Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Paź 2021 10:51 

Czy ktoś ma aktualną informację, czy na tę chwilę lecąc Scootem (26.11) na trasie Berlin-Singapur-Phuket, na jednym bilecie, można przesiąść się w Singapurze?
Scoot podaje linki do obostrzeń i swojej www i ewidentnie Berlin jest wskazany, obok Frankfurtu i Monachium, jako możliwy port wylotu przy tranzycie w Singapurze.

A teraz znalazłam podobną tabelę, made in Singapur, ale z innymi danymi, na których Belina już nie ma, tylko Frankfurt i Monachium.

Kto tak naprawdę może mi udzielić wiążącej odpowiedzi? Kogo mam spytać, gdzie znaleźć info? Będę wdzięczna, wolałabym nie utknąć w połowie lotu. :? :?
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 31 Paź 2021 20:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Wydaje mi sie ze Scoot nic by nie zrobil gdyby nie mial tego uzgodnionego z wladzami Singapur i ma na wszystko zezwolenia. Na pewno nie sprzedal by ci takowego biletu. Napisz na czat lub email do Scoota dzieki ktoremu bedzie tez w razie czego dokument na posilkiwanie sie w razie w...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Paź 2021 20:59 

złoty
Wiążące info to tylko na stronach odpowiednich singapurskich instytucji albo lotniska Changi:
https://www.changiairport.com/en/airpor ... rport.html

Raczej nie liczyłbym na "na pewno nie sprzedaliby takiego biletu", bo przecież linie lotnicze powszechnie stosują zasadę, że to pasażer odpowiada za spełnianie wymogów imigracyjnych czy covidowych. Linia lotnicza weryfikuje je przy boardingu, ale nie przy sprzedaży biletów.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Paź 2021 21:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Mleczko jasne. Tylko ze Scoot to low cost Singapore Airlines a te naleza w calosci do rzadu. Wiec tutaj wszystko jest przyklepane, naprawde predzej bym sie obawial wtopy lecac BA czy Lufa niz Scootem akurat w tym wypadku zwlaszcza ze Scoot na pewno nie wypnie sie 4 literami jak Franca na EU. Ale jak pisalem trzeba mimo wszystko uderzyc na czata lub email. Moje doswiadczenia z ta linia , konsultantami sa bardzo pozytywne jak do tej pory.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Paź 2021 23:34 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Jak udowodnisz ze 14 dni przed lotem byles w zielonej strefie?

Na dzis lot przez SIN bez szans
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lis 2021 01:02 
Awatar użytkownika

niebieski
-- Pon Lis 01, 2021 12:44 am --

"Scoot and Singapore Airlines customers can transit through Singapore Changi Airport from approved points to destinations in the SIA Group network currently operated by SIA or Scoot.

You can transit through Singapore if your flight itinerary meets either of the following:

You are departing from a city approved for flights transiting through Singapore, listed in Table 1.

For example, passengers may depart from Bangkok and transit through Singapore to Melbourne as Bangkok is among the list of departure cities approved for transit flights.

You are connecting to a city approved for transit flights, before transiting through Singapore to your final destination. In such instances, your first point of departure should be from the countries listed in Table 2.

For example, Vientiane – Kuala Lumpur – Singapore – Melbourne.
The same requirements apply for return flights."

I Berlin i BKK SA na tej liscie

-- Pon Lis 01, 2021 1:02 am --

Odnosnie twojego pytania o tabele
To zuwaz ze na stronie Scoota masz w tabelce 3 miasta z niemiec wymienione przez ciebie ale tylko Berlin jest obslugiwany przez Scoot 2 pozosrale tycza sie Singapore Airlines, a w tabelce Singapore Airlines sa pokazywane tylko polaczenia Singapore Airlines ale bez Scott wiec dla tego nie ma tam Berlina

Załączniki:
IMG_20211031_234901.jpg
IMG_20211031_234901.jpg [ 51.65 KiB | Obejrzany 3905 razy ]
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 02 Lis 2021 10:36 

Dzięki za odpowiedzi; napisałam i do samego lotniska Changi i do Scoota i w ten sposób znów dostałam rozbieżne odpowiedzi;

Lotnisko Changi przekierowało mnie do tej tabeli (update 25.10.2021):
https://www.singaporeair.com/saar5/pdf/ ... ransit.pdf
na której Belina nie ma.

Napisałam również do Scoota, który odpisał, że wszystko jest git, cyt. „We would like to notify you to follow our travel requirements as you are allowed to transit via Singapore from Berlin.”

I bądź tu mądrym komu wierzyć…

@Kian - nie wiem czy, a jeśli tak to w jaki sposób trzeba udowodnić przebywanie na jakimś terytorium przed wylotem - niezależnie czy chodzi o VTL przez SIN czy też sam wjazd do Tajlandii. Nie znalazłam jeszcze odpowiedzi, widzę że wielu forumowiczów aktualnie rozkminia tę samą kwestię.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Lis 2021 10:40 

platynowy
ajv napisał(a):
@Kian - nie wiem czy, a jeśli tak to w jaki sposób trzeba udowodnić przebywanie na jakimś terytorium przed wylotem - niezależnie czy chodzi o VTL przez SIN czy też sam wjazd do Tajlandii. Nie znalazłam jeszcze odpowiedzi, widzę że wielu forumowiczów aktualnie rozkminia tę samą kwestię.

Odbywa się to na podstawie deklaracji. Wlatując do Singapuru trzeba wypełnić w jakich państwach się było przez ostatnie 14 dni. Wpisanie nieprawdy jest karalne.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Lis 2021 19:14 

Jak nastawienie? Kupujecie bilety z Berlina? Kusi mnie okres sylwestrowy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Lis 2021 23:10 

niebieski
https://www.tajskiewakacje.pl/czy-scoot ... 3k40leiagw
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 02 Lis 2021 23:34 

złoty
Kian napisał(a):
https://www.tajskiewakacje.pl/czy-scoot-airlines-oszukuje-klientow/?fbclid=IwAR19ZqLmR3swMnbAeYNSLaHExxj6ewM1ScCNGPD_2rtODEyCW3k40leiagw

Hmm, a czy na pewno chodziło o szczepienie,a nie brak (albo niewłaściwy) wymaganego testu PCR?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lis 2021 00:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Tez mi sie wydaje, ze zamieszanie jest z innego powodu niz VTL.
Inna sprawa, ze od momentu wprowadzenia tego ustrojstwa zrobil sie "balagan". Posilkujac sie stronami lini "matki" Singapore Airlines, niektore loty sa oznaczone dodatkowo notka:
"Vaccinated Travel Lane (VTL) flights
If you are booking an itinerary with stopovers, please note that VTL requirements only apply for the VTL flight to Singapore. Singapore Airlines may operate both VTL and non-VTL flights on the same route, so please ensure you select the correct flight. To view the full VTL flight schedules, please click here."
tutaj lista VTL flights dla SQ: https://www.singaporeair.com/en_UK/it/t ... ne-Flights
I pelne info by SQ o tranzycie w SIN (zapewne obowiazuje tez dla Scoot'a): https://www.singaporeair.com/en_UK/it/t ... singapore/
A tu z pierwszej reki doswiadczenie przesiadkowe w SIN, przed VTLowe: https://loyaltylobby.com/2021/09/01/sin ... xperience/
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Lis 2021 10:46 

Jeśli twoja szczepionka jest podana w Polsce nigdzie nie polecisz mimo że bilet chętnie ci sprzedadzą. Nie ma znaczenia czy jesteś Niemcem, Polakiem czy Duńczykiem. Miałem przyjemność zakupić bilet na Opodo i u nich w procesie rezerwacji nawet wzmianki nie było że są jakieś restrykcje poza standardem, test, szczepionka itp. Nie dodali ze szczepionka musi być podana w jednym z krajów z listy. Generalnie to codziennie kilka osób głównie z Polski wraca z Berlina delikatnie mówiąc wku... To Taka covidowa maszynka do oszukiwania ludzi. Trzeba zawsze pytać przed zakupem biletów, lub kupić bilet qatar i tyle.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Lis 2021 15:01, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 04 Lis 2021 11:03 

platynowy
@Gablota nie ten temat. No i singapurska stronka o zasadach VTL bardzo dokładnie wyszczególnia, że liczy się kraj wydający certyfikat. Nie kraj w którym byliśmy szczepieni. Jeśli komuś zależy na podróży do Singapuru trzeba się przyjrzeć opcjom konwertowania polskiego certyfikatu. Podobno we Francji w aptekach jest taka opcja (a i tak trzeba pojechać gdzieś do strefy krajów VTL na 14 dni przed odlotem do SG)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Lis 2021 14:59, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 04 Lis 2021 11:55 

niebieski
Jak nie na temat? Zobacz tytul. Czy mozliwy traznyt lecac Scootem i jest odpowiedz-nie , nie jest mozliwy dla Polakow
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lis 2021 12:20 

platynowy
Ja odnosiłem się do postu Gablota. On nie dotyczy tranzytu, tylko lotu do SIN na podstawie VTL.
Dla tranzytu przez SIN na jednym bilecie poza VTL w ogóle nie są istotne szczepienia.
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 04 Lis 2021 14:22 

-- 04 Lis 2021 14:04 --

z pewnością trzeba rozdzielić typy lotów,
- loty do Singapuru odbywają się tylko w formie VTL dla osób zaszczepionych w 9 krajach.
- Tranzyt przez Singapur ponoc jest dostępny dla wszystkich osób które mają test pcr zrobiony na 48h przed przyjazdem , taka informacja jest na stronie lotniska w Singapurze

-- 04 Lis 2021 14:22 --

https://www.tajskiewakacje.pl/czy-scoot ... -klientow/

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Lis 2021 15:03, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Lis 2021 15:11 

Widzę że nieprecyzyjnie napisałem, nikt ze szczepionką wykonana w Polsce nie poleci tymi lotami niezależnie czy do Singapuru czy tranzytem. Ja miałem tranzyt na Phuket podobnie jak dwoje Polaków i jeden Duńczyk który mieszka na stałe w Berlinie ale szczepionkę zrobił w innym kraju. Wyraźnie pierwsze na co patrzą to gdzie była szczepionka wykonana, nie są w stanie udowodnić gdzie się mieszka na stałe, więc jadą po bandzie jak mogą.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 04 Lis 2021 17:51 

no właśnie to wszyskto nie ma sensu, jeżeli jest tranzyt to przecież nie ma znaczenia czy to lot VTP
odpowiedz z ambasady Singapuru i nic nie ma informacji o szczepieniu w kraju z listy. VTP przy tranzycie a jedynie przy lotach bezpośrednich :

Jeśli chodzi o loty z przesiadką, należy pamiętać, że tylko pasażerowie podróżujący liniami lotniczymi, których trasa przesiadkowa przez Singapur została zatwierdzona przez Urząd Lotnictwa Cywilnego Singapuru (CAAS), będą mogli skorzystać z tranzytu/przesiadki na singapurskim lotnisku Changi. Podróżnym zaleca się potwierdzenie ustaleń z liniami lotniczymi, którymi zamierzają lecieć, przed zakupem biletów lotniczych. Możesz również odwiedzić stronę lotniska Changi, aby uzyskać więcej informacji na temat przejazdu przez Singapur: https://www.changiairport.com/en/airpor ... rport.html.

2.
Jeśli jesteś w pełni zaszczepiony, możesz podróżować do Singapuru nowo wdrożonym Pasem Podróży Szczepionych (VTL). Wszyscy podróżni muszą otrzymać i ukończyć pełny schemat szczepionek podawanych w Singapurze, Niemczech lub w którymkolwiek z kwalifikujących się krajów Vaccinated Travel Lane (VTL). Pełną listę krajów VTL można znaleźć na

https://safetravel.ica.gov.sg/vtl/requi ... nd-process. Osobę uważa się za w pełni zaszczepioną 14 dni po otrzymaniu pełnego schematu szczepionek Pfizer-BioNTech/Comirnaty, Moderna lub WHO EUL. Aby wjechać do Singapuru przez VTL z Niemiec, podróżny, który nie jest obywatelem Singapuru ani stałym rezydentem, musi złożyć wniosek o przepustkę zaszczepioną (VTP) uprawniającą do wjazdu do Singapuru. Po zatwierdzeniu VTP, polscy posiadacze paszportów nie potrzebują osobnej wizy na wjazd do Singapuru.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 04 Lis 2021 18:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeszcze raz na przykladzie SQ: "Singapore Airlines may operate both VTL and non-VTL flights on the same route, so please ensure you select the correct flight. To view the full VTL flight schedules, please click here."
https://www.singaporeair.com/en_UK/it/t ... ne-Flights
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość