Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sylwester w Tel-Avivie
#1 PostWysłany: 08 Gru 2014 20:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak wygląda okres naszego Sylwestra w Tel-Avivie, czy mimo różnic kalendarzowo-kulturowych coś się tam wtedy również dzieje? ;) Jakiej można się spodziewać pogody? Z góry dziękuję za wszelkie info! :)

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#2 PostWysłany: 08 Gru 2014 21:22 

Byłem w zeszłym roku na Sylwestra w Tel Avive.
W lipcu opisałem to w jednym z postów. Temat powędrował do kosza, bo jeden z modów[ już nim nie jest] uznał, że w lipcu nie piszemy o Sylwestrze. :D
Teraz jest jak znalazł. ;) Proszę bardzo.

http://www.fly4free.pl/forum/sylwester-w-tel-avivie,183,51666

PS. Pogoda była super. W ciągu dnia, niektórzy nawet wchodzili do morza na chwilę.
 PM off
LaVarsovienne lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Gru 2014 10:50 

Anonymous napisał(a):
Byłem w zeszłym roku na Sylwestra w Tel Avive.
W lipcu opisałem to w jednym z postów. Temat powędrował do kosza, bo jeden z modów[ już nim nie jest] uznał, że w lipcu nie piszemy o Sylwestrze. :D
Teraz jest jak znalazł. ;) Proszę bardzo.

http://www.fly4free.pl/forum/sylwester-w-tel-avivie,183,51666

PS. Pogoda była super. W ciągu dnia, niektórzy nawet wchodzili do morza na chwilę.

Ja również byłem w Tel-Avivie na Sylwestra tylko dwa lata temu.
Ogólnie warto, widać grupy osób świętujących nadejście nowego roku ale nie ma czegoś takiego jak "miejski Sylwester" czy ogólnonarodowego wzmożenia jak w Europie. Nie było też fajerwerków. .
Polecam hotel BeachFront tani, male pokoje ale jego ogromnym plusem jest położenie oraz fakt, że mają tarasy z widokiem na morze. Bez problemu imprezowaliśmy tam przez całą noc w międzyczasie chodząc na plażę.
PS Wszystkie sklepy/restauracje/kebaby itp były otwarte

Ostatnio edytowany przez kibek, 09 Gru 2014 15:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Gru 2014 13:20 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Ja zeszłoroczny sylwester spędziłam w Jerozolimie. Generalnie w centrum nic się nie działo, nawet chyba nie było fajerwerek. Może jakieś lokalne krzyki, że nowy rok :) O ile w Tel-awiwie parę dni wcześniej można było chodzić w krótkim rękawku, o tyle w Jerozolimie dużo chłodniej, leżał jeszcze snieg :)

#5 PostWysłany: 09 Gru 2014 13:44 

Wszystko się zgadza @ maxima.
To są dwa, zupełnie różne miasta. Pogodowo i obyczajowo. Mimo, że leżą tak blisko siebie.
W grudniu 2013 nie dotarłem na lotnisko TLV, z Jerozolimy z powodu śnieżycy, bo ta leży dużo wyżej niż Tel Aviv, a tam ledwie padał deszcz. A co do imprezowania w Sylwestra, to warto przypomieć krótki opis mieszkańców Izraela.

Jerozolima się modli
Hajfa pracuje
Tel Aviv baluje
 PM off  

#6 PostWysłany: 09 Gru 2014 14:32 

niebieski
Czytałem kiedyś, że tam pada śnieg co jest argumentem za tym, że Jezus nie urodził się w grudniu, bo ze względu na śnieg pasterze w grudniu nie są ze stadami na polach lecz trzymają owce w zagrodach.

A jak teraz z bezpieczeństwem? Po 12 dniowym urlopie w Izraelu w czerwcu zachorowałem na ten kraj. Wróciłem 12 czerwca, wtedy wszystko zaczęło się tam psuć. Zastanawiam się nad krótkim wypadem zimą, może koło lutego, ale trochę się obawiam.

#7 PostWysłany: 09 Gru 2014 15:27 

Nie Ty jeden zachorowałeś na Izrael. :D
Sledzę na bieżąco co się tam dzieje, i aktualnie jest w miarę spokojnie. Można by jechać. Tylko we Wschodniej Jerozolimie były niedawno niepokoje. Ale turystów to raczej nie dotyczy, jak się nie pchają ,gdzie nie trzeba.
OT Teologiem nie jestem , ale z tego co pamiętam to grudniowa data narodzin Jezusa, jest chyba tylko symboliczna.
 PM off  

#8 PostWysłany: 09 Gru 2014 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Anonymous napisał(a):
OT Teologiem nie jestem , ale z tego co pamiętam to grudniowa data narodzin Jezusa, jest chyba tylko symboliczna.

OT c.d. - masz rację @jacakatowice, Boże Narodzenie zostało przyjęte w miejsce pogańskich Godów (https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99to_Godowe), łącznie z przejęciem zwyczajów. Zresztą Biblia nigdzie nie podaje, że miałoby to mieć miejsce w grudniu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Gru 2014 12:00 

cichyy napisał(a):
Po 12 dniowym urlopie w Izraelu w czerwcu zachorowałem na ten kraj. Wróciłem 12 czerwca, wtedy wszystko zaczęło się tam psuć. Zastanawiam się nad krótkim wypadem zimą, może koło lutego, ale trochę się obawiam.

Co to za choroba, że się tak obawiasz?
 PM off  

#10 PostWysłany: 15 Gru 2014 15:19 

niebieski
Nie wiem czy ktoś handluje kontami na forum czy chodzi o coś innego ale jest wysyp kont z kilkoma komentarzami i są to osoby, które podbijają sobie licznik wpisami kompletnie z czapy.

#11 PostWysłany: 17 Sie 2015 15:10 
Awatar użytkownika

niebieski
A był ktoś może w Ejlacie na Sylwka? Z tego, co się orientuję to pogoda powinna być korzystniejsza, a życie nocne jakieś jest? ;-)

Moda proszę o zmianę nazwy tematu wątku na "Sylwester w Izraelu" Dziękuję ;-)

#12 PostWysłany: 01 Cze 2017 12:06 

witam,
wiem że do Sylwestra jeszcze sporo czasu ale właśnie kupiłam bilety i mam kilka pytań:)
1. zdaję oczywiście sobie sprawę że to pora deszczowa , ale chciałabym dowiedzieć się czegoś bliżej
tak na podstawie doświadczeń osób tam w tym okresie będących
- czy jak pada to są to deszcze całodniowe?
- czy należy spodziewać się całego tygodnia deszczu? czy są to dni przeplatane?
- jaką temperaturę mieliście?
- czy było słońce?
- czy zrobiłam błąd kupując bilety na ten czas?

2. czy w TelAviv należy z wyprzedzeniem zarezerwować sobie miejsce na Sylwestrową kolacje ?
Czy polecacie jakieś miejsce? nie chodzi mi o wielką imprezę, wystarczy przytulna knajpka w której będzie można posiedzieć do północy i zjeść coś fajnego

3. czy północ spędzić w knajpce czy na plaży?

4. samolot powrotny mam o 11.55 - o której powinnam być na lotnisku?

5. czy z Betlejem do Jerozolimy lub tel Avivu można wrócić autobusem? przeczytałam w przewodniku Pascala, ze dojechać można z Jerozolimy autobusem ale wrócić trzeba taxi i nie bardzo to rozumiem.

6. inne wskazówki które mi się przydadzą

Będę wdzięczna za każda radę i wskazówkę
Kasia
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość