Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Skimming
#61 PostWysłany: 11 Lip 2014 12:45 
Awatar użytkownika

niebieski
04patryk12 napisał(a):
Jedyne rozwiązanie to... zrezygnować z podróżowania wtedy nie będę robił żadnych rezerwacji i z pewnością będę bezpieczniejszy :P

Dobrze jest wykorzystać inne rozwiązanie, a mianowicie:

Konta w dwóch bankach, w których przelewy są możliwe zawsze w 1 sekundę. np. mBank-multiBank (choć nie wiem czy teraz da się założyć oddzielne konto w starym multi), ale zawsze pozostaje duet alior bank - t-mobile (sync).

Na koncie głównym (np. alior bank trzymasz większe środki, ew. linię odnawialną, ale nie wyrabiasz sobie do niego karty debetowej, dzięki temu też konto jest dla Ciebie w 100% darmowe), a konto do którego masz kartę (w tym przykładzie będzie to sync/t-monbile) doładowujesz w parę sekund na smartfonie wg. potrzeb (zazwyczaj jest puste lub trzymasz przysłowiową stówkę). Banki aliora są o tyle dobre, że dochodzi jeszcze alior kantor i podobny schemat możesz zastosować z kartami walutowymi. Osobiście korzystam i sobie chwalę. Dla bezpieczeństwa warto też założyć sobie konto w zupełnie innym banku, do którego 24h na dobę możliwe są szybkie przelewy BlueCash i wyrobić sobie tam jakąś kartę innej organizacji płatniczej (jeśli więc t-mobile/sync daje Mastercarda, warto np. w takim mbanku czy Meritum mieć Visę).

Tutaj można znaleźć listę, które banki działają w 100% online: https://bluecash.pl/info/obslugiwane_banki
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#62 PostWysłany: 11 Lip 2014 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 658
Kilometry: 846 831
niebieski
04patryk12 napisał(a):
Dobrze jest wykorzystać inne rozwiązanie, a mianowicie:
Konta w dwóch bankach, w których przelewy są możliwe zawsze w 1 sekundę.

Albo jeszcze prościej: dwa konta w mbanku z czego jedno jest powiązane z kartą, a drugie nie ;)

#63 PostWysłany: 11 Lip 2014 13:34 
Awatar użytkownika

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
Albo zamiast kont w dwoch bankach, w ramach jednego konta trzymac pieniadze na rachunku oszczednosciowym, a na zwyklym rachunku, powiazanym z karta, tylko tyle, ile w najblizszym czasie potrzebujemy.

#64 PostWysłany: 11 Lip 2014 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Jak dla mnie ze wszystkich propozycji najlepsza jest opcja Alior (trzymanie środków bez karty) + Sync (karta do rozliczeń w PLN) + Kantor Alior (karty walutowe) (żeby uniknąć bandyckich przewalutowań podczas robienia rezerwacji. Kupujemy zawsze tyle waluty ile potrzeba jest do zrobienia rezerwacji)

Pozostaje kwestia korzystania z karty podczas podróży.

#65 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 600 933
niebieski
Najlepiej mieć zawsze ustawiony limit 0 na transakcje internetowe. Jak chcesz za coś zapłacić to na chwilę przestawiasz limit na odpowiednią kwotę a po transakcji znów na 0.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:26 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Zaczynamy popadać w paranoję, rozumiem nie trzymać 10k na koncie z kartą i limit ustawiony na 3k, ale limit na 0 lub 100 pln na koncie i każdorazowo przelewać/odblokowywać?

Strzeżonego, Pan Bóg strzeże tylko ile energii trzeba na to poświęcić.

Oczywiście argumenty o trzymaniu środków na szybko dostępnym koncie i odpowiednich limitach jak najbardziej OK, ale zachowajmy zdrowy rozsądek.
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#67 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:33 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
mashacra napisał(a):
Zaczynamy popadać w paranoję, rozumiem nie trzymać 10k na koncie z kartą i limit ustawiony na 3k, ale limit na 0 lub 100 pln na koncie i każdorazowo przelewać/odblokowywać?

Oczywiście argumenty o trzymaniu środków na szybko dostępnym koncie i odpowiednich limitach jak najbardziej OK, ale zachowajmy zdrowy rozsądek.

Zgadzam się, mnie teraz oskubano na ponad 500 zł czyli ciężko się przed taką kwotą ochronić limitami itd. A nerwy stracone i czas na składaniu reklamacji i ewentualne wizyty na policji, a i tak nie ma się 100% pewności że zwrócą pieniądze...

#68 PostWysłany: 11 Lip 2014 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 600 933
niebieski
mashacra napisał(a):

Ale taki limit zerowy mam tylko na transakcje internetowe. Jak chcę coś płacić przez internet to żaden problem otworzyć stronę bankowości i zmienić limit. Kilka kliknięć więcej. Na pewno dużo mniej zachodu niż przelewanie kasy między kontami, jak poprzednicy radzili. A limity na płatności kartą i wypłaty w bankomatach mam normalne, tak żeby mieć bezproblemowy dostęp do pieniędzy.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#69 PostWysłany: 11 Lip 2014 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 240
Kilometry: 649 368
niebieski
Ja polecam ubezpieczenie karty.
W Hondurasie zeskanowano nam karty, półtorej miesiąca później zaczęto robić wypłaty na Dominikanie (dość duże sumy). Do dwóch tygodni bank oddał wszystko.

#70 PostWysłany: 11 Lip 2014 18:16 

Cytuj:
Do dwóch tygodni bank oddał wszystko.

Branie ubezpieczenia pozornie tylko rozwiązuje sytuację. Bank jest stratny, my w pierwszej chwili nie. Jednak po jakimś czasie bank zaksięguje straty, podnosząc opłaty rozłoży je na wszystkich klientów i wszyscy tracą, oprócz... złodzieja. Potrzebny jest taki system/ metoda, żeby to złodziej okazał się frajerem...
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 12 Lip 2014 00:18 

srebrny
Ostatnio też mi to się zdarzyło. Zareagowałem szybko, a sama transakcja nie została nawet do końca rozliczona. Po 1. reklamacji z ok. 500 zł mBank zwrócił jakieś 70 zł. Później musiałem złożyć kolejną reklamację i czekam. Również nikt nie kazał zgłaszać się na policję. Mój kumpel rok temu miał coś podobnego w PKO BP (też z debetówką) i chodził po komisariatach. Z tego co pamiętam bez efektu.

Co do ochrony - mam łatwiej bo nie kupuję dużo przez net. Tak jak Olus mam ustawiony limit na "0". Gdy chcę coś zabookować zmieniam limit na tyle, ile potrzebuję, kupuję, wracam do opcji 0. Wszystko trwa max 2 minuty i czuję się bezpieczniejszy.

#72 PostWysłany: 12 Lip 2014 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Zrób awaryjny zakup jakiegokolwiek biletu przez internet, na telefonie, gdzie jest słaby net i baw się w zmiany limitów, sorry to nie dla mnie.
To karta i pieniądze są dla mnie, a nie ja dla nich.

Rozumiem Was, mieliście złe doświadczenia, ale ilość takich transakcji to nawet nie promil z promila.
Jak jesteście w jakichś dziwnych miejscach płaćcie gotówką, jak płacicie kartą, płaćcie zbliżeniowo lub tak żeby nikt nie zabierał wszej karty tylko to wy ją wkładacie do terminalu.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 12 Lip 2014 17:17 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
Mozna cieszyc sie karta bez zmieniania limitow. Zeskrobac kod cvv i zapamietac go albo wpisac na karcie zakodowany np binarnie, od tylu itp. Jak ktos spisze numer karty i nazwisko z data waznosci to nic z tym nie zrobi. Do bankomatu potrzebny jest kod pin a do transakcji internetowych cvv.
Podczas wyjazdow mozna zaladowac karte prepaid i to w walucie kraju w ktorym sie jest akurat.

PS. Wybaczcie za brak polskich ogonkow. Tez nie pamietam czy to jest kod cvv czy ccv a moze cvc? Przeciez wiecie o co chodzi
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 12 Lip 2014 17:29 
Awatar użytkownika

srebrny
mahalnet napisał(a):
Mozna cieszyc sie karta bez zmieniania limitow. Zeskrobac kod cvv i zapamietac go albo wpisac na karcie zakodowany np binarnie, od tylu itp. Jak ktos spisze numer karty i nazwisko z data waznosci to nic z tym nie zrobi. Do bankomatu potrzebny jest kod pin a do transakcji internetowych cvv.
Podczas wyjazdow mozna zaladowac karte prepaid i to w walucie kraju w ktorym sie jest akurat.

PS. Wybaczcie za brak polskich ogonkow. Tez nie pamietam czy to jest kod cvv czy ccv a moze cvc? Przeciez wiecie o co chodzi

Teoretycznie masz rację, ale tutaj mowa głównie o skimmingu. Ty mówisz o zabezpieczeniu przed przejęciem danych przez nieuczciwy hotel, kelnera itp. Wtedy to działa. Natomiast skimming to skanowanie paska magnetycznego karty, w połączeniu z przejęciem pinu (np kamera nad bankomatem, nakładka na klawiaturę itp) pozwoli użyć karty w bankomacie/sklepie gdzie CVV nie jest potrzebny.

#75 PostWysłany: 12 Lip 2014 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Jak się zabezpieczyć przed skimmingiem ? Można pisać litanie prostych rad ale w większości i tak nikt nie zwraca na nie uwagi. Wydaje nam się że to temat dotyczący jakiś odległych krajów kiedy do Polski w celu uprawiania tego procederu przyjeżdżają dość często obywatele takich krajów jak Bułgaria czy Rumunia.

Jedna osoba na 100 lub nawet na 1000 zaobserwuje że coś z bankomatem jest nie tak. W pośpiechu, wieczorem, w miejscu słabo oświetlonym nie ma szansy na coś takiego. Jeszcze jak jesteśmy w wakacyjnej euforii lub po kilku piwkach to tym bardziej nie ma na to szansy. Pieniądze znikają szybciej niż jesteśmy to w stanie zauważyć. Policja jeżeli nie złapie sprawców takiego procederu na gorącym uczynku to nie ma potem szans w starciu z przestępcami chyba że ...cyklicznie będą przyjeżdżać i uda ich się chwycić przy kolejnej akcji. Złapanie sprawców wcale nie oznacza odzyskania pieniędzy. Najczęściej są oni ostatnim ogniwem całego łańcucha wykonującym brudną robotę. Pieniądze są już dawno u ich mocodawców.

Nie ma mowy o całkowitym zabezpieczeniu się przed tego typu zdarzeniami. Możemy mówić tylko i wyłącznie o zmniejszeniu ryzyka staniu się ofiarą takiego przestępstwa.

Dobrym zwyczajem jest korzystanie z tej samej sieci bankomatów - mają one najczęściej ten sam wygląd, takie same zabezpieczenia przy otworach do wkładania kart. Łatwo nam je zapamiętać i porównać z bankomatem z którego korzystamy.
Dobrze jest tez korzystać z bankomatów w miejscach ze stałym nadzorem (duże sklepy, hotele, banki).
Bezwzględnie pozbyć się wszystkich kart z kodami paskowymi - są już bardzo rzadkie ale ... może się gdzieś jakaś uchować.
Wykorzystać karty propeidowe - nawet kilka. Jak staniemy się ofiarą przestępstwa to stracimy nie wszytko ale tylko to co mamy na JEDNEJ KARCIE ("nie wkładamy wszystkich jajek do jednego koszyka")
No i oczywiście zasłaniać ręką klawiaturę na którym wbijamy PIN

Takie banały ale kto na nie zwraca uwagę ?
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 04 Mar 2016 18:44 
Awatar użytkownika

srebrny
założę taki temat, szukałem nie znalazłem podobnego i nie wiedziałem gdzie wrzucić
szczerze to mną trochę wstrząsnęło, niestety takie rzeczy to za zgoda lokalnej władzy, moim zdaniem
http://www.cda.pl/video/59092625

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 04 Mar 2016 18:52, edytowano w sumie 1 raz
bo to jest skimming nie scamming :) Lacze.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Kashpir oraz 6 gości