Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:07 

Cześć wszystkim, proszę o poradę doświadczonych łowców.

Znalazłem lot w interesującym nas terminie do Dżakarty. Z WAW Turkish Airlines, sensowna przesiadka w Stambule. Lot w sierpniu przyszłego roku. Cena na stronie Turkisha ok. 6300 za 3 osoby. U pośrednika najtaniej ok. 6000. Wszystko nam pasuje, docelowo przemieszczamy się na Bali i można złożyć całość za ok. 2500 za osobę, co jest dobrą opcją na tym kierunku. Teraz pytanie - Waszym zdaniem warto jeszcze poczekać? W archiwum F4F widziałem lepsze ceny do CGK, ale zwykle z kombinacjami (po 2 przesiadki, open jaw itd.).

Drugie pytanie - czy kupno biletów bezpośrednio na stronie linii daje mi coś więcej niż tylko poprawę samopoczucia? Zastanawiam się, na ile warto dopłacić te 300 złotych - czy w razie jakichś anulacji mam większe szanse bezproblemowego załatwienia sprawy z linią czy pośrednikiem?

Dzięki i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#2 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1 tak kupić
2 zależy jaki pośrednik
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:16 

niebieski
na sierpien przyszlego roku? Kupa czasu. Poczekaj jeszcze. Po drodze będzie jakaś promocja Emirates i Qatar i pozostałych
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:17 

Zeus,

Najtańszy pośrednik GoToGate. Dalej jest np. Tripsta, ale tu już różnica w cenie w stosunku do strony linii wynosi mniej niż 150 złotych na całej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
@Michał86
Generalnie pośrednik i tak nie zaproponuje nic lepszego niż linia lotnicza, a często stwarza dodatkowe problemy. Lepiej negocjować bezpośrednio z linią. A co do ceny oczywiście, że jakieś promocje jeszcze będą, ale niekoniecznie na termin i w warunkach Tobie odpowiadających...

#6 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:24 

Dzięki Wam za odzew. Faktycznie, wszystko nam pasuje, cena jest do przełknięcia - może trzeba po prostu brać.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Wrz 2015 10:46 
Site Admin
Awatar użytkownika

Brać - cena tych deali jest niższa, ale jak sam pisałeś często to są OJ. Musisz doliczyć jeszcze koszt dolotu + koszt bagażu, a tutaj masz moim zdaniem całkiem przyjemną cenę bezpośrednio z WAW

Druga sprawa, będziesz miał już spokój że kupione, a nie jak ja musiałem polować na jeden bilet kiedy spadnie i zacząłem coraz częściej śledzić SG F4F oraz samo forum czy coś się nie pojawiło i teraz tak mi zostało... Ze sprawdzam forum co godzinę już z przyzwyczajenia chyba :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 02 Wrz 2015 11:03 

Promocje to zjawiska przyszłe i niepewne. Jeśli cena twoim zdaniem jest rozsądna to kupuj. Nie ma się co zastanawiać, zwłaszcza że lot będzie wygodny bez zbędnych przesiadek i oczekiwania na lotniskach.

#9 PostWysłany: 02 Wrz 2015 11:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dobra linia (ile macie godzin tranzytu w IST) a cena 2300, jak na Dżakartę jest bardzo dobra (kawał drogi jest).

Można sprawdzić także cenę z Pragi albo z Berlina, czasami jest tańsza o 200-300 złoty, no a jak trójka jedzie, to przejazd samochodem może wyjdzie taniej :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Wrz 2015 11:17 

W IST mamy przesiadkę ok. 7 godzin, ale z tego, co widzę, to statystyki punktualności na tej trasie są słabe, więc liczę się z obsuwą. Cała podróż z WAW do CGK 22 godziny, masakra, ale to już prawie koniec świata.

Na Opodo cena 1 biletu 2070 zł już z opłatą za kartę. Na stronie Turkish to wychodzi ok. 2120, czyli zgodnie z tym, co napisał Zeus, naprawdę nieźle. Cel to i tak Bali, a w tym terminie spokojnie Air Asia za ok. 400 złotych RT, pewnie będą tam promocje. Czyli w sumie 2500 za Bali - chyba w porządku.

Do Pragi niestety za daleko (z Bydgoszczy), Berlin też monitoruję i na razie WAW wychodzi dużo korzystniej. Przekonuje nas Turkish, mają dobre opinie. A330 - żadna rewelacja, ale chyba dość wygodnie. Polowałem na A380, ale na tej trasie ciężko coś znaleźć w normalnych pieniądzach.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Wrz 2015 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Oferta rzeczywiście warta rozważenia. Na wakacje szkolne (lipiec-sierpień) nie trafia się wiele dobrych cen na egzotycznych kierunkach. Z jednej strony zamrażasz kasę w biletach rok wcześniej. Ale z drugiej masz cały rok na ułożenie planu podróży i upolowanie najlepszych czy też najtańszych hoteli.

#12 PostWysłany: 05 Wrz 2015 16:05 
Awatar użytkownika

platynowy
scomin napisał(a):
@Michał86
Generalnie pośrednik i tak nie zaproponuje nic lepszego niż linia lotnicza, a często stwarza dodatkowe problemy. Lepiej negocjować bezpośrednio z linią. A co do ceny oczywiście, że jakieś promocje jeszcze będą, ale niekoniecznie na termin i w warunkach Tobie odpowiadających...

Moglbys prosze rozwinac te mysl...
Nie malem jeszcze niegdy problemow z OTA/posrednikami (moze poza tym ze w psrocesie sprzedazy - check out - staraja sie sprzeadac drogie i nikomu nieprzydatne uslugi :-)) a w wiekszosci przypadkow byli tansi niz w same linie lotnicze. A nie bardzo wiem co i jak mozna wynegocjowac z liniami lotniczymi.. :-)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Wrz 2015 16:22 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Jeśli chcecie i Jawę i Bali, to może się jeszcze trafić jakaś oferta na open-jaw np. do CGK, a powrót z DPS. Wtedy nie musielibyście już nic dokupować. Ale z drugiej strony, przy takim wyprzedzeniu znajdziecie też bilety w AirAsia za półdarmo na tej trasie.

Co do zakupów u pośrednika, to mogą mieć one jedną zaletę: niższa cena :) Wady są takie, że w razie anulowania lub zmiany czegoś (czy to przez Was, czy przez linię) mogą być jakieś problemy (np. zapłacicie więcej za przebookowanie biletu w razie konieczności). Tutaj generalnie decyzja zależy od tego, o ile taniej jest u pośrednika.

#14 PostWysłany: 05 Wrz 2015 17:10 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
Ja brałem z Berlina za 1950zł na osobę z jedną przesiadką w Stambule.
Moim zdaniem brać
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Wrz 2015 17:23 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
jaco027 napisał(a):
Moglbys prosze rozwinac te mysl...
Z problemów których osobiście doświadczyłem:
- nieinformowanie przez pośredników o zmianie godziny odlotu lub nawet odwołaniu lotu przez przewoźnika,
- zwłoka w przekazywaniu zwrotów od linii lotniczych,
- brak zaangażowania ze strony pośredników w negocjacje z linią w przypadku odwołania lotu i szukania alternatywnego rozwiązania,
- czasem brak możliwości negocjacji bezpośrednio z linią w przypadku rezerwacji przez pośrednika (linia odsyła wówczas do pośrednika, a pośrednik twierdzi, że przedstawiona przez niego propozycja jest jedyną możliwą).
dj3500 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 05 Wrz 2015 18:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Mnie takie perypetie na szczecie omijaly - moze glownie dla tego, ze korzystam ze sprawdzonych OTA i glownie amerykanskich.
Natomiast co so samego biletu, anulowania, zmian itp, itd, nigdy nawet nie zaczynalem od OTA tylko rozmawiam bezposrednio z liniami lotniczymi. Przyjemniej i szybciej.. :-)
Ale dzieki za uwagi - bede pamietal przy nastepnych rezerwacjach.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Wrz 2015 19:00 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Brac.

Brac przez posrednikow

Za zaoszczedzone siana jutro kup bilety AA na Bali (jest promo)

-- 05 Wrz 2015 19:01 --

Poza tym jak na Bali to nie lepiej z KUL?
szybciej,wiecej przelotow i promo.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Wrz 2015 13:12 

Hej,

Dzięki Wam raz jeszcze za opinie i rady - chyba weźmiemy po prostu ten lot przez stronę Turkisha, dla 300 złotych dla całej rezerwacji nie chce mi się potem stresować postępowaniem pośredników.

Z KUL nie widzę ani bardziej promocyjnych cen, ani różnicy w czasie podróży. Poza tym lądując w CGK prawdopodobnie rozszerzymy wycieczkę o Borobudur.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Wrz 2015 23:58 

niebieski
Witaj,
6300 na 3 osoby szczycie sezonu do CGK z miasta wylotu które jest dla Ciebie idealne to dobra oferta.
W tym roku około czerwca znalazłem przyjaciołom CGK z Pragi za około 6000 na sierpień (tego roku).
22 godziny to nie ma tragedii a może się okazać, że w IST dostaniesz jeszcze w prezencie (gwarantowanym prawem) darmowy hotel (jeżeli pomiędzy lotami jest >10h i nie będzie innego lotu Turkishem do Dżakarty pomiędzy Twoim przylotem do Stambułu a wylotem z niego). Czytałem do tego, że hotele Turkish daje dosyć dobre np Marriott.

Po drodze z Dżakarty na Bali masz masę fajnych rzeczy do zobaczenie na Jawie: Yogjakarta z przyległościami, wulkany Bromo i Kawah Ijen więc drogę
przez Jawę na Bali możesz pokonać lądem. Powrót z DPS do CGK to żaden problem - lotów jest masa. Jeżeli nie trafisz na jakąś promocję to
spokojnie możesz czekać na ostatnią chwilę i kupić powrót do CGK będąc na miejscu.

Kłopotliwy jest zakup bezpośrednio w linii lotniczej (poza Air Asia) przelotów wewnętrznych - nie zapłacisz polską kartą. Aby to obejść polecam
sprawdzonego osobiście i przez znajomych pośrednika http://www.tiket.com . Zarówno na samoloty jak i na pociągi zrobisz u nich rezerwację.
Bilety na maila przychodzą równie szybko jak z linii lotniczej a prowizja jest śmiesznie niska.

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 19 Wrz 2015 00:29, edytowano w sumie 1 raz
usunąłem ostatnie zdanie ---> http://www.fly4free.pl/forum/zebraniu-stop-czyli-konkurs-z-nagrodami,182,64594
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Wrz 2015 13:30 

Hej,

Dzięki raz jeszcze wszystkim za opinie. Bilety ostatecznie kupione - dla 5 osób (4 dorosłe + dziecko) przez polskiego agenta wyszło 10600 złotych (już z opłatą za wystawienie biletu). Na stronie Turkisha byłoby tyle samo, ale przewalutowanie z EUR na PLN w Citi Banku przełożyłoby się na ostateczną cenę 11.070 złotych. Masakra. Pośrednikom typu Gotogate czy BudgetAir nie ufam i opinie w necie zdają się to uzasadniać.

Lecimy 05.08.-20.08. Info o tej promocji Turkisha wrzuciłem też na forum - biletów jest jeszcze sporo na mnóstwo terminów od lipca do września.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: tetr1s oraz 9 gości