakieś miejsca wolne. Gdyby w tym dniu nie było juz samolotu dostaniesz hotel lub propozycje podrozy pociagiem do Berlina.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Maj 2011 22:10 

ok..a co z odprawą? chodzi o to ,że mam tylko 1h25 minut na zmiane lotu ale czy jeśli nie wychodze z poza trerenu lotniska musze po raz kolejny przechodzic odprawe czy nie?

#12 PostWysłany: 04 Maj 2011 22:39 

HON fly4free
joseph napisał(a):
ok..a co z odprawą? chodzi o to ,że mam tylko 1h25 minut na zmiane lotu ale czy jeśli nie wychodze z poza trerenu lotniska musze po raz kolejny przechodzic odprawe czy nie?

Zostaniesz odprawiony w miejscu wylotu na całą trasę i tam tez dostaniesz karty pokładowe. gdyby fizyczne wydanie karty pokładowej na dalsze segmenty podrozy było niemozliwe na lotnisku (co sie sporadycznie zdarza), odbierzesz sobie ja w Lufthansa Service center we Frankfurcie lub bezpośrednio przy gate'cie .
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości