Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lis 2014 23:00 

Witam wszystkich forumowiczów. Mam poblem/pytanie i bardzo proszę o pomoc.
W maju tego roku zakupiłam bilety rosyjskiego przewoźnika Aerofłot przez stronę opodo.pl z Warszawy na Male (międzylądowanie w Moskwie). Lot z Wawy do Moskwy ma się odbyć 28. listopada, i tego samego dnia o godzinie 22.55 miał się odbyć lot z Moskwy na Male. Jakież było moje zdziwienie kiedy dziś wchodząc na stronę przewoźnika, aby sprawdzić rezerwację i wydrukować potwierdzenie, przy locie z Moskwy na Male pojawiła się inna data niż dotychczas. Przewoźnik anulował lot 28 listopada, i przełożył go na 29 listopada, co dla mnie oznacza że mam spędzić ponad 30 godzin w strefie tranzytowej lotniska Sheremetyevo. Przewoźnik, ani strona opodo nie poinformowali mnie o tym fakcie w żaden sposób, i gdybym nie weszła dziś na ich stronę, dowiedziałabym się prawdopodobnie na lotnisku.
Czy ktoś z was orientuje się czy w takim przypadku przysługują mi jakieś prawa? Nocleg w Moskwie? Wyżywienie? Odszkodowanie? Czy w strefie tranzytowej można przebywać bez wizy dłużej niż 24 h? Z racji tego, że prawdopodobnie dotrzemy na Malediwy dzień później, nie skorzystamy z jednego noclegu w hotelu...

Jeśli ktoś ma informacje które mogłyby mi pomóc, będę niezmiernie wdzięczna.

Pozdrawiam,
Marta
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#2 PostWysłany: 23 Lis 2014 23:12 

Loty: 174
Kilometry: 226 599
niebieski
Skontaktuj się z pośrednikiem/przewoźnikiem i poproś o przełożenie pierwszego odcinka na kolejny dzień (o ile to nie był błąd taryfowy, bo wtedy to mogą Wam anulować wszystko).

Przeczytaj ten wątek- na pewno znajdziesz przydatne informacje:
lot-odwolany-lub-opozniony,15,2646
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Lis 2014 23:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie ma sensu bawić się w żadne noclegi w Moskwie, wystarczy poprosić o przełożenie odcinka Warszawa-Moskwa na kolejny dzień, co zrobią bez żadnego problemu. Aeroflot lata do Warszawy 2 albo nawet 3 razy dziennie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Lis 2014 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Najwiekszym problemem może być brak wizy wiec musisz się postarać o przełożenie tego pierwszego lotu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lis 2014 00:10 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Jeśli ma się tranzyt do 72 godzin i leci się rosyjskimi liniami wiza do opuszczenia lotniska nie jest potrzebna, więc bez problemu możesz je opuścić. Dojazd do miasta jest prosty i tani, więc może warto jednak rozważyć spędzenie jednej nocy w Moskwie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lis 2014 00:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Arnoldx19 napisał(a):
Jeśli ma się tranzyt do 72 godzin i leci się rosyjskimi liniami wiza do opuszczenia lotniska nie jest potrzebna, więc bez problemu możesz je opuścić. Dojazd do miasta jest prosty i tani, więc może warto jednak rozważyć spędzenie jednej nocy w Moskwie.

Co? Od kiedy Rosjanie dają wizę gratis na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lis 2014 00:32 

nigdy wcześniej nie słyszałam o tym, że nie potrzeba wizy do 72h jeśli leci się rosyjskim przewoźnikiem? na stronie konsulatu znalazłam info ze wiza tranzytowa nie jest potrzebna jeśli spędzam w Rosji mniej niż 24 h.
Na stronie przewoźnika jest zakładka jak "zmiana lotu" ale tam wyświetla się informacja, że "Attention! The ticket(s) have been issued for this itinerary." i ja nie widzę tam możliwości żadnej zmiany.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lis 2014 00:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bo kliknięciami tego nie załatwisz, dzwoń jutro, chyba że masz blisko to możesz osobiście.
https://www.aeroflot.ru/cms/en/about/waw
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lis 2014 00:46 

kemot napisał(a):
Bo kliknięciami tego nie załatwisz, dzwoń jutro, chyba że masz blisko to możesz osobiście.
https://www.aeroflot.ru/cms/en/about/waw

Ahh, okej. Jestem zielona w tych sprawach. To mój pierwszy lot długodystansowy, na dodatek tranzytowy.
Dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lis 2014 12:13 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
moja pomyłka - przepraszam. Byłem pewien, że można bez wizy na 72 godziny tak jak działa to w portach morskich.
Był taki plan, aby wprowadzić możliwość otrzymania takiej wizy, ale wygląda na to, że jednak nie weszło to w życie.
http://polish.ruvr.ru/2013_09_16/Rosja- ... ranzytowa/
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Lis 2014 13:20 

Skontaktowałam się z linią lotniczą, przesunęli mi pierwszy odcinek lotu na następny dzień. Z jednej strony super, bo nie będę musiała czekać na lotnisku w Moskwie, a z drugiej strony przepada mi nocleg na Malediwach i muszę kombinować dodatkowy nocleg w Warszawie. Myślicie, że jest jakaś szansa na odszkodowanie od linii z powodu podwyższonych kosztów podróży w związku ze zmianą daty lotu? Pani z którą rozmawiałam i która zmieniała mi pierwszy odcinek lotu powiedziała, że mogę albo zgodzić się na zmianę terminu lotu , albo zwrot kosztów lotu i rezygnacja. O odszkodowaniu nic nie powiedziała
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lis 2014 14:00 

niebieski
Opóźnienie w przylocie powyżej 3h i zostałaś poinformowana mniej niż 7 dni przed odlotem jak rozumiem. W związku z tym zastosowanie ma rozporządzenie 261/2004.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Lis 2014 10:38 

no własnie zastosowania chyba nie ma, bo Aerofłot to nie europejski przewoźnik?
Czy ktoś wie na jakiej podstawie mogę ubiegać się o te odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Lis 2014 11:00 
Awatar użytkownika

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z tego co kojarzę to jeżeli lot zaczyna się lub kończy w UE to przepisy mają zastosowanie i nie ważna jest "narodowość" przewoźnika.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Lis 2014 11:03 

niebieski
Mozesz probowac, ubiegac sie o odszkodowanie, ale szanse oceniam na mniej niz 20%. Jak lot kupowany przez posrednika to nawet gorzej, bo na posrednika spada obowiazek poinformowania Ciebie. Ja tez sie dowiedzialem o zmianie mojego lotu...juz na lotnisku, bo to byly swieta i nie pomyslalem zeby wydrukowac/sprawdzic rezerwacje. Przewoznik w posteppowaniu przez Urzedem Lotnictwa Cywilnego pokazal potwierdzenie przekazania infomacji do posrednika, a posrednik sie wymigal jedna proba polaczenia telefonicznego...i ani nie polecialem tym lotem ani nie zobaczylem odszkodowania:(

-- 26 Lis 2014 11:04 --

Musi sie zaczynac w UE, tak jak jest w tym przypadku i to wystarczy.
Z powrotem to UE sa dodatkowe komplikacje.

odri napisał(a):
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z tego co kojarzę to jeżeli lot zaczyna się lub kończy w UE to przepisy mają zastosowanie i nie ważna jest "narodowość" przewoźnika.

Ostatnio edytowany przez gulakov, 26 Lis 2014 11:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Lis 2014 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
odri napisał(a):

Poparawiłem.
 Profil Relacje PM off
gulakov lubi ten post.

#17 PostWysłany: 26 Lis 2014 14:06 

ale mi anulowali drugi odcinek lotu i zmienili date bez mojej wiedzy (tj. z moskwy do male), i przez to zmienialam pierwszy odcinek z wawy do moskwy. wiec staralabym sie o odszkodowanie za drugi odcinek, a Moskwa to nie Unia. No chyba ze liczy sie to ze pierwszy lot mam Wawy?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Lis 2014 17:08 

srebrny
Tak,liczy sie z Warszawy. Przeciez kupowalas bilet z Wawy,a nie Moskwy, to jest tylko port przesiadkowy i w tym przypadku bez znaczenia.

-- 26 Lis 2014 23:12 --

adamuto napisał(a):
Opóźnienie w przylocie powyżej 3h i zostałaś poinformowana mniej niż 7 dni przed odlotem jak rozumiem. W związku z tym zastosowanie ma rozporządzenie 261/2004.

Termin jest 14 dniowy, nie 7.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Lis 2014 17:17 

niebieski
jacek96 napisał(a):
Termin jest 14 dniowy, nie 7.

Masz rację. 14 dni.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Lis 2014 17:25 

srebrny
WaniliaiCzekolada napisał(a):
Skontaktowałam się z linią lotniczą, przesunęli mi pierwszy odcinek lotu na następny dzień. Z jednej strony super, bo nie będę musiała czekać na lotnisku w Moskwie, a z drugiej strony przepada mi nocleg na Malediwach i muszę kombinować dodatkowy nocleg w Warszawie. Myślicie, że jest jakaś szansa na odszkodowanie od linii z powodu podwyższonych kosztów podróży w związku ze zmianą daty lotu? Pani z którą rozmawiałam i która zmieniała mi pierwszy odcinek lotu powiedziała, że mogę albo zgodzić się na zmianę terminu lotu , albo zwrot kosztów lotu i rezygnacja. O odszkodowaniu nic nie powiedziała

to jest ich standardowa formulka. Zglaszaj sprawe do ULC,niech sie stosuja do prawa unijnego,jesli chca wozic obywateli unii po swiecie.
Jesli chodzi o odszkodowanie za hotel w Wawie,to zupelnie nie widze podstawy, bo to miejsce rozpoczecia podrozy,wiec nawet gdy mieszkasz w innym miescie,to wyjezdzasz dzien pozniej do Wawy.
Za stracona noc na Malediwach,jak najbardziej mozesz wnioskowac.
Tym, ze komus nie uznano roszczenia, wcale sie nie sugeruj. Kazda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości