Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2014 13:15 

Witam,

Poszukuję chętnych na podróż do Japonii w grudniu na 2 lub 3 tygodnie. Poniżej przedstawiam parę szczegółów odnośnie terminów lotów, przykładowego planu działania.

Loty( DO WYBORU):
4.12 - 19.12 Praga - Tokio - Praga(British Airways) = 388GBP
5.12 - 22.12 Wawa - Osaka - Wawa(KLM) = 1990PLN

Przykładowy plan działania(do zweryfikowania) na 2 tygodnie:

TOKYO(4-5 dni)
- Koshikawa Korakuren,
- The Imperial Palace,
- Ginza(Yasukani Shrine, Yashukan Museum),
- Shinjuku,
- Shibuya,
- Asakura, Sensoji Temple, Edo - Tokyo Museum, Ueno, Ryogoku - Kokugikan Sumo Stadium,
- Odaiba, Rainbow Brigde, Zojoji Temple, Sengakuji Temple, Roppongi Hills,

+ Takaosan(Mount Takao), Mitakesan(Mount Mitake), Edo - Open Air Museum

OKOLICE TOKYO (3 DNI)
- NIKKO + OKUNIKKO, KAMAKURA, HAKONE.

KYOTO + NARA( 3 DNI)
-Nijo Castle, Kyoto Imperial Palace, Kyoto Tower, Sento Imperial Palace
- Gion, Kiyomizudera Temple, Philosopher's path, kinkaku -ji, kurama
- Arashiyama, Sagano Scenic Railway, Byodoin Temple, Toji Temple
- Todaiji Temple

DODATKOWO DO WYBORU:
-HIMEJI
-OSAKA
-KOYASAN
-MIYAJIMA
-HIROSZIMA

Całkowity koszt wliczając loty, zakwaterowanie, jr pass itd. powinien oscylować w granicach 7500PLN.

Będzie to moja pierwsza tak daleka podróż. Do tej pory podróżowałem tylko po Europie. Dlatego jeśli macie jakiekolwiek porady dotyczące mojej wyprawy walcie śmiało!. Każdy, nawet najmniejszy szczegół będzie dla mnie jak złoto.

Ze względu na małą ilość komentarzy nie mogę(jeszcze) odpisywać na wiadomości prywatne dlatego proszę o kontakt na mail'a - swistu87@wp.pl

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#2 PostWysłany: 10 Wrz 2014 16:11 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
niebieski
A nie chcesz gdzieś bardziej na południe? W podobnym terminie planuję Azję Pd.-Wsch. Wyjdzie sporo taniej i jest cieplej. W Japonii grudzień już taki ciepły nie jest.

#3 PostWysłany: 10 Wrz 2014 16:32 

Loty: 219
Kilometry: 448 013
Zamek w Himeji jest w remoncie do wiosny 2015. Nie ma po co jechać, bo cały jest dokładnie obudowany rusztowaniami i siatkami zabezpieczającymi. Nie widać ani kawałka.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Wrz 2014 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 47 644
niebieski
Nie jedź do Himeji. Remont zamku jeszcze trwa, nie warto, na tyle czasu w Japonii wybrałbym się do Hiroshimy na pewno.
Zamiast Hakone możesz pojechać do Kobe, albo nawet do obu a najważniejsze rzeczy w Osace to też jeden pełen dzień. Może Nagoya Cię zainteresuje?
Tokyo 4-5
Nikko + Kamakura + Hakone(?) 2-3 dni
Kyoto 2 dni
Nara, Kobe(?), Osaka 2-3 dni
Hiroshima + Miyajima 2 dni

#5 PostWysłany: 10 Wrz 2014 17:35 

@luc4s
Dzięki za propozycję, ale w grę wchodzi tylko Japonia.

@hassim
Zgadza się. Dokładnie jest opisane na japan-guide.com

@Macieqx
Tak jak wspomniałem w swoim poście. Wszystko jest do weryfikacji/modyfikacji. Kobe mam na swojej liście, po prostu zapomniałem dodać. Nie wiem czemu, ale Nagoya została przeze mnie pominięta. Doczytam!.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Wrz 2014 14:48 

Loty: 234
Kilometry: 316 182
Cześć Wszystkim

Też myślę o grudniu i 2/3 tyg

@PeterS
A nie myślałeś np o 2 tygodniach w Japonii plus 3 tydzień np wypad do Korei ? Bardzo chce zobaczyć Japonie ale raczej chciałbym coś jeszcze zobaczyć będąc tak daleko :)

@luc4s
Jakie masz propozycje ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Wrz 2014 18:19 

@Visitor

Myślałem/ nadał myślę nad Koreą(kuzyn spędził tam trochę czasu na wymianie i był pod wrażeniem), jednak nie w tym roku ze względu na ważność mojego paszportu(maj 2015), a z przyczyn technicznych nie mogę wyrobić nowego do stycznia 2015r.. Dlatego tylko w tym roku pozostaje mi tylko lub aż Japonia - o ile znajdzie się ktoś chętny na wspólną podróż, jeśli nie to trzeba będzie przełożyć to na przyszły rok. :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2014 18:31 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
jakby cos ja lece koncem marca ;)

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2014 21:25 

Zawsze możemy się rozdzielić w czasie wyjazdu, ja swojego tripa nie uzależniam od tego czy ktoś ze mną poleci.
Zastanawiam się jeszcze jak w Japonii działa CouchSurfing (czy łatwo znaleźć hosta) zwykle nie szukałem tak noclegu tylko spotykałem lokalnych :) ale może warto o tym pomyśleć cene wyjazdy można by ograniczyć.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Wrz 2014 22:01 

@FranekXVI

Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie w przeciągu 2-3 tygodni. Wtedy podejmę decyzję. Masz już jakiś wstępny plan swojej podróży?.

@Visitor

Zawsze to mogą być 2 tygodnie w Japonii a później każdy swoją drogą. ;) Nie mam doświadczenia z couchsurfing. Trochę poczytałem.. np. tutaj:
http://mazzi.wordpress.com/2014/04/27/j ... #more-1837
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Wrz 2014 22:55 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 47 644
niebieski
PeterS napisał(a):
@Visitor
Zawsze to mogą być 2 tygodnie w Japonii a później każdy swoją drogą. ;) Nie mam doświadczenia z couchsurfing. Trochę poczytałem.. np. tutaj:
http://mazzi.wordpress.com/2014/04/27/j ... #more-1837

Durnoty tam piszą.

"Ceny biletów nieustannie się zmieniają, więc trudno powiedzieć z góry, ile wyniesie ostateczna kwota. Ogromna ilość różnych promocji i zniżek sprawia, że przy odrobinie szczęścia można przelecieć w obie strony za nawet 2200 – 2500 zł. Takim standardem jest jednak koszt ok. 3500 – 3700 zł. Tak, podejmowanie podobnej decyzji miesiąc wcześniej niestety skończy się na wchodzeniu w dużo większe koszty, więc czym prędzej należy śledzić czołowe strony z biletami i szukać rozsądnej opcji. Parę miesięcy wcześniej bilety można kupić nawet za 2300 zł a raz widziałem okazję za tylko 1135 zł! Rozsądny przedział finansowy rozpoczyna się więc od 2700 zł (okazyjna, atrakcyjna cena) do 4300 (stosunkowo drogo)."
Standardem jest to 2700, a atrakcyjna cena to poniżej 2000 RT z WAW/PRG

Dalej nie czytałem, ale lepiej weź na to sporą poprawkę, bo czasy się zmieniają i wcale to co tam napisano nie musi być aktualne.

#12 PostWysłany: 19 Wrz 2014 08:16 

@Macieqx

Chodziło mi tylko i wyłącznie o couchsurfing. Ceny na pewno nie są aktualne. :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Wrz 2014 10:09 
Awatar użytkownika

niebieski
PeterS napisał(a):
@FranekXVI

Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie w przeciągu 2-3 tygodni. Wtedy podejmę decyzję. Masz już jakiś wstępny plan swojej podróży?.

Loty mam juz kupione, przylot 29/03 do Osaki, a wylot 10/04 z Tokio.
Planu jeszcze brak ale myslalem zeby z Osaki skoczyc do Seulu na 2 dni (jesli bedzie jakas tania opcja).
Oprocz tego pomysl to JR Pass i podroz 7 dni Osaka-Sapporo zwiedzajac pare miejsc po drodze oraz powrot samolotem z Sapporo do Osaki.
Noclegi w hostelach. Jak na razie to bardzo wstepny pomysl ;)

#14 PostWysłany: 19 Wrz 2014 11:51 

@FranekXVI
Powrót do Osaki linią Peach? Czy może coś tańszego znalazłeś ?
Peach ma podobne ceny Osaka > Sapporo jak Osaka > Seul tylko w powrotnej doliczają dodatkową opłatę ( International Passenger Service Charge(KOREA) ¥ 2,900) ponad pół ceny bilety w tym przypadku :(
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Wrz 2014 12:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Osaka-Seul z Peach, a Sapporo-Tokio z Jetstar, oczywiscie jesli ceny beda w granicach rozsadku ;) Jesli nie to wiecej dni w Japonii i powrot z Sapporo pociagiem.

#16 PostWysłany: 19 Wrz 2014 18:40 

Dzięki za info o Jetstar, widzę że jest trochę taniej niż w Peach.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Wrz 2014 21:08 
Awatar użytkownika

Co do couchsurfingu, to mam rózne doswiadczenia w Japonii.
Za pierwszym razem przez cały pobyt korzystałam z goscinnosci Japończyków.

Za drugim razem nie szukałam noclegów, tylko kogos z kim można by się spotkać na obiad/drinka/pokazanie miasta i odzew ze strony Japończyków był zerowy. Jedynie obcokrajowcy się odzywali.

Na dwoje babka wróżyła. Ale próbuj, może Ci się poszczęsci.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Wrz 2014 19:48 

W samym Tokio kogoś pewnie znajdę, znam kilka osób ze spotkań CS w Polsce. Zobaczymy jak to wyjdzie. Z ciekawości masz jakieś doświadczenia z innymi Azjatyckimi państwami i CS?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Wrz 2014 20:34 
Awatar użytkownika

Jak już masz jakies znajomsci to nie powinienes mieć dużego problemu w Tokio.
Jesli pytasz o same noclegi z CS, to niestety nie mam doswiadczenia w Azji. Ale z rozmów wiem, że np w Korei (bo tam chyba też się wybierasz) szukaj od razu hostów płci męskiej. Bo dziewczyny tam nocują tylko inne dziewczyny (chociaż, przy odrobinie szczęscia, to pewnie można i trafić na kogos, komu płec jest obojętna). Gdy już dotrzesz do Korei to umawiaj się z ludzmi na kolacje - tak jest i smaczniej, i bezpieczniej ;) (chyba, że lubisz piekielnie ostre jedzenie albo w zimny dzień zupę lodową)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 01 Paź 2014 19:02 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
Japonię to ja mam jak najbardziej w planach i to na przynajmniej 3 tygodnie, ale wolałbym zobaczyć sakurę na wiosnę (przełom marca i kwietnia). Jeśli jednak dorwę jakieś wyjątkowo tanie bilety na zimę (w granicach 300 euro w obie strony), to jak najbardziej się skuszę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości