Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Safari
#81 PostWysłany: 23 Paź 2023 13:23 

Jak warunki w aucie? Każdy siedzi przy oknie :) ? Też planuje zrobić te trzy parki, jak to wygląda z Twojej perspektywy czasowo, 2+1+1 dni jest okej czy zdecydowanie za mało czasu?

Ostatnio edytowany przez Washington, 23 Paź 2023 22:30, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#82 PostWysłany: 23 Paź 2023 14:11 

niebieski
Moim zdaniem 2+1+1 jest okej. Trzeba pamiętać tylko, że na tych budget safari oni mieszają ludzi pomiędzy różnymi wersjami, no i przez to w Nakuru i Naivasha tak na prawdę wszystko zaczyna się wcześnie rano i odbywa się do lunch'u, bo oni podczas lunch'u wymieniają ludzi między samochodami jeśli zachodzi taka potrzeba. W Masai Mara masz tak na prawdę krótką przejażdżkę po parku popołudniu pierwszego dnia, no ale za to drugi dzień to całodzienne jeżdżenie po parku (u nas było to 11 godzin) - dla mnie to było wystarczająco.
Ogólnie to jest jedno miejsce w samochodzie które nie ma dostępu do okna, jest to miejsce na środku ostatniego rzędu. Przy podnoszonym dachu nie jest to jakoś bardzo problematyczne, bo można sobie stać, także podczas jazdy, no i zdaje mi się że one dość często pozostaje wolne.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 23 Paź 2023 14:55 

Loty: 37
Kilometry: 105 318
niebieski
Pytaj Tomka Dworczyka, Podróż za milion zdjęć.
Polecam.
 Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 04 Lis 2023 06:50 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 656 376
srebrny
Wszystkie podane tu ceny będą wkrótce mocno nieaktualne, gdyż obecne 80 USD za dzień wstępu do Masai Mara, rośnie do 100 USD od stycznia 2024. A następnie do 200 USD za dzień od lipca 2024.

Źródło: biznakenya.com/maasai-mara-national-park-prices
3 ludzi uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 04 Lis 2023 18:58 

Lol, 200 USD to juz niezla cena... ciekawe czy sie to przelozy jakos na liczbe odwiedzajacych :)
 Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 05 Lis 2023 08:31 

niebieski
Parze aż takiej różnicy nie zrobi ale 4-5 osobowa rodzina będzie miała wyrwę w portfelu.
 Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 05 Lis 2023 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 415
Kilometry: 656 376
srebrny
Naiwny ten, kto myśli, że lokalne biura nie wykorzystają tej okazji do podniesienia cen własnych usług.
Dla odniesienia napiszę, że obecnie cena za najtańsze 5cio dniowe safari to ~450 USD (bez napiwków). Zobaczymy za ile będzie w drugiej połowie przyszłego roku.

#88 PostWysłany: 14 Lis 2023 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 159 134
srebrny
Rośnie też cena za wstęp do parków w Amboseli i Jeziora Nakuru oraz parków Tsavo East i Tsavo West. Goście z zagranicy za wstęp będą płacić w szczycie sezonu (od czerwca do marca) 100 dolarów, a w pozostałych miesiącach 80 dolarów.
- podaje niemiecki portal branży turystycznej Touristik Aktuell, powołując się na informacje Grupy Roboczej Południowej i Wschodniej Afryki
https://turystyka.rp.pl/zanim-wyjedzies ... h-zwierzat
 Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 14 Lis 2023 13:59 

niebieski
Czas dojazdu z wybrzeża to 10h.
Dramat.
 Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 16 Gru 2023 11:45 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
niebieski
Apocalipse napisał(a):
Naiwny ten, kto myśli, że lokalne biura nie wykorzystają tej okazji do podniesienia cen własnych usług.
Dla odniesienia napiszę, że obecnie cena za najtańsze 5cio dniowe safari to ~450 USD (bez napiwków). Zobaczymy za ile będzie w drugiej połowie przyszłego roku.

@Apocalipse możesz podać namiary na tą firmę o której piszesz powyżej? Byłeś z nich zadowolony?
Jeżeli masz namiary także na inne biura w przystępnych cenach to także będę wdzięczny :)

#91 PostWysłany: 30 Sty 2024 18:05 

srebrny
Polecam Supereagles Travel and Tours. Ok. 100 USD/dzień safari 6-dniowe. Wszystko bezbłędnie, a nawet lepiej bo trafił nam się bardzo dobry kumaty kierowca.

Przy nowych stawkach wjazdu do parków, nie wróciłbym do żadnego. :) Z najpopularniejszych kenijskich tylko Masai Mara jest warta uwagi, ale przy cenie 200 USD/dzień pobytu trochę mija się z celem. Pewnie ten sezon przetrzymają jeszcze takie stawki, ale szybko wrócą do poprzednich, jak zobaczą odpływ turystów.
J.1 lubi ten post.

#92 PostWysłany: 16 Maj 2024 10:56 

igiko napisał(a):
Właśnie wróciłem z 5-dniowego safari w Kenii. Skorzystaliśmy z polecanego m. in. tutaj biura Jocky Tours. Dwa dni spędziliśmy w Masai Mara + 1 dzień Lake Nakuru + 1 dzień Naivasha. Za osobę w grupowym safari płaciliśmy 540 USD w wersji z LandCruiser 4x4 (wersja z minibusem typu Toyota Hiace była 20 USD tańsza), z tego co widziałem to obecnie jest już trochę więcej, więc warto zawsze trochę wcześniej rezerwować. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, dobry kierowca (Johny, 13 lat doświadczenia, park zna na pamięć, jak się dowiedzieliśmy w trakcie wyjazdu jest polecany w chińskim Internecie), zobaczyliśmy dużo zwierząt (właściwie tylko leoparda zabrakło z tych na które liczyłem), te trzy parki różnią się znacznie od siebie, także było warto je odwiedzić, a nie tylko skupić się na jednym. Noclegi też na sensownym poziomie jak na budżetowe safari, żarcie typu bufet, także raczej każdy się powinien najeść.

Ostatecznie też wzięliśmy Jocky Tours w takiej podobnej konfiguracji, po Naivasha robiliśmy jeszcze Hells Gate. Płaciliśmy 1000 USD za osobę w wersji LandCruiser 4x4, ale z zakwaterowaniem Mid range. Nie wiem za bardzo jak warunki w tańszej opcji, ale mogę polecić wersję mid-range. Byliśmy w połowie lutego, a kierowcą był Jimmy. Ogólnie mam trochę mieszane uczucia co do kierowcy - z jednej strony wydawało się na poczatku, że facet ma dużą wiedzę, doskonale znał park. Ale przy jakichkolwiek bardziej szczegółowych pytaniach o poszcególne zwierzęta plątał się w zeznaniach :D Czasem dawał sprzeczne sobie informacje, a główne informacje, które posiadał to ile trwa okres rozrodczy xD. Ale być może mam zbyt wygórowane oczekiwania po Kostaryce i Meksyku, gdzie przewodnicy po parkach narodowych mieli jednak ogromną wiedzę. Niemniej jednak wycieczka fajna, prawie (o tym niżej).

Zwierząt widzieliśmy całe mnóstwo, nie udało się tylko czarnego nosorożca z wielkiej piątki. Udało się nawet zobaczyć lamparta. Sama firma punktualna, plan wyglądał mniej więcej tak:
1 dzień: do hotelu przyjechali po nas ok 7, ruszyliśmy do ich biura w Nairobi, gdzie czekaliśmy prawie do 9 aż wszyscy się zbiorą. Finalnie nasz samochód miał tylko 6 osób bo dwie nie dojechały. Po dotarciu do hotelu mieliśmy ok 1h na zjedzenie posiłku i ok 16:30 ruszyliśmy do parku, z którego wyjechaliśmy po zachodzie - już tego dnia udało się zobaczyć mnóstwo zwierząt.

2. dzień : Wczesna pobudka i wyjazd już o godz. 6, plan był taki, żeby wrócić ok 15 - pytaliśmy czy możemy po raz kolejny zrobić przerwe i pojechać z powrtoem do parku ok 16:30, ale nie było takiej możliwości, z tym że wróciliśmy jednak po 16.

3. dzień: rano mieliśmy wioskę Masajów, przejazd do Nakuru i to jezioro. Ogólnie w samym parku byliśmy tylko 2h jeśli dobrze pamiętam, park był położony ok 30 minut od naszego hotelu więc o godz. 14 atrakcje już się zakończyły - mimo prósb nie pojechaliśmy już nigdzie więcej. Z tego względu też lekki niedosyt.

4. Dzień: Naivasha - tutaj nasze safari zakończyło się przez nagłą potrzebe hospitalizacji :D Jeden z nas od rana czuł się źle i poprosiliśmy kierowcę przed przyjazdem do hotelu czy możemy podjechać do apteki. Ogólnie tak jak piszą na forach na apteki lepiej uważać i patrzeć jakie leki wydają i jak w ogóle wyglądają. Aptekarz zgodził się "obejrzeć" chorego co polegało na zmierzeniu temperatury i od razu zapronował jakiś antybiotyk bez recepty.
Ale tutaj muszę bardzo pochwalić firmę bo kierowca pomógł nam znaleźć dobry szpital z lekarzem, gdzie od razu zostaliśmy przyjęci, wykonali wszystkie badania i zaskoczyły nas koszty :D Ogólnie okazało się, że była to jakaś nieznana organizmowi europejskiemu bakteria (z gorączką ponad 40 stopni), ale lekarz wspominał, że 3 tyg wcześniej był u niego inny Polak z podobnymi objawami.

Mieliśmy ubezpieczenie z Allianz, ale nie chcieliśmy czekać aż zorganizują wizytę - koniec końcow wszystkie koszty zwrócili, a sam szpital zaskoczył nas też ceną. Wizyta kosztowała 7 USD, a łącznie z lekami, badaniami krwi, podaniem antybiotyku dożylnie i kroplówkami zapłaciliśmy niecałe 100 dolarów. Jeśli ktoś by potrzebował to polecam, sieć nazywa się The Aga Khan University hospital. Wspominali, że mają placówki w całym kraju - personel bardzo pomocny i kompetentny. Ale trzeba mieć na uwadze, że to raczej takie przychodnie, gdzie mają trochę więcej leków niż w typowej przychodni, ale na pewno nie jest to szpital - nie ma żadnego SORu ani nic takiego - oni tak to po prostu nazywają (ten konkretny typ). Ale mam nadzieję, że nikomu się nie przyda :)
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 16 Maj 2024 11:19 

niebieski
Myśmy też mieli Hell's Gate, było to może mało dokładne, bo pisząc Naivasha chodziło mi właśnie o ten park, który odwiedziliśmy 5. dnia. Owszem w Naivasha było też pływanie łódką po jeziorze 4. dnia, ale to tam taka dodatkowa atrakcja.
U nas układ był minimalnie inny, bo 3. dnia oprócz wioski Masajów mieliśmy tylko transfer i posiłki, za to do Parku Jeziora Nakuru jechaliśmy 4. dnia z rana, u nas to były jakieś 4 godziny, ale właściwie to wystarczyło na zobaczenie wszystkiego w tym parku. No, ale mimo wszystko według mnie warto, specyfika jest zupełnie inna niż w Masai Mara.
Ogólnie to oni wykupują w Masai Mara 24 godzinny bilet, który kosztuje bodajże 70 USD, dlatego też taka kombinacja, że krótka wizyta pierwszego dnia po 16, tak aby kolejnego dnia móc jeździć cały dzień bez przerwy i opuścić park przed 16 i się zmieścić w 24h. Choć u nas ten czas i tak przekroczyliśmy o 1-2 godziny, ale widocznie są jakoś dogadani.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 06 Lip 2024 23:20 

Czy ceny wstępów do Safari na pewno wzrosły ? Mam na myśli stan na lato 2024. Teoretycznie miały pójść do góry ale dzisiaj pisałem zapytanie o ofertę na zimę 2024 i ceny wydawały się „stare”. Na pytanie czy mogą wzrosnąć odpowiedź „nie”. Czy zaszły jakieś zmiany w tym temacie ? No. po ostatnich protestach.
 Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 06 Lip 2024 23:35 

niebieski
@roccobarocco
Co to są "wstępy do Safari"?
 Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 07 Lip 2024 06:40 

niebieski
Zapewne wysokość opłat za wstęp do parków.
 Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 08 Lip 2024 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Za 5-dniowe safari (Masai Mara, Nakuru, Naivasha i Hell's Gate) w dniach 25-29 czerwca (grupowe do 7 osób) z Jocky Tours zapłaciliśmy 620 usd/ osoba. Powiem tak, to były najlepiej wydane pieniądze w Kenii - najlepszy stosunek ceny do jakości. Świetne noclegi, dobre proste bezpieczne jedzenie, sprawne przejazdy, ogarnięte wszystkie formalności (jak musiałam sama zacząć korzystać z eCitizena, to poczułam różnicę). Widzieliśmy wszystkie zwierzęta warte uwagi, w tym czarnego nosorożca w Nakuru.
Naszym kierowcą był Kikitu i muszę powiedzieć, że nie mogliśmy lepiej trafić. Aż łza mi się zakręciła przy pożegnaniu ;) Zawsze dbał o to, abyśmy mieli najlepszy możliwy widok i potrafił gnać na złamanie karku, abyśmy zobaczyli geparda czy lwy.
Polecam Jocky Tours z całego serca i dziękuję osobom, którzy wcześniej ich tutaj polecili! :)
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 25 Wrz 2024 16:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ceny poszły mocno w górę.
Rok temu płaciłam $200 za 2 dniowe safari w Masai Mara, a obecna cena za 3 dniowe safari w tej samej firmie to już $570. Udało mi się utargowac tylko $5 zniżki.
Zeus uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 14 Paź 2024 13:36 

Loty: 166
Kilometry: 242 926
srebrny
Czy ktoś dysponuje aktualnymi godnymi polecenia namiarami na organizację Safari w Masai Mara lub Amboseli? Będę wdzięczny za polecenie :)
 Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 16 Paź 2024 13:17 

srebrny
https://supereagles.co.ke/

Bardzo polecam - rozsądne ceny, dobra jakość.
lukket lubi ten post.

[ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości