Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Sie 2014 18:08 

Witam, lecę do Japonii a konkretnie do Nagoi z przesiadką w Tokio i moje pytanie brzmi czy będę musiał przejść kontrole imigracyjną, celną, oraz odebrać bagaż w celu sprawdzenia i nadać go kolejny raz na lotnisku w Tokio? Czy cała kontrola imigracyjna odbędzie się dopiero na lotnisku w Nagoi, ponieważ nie będę opuszczał strefy tranzytowej tylko udam się od razu na następny lot. Czas na przesiadkę w Tokio na lot do Nagoi mam jedynie 1,5h więc jeżeli będę musiał przechodzić kontrolę mogę mieć problem aby zdążyć na następny samolot.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Czerwcowy tydzień na Krecie 🏝️ 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze za 2339 PLN Czerwcowy tydzień na Krecie 🏝️ 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze za 2339 PLN
Wycieczka na Sycylię za 849 PLN 🌋🍝 Loty + noclegi ze śniadaniami w centrum Katanii ☀️🍊 Wycieczka na Sycylię za 849 PLN 🌋🍝 Loty + noclegi ze śniadaniami w centrum Katanii ☀️🍊
#2 PostWysłany: 12 Sie 2014 20:19 

cicero11 napisał(a):
Witam, lecę do Japonii a konkretnie do Nagoi z przesiadką w Tokio i moje pytanie brzmi czy będę musiał przejść kontrole imigracyjną, celną, oraz odebrać bagaż w celu sprawdzenia i nadać go kolejny raz na lotnisku w Tokio? Czy cała kontrola imigracyjna odbędzie się dopiero na lotnisku w Nagoi, ponieważ nie będę opuszczał strefy tranzytowej tylko udam się od razu na następny lot. Czas na przesiadkę w Tokio na lot do Nagoi mam jedynie 1,5h więc jeżeli będę musiał przechodzić kontrolę mogę mieć problem aby zdążyć na następny samolot.
Pozdrawiam

Przesiadka na Hanedzie czy na Naricie? Haneda ma osobne terminale krajowe (z kontrolą i checkinem dużo bardziej lajtowym niż krajówki w Europie - wnoszenie płynów, etc) i międzynarodowe. I z moich doświadczeń z lotami krajowymi w Japonii to nie ma takiej możliwości, żeby zrobić tam kontrolę. Przylatujesz krajówką, dochodzisz do tasmy, przyjeżdza bagaż i wychodzisz na ulicę.
Z kolei sam przylot międzynarodowy na Naricie to długie puste korytarze i na ich końcu kamera termowizyjna (czy gorączki nie wwozisz) i od razu jakieś izolatki czy gabinety medyczne obok. Kamera termowizyjna jest jeszcze ZANIM podejdziesz do kontroli paszportowej. Później dopiero odbiór bagażu i kontrola celna.
Szczerze to nie wyobrażam sobie, żeby to Cię czekało dopiero w Nagoi, na 100% przejdziesz to w Tokio. Choć ja bym się spóźnieniem jakoś nie martwił, przy japońskiej dokładności i sumienności pewnie problemu nie będzie (pod warunkiem że lecisz oba loty na jednym bilecie).
 Profil Relacje PM off
cicero11 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Sie 2014 20:50 

Tak jest to przesiadka na Naricie i jest to lot międzynarodowy Paryż-Tokio-Nagoja. W zasadzie to martwi mnie jedynie to, że jeśli będą kolejki a nie daj Bóg jakieś opóźnienie to nie wiem czy byłbym w stanie zdarzyć na następny lot juz krajowy do Nagoi. Btw nie wiesz ile to moze potrwać, cała kontrola paszportowa itp oraz co z bagażem trzeba odebrać i potem nadać ponownie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Sie 2014 20:56 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Kontrolę imigracyjną będziesz miał w Tokio, musisz odebrać bagaż i nadać go ponownie. Zawsze tak jest jak się przesiadasz na domestic z międzynarodowego lotu w Japonii. Jeśli oba loty masz na jednym bilecie to nie masz się czym martwić, bo jak nie zdążysz to po prostu przebookują Cię na kolejny lot, a do Nagoya są loty kilka razy dziennie. Wydaję mi sie, że dla przesiadkowiczów jest jakaś uproszczona procedura nadawania bagażu ponownie na kolejny lot, ale najlepiej dopytaj u przewoźnika.

Jak sprawnie wysiądziesz z samolotu i szybkim tempem udasz się do imigracji to zajmie Ci to moment, potem tylko czekasz na odbiór bagazu, a tutaj zwykle 10-15 minut się schodzi. Zależy też od terminalu i czy musisz zmienić terminal. Na Terminalu 1, gdzie są głównie linie SkyTeamu i pokrewne wszystko idzie dość sprawnie.
cicero11 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Sie 2025 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Zadam tutaj to pytanie, żeby nie tworzyć nowego tematu, jak w Tokio /Narita/Haneda/ patrzą na nadanie bagażu rejestrowanego do miejsca międzylądowania? będą problemu czy raczej pozytywnie.

#6 PostWysłany: 26 Sie 2025 10:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Próbka mała, bo robiłem raz, ale bez problemu, chociaż pani z typowym japońskim podejściem, 3x się pytała czy na pewno tak ;-)
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Woy oraz 4 gości