Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: SEN - STN
#1 PostWysłany: 05 Cze 2019 16:05 

Szukałam tu wcześniej wskazówek o podobnych przejazdach, jednak zbyt wiele informacji nie było. Postanowiłam opisać swoją wczorajszą przygodę, może komuś przyda się kilka danych.
Wczoraj miałam loty ze zmianą lotniska w Londynie. Na SEN wylądowałam o godz 11, kolejny lot - ze STN miałam o godz 20. Te kilka godzin postanowiłam spędzić w mieście Southend-on-Sea i zobaczyć najdłuższe na świecie molo o długości ponad 2 km.
W tym celu z lotniska Southend udałam się w okolice hotelu Holiday Inn - ok 200m piechotą i tam wsiadłam w autobus miejski jadący do stacji Southend Victoria. - cena biletu 2 funty. Stamtąd już spacerem idzie się prosto do mola. Droga to deptak spacerowy, z wieloma sklepami i kawiarniami po obu stronach. Na jej końcu jest molo, po którym spacer kosztuje 2 funty. Jedzie też po nim pociąg, cena ok 5 funtów w dwie strony. Ja doszłam do pierwszego etapu - jakiejś budki z ławkami , ponieważ pogoda wyjątkowo nie była sprzyjająca. Padało i na samym molo wiało dosyć mocno. Poza tym mieszkam w Trójmieście, także mola ogólnie są mi dość dobrze znane ;) Chodziło o sam fakt pobycia chwilę na tym najdłuższym.... Marzyłam, żeby gdzieś tam - na nim bądź w pobliżu wypić kawę mając ładny widok przed oczami, niestety - nie znalazłam takiego miejsca - ani na tej pierwszej części mola ani w jego pobliżu. Wydało mi się to dziwne i szybko wróciłam na deptak, żeby w końcu usiąść na chwilę i wyschnąć.
Pobyłam w tym miasteczku do ok godz 14-15 i postanowiłam wyruszyć już na lotnisko STN. Tym razem wybrałam się pociągiem z najbliższej stacji przy deptaku - Southend Victoria railway station. Za bilet do Stratford zapłaciłam 13,60 funta i wsiadłam do pociągu, który miał ruszyć za ok 15 min. Następnie ze Stratford chciałam pojechać już na docelowe lotnisko. Jednak nie nacieszyłam się długo moją podróżą tym pociągiem. Na jednej z najbliższych stacji - Wickford - pociąg stanął i już nie ruszył dalej. Nastąpiła jakaś awaria chyba sygnalizacji i odwołano kilka kolejnych kursów, właściwie do godz prawie 18..... Więc stanęłam na jakiejś angielskiej wiosce, bez żadnej informacji, w padającym deszczu i nie wiedziałam co robić dalej. Wyszłam z dworca rozglądając się za jakimiś busami, ale nazwy miejsc, do których jeździły nic mi nie mówiły :( W końcu zapytałam kierowcę jednego z nich o to jak dotrzeć do lotniska Stansted. Wyjaśnił mi, że muszę podejść ok 50-100m , na prawo, do centrum miasteczka i tam już znajdę autobus do STN. Miałam szczęście, bo faktycznie już na pierwszym przystanku znalazłam linię i autobus x10 jadący prosto na lotnisko. Bilet kosztował kolejne 14 funtów, podróż nim trwała ok godziny i udało mi się na czas zdążyć na mój lot o 20-tej.
Nie wiem czy po raz kolejny zdecyduję się na lotnisko tak oddalone od centrum. Ogólnie wszystko ostatecznie poukładało mi się dobrze, ale tylko dlatego, że miałam spory zapas czasowy i wzięłam go pod uwagę. No i muszę jakoś odzyskać pieniądze, które zapłaciłam za nieudaną podróż pociągiem.... :)
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
 Temat postu: Re: SEN - STN
#2 PostWysłany: 05 Cze 2019 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Na stronie przewoznika kolejowego powinien byc dzial reklamacji i tam mozesz otworzyc claim o zwrot pieniedzy z powodu odwolania pociagu. Moze byc tylko problem z tym, gdzie to zwroca, jak nie masz angielskiego konta.

Temat postu: Re: SEN - STN
#3 PostWysłany: 05 Cze 2019 16:37 

Na polskie konto funtowe nie zwrócą ? To podam może konto córki w UK.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości