Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Silves
#1 PostWysłany: 23 Maj 2025 15:02 

platynowy
W innym wątku algarve,1329,13105&p=1645374#p1399493 była już polecana Churassqueira Valdemar w Silves. To bardzo spoko wybór, sam kilkukrotnie tam stołowałem i zawsze wychodziłem zadowolony.

Natomiast na kurczaku świat się nie kończy, a akurat w Silves znajduje się moja ulubiona Marisqueira Rui https://maps.app.goo.gl/bXr59Kdx82YzZDcM9

Na przestrzeni lat i kolejnych wizyt w regionie oferuje IMHO absolutnie topową jakość/świeżość (często lepszą niż w jeszcze droższych lokalach) oraz trzyma stabilny poziom. Nie jest najtaniej - na swobodne i w pełni satysfakcjonujące posiedzenie, w zależności od preferowanych dań, napojów oraz ilości zachcianek i deserów, należy przewidzieć minimum 30-40€ na osobę, ale jedzenie jest warte każdej wydanej eurogąbki.

Rybka lubi pływać, więc w Rui mają też pokaźny wybór portugalskich win. Tu można swobodnie pójść "po taniości", bo każda opcja jest minimum dobra. Podstawka, czyli butelka Reguengos Branco https://www.vivino.com/US/en/reguengo-s ... /w/5996580 kosztuje w granicach 10€, co jest miłą odmianą od polskich restauracji w których często większość rachunku stanowią spożyte napoje winogronowe. Kawowo standardowo Delta.

Tradycyjnie na wejściu eksponowane są aktualnie dostępne delikatesy w akwariach:

Image

Jako czekadełko podają tradycyjnie oliwki oraz pieczywo wraz z pastami/pate, ale też z własnoręcznie kręconym majonezem (jest po prostu obłędny, niestety nie mam zdjęć bo zniknął natychmiast). Niesamowitym plusem jest to, że wszystkie flagowe seafoody można zamawiać na wagę - w moim przypadku był to mój ulubiony wariant krewetek (kaliber 10, czyli po ~100g na sztukę). Dzięki temu można spróbować niewielką ilość, a równocześnie możliwe jest domówienie np. jeszcze dwóch sztuk (bo przecież się zmieszczą). Podawane są przekrojone na pół z czosnkiem, a jeśli ktoś lubi je na ostro - na stole znajdziecie autorski sos.

ImageImageImageImage

W menu dostępnych jest oczywiście więcej opcji niż owoce morza, a niedożarci mogą na deser sięgnąć po lokalną tartę albo nawet mięsko w bułce (Prego no Pão) :)

ImageImage

Protip: Lepiej zarezerwować stolik, chociaż widziałem w kolejce przed lokalem ludzi z kieliszkiem wina w ręce i nie wyglądali na cierpiących.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Tydzień w Kenii za 2259 PLN 😲👙🌊 Loty z bagażem i noclegi w apartamencie ✈️🧳🌴🏖️ Tydzień w Kenii za 2259 PLN 😲👙🌊 Loty z bagażem i noclegi w apartamencie ✈️🧳🌴🏖️
Włoski urlop z widokiem na morze 🏖️🌊 4* hotel nad Adriatykiem za 1963 PLN Włoski urlop z widokiem na morze 🏖️🌊 4* hotel nad Adriatykiem za 1963 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość