Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Lut 2024 22:46 

Dzień dobry,

Chciałem bardzo mocno poprosić znawców tematu o pomoc.
Planuję pierwszy wyjazd do Włoch, i do tego samochodem, gdzie zamierzamy zwiedzić kilka miejsc, (Cinque Terre, Piza, może Rzym itd. ta część mi nie straszna ;-)) aby ostatecznie znaleźć miejsce w rejonie Apulia na kilka dni niczym niezmąconego odpoczynku.
Sam wyjazd samochodem absolutnie mnie nie stresuje podobnie jak planowanie zwiedzania miejsc. Problemem jest znalezienie ładnego miejsca do odpoczynku.

Zależy mi aby plaże były ładne i nie czysto kamienne. Nie chciałbym stracić majątku na płatności za leżaki, więc najlepiej aby występowały plaże bezpłatne.
W okolicy jakaś sensowna trattoria i sklep (zakładam ze to standard). nie wiem szczerze co jeszcze. Nie potrzebuję wielkiego nocnego życia a sen mam mocny. :-)
Przejrzałem na GMaps całe wybrzeże ale im więcej się zastanawiam tym głupszy jestem.
Zerkałem w kierunku Baia Verde (okolice Galipoli) ale widzę tam sporo "parasoli na wynajem", z drugiej strony Ortanto ale nie widze tam za bardzo plaż, podobnie San Foca.

Bardzo prosiłbym o pomoc/naprowadzenie na jakieś miejsca gdzie nie będę się stresował wyjściem na plaże, za to słuchał westchnień zachwyconej drugiej połówki.

Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨ Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨
Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN
#2 PostWysłany: 01 Mar 2024 11:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Gallipoli jako miasteczko jest fajne ale plaża taka sobie.
Z Rzymu do Gallipoli masz podobną odległość co do np. Pizzo w Kalabrii.
Apulia jest spoko ale Kalabria i La Costa degli Dei zamiata apulijskie plaże a mam zjechane całe wybrzeże w Apulii od Leuci po Gargano i wschodnią i zachodnią część obcasa.
Z Rzymu stosunkowo blisko jest na Półwysep Gargano w Apulii, są tam ładne plaże ale do kalabryjskich nie mają podjazdu.
Jeśli miałbym jechać na byczenie się to zdecydowanie Kalabria i La Costa degli Dei nad Morzem Tyrreńskim bo nad Morzem Jońskim słabo.
No i Kalabria taniutka i bardzo mało turysty praktycznie, większość to Italiańce.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Mar 2024 11:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Jeśli ma być Apulia, to najładniejsze plaże w tamtym regionie widziałem na płw. Gargano. Pytanie jeszcze kiedy wyjazd? Bo w lecie (byłem pod koniec lipca) plaże w Vieste i okolicach okrutnie zatłoczone - zatem ciężko będzie o "niczym niezmącony wypoczynek".

#4 PostWysłany: 01 Mar 2024 17:18 

dziękuję za podpowiedzi.
wyjazd 16-06. na plażowaniu mniej więcej 23-27.

jak wygląda kwestia płacenia za plaże na południu Włoch?
trzeba przygotować się nie ma szans na własny parasol i leżenie? Czy trzeba mocno szukać jakiś plaży na uboczu?

Dodatkowo czy oprócz Pizzo i La Costa degli Dei zerkać na inne miejscowości? czy raczej skupic się na tych 2?

Z góry dziękuję za dalsza pomoc
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Mar 2024 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Mi najbardziej podobała się Spiaggia Torre dell'Orso.
Fajnie było też na Baia Dei Turchi i Spiaggia di Pescoluse.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Spiaggia Torre dell'Orso
1000038160-01.jpeg
1000038160-01.jpeg [ 348.92 KiB | Obejrzany 2824 razy ]
Komentarz do pliku: Spiaggia Torre dell'Orso
1000038161-01.jpeg
1000038161-01.jpeg [ 384.47 KiB | Obejrzany 2824 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Mar 2024 22:57 
Awatar użytkownika

srebrny
^to torre coś tam tragedia :shock:
Hiennas napisał(a):

jak wygląda kwestia płacenia za plaże na południu Włoch?
trzeba przygotować się nie ma szans na własny parasol i leżenie? Czy trzeba mocno szukać jakiś plaży na uboczu?

Lol
A to za korzystanie z plaży i morza coś się płaci? Pierwsze słyszę.
Wybierasz sobie jakąś plaże, kładziesz ręcznik i już.

Załączniki:
111.jpg
111.jpg [ 311.57 KiB | Obejrzany 2805 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Mar 2024 02:12 

Dziękuję bardzo.
Kumpel nastraszył mnie ze wszędzie są parasole do wynajęcia i nie da się znaleźć kawałka darmowej plaży.
nie wiem gdzie był. :-)

Siadam i szukam noclegu, faktycznie jak patrzę to Katania wygląda łądniej
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Mar 2024 07:25 

niebieski
Wg włoskiego prawa płatne plażę muszą być przedzielone plażami darmowymi. Więc zawsze znajdziesz jakąś darmowa. Czasem trzeba się przejść kawałek ale są.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Mar 2024 08:39 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Za piasek się nie płaci. Za leżaki tak.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Mar 2024 12:44 

Kilometry: 63 566
niebieski
Hiennas napisał(a):
faktycznie jak patrzę to Katania wygląda łądniej
Chyba coś Ci się pomyliło. Upewnij się, abyś nie trafił w inne miejsce. Katania jest na Sycylii, a tu polecali Ci Kalabrię.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Mar 2024 14:02 

tiaaa. godzina późna nie pomaga w pisaniu z sensem :-)
chodziło mi oczywiście o Kalabrie. zerkałem na miejsca ze zdjęć + polecane wyżej La Costa degli Dei

A już zdjęcie od @cypel rozbiło bank :-) spojrzałem na okolicę i jest gdzie sie zatrzymać.
generalnie robie rozeznanie i raczej w tym kierunku. bardziej pasują mi klimaty z takimi klifami jak pamiętam z Albanii niż płaskie.

jeszcze raz serdecznie dziękuję.
I jeżeli ktoś będzie mógł wrzucić jakieś konkretne miejsce gdzie warto zajrzeć to chętnie dopiszę do listy
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Cze 2024 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Hiennas napisał(a):
Zależy mi aby plaże były ładne i nie czysto kamienne. Nie chciałbym stracić majątku na płatności za leżaki, więc najlepiej aby występowały plaże bezpłatne.

Okolice Taranto. Na zachód od miasta są szerokie, piaszczyste plaże w miejscowościach wypoczynkowych Lido Azzurro, Bagni di Chiatona, Castellaneta Marina, Marina di Ginosa. Obecnie całość plaż jeszcze darmowa, ale są też fragmenty, gdzie latem leżaków nie będzie.

Ale i tak najbardziej podobała mi się wyspa na zachód od Taranto - Isola di San Pietro. Płynie się ze starego miasta "tramwajem wodnym" 30 minut, cena to 15 euro za dorosłego w dwie strony, w cenie są już leżaki na wyspie. Piasek, długo płytko.

#13 PostWysłany: 07 Cze 2024 14:27 

Kilometry: 63 566
niebieski
Chyba Isola di San Paulo ;)

Isola di San Pietro to przy Sardynii.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Cze 2024 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
To jest Isola di San Pietro - ale nie dziwię się, przez 7 dni w okolicy Taranto nie spotkałem żadnego Polaka, to nie zdarzyło się do tej pory na żadnych moich urlopach. :D

#15 PostWysłany: 08 Cze 2024 16:05 

niebieski
cypel napisał(a):
Gallipoli jako miasteczko jest fajne ale plaża taka sobie.
Z Rzymu do Gallipoli masz podobną odległość co do np. Pizzo w Kalabrii.
Apulia jest spoko ale Kalabria i La Costa degli Dei zamiata apulijskie plaże a mam zjechane całe wybrzeże w Apulii od Leuci po Gargano i wschodnią i zachodnią część obcasa.
Z Rzymu stosunkowo blisko jest na Półwysep Gargano w Apulii, są tam ładne plaże ale do kalabryjskich nie mają podjazdu.
Jeśli miałbym jechać na byczenie się to zdecydowanie Kalabria i La Costa degli Dei nad Morzem Tyrreńskim bo nad Morzem Jońskim słabo.
No i Kalabria taniutka i bardzo mało turysty praktycznie, większość to Italiańce.

Kalabria kompletnie dla mnie nie znana, wiem że tam nie ma zagęszczenia atrakcji, nie ma też jakiegoś sporego miasta skąd można robi wyskoki ale zastanawiam się nad plażą i jakieś 2-3 wyskoki autobusowo/koloejowe gdzieś coś zobaczyć i zastanawiam się czy masz jakąś orientacje, coś do zasugerowania, a może to nie ma sensu ?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Cze 2024 16:47 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
cypel napisał(a):
Lol
A to za korzystanie z plaży i morza coś się płaci? Pierwsze słyszę.
Wybierasz sobie jakąś plaże, kładziesz ręcznik i już.

Są takie kraje/miejsca, gdzie znalezienie porządnej plaży, za wejście na którą nie trzeba płacić, wcale nie jest takie proste.
Np. Północny Cypr. Ale to już OT.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość