Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2011 16:04 

Witam, mam pytanie, dla wielu zapewne banalne, dla mnie niekoniecznie;)
Lecę z Warszawy do Stambułu, z przesiadką w Rydze - jeden nr biletu. Czy wobec tego, kupując alkohol w duty-free na lotnisku w Wawie, jeśli będzie zapakowany w ten odpowiedni woreczek, wpuszczą mnie z nim na pokład w Rydze?? Jeśli tak, to czy za alkohol na lotnisku w Wawie, zapłacę cenę wyżsżą, jako lot do UE, czy niższą, jako lot do Stambułu, poza ue??

Z góry dzięki za pomoc:)
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#2 PostWysłany: 26 Sie 2011 16:29 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
W tamtą stronę raczej nie powinno być żadnego problemu, o ile nie przyczepią się do ilości sztuk podręcznego, bo podejrzewam, że lecisz Air Baltic i w teorii można mieć tylko jedną sztukę. Na szczęście Air Baltic to nie Ryanair i podchodzą oni często do ilości i wagi bagaży na luzie. A jeśli zmieścisz w torbie, to już spoko.
Odradzam natomiast taki manewr w drodze powrotnej, szczególnie jeśli wracasz przez Rygę. Otóż nie można mieć ze sobą płynów, nawet tych prawidłowo zapakowanych w Duty Free, jeśli były nabyte na lotnisku poza Unią (są pewne wyjątki, ale wydaje mi się, że Stambuł do nich nie należy). Nie jest to wszędzie przestrzegane, a czasami trudne do sprawdzenia, w zależności od układu lotniska.
Ale akurat w Rydze bardzo tego pilnują i masz wówczas dwa wyjścia - pozbycie się towaru na miejscu (konfiskata lub konsumpcja ;) ) albo nadanie na bagaż główny, co oczywiście wiąże się z czasem i kosztami.

#3 PostWysłany: 26 Sie 2011 16:31 

platynowy
A propos cen - zależy co będziesz kupował. Na część artykułów ceny na loty poza UE są niższe, ale nie na wszystko. Musisz tylko przy zakupie pokazać kartę pokładową na ostatni lot.

#4 PostWysłany: 26 Sie 2011 18:50 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Bez problemu w obie strony. W Warszawie kupujesz alkohol w cenie obowiązującej dla lotów poza UE (musisz pokazać docelową kartę pokładową Ryga-Stambuł). Przy transferze w Rydze nie przechodzisz po raz kolejny kontroli bezpieczeństwa (sprawdzane dwukrotnie w zeszłym tygodniu) także nawet w Stambule możesz zrobić zakupy. Wszystko to pod warunkiem, że nie masz dłuższego postoju w Rydze i chcesz np. pójść na miasto.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Sie 2011 23:26 

Super, dzięki wielkie za pomoc:)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Sie 2011 18:52 

platynowy
snooka napisał(a):
Przy transferze w Rydze nie przechodzisz po raz kolejny kontroli bezpieczeństwa (sprawdzane dwukrotnie w zeszłym tygodniu) także nawet w Stambule możesz zrobić zakupy.

Czy na pewno leciałeś spoza Unii?
Lotnisko w Rydze ma kilka sektorów i jeśli przesiadasz się z lotu wewnątrzunijnego na inny takowy, to rzeczywiście nie przechodzisz kontroli bezpieczeństwa.
W przypadku lotów do i z krajów poza Unią, taką kontrolę się niestety przechodzi. Ja co prawda wracałem z Tbilisi, a nie ze Stambułu, ale status Gruzji i Turcji jest dokładnie taki sam.
Byłem świadkiem, jak nieugięci urzędnicy lotniska nie reagowali ani na łzy ani na groźby nieświadomych pasażerów, którzy mogli albo nadać swoje zakupy na bagaż główny albo pożegnać się z zakupionym wcześniej alkoholem.
Dlatego odradzam zakup w wolnocłówce w IST przy tranzycie przez Rygę.

#7 PostWysłany: 15 Wrz 2011 13:49 

jeslı ktos lecıal ze stanbulu do rygi - moze opowıedzıec jak wyglada przesiadka bede miala 50 minut Stanbul - Ryga (50mınut) Ryga - Warszawa czy ja sie w ogole wyrobie??? jak to wyglada bilet mama caloscıowy nie jes podzielony na odcinki linia Airbaltic prosze tych ktorzy lecieli o pomoc dla swiezaka w lotach z przesiadkami tu lub na moj mail (monika_pstrag1989@wp.pl)
poczytalam o innch przesiadkach hmmh i zaczynam sie troche bac.. Uff bede wdzieczna za kazda podpowiedz - jak z bagazem - jak z odprawa czy taka kolejna ıstnieje Uff
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości