Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Kwi 2025 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 94 496
Semana Santa (Wielki Tydzień) w Hiszpanii jest dość charakterystycznym i niezwykłym wydarzeniem, obchodzonym jak nigdzie indziej.
Odbywają się liczne procesje z figurami ukazującymi różne sceny Męki Pańskiej. Szczególną uwagę turystów przyciągają charakterystyczne wysokie, stożkowe kaptury zakrywające głowy i twarze (mają wyłącznie dziury na oczy), a także luźne tuniki przewiązane w pasie sznurkiem lub wstęgą.

Czy wiecie może jak Semana Santa obchodzi się w Barcelonie? Czy wiecie gdzie i w jakich godzinach obejrzeć można procesje, zwłaszcza w poniedziałek i wtorek po niedzieli palmowej?
Madera Lizbona Barcelona Ibiza Neapol Ischia Rzym Florencja Piza Bergamo Rimini Wenecja Paryż Londyn Bruksela Brugia Amsterdam Berlin Drezno Wiedeń Budapeszt Praga Wilno Ryga Tallinn Karlskrona Stavanger Ateny Lefkada Patra Saloniki Larnaka Pafos Nikozja TelAviv Jerozolima
 Profil Relacje PM off  

Ultra All Inclusive w tureckim Side 🏝️ 🌊 5* hotel za 1741 PLN Ultra All Inclusive w tureckim Side 🏝️ 🌊 5* hotel za 1741 PLN
Zimowy city break na Sycylii 🏛️🌊 3 dni w Palermo z Warszawy za 749 PLN Zimowy city break na Sycylii 🏛️🌊 3 dni w Palermo z Warszawy za 749 PLN
#2 PostWysłany: 07 Kwi 2025 00:37 
Awatar użytkownika

srebrny
nie kojarzę zupełnie procesji w Barcelonie, co nie znaczy, że ich nie ma, ale mieszkałem 6 lat i nigdy nie widziałem, a w Walencji rok i jakoś się przypadkiem natknąłem

pogooglaj, ale nawet jeśli coś jest to przypuszczam że będzie to bardzo dalekie od andaluzyjskiego przepychu
 Profil Relacje PM off
KLAssurbanipal lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Kwi 2025 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 94 496
Też wcześniej się tam nie natknąłem, ale jakiś czas temu spotkałem znajomego, który w zeszłym roku wspominał, że oglądał. Zastanawiam się, czy mogę się nastawiać na coś w przyszłym tygodniu.
Madera Lizbona Barcelona Ibiza Neapol Ischia Rzym Florencja Piza Bergamo Rimini Wenecja Paryż Londyn Bruksela Brugia Amsterdam Berlin Drezno Wiedeń Budapeszt Praga Wilno Ryga Tallinn Karlskrona Stavanger Ateny Lefkada Patra Saloniki Larnaka Pafos Nikozja TelAviv Jerozolima
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Kwi 2025 20:23 

niebieski
Czym bardziej na południe Hiszpanii tym większe obchody i celebrowanie, największe uroczystości odbywają się w Maladze i oczywiście w Sewilli ale generalnie nawet w malutkich miejscowościach celebruje się Wielki Tydzień.
Co do Barcelony to bardziej na luzie podchodzą do tego ale i tak jest to imponujące, podejrzewam że strony oficjalne maja pełny rozkład co w jaki dzień.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość