Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 22 Lut 2013 16:28 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
ZMR ale czemu dlugopisy sa tym, o co pytaja? Nie zapalniczki, olowki, czy cokolwiek innego?

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#62 PostWysłany: 22 Lut 2013 17:55 

Zbanowany
niebieski
Czytalem relacje osob, ktore byly na Sri Lance juz kilka razy i pisali wlasnie, ze zawsze biora ze soba dlugopisy, olowki, kredki piorniki z wyposazeniem, bo o to dzieciaki prosza najczesciej.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 26 Lut 2013 04:50 
Założyciel
Awatar użytkownika

Opuszczamy EEE's Cart pozniej niz zamierzalismy, bowiem przy sniadaniu wciagamy sie w rozmowe ze Scottem, Kanadyjczykiem, ktory mieszka w Tokio, a teraz przez Sri Lanke wraca z wakacji nurkowych na Malediwach.

W trase ruszamy dopiero kolo 11. Poczatkowo zamierzalismy jechac do Polonaruwy, ale po drodze plan sie zmienia i kierujemy sie ma wschodnie wybrzeze.

Caly dzien uplywa mi za kolkiem. Pierwsze 65 km jedziemy 3h, waska i kreta droga, ale za to oferujaca piekne widoki na plantacje herbaty. Po drodze widzimy po raz drugi na tym wyjezdzie, Tamilki pracujace przy zbiorach. Robimy wiec obowiazkowa sesje na zdjecia.

Z sesji wracam do auta z pijawka w nodze. Juz wiem czemu nadzorcy plantacji ubieraja sie jak skauci : do skorzanych butow i szortow obowiazkowe podkolanowki.

Chwile pozniej trafiamy na droge A5, ktora bedziemy jechac az do wybrzeza. Od tej pory nasza podroz ma przyspieszyc. Dzieje sie jednak wprost przeciwnie.

A5 z waskiego i wyboistego paska asfaltu wijacego sie miedzy wzgorzami zmienia sie w dziurawa droge szutrowa, na ktorej latwiej spotkac koze czy pawia, niz inny samochod.

Wiezdzamy wlasnie na obszar, ktory niedawno byl terenem dzialan wojennych, w operacji sil panstwow przeciw separatystycznym Tamilskim Tygrysom. Praktycznie wszystkie mijane zabudowania to spalone ruiny. Z okolicy zniknely tuk tuki, skuterki czy auta, kroluje transport rowerowy.

Bieda i zniszczenia to nie jedyne oznaki niedalekiej, tragicznej przeszlosci. Co raz przy drodze wyrastaja patrole wojska z dluga bronia. Czasem to widok tragikomiczny, gdy na przyklad w pelni umundurowany zolniez z kalasznikowem maszeruje w plastikowych japonkach.

Juz po zmierzchu udaje nam sie dotrzec do drogi wzdluz wschodniego wybrzeza, w okolisy Pasekudah Bay. Tu droga wyglada zupelnie inaczej. Szeroki, rowny asfalt. Z ktorego korzystaja glownie niezliczone rowery i piesi. W tym niecodzonnym jak na tego trase towarzystwie jedziemy na polnoc do oddalonego o 4km na poludnie od miejscowosci Vakarai sielskiego odludzia - Salethaw (pisze z pamieci, nazwa moze brzmiec ciut inaczej). To miejsce to kolejna dobra porada z przewodnika Lonely Planet.

Do celu docieramy juz solidnie zmordowani. Wita nas BiBi, ktory po angielsku mowi glownie: no problem. Po szybkiej kolacji zasypiamy.

#64 PostWysłany: 26 Lut 2013 05:31 
Założyciel
Awatar użytkownika

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1361849222.124568.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361849222.124568.jpg [ 174.62 KiB | Obejrzany 17725 razy ]

Nasza pustelnia

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1361849307.021324.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361849307.021324.jpg [ 170.46 KiB | Obejrzany 17725 razy ]

Sasiedzi ze Szwajcarii podrozuja wynajetym w Negombo tuk tukiem

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1361849453.098865.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361849453.098865.jpg [ 165.14 KiB | Obejrzany 17725 razy ]

#65 PostWysłany: 26 Lut 2013 05:36 
Założyciel
Awatar użytkownika

Polow ryb bardzo tradycyjna metoda

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1361849631.956081.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361849631.956081.jpg [ 167.55 KiB | Obejrzany 17723 razy ]

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1361849688.882410.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361849688.882410.jpg [ 76.04 KiB | Obejrzany 17723 razy ]

Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1361849752.347726.jpg
ImageUploadedByTapatalk1361849752.347726.jpg [ 130.21 KiB | Obejrzany 17723 razy ]

#66 PostWysłany: 27 Lut 2013 13:45 

Komornik napisał(a):
Czytalem relacje osob, ktore byly na Sri Lance juz kilka razy i pisali wlasnie, ze zawsze biora ze soba dlugopisy, olowki, kredki piorniki z wyposazeniem, bo o to dzieciaki prosza najczesciej.

DOkładnie tak jak napisałeś.
Zresztą Kamil,przypomnij sobie jaka furore wywoływały przedmioty szkolne pochodzące z zachodu na początku lat 90tych w PL.
Tutaj zachodzi podobna sytuacja.Kraj jest według mnie jeśli to tak można określic w sytuacji ekonomicznego rozwoju o około 20lat za PL.
Wystarczy zwrócic uwage na reklamy(maszynki jednorazowe z dwom ostrzami!:D) a także jakimi telefonami ludzie sie posługują.
Pomijam te na stacjach kolejowych sprzed 100 lat:D.
Oczywiście nie można tego tak przyrównać ale taki miałem obraz Sri Lanki.
 PM off  

#67 PostWysłany: 28 Lut 2013 17:11 

Wystarczylo wyciagnac telefon dotykowy w miejscowosci Rakwana w celu sprawdzenia mapy a wokolo mialem zbiegowisko okolo dwudziestu osob. Obecnie jestem na poludniu i tutaj jednak wiecej bialych wiec przyzwyczajeni sila rzeczy lokalni do tabletow, laptopow itd, ale w gorach mozna zrobi furore. W Elli rozdalem wszystkie dlugopisy jakie mialem - to tak nawiazujac do konwersacji :-)

#68 PostWysłany: 28 Lut 2013 17:18 

Świetna relacja, jedziemy z żoną na wyspę pod koniec kwietnia i tak się zastanawiam czy 3 tygodnie wystarczy na w miarę aktywną podróż po Sri Lance. Kamil, auto wypożyczaliście w Kolombo, tak? Jak długo zajmuje droga z Kolombo do Galle (pytam, bo na początku maja dołączy do nas znajomek z Singapuru, a my już wtedy raczej na południu będziemy, ale jeśli na transport schodzi z pół dnia to chyba raczej odbierzemy go w stolicy).
I jeszcze pytanie do tych z Was co na Sri Lance byli w końcu kwietnia/początku maja - da radę jeszcze zobaczyć delfiny i kaszaloty w okolicach Mirissy?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 04 Mar 2013 06:00 

3 tygodnie spokojnie Ci wystarcza.

Nie wiem jak autem, ale autobusem z Mirissy do Kolombo jechalem ok. 3h + nalezy doliczyc transport z lotniska do Colombo ok. 1h. Siec autobusow jest swietnie zorganizowana, jezdza max co 30 minut nawet w nocy.

Co do whale watching - osoby odpowiedzialne za ta wycieczke na miejscu twierdzily, ze do kwietnia jest stuprocentowa szansa zobaczenia zwierzakow albo zwrot pieniedzy tudziez darmowa wycieczka po raz drugi dnia nastepnego. Musisz o to zawalczyc, nie wszedzie to mowia na dzien dobry. Co do konca kwietnia nie umiem Ci odpowiedziec. Cena 6000 LKR/os, sniadanie, woda, transfer.

PS. jesli ktos ma dlugi stopover w Jeddah, radze spytac o mozliwosc noclegu. Siedze wlasnie w First Class Lounge, darmowy internet, sniadanie, bufet, etc.

Pozdro :)

#70 PostWysłany: 04 Mar 2013 09:51 

Spytać zawsze możesz tyle że nic więcej poza marnym kateringiem nie otrzymacie w Jeddah.To kiepskie lotnisko.
Więc jestem ciekawy jak to Ci sie udało?No chyba ze nie masz klasy ekonomicznej.
Aczkolwiek i tak byłem zadowolony z racji tego że wybrałem górny pokład w 747 Saudi a tam "1" klasa.
 PM off  

#71 PostWysłany: 07 Mar 2013 00:49 

Cześć,
Mam pytanie, za 3 dni lecę na Sri Lankę na 2 tygodnie, bilety kupione na urwanie głowy tj wczoraj i zastanawiam się jak jest ze szczepieniami. Coś powinienem zrobić, zdążę jeszcze i ma to sens? Poczytałem troszkę i dużo straszy się malarią, jak z tym jest, podpowie mi ktoś? Wylatuję w sobotę rano także czasu mam niewiele, dzięki za wskazania.

Jeszcze jedno - możecie polecić jakąś wypożyczalnie samochodów? Chcę ruszyć w zwiedzanie na własną rękę bo za późno już na szukanie kompanów:)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 07 Mar 2013 01:25 

A jakie to przepraszam chcesz sobie zrobić szczepienia na malarie?;)
Lepiej sprawdź zasięg występowania,głownie postwojenna pólnoc.
Ja po 2 tyg.bez Malarone żyje aczkolwiek moskitiera własna była choć nie byłem w zasięgu występowania.
 PM off  

#73 PostWysłany: 07 Mar 2013 01:54 

Szczepienia np na żółtaczkę itp. Malaria rzecz jasna pigułki tylko pytanie czy są konieczne? Północne rejony raczej słabo będę eksplorował.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 07 Mar 2013 02:01 

@ Mari - lecę w sobotę emiratami warszawa-dubai-colombo, jeśli chcecie się spiknąć na miejscu i może wspólnie coś ogarnąć, pozwiedzać to pisz na prywatnego maila bo z nieznanych mi przyczyn nie mogę Ci odpisać na wiadomość. bartek.dab@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 07 Mar 2013 08:32 

w lecie (lipeic sierpien) chcemy leciec na sri lanke. nie mam jeszcze biletow i dlatego pytam sie Was, jaka jest szansa ze znajde jeszcze jakas dobra oferte? lepiej bookowac bilety teraz czy czekac? mieszkamy w asutrii wiec nie gra dla nas roli czy wylot bedzie z polski, wiednia, niemiec czy nawet pragi. jestesmy otwarci na propozycje. czy sadzicie ze 600€ czyli aktualny koszt biletow w emirates z warszawy to sporo? strasznie wam dziekuje za odpowiedz!
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 07 Mar 2013 09:13 

bebus napisał(a):
Cześć,
Mam pytanie, za 3 dni lecę na Sri Lankę na 2 tygodnie, bilety kupione na urwanie głowy tj wczoraj i zastanawiam się jak jest ze szczepieniami. Coś powinienem zrobić, zdążę jeszcze i ma to sens? Poczytałem troszkę i dużo straszy się malarią, jak z tym jest, podpowie mi ktoś? Wylatuję w sobotę rano także czasu mam niewiele, dzięki za wskazania.

Jeszcze jedno - możecie polecić jakąś wypożyczalnie samochodów? Chcę ruszyć w zwiedzanie na własną rękę bo za późno już na szukanie kompanów:)

Wróciłem wczoraj więc Ci odpowiem.
Po pierwsze jeśli lecisz w sobotę to już i tak za późno na jakiekolwiek szczepienia. :-)
Po drugie ja nie szczepiłem się kompletnie na nic i nic mi nie jest i mam nadzieje, że nie będzie.
Teksty o chorobach i malariach są mocno przesadzone i pewnikiem czytałeś jakieś z data daleko wstecz.
I nie, nie mieszkałem w kurortach :)

#77 PostWysłany: 09 Mar 2013 11:02 

Aplikowałem o wizę na Sri Lankę przez internet, ale nie otrzymałem na maila żadnego potwierdzenie. Co prawda status wizy jest zaakceptowany. Czy muszę coś drukować? Jak wygląda sprawa po przylocie na lotnisko?

#78 PostWysłany: 09 Mar 2013 11:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Kiedy aplikowales i ile maili dostales?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 09 Mar 2013 15:52 

Mam dokładnie to samo. Tez żadnego potwierdzenia na maila. Aplikowałam jakieś 2 tyg temu
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 09 Mar 2013 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla Waszej informacji: Dostalem dwa maile - jeden z potwierdzeniem platnosci, a drugi chwile pozniej z potwierdzeniem przyznania ETA.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości