Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Skuter w Kalabrii
#1 PostWysłany: 17 Kwi 2025 09:59 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Nie znalazłem podobnego wątku, a chciałbym podzielić się konkretną rekomendacją. Myślę, że kwestia mogłaby rozmyć się w ogólnym wątku dotyczącym wypożyczenia samochodu, nie przystaje też nijak do istniejących na temat transportu publicznego.

Azjatycka strona mojej natury nie pozwoliła mi przeoczyć szansy na pojeżdżenie jednośladem po tym wspaniałym regionie Włoch. I choć zrobienie "całej" Kalabrii na skuterze pewnie okazałoby się mordęgą, kilkudniowy wynajem uważam za bardzo dobry pomysł. W Tropei wypożyczałem w Baci & Bici: https://g.co/kgs/ZWVmWxL W prowincji Vibo Valentina była to doskonała opcja na odwiedzenie Capo Vaticano, Santa Maria, Ricadi, Spilingii, a nawet Pizzo.

Ten sam cennik latem i w niskim sezonie, 37 EUR za dobę (a nawet nieco dłużej niż 24 godziny). Przy krótkim wynajmie nie byli skorzy do negocjacji, więc mając na świeżo w głowie wspomnienia w Azji - relatywnie drogo. Dostałem dość wysłużony i poobijany Piaggio Liberty 125. Minimum formalności, nikt w trakcie wypożyczenia ani przy oddaniu nie oglądał maszyny. Zalanie takiego potwora do pełna to ok. 5 EUR, stacja benzynowa tuż przy wypożyczalni.

W trakcie wycieczki spotkała mnie przykra przygoda, mianowicie z parkingu przy plaży w mieścince, w której nie spotkałem żywego ducha (celowo nie będę wymieniał nazwy, nie ma co pokazywać palcem ;) ) skradziono mi kask (a w wypożyczalni wziąłem taki "porządniejszy"). Tutaj miła niespodzianka: pan w pół godziny podrzucił mi zamiennik, równocześnie wysyłając kogoś celem nieformalnego rozpytania. Przy zwrocie skutera chciałem zapłacić za hełm lub przynajmniej fatygę związaną z koniecznością dostarczenia nowego - nie wzięli ani grosza. Coś mi mówi zatem, że Vibo Valentina to mały świat i kask finalnie wrócił do właścicieli, może nawet z paczką pistacji na przeprosiny. :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Rajski wypoczynek na Seszelach 🏝️🌴 Tydzień w resorcie przy plaży za 5909 PLN 😎 Rajski wypoczynek na Seszelach 🏝️🌴 Tydzień w resorcie przy plaży za 5909 PLN 😎
Kreta dla dorosłych 🏖️ 7 dni w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 All inclusive za 2319 PLN Kreta dla dorosłych 🏖️ 7 dni w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 All inclusive za 2319 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości