Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 429 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 30 Sie 2023 01:13 

niebieski
Ogólnie może być tak, że travel agency ze swojej strony nie może przeprocesować danej zmiany sama z siebie, tylko potrzebuje autoryzację/waiver od travel agency supportu danej linii lotniczej. Może chodzić o zmianę RBD, routingu, linii lotniczej obsługującej rejs itd. Jeżeli Expedia przepisałaby bilet niezgodnie z zasadami ustalonymi przez Brussels Airlines dla travel agencies, to zostałaby obciążona karą finansową (tzw. ADM) w trakcie audytu. Stąd wynika niechęć pracowników biur podróży do nietypowych modyfikacji rezerwacji.

Inaczej sprawa się ma, gdy dokonuje się zmian bezpośrednio przez linię lotniczą, bo wtedy co najwyżej jedna linia lotnicza zapłaci innej linii lotniczej, a agent dokonujący zmian nie ponosi odpowiedzialności materialnej.

Koniec końców, agenci wszystkich linii lotniczych popełniają błędy, więc gdzieś ten balans we wszechświecie jest zachowany, a przy zmianach które dokonuje TA kasa idzie w jedną stronę…
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Loty na Maltę taniej, niż wizyta na jarmarku świątecznym 🎄😲 Podróże na słoneczną wyspę od 135 PLN 🔥😍 Loty na Maltę taniej, niż wizyta na jarmarku świątecznym 🎄😲 Podróże na słoneczną wyspę od 135 PLN 🔥😍
🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN 🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN
#362 PostWysłany: 30 Sie 2023 07:47 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
Ja po ostatnich zmianach wszedłem w aplikacje i zobaczyłem co tam proponuje mi lufa. Przy pierwszym locie zaakceptowałem propozycje bo pasowała mi, przy kolejnych lotach nie było nic do wyboru więc nic nie klikając wyszedłem z apki. Sprawdzam po kilku dniach, a tam wszystkie zmiany "zostały" już zaakceptowane, na to co proponowała lufa.
Echhh pozostaje mi czekać na kolejne zmiany i tylko kontakt telefoniczny.
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 30 Sie 2023 08:27 

srebrny
To dość jest powszechne. Zatwierdzając jedna zmianę pozbawiasz się możliwości dalszych zmian w rezerwacji.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 lubi ten post.

#364 PostWysłany: 30 Sie 2023 08:47 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
@jacek96 człowiek całe życie się uczy.
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 30 Sie 2023 18:58 

@milah09 zadzwoń na infolinie Lufy, że zaakceptowałeś tylko zmiany tam, a w drugą stronę to nie rozumiesz czemu się zaakceptowało. Ja tak miałem i Pani z infolinii, po sprawdzeniu z informatykami, przyznała się, że mają jakiś błąd i mogłem zmienić powroty na takie jakie chciałem.
 Profil Relacje PM off
mikapi22 uważa post za pomocny.

#366 PostWysłany: 08 Wrz 2023 12:44 

niebieski
Ja dziś dzwoniłem na PL infolinię i Pani była bezradna. Na czacie zmieniłem WAW->FRA(LH)-BOG(LH)-LIM(AV) na WAW-ZRH(LO)->GRU(LX)->LIM(LA). Na locie z LIM do JFK przywrócono mi nocny lot AV20 który niby był skasowany.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#367 PostWysłany: 03 Paź 2023 17:21 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Po ostatnich zmianach i anulacjach zawiesiłem do późniejszego wykorzystania bilet wystawiony przez LH, który już raz zmieniałem, po zmianach rozkładowych. Trasa to: WAW-FRA-BOG-LIM, LIM-BOG-JFK, JFK-BRU-WAW.
Kilka razy dzwoniłem na polską infolinię Lufthansa z datami, w których chciałbym wykorzystać zawieszony bilet, ale po sprawdzeniu okazało się, że nie ma dostępności (brak taryf od AVIANCA) na trasie LIM-BOG-JFK od 8.02.2024 (pierwotna data wylotu) do października 2024 :( Tak mówią, że sprawdzili i że dostępności nie będzie też później, w następnych miesiącach. Oferują zwrot pieniędzy, co z wiadomego względu jest im na rękę. Trudno się z nimi dyskutuje, bo ciagle to samo mówią.
Czy można coś zrobić jeszcze, żeby można było skorzystać z tego biletu? Macie jakiś pomysł? Mam jeszcze sporo czasu do lutego 2024, ale czy uda się coś załatwić, trochę w to już wątpię.
Zna ktoś z Was zasady zawieszenia biletu w Lufthansie i jego wykorzystania później?
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez krymek, 03 Paź 2023 18:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 03 Paź 2023 18:09 

złoty
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale ja zmieniłem na routing przez IAD wywalając Nowy Jork. Można zaproponować sprawdzenie tego routingu i dostępności BOG-IAD (AV 246). Z tym, że ja biletu nie zawieszałem (OTA). Dalej musi zostać SN na codeshare z UA (SN 8802).
 Profil Relacje PM off
krymek lubi ten post.

#369 PostWysłany: 03 Paź 2023 18:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie musi, ja po odwieszeniu biletu ani w jedną ani w drugą stronę w ogóle nie lecę przez BRU.
 Profil Relacje PM off
krymek lubi ten post.

#370 PostWysłany: 03 Paź 2023 18:36 

niebieski
BRU nie jest problemem, tylko odcinek LIM - BOG - JFK, na który według Lufthansa nie ma dostępności w klasie rezerwacyjnej, w której była pierwotna rezerwacja. Proponowałem nawet jego usunięcie z rezerwacji, ale jest to niemożliwe.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 03 Paź 2023 18:40 

krymek napisał(a):
BRU nie jest problemem, tylko odcinek LIM - BOG - JFK, na który według Lufthansa nie ma dostępności w klasie rezerwacyjnej, w której była pierwotna rezerwacja. Proponowałem nawet jego usunięcie z rezerwacji, ale jest to niemożliwe.

Podobnie mam i ja i takie samo wyjaśnienie. Nie da się zrezygnować ze stopa w JFK.
 Profil Relacje PM off
krymek lubi ten post.

#372 PostWysłany: 03 Paź 2023 18:52 

Temat był wielokrotnie poruszany, czyli albo dzwonisz do skutku, albo nie masz cierpliwości i akceptujesz to, co akurat proponuje konsultant.
W moim przypadku bilet kupiony na stronie LH WAW-BRU-JFK-MDE-GYE-JFK-BRU-WAW
Po kilku zmianach chciałem sprawdzić co można ugrać. Przy pierwszej próbie możliwość zmiany dat i routingu bez problemu, ważne początkowe miejsce wylotu, docelowe I powrót
Przy drugiej próbie oferowali zmianę praktycznie wszystkiego co chciałem czyli daty, WAW na GDN w dwie strony, MDE na PEI i routingu do wyboru z wieloma opcjami. Nie zgodzili się wyłącznie na zmianę GYE na GPS z powodu odległości ponad 250 mil pomiędzy lotniskami.
Powodzenia
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#373 PostWysłany: 18 Paź 2023 09:48 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Jak cos, to dzisiaj wpadly kolejne zmiany w rozkladzie na lotach LH do BOG na przyklad, widze, ze jest tez opcja zawieszenia biletu, ja natomiast skusilem sie na zmiane online, gdzie mozna bylo wybrac trase liniami United + Copa Airlines, a poniewaz Copa nigdy nie mialem okazji leciec, to sie skusilem ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#374 PostWysłany: 18 Paź 2023 11:28 

niebieski
Mój bilet wisi zawieszony, bo nie ma żadnej dostępności na wybierane przeze mnie terminy.
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 22 Paź 2023 00:24 

wreszcie trafiłem na kogoś z kim się udało ustalić jakiś kompromis, zmiana na czerwiec/lipiec, bez lotów przez JFK tylko bezpośrednio z WAW przed BOG do LIM
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#376 PostWysłany: 22 Paź 2023 10:08 

niebieski
Mi też się udało w środę na czacie wznowić zawieszony bilet, nowe daty na sierpień 2024. Trasa WAW-LIM-WAW. Udało się wyrzucić odcinek JFK-LIM, co wcześniej nie było możliwe. Na polskiej infolinii oferowali tylko zwrot biletu, bo dostępności nie było. Przestałem tam dzwonić i próbowałem kilkanaście razy na czacie i udało się.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 22 Paź 2023 10:10 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Przez co rerouting ? Bo wiadomo,że nie bezpośrednie loty.

#378 PostWysłany: 22 Paź 2023 10:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dziwne, ja za pierwszym strzałem na polskiej infolinii bilet WAW-LIM zmieniłem na routing pomijający JFK, w drodze powrotnej mam już JFK ale to intencjonalnie bo zostaję tam na kilkudniowym stopoverze.
 Profil Relacje PM off
daro1978 lubi ten post.

#379 PostWysłany: 22 Paź 2023 10:32 

Wg mnie znaczenie mają miesiące w których lecisz.
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 22 Paź 2023 10:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie mają, w kwietniu i w listopadzie obowiązują dokładnie te same zasady :roll:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 429 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości