Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Paź 2018 01:23 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Tanie hotele i fale nie oferuja darmowego internetu, wiec najlepiej kupic lokalna karte SIM na lotnisku. Nie ma darmowych hot spotow (moze McDonlads w Apia ma). Platne/hotelowe hotspoty sa drogie.

Na wyspie sa dwie sieci. Czytajac recenzje, wywnioskowalam, ze sa miejsca gdzie BlueSky nie ma zasiegu, wiec dobrze miec karte w Digicel. Kupilam obie karty na lotnisku, sklepy sa obok siebie, na zewnatrz terminalu po prawej. W obu sklepach skonfigurowano mi apn i sprawdzono czy wszystko dziala. Z racji pobytu 11 dni, musialam wybrac opcje 15 dni waznosci. Najtansze karty na ten okres to:

Digicel - 15 dni, 4GB, 20 WST (28zl) - tylko gotowka
BlueSky - 15 dni, 10GB, 45WST (63zl) - mozna placic karta

Do telefonu uzywanego do pracy wlozylam karte Digicel, do prywatnego BlueSky. Oprocz pobytu w Sa'Moana Beach Bungalows, nie zauwazylam roznicy w zasiegu (Digicel mial slaby), internet byl 3G lub 4G, w zaleznosci od lokalizacji. Transfer byl w miare przyzwoity, dalo sie pracowac, a nawet prezentowac ekran na wideo konferencjach.

Bluesky atakowal mnie smsami z promocjami, czasami dostawalam po 3-4 smsy z roznymi informacjami, po angielsku albo w lokalnym jezyku. Digicel nic mi nie wysylal.

Przy okazji powrotu, zrobie zdjecia taryf w obu sklepach. Informacje na stronach operatorow nie odzwierciedlaja oferty dla turystow na miejscu.

Wedlug mojego operatora sieci (Three UK), roaming w Samoa nie jest dostepny. Jednak na miejscu telefon zalogowal sie do Digicel i otrzymywal smsy z UK. Nie dostalam smsa z informacja o kosztach polaczen.
benedetti lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 03 Lis 2018 00:56 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Ceny w WST. Ja zuzylam w czasie 11 dni odpowiednio 1.2GB i 1.8GB. Oczywiscie nie ogladalam czy nie sciagalam filmow, ale ogladalam i wyslalam zdjecia i czytalam net.

Ceny w Digicel.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Ceny w Digicel.
20181031_160907-002.JPG
20181031_160907-002.JPG [ 124.02 KiB | Obejrzany 2232 razy ]

Ceny w BlueSky
Załącznik:
Komentarz do pliku: Ceny w BlueSky
20181031_160925-001.JPG
20181031_160925-001.JPG [ 215.55 KiB | Obejrzany 2232 razy ]
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Wrz 2019 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Ceny nieco spadły. Digicel miał teraz (w sierpniu) nieco lepszą ofertę niż BlueSky toteż wybrałem ich ofertę. Konkretnie 6GB za 20 tala.
Na obu wyspach nie miałem problemu z zasięgiem. Mogę nawet powiedzieć, że był zaskakująco dobry i szybki (LTE). Miejscowi później twierdzili, że BlueSky ma lepszy zasięg, ale ja z Digicela byłem bardzo zadowolony. Kartę można obsługiwać i ew. doładowywać przez dedykowaną apkę. Kartę kupujemy w punktach, które znajdują się za wyjściem z hali przylotów po prawej stronie. Cash only.

#4 PostWysłany: 19 Maj 2024 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
2024 aktualizacja ;)

Digicel i Vodafone - oba dostępne na lotnisku, nawet o 2 w nocy. Punkty sprzedaży dostosowane są do przylotów i czekają do ostatniego paxa.

Mieliśmy 1x Digicel i 1x Vodafone i chyba ten drugi jednak lepszy zasięg, były momenty kiedy Digicel nie dawał rady. Szczególnie na południu Upolu

I kolejna zmiana - płatność kartą bez problemu.

Image
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 19 Maj 2024 20:24 

złoty
To jak tylko dodam dla tych zastanawiających się czy warto kupować kartę czy da się żyć bez. Teoretycznie się da, ale jest naprawdę mało miejsc gdzie jest dostępne wifi. Wiele miejsc noclegowych nadal nie oferuje internetu. Nawet na lotnisku można skorzystać tylko raz, więc jeśli wykorzystacie po przylocie, to prawdopodobnie nie uda się Wam już połączyć przy odlocie. Obecna oferta Digical dla "Visitors". 1 WST to ok. 1,45 PLN, więc koszt karty z 5GB na 7 dni to ok. 15 zł.

Załączniki:
samoa.png
samoa.png [ 58.85 KiB | Obejrzany 276 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość