Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Sie 2019 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
Słowo się rzekło, kobyłka u płotu :)

Kupiłem bilet z błędu ekwadorskich linii lotniczych TAME za pośrednictwem tutyłowych Szwedów.
Czas: Noc z czwartku na piątek, piątek 01:23 rano.
Dostałem od razu potwierdzenie zakupu, kod rezerwacji, ale etixów nie wystawili.
Czekałem cały piątek, sytuacja bez zmian.
W niedzielę o godzinie 23:01 otrzymuję informację, że linia TAME skasowała odcinek z rezerwacji, a że to oni mieli wystawić bilet - jest słabo.
Poniedziałek około godziny 16:00 (na wolnych przebiegach w pracy) dzwonię przez skypea do działu 'inne zapytania' (Moja logika - nie jest to nowy bilet, ani zmiana istniejęcego bo nie istnieje, biorę inne zapytania). Tutaj mogę powiedzieć - konsultant odebrał szybko, posługiwał się bardzo dobrym angielskim, bez akcentu, jednak jeśli chodzi o rozwiązanie sprawy - nie pomógł: "To pewnie zmiana godzin, albo samolotu, ciągle się tak dzieje. Leci pan dopiero w przyszlym roku, wiec spokojnie naprawimy wszytsko w rebookingu, ale nie dziś, bo rebooking do 16 pracuje, pan jutro zadzwoni"

Poniedziałek wieczorem o 23:01 dostaję maila, że i KLM do spółki z AF skasowali resztę rezerwacji nieoticketowanych (A pewnie zrobili to wcześniej, ale o 23:00 RCG uruchamia metodę, która sprawdza statusy rezerwacji/rozsyła info o zmianach klientom).

Dzwonię w poniedziałek o 10:00 do działu rebookingu (można po angielsku gadać, ale odliczanie który masz numerek w kolejce jest po szwedzku - radzę sprawdzić sobie gdzieś jaki numerek to jaki dźwięk :). Byłem 11. w kolejce i całą sprawę zamknąłem w 49 minut (Tyle skype pokazał).

I teraz rozmowa z rebookingiem - odbiera pani konsultantka z lekko wchodnim akcentem:
K: "Proszę o numer rezerwacji"
A: " <numer>"
K: "Potwierdzona, w czym problem?"
A: "Nie mam numerów biletów, odcinki poznikały z systemów linii"
K: "Które odcinki?"
A: "Wszystkie."
K: "Yyy, pan poczeka chwilę"
<dżingiel>
K: "Przelaczam do innego konsultanta K2, ktory probowal sie z panem skontaktowac"
K2: "Dzien dobry, panie A, dzwoniłem do pana, rezerwacja którą pan ma nie zostanie oticketowana, bo kiedy zadzwoniliśmy do linii TAME, to ci stwierdzili, że cena jest wynikiem błędu i nie będą biletu wystawiać. Poza tym postarają się aby taka sytuacja nie miała miejsce w przyszlości. Będzie full refund w kilka dni, dziękuję przepraszam"

Czwartek wieczór - pełny refund w koronach Szwecji wpada na konto, revo kwalifikuje jako zwrot, wszystkie PLNy wracają do stanu sprzed zakupu.

Podsumowując:
1. RCG wystawia bilety ręcznie, więc nie polecam kupować błędów z szybką tendencją do wygasania, jeśli bilet jest 'klasyczny', wszystko powinno być ok.
2. Nie wszyscy konsultanci ogarniają co i jak.
3. Warto się zaopatrzyć w testowy pakiet Skype na kraj "Szwecja" :)

PS. Po rozłączeniu się kupiłem w kilka minut na lastminucie, rezerwacja przyszła z numerem biletu - wystawionym na stocku linii TAME :)
bugs lubi ten post.

☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍 ☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍
Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴 Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴
#2 PostWysłany: 11 Sty 2020 20:20 

Loty: 354
Kilometry: 665 023
niebieski
mam bardzo podobne doświadczenia z RCG z minionego tygodnia

szybko dostałem numery rezerwacji ale etixów brak. Wysłali mi etixy po 3 dniach ale dopiero po kilku moich telefonach i mailach.
Mam mieszane uczucia, bo wydaje mi się, że jakbym tylko czekał to by rezerwacja została skasowana. Pierwszy kontakt z nimi przez telefon był w stylu "jest confirmed wiec wszystko ok. polecamy checkin na lotnisku bo kilka linii na bilecie"; miałem wrażenie, że osoba nie rozumiała różnicy między rezerwacja confirmed a bilet wystawiony. Za drugim razem jak dzwoniłem to inna osoba powiedziała, że przekaże sprawę do działu biletowego i to pomogło chyba.

cenę mieli najlepsza i wariant połączenia, którego nie widziały inne OTA
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Sie 2020 12:17 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja akurat dostałem od nich etixy równo dwie godziny po rezerwacji, mimo iż była zrobiona po godz. 22-ej.
Na razie podróż się sypie ze względu na dziwaczne zmiany przez linie lotnicze, np. lot nr 2 został przeniesiony przed lot nr 1.
Póki co i tak tego nie ruszam, ale za jakiś czas przyjdzie się z nimi zmierzyć i sprawdzić, ile są warci w takich sytuacjach.

#4 PostWysłany: 31 Sie 2020 13:33 

Loty: 354
Kilometry: 665 023
niebieski
moja przygoda z RCG opisana powyżej skończyła się skuteczną procedurą chargeback w Revolucie
od RCG dostawałem maile, że moje loty są odwowywane i że muszę sam załatwiać z linia lotniczą wszystko
w okolicach wylotu, kiedy i tak było wiadomo, że loty są odwołane, zero kontaktu ani żadnej propozycji zmiany lotów czy zwrotu pieniędzy
wysłałem do nich kilka maili z prosbą o potwierdzenie, że wystąpili o zwrot pieniędzy do linii lotniczej, bez odzewu; w ostatnim mailu napisałem, że wniosę o chargeback i też nic
nie udało mi się też do nich dodzwonić

po zainicjowalniu procedury chargeback w Revolucie, dzwonili do mnie raz ale akurat nie mogłem odebrać i potem cisza
moje wrażenia zbiorcze z rezerwacji a potem obsługi są złe i nie polecam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Maj 2024 15:24 

złoty
Wolę dopytać - rezerwacja założona, ale jeszcze niewystawiona - pewnie wystawią dopiero jutro, bo dziś biuro zamknięte. Jest wielki przycisk, że mogę anulować rezerwację, ale na końcu informacja że mam pamiętać, że bilety są bezzwrotne. To oznacza, że można odwołać podróż, ale pieniędzy i tak nie zwrócą? Ma ktoś jakieś doświadczenie?

Załączniki:
dsdsad.png
dsdsad.png [ 58.36 KiB | Obejrzany 1708 razy ]

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Maj 2024 11:18 

złoty
Zrobiłem rezerwację w tym OTA i kilka słów ode mnie. Rezerwacja zrobiona w niedzielę. Nie otrzymałem żadnego maila potwierdzającego, etixów ani nic. W niedzielę support nie działa, więc napisałem maila, który pozostał bez odpowiedzi. Następnego dnia próbowałem się dodzwonić przez Skype, ale 4 próby z różnych urządzeń kończyły się tym, że niby mnie mnie słyszeli i się rozłączali. Finalnie zadzwoniłem z normalnego telefonu, temat załatwiony w mniej niż 3 minuty - jakieś "technical difficulties" i przez to maile do mnie nie doszły. Przesłali mi je jeszcze raz i z nich wynika:
- rezerwacja złożona 14:40
- rezerwacja wystawiona przez LH 15:02

Dzwoniłem w godz. 9-10 to byłem ok. 10 w kolejce, jak dzwoniłem po godz. 13 to już od razu łączyło mnie z konsultantem. Bez problemu można dogadać się po angielsku. Aby przełączyć się na infolinię angielską, należy na klawiaturze wybrać gwiazdkę. Odliczanie kolejki nadal jest po szwedzku ;)

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość