Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lut 2019 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Nie widziałem podobnego tematu, więc może komuś się przyda.

Przed podróżą z rowerem po Szwecji natknąłem się na wiele opinii, że nie jest to kraj przyjazny dla rowerzystów ze względu na brak możliwości wzięcia roweru do pociągu. Jest to prawdą, jednak tylko częściowo. Po tym, jak w Karlskronie zobaczyłem pociąg do Kopenhagi i wagon z oznaczeniem dla rowerzystów, wiedziałem, że coś tu nie gra.
W Szwecji mamy wiele różnych typów pociągów, od SJ po Oresundstag i w zależności od typu pociągu mamy różne zasady przewozu. Poniżej zebrałem listę typu pociągów, gdzie rower można zabrać:

– SL (pociąg podmiejski oraz Saltsjöbanan. Nie można wsiadać i wysiadać z rowerem na dworcu głównym w Sztokholmie. Przewóz za free)
– UL (podobno oprócz Arlanda C, ale nie jestem pewien)
– Västtrafik (podobno za free, ale nie jestem pewien)
– Öresundståg (Max 9)
– Tåg i Bergslagen (Max 2, za free)
– Pågatågen (Max 6)
– Krösatågen (Max 10)
– Kinnekulletåget
– Norrtåg (tylko na odcinku Sundsvall – Storlien)
– Tågab
– X-Tåg (Max 2)
– Värmlandstrafik
– Arlanda Express (za free)
– Inlandsbanan
– NSB (Max 5. Choć tu nie do końca rozumiem zasad przewozu roweru między Szwecją a Norwegią (np Goteborg - Oslo). Przez internet biletu z rowerem nie można kupić. Można kupić bilet bez roweru i dopiero niby u konduktora dokupić na rower, jeżeli będzie miejsce)

Lista pociągów, gdzie nie można zabrać roweru:
– SJ
– Norrtåg (z wyjątkiem Sundsvall – Storlien)
– Östgötatrafiken
– Blå Tåget
– Snälltåget
– Kustpilen
– MTR Express

Typ pociągu można sprawdzić podczas sprawdzania rozkładu jazdy na sj.se.

Źródło: https://arskortguldsj.wordpress.com/category/cykel/

PS jak przekręciłem jakąś nazwę pociągu to dajcie znać i poprawię ;)
 Profil Relacje PM off
Złoty lubi ten post.

Słońce, palmy i pełen relaks za 2799 PLN ☀️🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii 🤩Loty z 4 miast ✈️ Słońce, palmy i pełen relaks za 2799 PLN ☀️🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem w Hiszpanii 🤩Loty z 4 miast ✈️
🚨Bez urlopu do Aten za 424 PLN ✨😱 Bardzo dobre godziny lotów i 4⭐ hotel 🇬🇷 🚨Bez urlopu do Aten za 424 PLN ✨😱 Bardzo dobre godziny lotów i 4⭐ hotel 🇬🇷
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość