Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bratysława w 1-2 dni
#1 PostWysłany: 23 Cze 2013 15:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Zapoznałem się z dostępnymi opisami miejsc wartych zobaczenia jak również z poradnikiem fly4free ale zastanawiam się na ile są one aktualne i mam jeszcze kilka pytań odnośnie tego miasta :)

1. Jak przeczekać przyjazd o tak straszliwej porze ? Czy w pobliżu przystanku PB lub w centrum jest jakiś MC Donald 24H lub inne miejsce gdzie można napić się kawy o 5 rano ?
2. Czy był ktoś z was na wzgórzu Slavin ? Warto się tam pofatygować ?
3. Chce zobaczyć zamek Devin, czy warto się tam dostać promem (ile płynie) oraz jakiego przewoźnika polecacie ? (jeżeli jest ich kilku).
4. Czy na Słowacji istnieje groupon ?
5. Jakieś galerie handlowe w Bratysławie ? Są tam europejskie marki czy tylko słowackie ?
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 23 Cze 2013 15:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Ad.2 Byłem. Jeżeli lubisz ładne widoki to jak najbardziej polecam. Cała panorama miasta. A i sam Slavin ciekawy. Jeżeli nie chce ci się wdrapywać pod górkę to podjeżdża tam jakiś trolejbus. Byłem tam 3 lata temu, więc już nie pamiętam numeru.
Ad.5 Jest duża galeria Aupark przy Nowym Moście po stronie Petrżaliki. Sklepy jak w całej Europie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Cze 2013 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
klapio napisał(a):
Jak przeczekać przyjazd o tak straszliwej porze ? Czy w pobliżu przystanku PB lub w centrum jest jakiś MC Donald 24H lub inne miejsce gdzie można napić się kawy o 5 rano ?

Ja czekałem na dworcu do rana, na który przyjeżdża PB, McDonald'sa tam nie widziałem, ale są różne automaty.

klapio napisał(a):
2. Czy był ktoś z was na wzgórzu Slavin ? Warto się tam pofatygować ?

Ja byłem, jak dla mnie zdecydowanie warto. Wszedłem pieszo, po drodze mijamy różne ciekawe domy z płotami na kilka metrów. Widać, że bogata dzielnica.

klapio napisał(a):
3. Chce zobaczyć zamek Devin, czy warto się tam dostać promem (ile płynie) oraz jakiego przewoźnika polecacie ? (jeżeli jest ich kilku).

Zamek zdecydowanie polecam. Nie wiem jak prom, ja jechałem busem. Koszt autobusu w dwie strony to 1,80 euro, wstęp na zamek ulgowy 1,5 a normalny bilet 3 euro.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Cze 2013 19:49 

Zbanowany
niebieski
Groupona na Słowacji nie ma, ale jest wiele innych serwisów podobnie działających.

Warto np. spojrzeć na stronę http://www.zlavy.sk grupującą zniżki z różnych serwisów.
 Profil Relacje PM off
alecrim lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Cze 2013 01:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Ok dziękuje za pomoc. Przeleciałem tego gruppona ale nic ciekawego mi się nie trafiło. Na Slavin podejdę na nogach a na Devin statkiem wycieczkowym. Galerie chyba odpuszczę.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Lip 2014 19:01 

Nie wiecie, czy na dworcu autobusowym jest jakaś przechowalnia bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Sty 2016 21:50 

niebieski
A jakie macie zdanie na temat wypadu do Bratysławy zimą? Konkretnie myślę o lutym. Nie będzie zbyt przygnębiająco?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Sty 2016 23:26 

srebrny
Niemal każde miasto w Europie środkowej czy północnej w zimie będzie nieco przygnębiające, no może z wyjątkiem Sankt Petersburga.

A sama Bratysława nie jest na tyle urocza i nie ma aż tak wielu zabytków/muzeów/interesujących miejsc, żeby warto tam było jechać przy mało sprzyjającej pogodzie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Lut 2016 09:55 

srebrny
Jak wyżej. Bratysława tylko latem. Tak twierdzi też duża część mieszkańców tego miasta. :)

#10 PostWysłany: 15 Kwi 2016 09:49 

National Geographic opublikował artykuł: "gdzie jechać aby nie spotkać Polaków": http://www.national-geographic.pl/galle ... polakow,10
Najbardziej zaskoczyła mnie Bratysława na liście, a miasto położone jest w bardzo pięknych okolicznościach przyrody.
Polecam wyprawę promem do Devina z Bratysławy, nie jest to bardzo kosztowna wycieczka (10EUR RT), a wrażenia super: http://www.niebieskaplaneta.pl/index.ph ... a-slowacji.
 PM off  

#11 PostWysłany: 13 Cze 2016 10:27 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Czytałem różne opinie o Bratysławie i po jej osobistym poznaniu można w skrócie tak skomentować. Zwiedzić Zamek i Stare Miasto i czym prędzej jechać do Wiednia. Pewnie można by było dodać do tego Devin ale ja tam nie byłem więc nie komentuje. A i praktyczna informacja w pobliżu dworca kolejowego zawsze miałem kontrolę biletów w środkach komunikacji miejskiej. Na szczęście należę do tych co prawie zawsze ;) mają bilety. Kontrola z zaskoczenia, typowy pasażer, a tu za chwilę zonk...
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 13 Cze 2016 11:04 

Osobiście jako mieszkaniec Bratysławy uważam, że dodanie Devina jest niezbędne, aby w pełni zaliczyć Bratysławe. Uważam, że jesli ktoś lubi podziwiać piękne widoki to koniecznie trzeba pojechać.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Lut 2017 14:42 

Jeśli chodzi o ciekawe i niestandardowe miejsca, to polecam Devinską Kobyłę i jednostkę wojskową na jej szczycie. A stamtąd krótki „treking” na Sandberg. Stamtąd jest fajny widok na Schlosshof i nie tylko.

-- 06 Lut 2017 14:43 --

krystoferson112 napisał(a):
Czytałem różne opinie o Bratysławie i po jej osobistym poznaniu można w skrócie tak skomentować. Zwiedzić Zamek i Stare Miasto i czym prędzej jechać do Wiednia. Pewnie można by było dodać do tego Devin ale ja tam nie byłem więc nie komentuje. A i praktyczna informacja w pobliżu dworca kolejowego zawsze miałem kontrolę biletów w środkach komunikacji miejskiej. Na szczęście należę do tych co prawie zawsze ;) mają bilety. Kontrola z zaskoczenia, typowy pasażer, a tu za chwilę zonk...

No to bardzo słabo, bo w Bratysławie i okolicy jest bardzo dużo miejsc do odwiedzenia.

-- 06 Lut 2017 14:48 --

Fajnie też jest przejechać się np. do Hainburga. Tam są całkiem przyjemne ruiny zamku, a to tylko 15 minut jazdy autobusem komunikacji miejskiej.
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 07 Mar 2017 15:25 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Wróciliśmy z Bratysławy, jechaliśmy Polskim Busem z Katowic, byliśmy od piątku od godziny 18:20 do niedzieli do godziny 10:30. Cała sobota w Bratysławie to aż nadto ale nie spieszyliśmy się nigdzie i spacerowaliśmy - spacer po Nowym Moście (UFO odpuściliśmy), katedra, Zamek, wzgórze Slavin, Stare Miasto, nabrzeże Dunaju. Jest może Bratysława trochę zaniedbana, trochę w duchu socrealizmu (szczególnie przedmieścia) ale Zamek i Stare Miasto są odnowione i czyste. Pastelowe kamienice na Starym Mieście, widoki z Zamku czy ze wzgórza Slavin fajne. Praktycznie nie ma turystów - coś nie do pomyślenia po Pradze czy Wiedniu. Na wycieczkę na jeden dzień połączoną z jedzeniem halousky w knajpie - polecam!
rw30 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 11 Maj 2017 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 318
Kilometry: 398 001
niebieski
ja też bardzo polecam Bratysławę, szczególnie wiosną - latem.
byłem 2lata temu wracając z Wiednia i za tydzień w weekend znów będę.

ruiny Devin to podstawa, z centrum autobus za 0,90e jedzie ok 30minut.
w samej Bratysławie wszystko bardzo blisko, pieszo spacerkiem można zobaczyć całość.
ze wzgórza Slavin fajna panorama miasta. UFO ok, choć raczej nie warte swojej ceny.
z mniej znanych miejsc bardzo polecam Kościół św. Elżbiety, oraz ogród zaraz za Pałacem Prezydenckim.

będąc teraz zamierzam odwiedzić ogród botaniczny, który ostatnio ominąłem.
polecacie?
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 23 Maj 2017 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 318
Kilometry: 398 001
niebieski
gdyby kogoś interesowało to wstęp do ogrodu botanicznego w Bratysławie 3e
ładny zadbany kawałek zieleni w mieście
trochę mało kwiatów :evil:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Cze 2017 09:47 

Loty: 135
Kilometry: 295 611
Czy ktoś może orientuje się czy godziny otwarcia Zamku w okresie wakacyjnym (9-18) to godziny otwarcia samego zamku i jego wnętrz czy także bram które prowadzą na wzgórze i dziedziniec? Czyli czy poza tymi godzinami całe wzgórze jest zamknięte (i bramy do niego prowadzące) czy tylko sam zamek jest zamknięty a na dziedziniec można wejść?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Cze 2017 10:46 

Loty: 107
Kilometry: 220 982
@UP: to dotyczy godzin otwarcia zamku (wewnątrz), sam dziedziniec jest otwarty do 23:00 lub 00:00 :)
 Profil Relacje PM off
pawbart uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 19 Cze 2017 10:52 

Loty: 135
Kilometry: 295 611
-- 19 Cze 2017 10:49 --

istenpl napisał(a):
@UP: to dotyczy godzin otwarcia zamku (wewnątrz), sam dziedziniec jest otwarty do 23:00 lub 00:00 :)

Dziękuję za informację!

-- 19 Cze 2017 10:52 --

istenpl napisał(a):

A orientujesz się jak jest z otwarciem w godzinach rannych w sobotę?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Cze 2017 11:43 

Loty: 107
Kilometry: 220 982
pawbart napisał(a):
-- 19 Cze 2017 10:49 --

istenpl napisał(a):

A orientujesz się jak jest z otwarciem w godzinach rannych w sobotę?

Nie chciałbym wprowadzać w błąd, ale przed 8:00 bym się tam nie wybierał raczej :)
 Profil Relacje PM off
pawbart lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość