Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sklepy wolnocłowe
#21 PostWysłany: 10 Sty 2011 18:09 

Czytałem, że w Maroku jest ciężko kupić alkohol.

lecę Polska - Madryt FR

potem z Madrytu do Marakeszu easyjetem

Wiem, że w EJet mogę wnieść torebkę z zakupami z lotniska i nie doliczą mi dodatkowej opłaty więc kupię sobie w Madrycie jakieś wino albo coś innego i wniosę bez kłoptów :)
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#22 PostWysłany: 10 Sty 2011 18:10 

fly4me napisał(a):
csc napisał(a):
Róznica znaczna to ile procent? (tak mniej więcej bo ja nawet nie umiem tego oszacować)

Czytaj wszystkie posty, a nie spamuj, bo zaraz cię admin pogoni...
fly4me napisał(a):
A, że np. akcyza + VAT na alkohol stanowią około połowę ceny, to o tyle taniej można go kupić w sklepie wolnocłowym.

Przeoczyłem
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Sty 2011 18:44 
Moderator forum

Sulik napisał(a):
a co do % etc. nie wydaje się wam, że każdy kraj ma inne podatki ?

w H. najpowszechniejsza stawka podatku IVA (vat ) = 18%
(po ub.rocznej podwyżce, o zgrozo, :o z 16%)
Akcyza też jest niższa niż w PL,
ale nie wiem ile wynosi cena postawowa , a od tego wiele zależy.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 10 Sty 2011 20:04 

niebieski
Sulik napisał(a):
a co do % etc. nie wydaje się wam, że każdy kraj ma inne podatki ? Niby w UE wszytko ma być tak samo opodatkowane, ale jakoś nie sądzę aby każdy kraj miał na wszytko takie same podatki, więc podawanie 20%, 50% etc, imho nic nie daje nie znając dokładnej destynacji i różnic w podatkach między 2 miejscami :)

masz rację co do szczegółów, ale czy będzie to 18 czy 23% to i tak jest około 20% ;) Akcyzy też są na podobnym poziomie- podobnym co oznacze że są podobnego rzędu wielkości a nie takie same co do %. Orientacyjnie można określić te różnice ale w szczegółach bez znajomości stawek się nie da.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 11 Sty 2011 00:26 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
Jak leciałem w sierpniu ubiegłego roku z Okęcia to np. różnica na 1l "Finlandii" była ok 15pln (może trochę więcej co wyszło jakieś 50pln za 1l) pomiędzy cenami w obrębie i poza UE, więc różnica jest znaczna. Wiele zależy również od cen w danym sklepie bo te 15 pln mniej może się i tak okazać drożej niż gdzieś na mieście w normalnym sklepie. Zarówno w Warszawie, Londynie, Madrycie(Barajas T1 chyba) zawsze widziałem sklepy z podwójnymi cenami (zazwyczaj taka wielka była dla lecących poza UE, a ta mniejszym drukiem w obrębie UE. Zresztą z Madrytu wiele osób rusza poza UE, więc na pewno o tym podwójnych cenach pomyśleli :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 25 Maj 2014 23:06 

niebieski
Przyznam, że do założenia tematu skłonił mnie fakt, że w najbliższym czasie odwiedzę kilka lotnisk.
Ciekaw jestem Waszej opinii, co kupujecie na lotniskach ? Chyba najpopularniejsze to zakupy alkoholi, bądź perfum.
Na co polecacie zwrócić uwagę ?

#27 PostWysłany: 25 Maj 2014 23:16 
Awatar użytkownika

Nie wiem dlaczego chcesz tam coś kupować. Nic taniego raczej nie znajdziesz.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Maj 2014 23:19 

Zbanowany
Cos oplacalnego to jedynie poza Unia.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Maj 2014 15:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze nie znalazłem nigdy alkoholu (przy cenach poza UE), który można kupić taniej niż w marketach w Polsce na promocji..
Owszem lecąc gdzieś na wakacje przeważnie można taniej kupić w takim sklepie niż na miejscu.

Ale swój urok ma próbowanie alkoholi z rodzimego kraju a nie produkty, które można dostać niemal wszędzie :)

Kwestia preferencji i cen :)

#30 PostWysłany: 27 Maj 2014 00:46 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
"Tanio" można kupić butelkę wódki lecąc do Norwegii, o czym przekonałem się lecąc z WMI do Rygge. Z drugiej strony, przez ostatnie trzy miesiące siedziałem w pracy i nie latałem, może to efekt podniesienia akcyzy, a może po porostu Modlin się zbiesił, ale lecąc do UE za 0.5 zapłacimy 38 PLN :evil:
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Cze 2014 16:08 

ostatnio wracając z norwegii było promo na bacardi 1l/55zł. ciężko w polsce w sklepie znaleźć taką cenę, więc czasem się coś trafi. opłaca się też czasem whisky, jak się wraca ze szkocji (jak nie można przewieźć w rejestrowanym).
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 03 Cze 2014 16:26 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Ja ostatnio bedac w Alicante widzialem ciekawe promocje w sklepie "Duty Free" Otoz wszystkie whisky praktycznie 30% taniej i 1l Ballantines ok 40zl, ja kupilem specjalna edycje Grouse whisky za 60zl za 1l. Dodatkowo wiele perfum bylo w promocji i to takich prawdziwych, np. preferowane przeze mnie Hugo Bossy 200ML za ok. 250zl, dodam ze cena w sephorze polskiej ok. 500zl.

Owszem coraz drozej w wolnoclowych ale czasem zdarzaja sie ciekawe promocje oraz znalezc ciekawe lokalne produkty.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 03 Cze 2014 16:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Cze 2014 17:47 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Przy locie do Indii znajomi kupili bardzo dużo wódki "za jakieś śmieszne pieniądze" (lot poza UE). Mieli zapas na całą podróż i zmuszony byłem spożywać :-) W styczniu lecę do Maroka z Berlina, więc jestem bardzo ciekawy cen w Niemczech, choć bardziej winem jestem zainteresowany.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 24 Cze 2014 15:44 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Reporter napisał(a):
Jeszcze nie znalazłem nigdy alkoholu (przy cenach poza UE), który można kupić taniej niż w marketach w Polsce na promocji..
Owszem lecąc gdzieś na wakacje przeważnie można taniej kupić w takim sklepie niż na miejscu.

Ale swój urok ma próbowanie alkoholi z rodzimego kraju a nie produkty, które można dostać niemal wszędzie :)

Kwestia preferencji i cen :)

I tutaj zaskoczenie, bo lot powrotny z Bergen (droga Norwegia) i Jim Beam 1 litr w cenie (po przeliczeniu) ok. 70 PLN :shock:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości