Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sri Lanka w lipcu
#1 PostWysłany: 03 Sty 2024 23:12 

Loty: 111
Kilometry: 357 277
Witam serdecznie I prosze o ocene lipcowego wyjazdu /żona z mężem/ - lipiec więc trzymamy sie wschodniej części.
wiem że wyjazd krótki i upchany wiem :)

1. 4.07
Port lotniczy Kolombo przylot 5.20 AM

2. 4-6.07
Dambulla, Sigiriya,Polonnaruwa

3. 6-10.07
Trikunamalaja – nurkowanie, plaża

4. 10-12.07
Kandy,Ella, Nuwara Elja

5. 13-15.07
Tissamaharama/Kirinda – Yala NP

6. 15-16.07
Negombo-nocleg przed wylotem -6.50 AM
7. 16.07
przylot do Istanbul o 12.45 PM I 18h40m postoj -zwiedzanie miasta nocleg w hotelu kolo lotniska
8. 17.07
lot powrotny do do Krakowa 7.25 AM
i mam kilka pytań:

Czy kolejność do zmiany czy zostawić? Coś dodać/skasować?
Wziąłbym najchętniej auto z kierowcą ale z przerwą na plażowanie w Trikunmalaja – da się?
ad 2 – gdzie najlepiej nocowac w okolicy Dambulla/Sigriya- ? jaknajszybciej dojechać?
ad 4 - gdzie najlepiej nocowac w okolicy Kandy/Ella- w której miejscowości ? Czy w lipcu bedzie ładnie pyta żona?
ad 5- jak wyżej -która miejscówka na nocleg ciekawsza?
Czy Yale jest równie interesujące jak Tsavo które nam sie b. podobało?
Ad 7 czy z lotniska w IST możemy wyjsc zwiedzić miasto, przespać sie w hotelu a rano przyjść na lot do Krakowa - mamy bilet w Turkish Kraków=Colombo RT na jednej rezerwacji
z góry dziękuje za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
 Temat postu: Re: Sri Lanka w lipcu
#2 PostWysłany: 20 Sty 2024 15:21 

Hej!
Niestety nie odpowiem na Twoje pytanie, bo sam lecę w lutym więc inny obszar wyspy będe zwiedzać ale mam inne pytanie
Jak zamierzacie się tam przemieszczać? Będziecie polegać na transporcie publicznym czy wynajmujecie samochód?
Pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sty 2024 13:45 

srebrny
Perski napisał(a):
ad 2 – gdzie najlepiej nocowac w okolicy Dambulla/Sigriya- ? jaknajszybciej dojechać?
ad 4 - gdzie najlepiej nocowac w okolicy Kandy/Ella- w której miejscowości ? Czy w lipcu bedzie ładnie pyta żona?
ad 5- jak wyżej -która miejscówka na nocleg ciekawsza?

ad.2 Dambulla to raczej brzydkie, chaotyczne miasteczko. Jedyny powód, dla którego warto tam jest się zatrzymać, to Złota Świątynia, a w zasadzie jej pięć świątynnych jaskiń. Ich zwiedzanie, przy pewnej staranności, zajmie ok 2-3 godzin. Skoro z Colombo (z lotniska) wyruszycie wczesnym rankiem (samochód z kierowcą?) to w Dambulla powinniście być ok. południa i po zwiedzaniu świątyni, ok. godziny 3-4 po południu (wliczając obiad), możecie ruszyć w dalszą drogę do Sigiriya - przejazd pomiędzy obu miejscowościami zajmie ok 20-30 minut, to bliskie odległości. Siigiriya jest zdecydowanie milszym miejscem na nocleg. Jeżeli będziecie mieli trochę czasu przed zachodem słońca to warto wybrać się na spacer do niewielkiej świątyni Pidurangla (ok 1 kilometra) i wspiąć się na szczyt skały kamiennych schodkach. Na górze jest ceglany Budda w pozycji leżącej i wspaniały widok na pobliska skałę Sigiriya i otaczająca ją dżunglę.
Image

ad.3 Kandy i Ella to różne bajki. Pierwsze jest ważne ze względu na świątynie, przede wszystkim Świątyni Zęba (zwiedzanie nie jest łatwe bo często odbywa się w tłoku pielgrzymów), są także świątynie hinduistyczne tamilskim stylu, ale te można zobaczyć także w Trincomalee, gdzie będziecie wcześniej). Ella natomiast to przede wszystkim krajobrazy i przyroda (plantacje herbaty). Tak więc można to rozwiązać na dwa sposoby. Pierwszy trudniejszy i męczący to (mając wynajęty samochód z kierowcą) wczesnym rankiem wyjechać z Trincomalee (lub okolic) by ok. 11-12 znaleźć się w Kandy, zwiedzić Świątynie Zęba i potem pojechać dalej do Ella (kolejne 4-5 godzin w drodze). I druga opcja (ja bym ją wybrał) zostać na noc w Kandy (tutaj poza Świątynią Zęba jest jeszcze parę rzeczy do zobaczenia, choć może nie tak bardzo istotnych) i na drugi dzień rano pojechać do Ella.

ad. 4 Kandy czy Ella ciekawsza na nocleg? To zależy od własnych upodobań. Ella to bardzo turystyczne miejsce, Kandy bardziej "miejskie", lokalne więc łatwiej znaleźć miejscowe klimaty. Czy będzie w lipcu padać? My (we dwoje) byliśmy parę lat temu na wyspie w lipcu. Przez miesiąc mieliśmy 3-4 dni tak w pełni deszczowe więc oczywiście ryzyko załapania się na złą pogodę istnieje, zwłaszcza w górskich rejonach Country Hill, choć raczej częściej może zdarzyć się pojedynczy krótki deszcz po którym wyjdzie na dłużej słońce.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Kwi 2024 09:06 

Cześć
czy 540 $ za poniższy plan jest ok? czy negocjowac?

1 day
BiA to Ella
Nine arch bridge
Ravana water falls
Stay in Ella
2day
Ella to diyaluma
Nildiya pokuna
Diyaluma water falls
Little Adam’s peak
Stay in Ella
3day
Ella to Sigiriya
Tea train
Tea garden and factory
Ramboda water falls
Tooth temple
Spicy garden
Stay in Sigiriya
4day
Sigiriya to Polonnaruwa
Polonnaruwa city
Dambulla cave temple
Stay in Sigiriya
5day
Sigiriya to trincomalee
Safari
Sigiriya rock or pidurangala
Stay in trincomalee
6day hindu temple on the way toTrincomalee

taki plan otrzymałem od Dinala polecanego wcześniej
Kiedy powinienem płacić Dinalowi pierwszego czy ostatniego dnia?
czy na safari w Minneriya oprócz słoni widzieliście cos ciekawego? czy Wilpattu jest ciekawsze?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Kwi 2024 11:08 

Powiedzmy, że robiłem podobny plan w maju zeszłego roku tj. przemieszczaliśmy się z południa na północ i zatrzymaliśmy się w Nilavelli na część plażową. Teraz z perspektywy wolałbym to tak ułożyć by zostać na południu. Trincomalee wygląda jak slums i może poza fortem i świątyniami nie ma nic ciekawego. Nilavelli to mała spokojna wieś, w której nie za bardzo jest co robić. Nawet spacer plażą jest średnio przyjemny bo ta jest strasznie zaśmiecona. Ogarnięta jest tylko przy ośrodkach z dostępem do plaży. Woda w drugiej połowie maja była bardzo wzburzona z dużymi falami, wiec też średnio do pływania. Polecana do snorkelingu Pigeon island kosztuje dla zagranicznego turysty absurdalne 40$ za sam wstęp.
Co do pozostałych miejsc to naprawdę bardzo fajna jest Ella.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Kwi 2024 11:54 

srebrny
Cytuj:
Trincomalee wygląda jak slums i może poza fortem i świątyniami nie ma nic ciekawego.

Po części racja, ale to taki kawałek prawdziwego lokalnego świata, a nie tylko przygotowanych pod turystykę miejscowości. Więc jeśli ktoś chce zobaczyć zwyczajność i codzienność Sri Lanki, a nie tylko "równoległy świat turystyczny" to wizyta w Trincomalee może być ciekawym doświadczeniem. Bliżej Trincomalee niż Nilaveli jest rybacka wioska Uppuveli z piękna plażą. Tam jest kilka resortów. Byłem tam kilka lat temu i zdecydowanie to był dobry wybór, ale oczywiście od tego czasu mogło tam się coś zmienić.. Co do snorkelingu na Pigeon Isl to rafa tam jest kiepska, szkoda fatygi (...i 40$, o których wspomniał Polbos).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Kwi 2024 12:07 

Żeby zobaczyć lokalny, inny świat to oczywiście można tam wpaść. W zeszłym roku Uppuveli było jeszcze bardziej zaśmiecone niż Nilaveli.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Kwi 2024 13:17 

złoty
Perski napisał(a):
czy na safari w Minneriya oprócz słoni widzieliście cos ciekawego? czy Wilpattu jest ciekawsze?

Minneriya to głównie słonie plus jakieś pomniejsze zwierzaki, które można zobaczyć też gdzie indziej, ale szansa na dużo słoni. Tam jest jedno duże stado słoni, które swobodnie chodzi między parkami Minneriya, Hurulu i Wasgamuwa. Ja byłem w lutym w przyległym parku Hurulu. Słonie przestaliśmy liczyć jakoś po 30, widzieliśmy 2 razy stada po kilkanaście zwierzaków na raz, od małych słoniątek do potężnych samców. Potem jeszcze 2-3 razy widzieliśmy w tych okolicach słonia normalnie z drogi, w tym raz wielkiego samca na poboczu jak jechaliśmy tuk tukiem, więc dreszczyk emocji był :-)
W lipcu chyba jest już szansa na zgromadzenie się stada kilkuset słoni, co podobno zdarza się corocznie około tej pory - wyguglaj sobie "Minneriya elephant gathering"

Jak jesteśmy przy zwierzakach w tej okolicy, to warto też uważnie przyglądnąć się fosie w Sigiriyi, ewentualnie przejść się wzdłuż albo powoli przejechać tuk tukiem. Są tabliczki ostrzegające przed krokodylami i rzeczywiście tuż pod tabliczką pływał sobie leniwie taki na oko dwumetrowy.

W Wilpattu nie bylem, ale podobno tam jest z kolei szansa na zobaczenie lampartów, których w Minneriya nie ma.
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.
jaszon uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 17 Kwi 2024 19:11 

no to mnie załamaliście że plaża w tych okolicach jest nieciekawa, mam 6 nocy w Trinco Blu by Cinnamon, żona sie załamie, myślicie że warto zamienić to na inną okolice, obawiałem się że na południu bedzie zła pogoda ale głupio to wydumałem, jeszcze moge to anulowac na bookingu , przez nurkowanie to wziąłem.- jakaś plaza na początku lipca będzie lepsza?
Mam też pytanie a propos Dinala , uzgodnilismy na whatsupp cene 500$ i na moje pytanie czy ok Dinal wysłał 👍 i tyle - koniec korespondencji - jak on nas znajdzie na lotnisku? jak sądzicie ?
w Tsavo b duzo słoni widzielismy wiec nie wiem czy Minneriya nie bedzie powtórką - jak myslicie ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość