Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Glownie ludzi ze Slaska chcialbym zapytac o opinie na temat salonu Alfy Romeo w Zorach:
Euromot Sp. z o.o.
Kościuszki 79
Żory ŚL 44-240

Mial ktos do czynienia?

A reszta moze napisac swe doswiadczenia odnosnie "targowania" z "dilerami" wszelkiej masci?
Bo ja to leszcz w te klocki i to co na lotach zaoszczedzilem do tej pory... strace zapewne... :)

Z gory dzieki.
 Profil Relacje PM off  

Czy Polska może mieć ✈️ transport 💺 lotniczy ✈️ na miarę potrzeb pasażerów? Macie realny wpływ na rozwój lotnictwa w kraju❗️ Czy Polska może mieć ✈️ transport 💺 lotniczy ✈️ na miarę potrzeb pasażerów? Macie realny wpływ na rozwój lotnictwa w kraju❗️
Za ocean bez stresu 🌊✈️ NYC prosto z Berlina już od 1458 PLN 🌤️😎 Także w wakacje Za ocean bez stresu 🌊✈️ NYC prosto z Berlina już od 1458 PLN 🌤️😎 Także w wakacje
#2 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:33 

Ja bym popytała tu:

http://forum.alfaclub.pl/
http://www.forum.alfaholicy.org/

i jeszcze forum od innej włoszczyzny:
http://forum.lanciapolska.org/

Na ogół to kopalnie wiedzy w kwestii moto :)

P.S.Idę o zakład, że zaraz się tu zacznie jazda w stylu: nie kupuj włoszczyzny.... :|
 PM off
limaK lubi ten post.
limaK uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:34 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Emil, kurde, alfe chcesz kupic? masz szwagra mechanika czy sam grzebiesz i masz sporo wolnego czasu?
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:36 

niebieski
To, czy uda Ci się cokolwiek "stargować" zależy od aktualnej sytuacji u danego producenta/marki i u danego dealera. Niektóre marki programowo nie oferują *żadnych* rabatów i nie da się tego w żaden sposób obejść. W innych jesteś w stanie stargować spokojnie 2-cyfrową wartość procentową.

Niestety nie orientuję się dokładnie, jak w tej chwili wygląda sytuacja w Alfie.

O rabat trzeba po prostu konkretnie i zdecydowanie pytać- dając wyraźnie do zrozumienia, że nie kupisz samochodu w cenie katalogowej.
Ważnym krokiem jest pojechanie do wszystkich salonów danej marki w okolicy (na Śląsku chyba jest więcej niż jeden salon oferujący Alfę?) i takie konkretne postawienie sprawy i uzyskanie ofert.

Później, jeśli u chociaż jednego dealera uzyskasz rabat, dzwonisz do następnych i mówisz, jaki uzyskałeś rabat u poprzedniego. Proces powtarzasz aż do momentu, w którym żaden dealer nie ustępuje. Jedziesz i kupujesz tam, gdzie będzie najtaniej. Bez sentymentów.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
rw30 napisał(a):
Emil, kurde, alfe chcesz kupic? masz szwagra mechanika czy sam grzebiesz i masz sporo wolnego czasu?

No chyba nie szmelcwagena? W necie dobre opinie sa o Alfach.
Cytat z neta: "Mit o awaryjności Alfy jest przeważnie rozgłaszany przez "znawców", którzy słyszeli od kolegi, że znajomy kuzyna miał kiedyś 156/145 z 1.8 TwinSpark i pół życia spędzał w warsztacie. "
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:55 

srebrny
miałem kiedyś 147 - chodziła jak zegareczek.
Alfy to wspaniałe samochody, a awaryjność to mit, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.
Kierowcy Alficzek pozdrawiają się (nie, nie codziennie w serwisie), a na ulicach. Super sprawa. W żadnym innym następnym (niestety już zwyczajnym) samochodzie nie czułem się tak dobrze i nie jeździło mi się tak dobrze. Polecam, kupuj sercem. :)
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:00 

Jeszcze większą legendą, czy też faktem jest rzeczywista utrata wartości tych aut (choć stylistycznie piękne)
Salonu nie znam, jak już napisano wyżej warto dzwonić i pytać o upusty, gdyż przeważnie salony Alfy to autoryzowane salony i serwis samochodów marek Fiat, Alfa Romeo
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:06 

niebieski
Jak już przy tym jesteśmy- chociaż jestem związany (nie zawodowo, ale blisko) z konkurencją, postaram się w miarę obiektywnie zwrócić uwagę na takie rzeczy, na które "typowi" klienci nie patrzą:

- Utrata wartości samochodu. Niebieskie książki Eurotax Twoim przyjacielem.
Sprawdź albo nawet spytaj uczciwie dealera, ile % wartości stracisz po 3-5-7 latach, zależnie od tego, ile czasu planujesz jeździć samochodem. Oczywiście przy założeniu, że będzie bezwypadkowy i serwisowany. Różnice między markami: ogromne.

Samochód nie kosztuje tyle, ile za niego zapłacisz w salonie; kosztuje tyle, ile wyniesie utrata wartości. A ta jest skrajnie różna w różnych markach.

- Awaryjność to sprawa bardzo względna. Rankingi rankingami, życie- życiem. Jeśli interesuje Cię chociaż próba spojrzenia na temat "obiektywnie", to warto zainteresować się indeksami przygotowywanymi przez ubezpeiczycieli, oferujących dodatkowe gwarancje/przedłużenia. Na rynkach, gdzie to się sprzedaje.
Rankingi takie muszą być przynajmniej bezstronne, jeśli nie obiektywne, bo ubezpieczenie to nic innego jak wycena ryzyka. Ubezpieczyciel oferuje produkt dla wszystkich "wiodących" marek i nie ma interesu w faworyzowaniu lub deprecjonowaniu którejkolwiek z nich.

Np. w UK. Polecam sprawdzenie reliability index dla danego samochodu. Google Twoim przyjacielem.

Awaryjność jest również względna dlatego, że dla jednego klienta powrót lawetą do serwisu raz na rok to będzie żaden problem a innego "krew zaleje". Podobnie z mniejszymi awariami, umożliwiającymi, ale utrudniającymi jazdę.

Reliability index pozwoli oszacować prawdopodobieństwo tego, jak często wrócisz Alfą na lawecie do serwisu.

- Gwarancja i Jej faktyczny zakres. Dowiedz się, jakie wyłączenia gwarancji obowiązują w Alfa Romeo. Porównaj to z gwarancjami marek, uznawanych (nie chcę absolutnie tutaj nakierowywać na konkretne marki, więc napiszę tylko tyle) za bardziej bezawaryjne. Powiem enigmatycznie, bo staram się być bezstronny: istnieją marki bez żadnych wyłączeń w gwarancji i realizujące je bez żadnych problemów. Niestety Alfa do nich nie należy.

- Cena i częstotliwość przeglądów: parametr mało istotny, ale warto wiedzieć, co Cię czeka. Może być tak- nie wiem, czy w Alfie, rzucam po prostu przykład- że serwis danej wersji silnikowej jest znacznie droższy niż innej. Dowiedz się, dopytaj.

Alfa to na pewno samochody z duszą! Jeśli się zdecydujesz- miłej jazdy!!! :)

EDIT: Ponieważ post mi się "udał" (co jest rzadkością ;) ), to zamiast odpowiadać na końcu, dodam tutaj bardzo celne spostrzeżenie kolegów/koleżanek z kolejnych postów:

Jeśli dyskusja o upuście procentowym się wyjątkowo u danego dealera/danej marki "nie klei", to warto pytać o dodatkowe wyposażenie samochodu. Oryginalne dywaniki, komplet opon/kół zimowych, może jakieś dodatki stylistyczne i wszystko inne co jest "w opcji" a montowane u dealera.

Ostatnio edytowany przez john_doe 14 Lip 2016 10:59, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wywaliłbym ten temat w diabły, no ale nie bardzo mogę, bo jak by nie patrzeć samochód jest związany z podróżami... ;-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Co to jest "szmelcwagen" bo nie wiem czy się obrazić?

#11 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 626 152
HON fly4free
@gosiagosia Volkswagen. Das Auto.
 Profil Relacje PM off
gosiagosia uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@gosiagosia
Jako kobieta możesz obrażać się bez przyczyny, nikt Ci tego nie będzie miał za złe ;)
8 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:20 

srebrny
dmirstek napisał(a):
Wywaliłbym ten temat w diabły, no ale nie bardzo mogę, bo jak by nie patrzeć samochód jest związany z podróżami... ;-)

Ale Alfa z niezbyt długimi :P :lol:
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wywal

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

#15 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Aaaa - czyli się obrażam na Borewicza :evil:

#16 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:25 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 626 152
HON fly4free
Borewicz, o ile dobrze pamiętam jeździł polonezem. Więc zmiana na Alfę może mu wyjść na dobre :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:30 

niebieski
Japonka76 napisał(a):
Wywal

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Wywal!
Bo dyskusja o tym jak kupować rozsądnie samochód, na co patrzeć i jak negocjować cenę jest kompletnie bezwartościowa np. w/s do wątków o zniżce na desery Monte czy darmowych próbkach szamponu albo 5% zniżce na bilet do kina. Nadaje się wyłącznie do kosza.

Człowiek się produkuje i podaje naprawdę sensowne i obiektywne wskazówki. Psu na budę, bo "wywal" napisane z telefonu rozstrzyga wszelkie wątpliwości.

Dzięki!
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:33 

srebrny
Wywal!
[napisane nie z telefonu ;-)]
 Profil Relacje PM off
krapio lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Lip 2016 00:38 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Moja porada jest tylko jedna. Skonfiguruj sobie konkretny model i wyślij zapytanie do 10 dilerów. Ceny są bardzo różne a upusty są indywidualna sprawa dilera. Jak szukałem samochodu okazalo się ze najtaniej było w Wieliczce chociaż we Wrocławiu i okolicach miałem 5 salonów tej marki to tam samochód do produkcji był 12 tysięcy tańszy.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Lip 2016 00:48 
Awatar użytkownika

srebrny
john_doe napisał(a):
Bo dyskusja (...) np. w/s do wątków o zniżce na desery Monte czy darmowych próbkach szamponu albo 5% zniżce na bilet do kina. Nadaje się wyłącznie do kosza

No moment. A jak podrozujesz to nie jesz? Jesz. Czyli zwiazane z podrozami.
;)
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości