Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:40 

niebieski
Jako, że skorzystaliśmy z night Safari w Singapurze to podzielę się wiedzą praktyczną, gdyby ktoś chciał tam pojechać. To czy warto, to już każdy sam musi ocenić- my polecamy...

strona domowa: http://www.nightsafari.com.sg/

1) Dojazd komunikacją publiczną (jest kilka opcji, ja opisuję naszą trasę): musimy dojechać metrem "czerwonym" do stacji Ang Mo Kio (NS16), potem przechodzimy przejściem podziemnym z metra na przeciwną stronę do dworca autobusowego (lub przejściem przez drogę na zewnątrz stacji metra). Na dworcu idziemy do wyjścia B1 na autobus 138. Wsiadamy i jedziemy aż do przystanku Sinagpore ZOO. Czas jazdy zależy od pory dnia, liczby przystanków (nie zatrzymuje się na każdym, właściwie każdy jest na żądanie)- wg mnie trzeba liczyć od 30 do 45 minut. W autobusie działają oczywiście Sinagpore Tourist Pass.
2) Bilety można kupić online, na miejscu lub ZAPYTAĆ w hotelu- my kupiliśmy w hotelu "otwarty" bilet, tzn., że nie obowiązywał nas konkretny dzień -jest to dobre, gdyby coś się nieprzewidywanego stało...do tego bilet był tańszy, ale to chyba przez błąd obsługi...nie wnikam :)
3) kasy biletowe otwierane są o 17:30 na miejscu, ALE wpuszczają dopiero od 19:00! około 18:45 jest przy wejściu show z "ogniem" ")
4) z tego co zrozumiałem, to nie ma ograniczonej liczby biletów- jest zasada, kto pierwszy ten lepszy (szybszy:)
5) Ogólnie po Nigt Safari jeździ się około 40 minut "tramwajo-samochodem" oraz jest kilka tras pieszych
6) jest też Show o określonych godzinach "Creatures of the Night Show"- tu MEGA UWAGA: jeśli chcecie wracać komunikacją publiczną to darujcie sobie to show-dla dzieci na pewno będzie ok, ale dla dorosłych niekoniecznie! A teraz dlaczego to jest strata czasu: wpuszczani jesteście o 19:00...pierwsze show jest o 19:30...trwa do około 20:00, a potem kolejka do tramwaju była w sierpniu na godzinę! tak więc od 19:00 do 21:00 można powiedzieć straciliśmy czas, a mogliśmy w tym czasie oglądać zwierzaki...a żeby wrócić komunikacją miejską do Singapuru trzeba koniecznie wyjechać z ZOO autobusem 138 najpóźniej o 22:45!
7) tak więc po wpuszczeniu o 19:00 idźcie od razu do tramwaju! trasa zajmie wam ok 40 minut, a potem na spokojnie idźcie pieszo wyznaczonymi trasami i podziwiajcie zwierzaki. My stracilismy 2h na to show i czekanie na tramwaj, co poskutkowało pośpiechem w podziwianiu zwierzaków na pieszych szlakach...

Załączniki:
IMG_20150811_184920.JPG
IMG_20150811_184920.JPG [ 136.75 KiB | Obejrzany 2567 razy ]
IMG_20150811_183520.JPG
IMG_20150811_183520.JPG [ 133.5 KiB | Obejrzany 2567 razy ]
 Profil Relacje PM off
suszek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN
#2 PostWysłany: 21 Gru 2015 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Przejazd do i powrót w godzinach pracy zoo polecam bezpośrednim busem za 5S$.

Wychodzi na to samo pieniężnie, natomiast nie marnuje się czasu na metrze, przesiadkach, autobusie i kolejkach.

Odjazd m.in. z Orchard Rd.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Lis 2023 14:13 

Byłem w listopadzie, to moje pierwsze Night Safari i w ogóle nocna wizyta w zoo i mocno polecam. Zaktualizuję trochę informację praktyczne:

1) Dojazd metrem na stację Khatib, z której kursuje z 2 S$ specjalny autobus Mandai Khatib Shuttle. Sam autobus jedzie 20 min, do tego dojazd metrem i mamy 40-60 min. W części relacji mignęło mi że jest to zbyt długa trasa jak na jedną atrakcję. Ciężko mi się do tego odnieść, bo my wyjazd połączyliśmy z dziennym Singapore Zoo i dłuższą przerwą między nimi w okolicy. Gdybyśmy do samego Zoo nie dojechali z opóźnieniem to jeszcze byśmy połączyli je z River Wonders, lub Bird Paradise. Bilety na 2 ogrody mają zniżkę, jeszcze większa zniżka jest na 4 i można je odwiedzić w ciągu 7 dni
2) Sprawdzenie biletów zaczyna się w okolicy 18-18:30, ale na samo wejście na pokaz / tramwaj / trasy piesze trzeba poczekać do 19:30. Być może godzina ta zależy od miesiąca, dało się odczuć, że czekaliśmy na pełen zmrok.
3) My wybraliśmy standardową kolejność zwiedzania: pokaz, tramwaj, trasa piesza. Jeżeli ktoś woli zacząć od tramwaju, to na niego kolejka ustawia się od 18:30, co nas mocno zniechęciło do takiej kolejności
4) Na pokaz "Creatures of the Night Show" po wejściu do zoo trzeba się dodatkowo zapisać, przez skan QR i wybranie jednej z 3 godzin. Sam pokaz jest trochę dziecięcy, niemniej nam się podobało, może nieco mniej niż pokazy za dnia. Po zakończeniu cała scena rusza na tramwaj, my szybkim krokiem przeszliśmy do kolejki i że czekaliśmy maks 10 minut.
5) Tramwaj ma wbudowane głośniki z angielskim przewodnikiem. Nieco obawiałem się czy zwierzęta będzie widać, ale zoo pozytywnie mnie zaskoczyło i w całym safari nie widzieliśmy tylko 2 zwierząt
6) Trasa piesza jest jedna, składająca się z 4 tematycznych części, które robi się jedna po drugiej. Całość była dobrze przygotowana, jedynie diabły tasmańskie mnie zawiodły, bo miały jeden z większych i lepiej przygotowanych wybiegów, a niestety wszystkie spały na widoku
Image https://imgur.com/a/Qm1uPdM

Polecam pobrać aplikacje Mandai Wildlife Reserve, która zawiera informacje dot. wszystkich 4 ogrodów. W aplikacji poza mapami, są godziny karmienia poszczególnych zwierząt, pokazów na scenach oraz opowieści opiekunów zoo
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość