Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 557 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Włochy - Rzym
#41 PostWysłany: 22 Gru 2011 12:24 

Koloseum można zwiedzać w "pakiecie" z Forum Romanum i Palatynem za 12 euro. Moim zdaniem jest to zdecydowanie nieopłacalna inwestycja. Koloseum wewnątrz robi dużo słabsze wrażenie niż z zewnątrz, a całe Forum Romanum widzisz jak na dłoni nie wchodząc na jego teren.

W Sylwestra pewnie najwięcej będzie się działo na Piazza Navona i Piazza del Popolo.
 Profil Relacje PM off  

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#42 PostWysłany: 22 Gru 2011 12:35 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
mazzano napisał(a):
Koloseum można zwiedzać w "pakiecie" z Forum Romanum i Palatynem za 12 euro. Moim zdaniem jest to zdecydowanie nieopłacalna inwestycja. Koloseum wewnątrz robi dużo słabsze wrażenie niż z zewnątrz, a całe Forum Romanum widzisz jak na dłoni nie wchodząc na jego teren.

W Sylwestra pewnie najwięcej będzie się działo na Piazza Navona i Piazza del Popolo.

To w ogole mozna nie wchodzic do zadnej budowli, bo przeciez z zewnatrz jest bardziej okazala.

http://www.romapass.it/ dobra karta na komunikacje miejska i wejscia do obiektow historycznych, dodatkowo w Koloseum zyskujemy duzo czasu bo wchodzimy bez kolejki :) Podczas naszego pobytu byla to najkorzystniejsza opcja.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 22 Gru 2011 14:02 

Napisałem moją opinią, że jest to po prostu nieopłacalne, czyli jeśli ktoś nie jedzie do Rzymu z wypchanym portfelem i robi selekcję miejsc do których chce wykupić wstęp to odradzam wydanie na to 12 euro.

Natomiast Roma Pass to rzeczywiście najlepsza opcja dla osób, które chcą wejść do wielu obiektów i przemieszczać się dużo metrem i autobusami. Aktualnie kosztuje 25 euro i jest ważna 3 dni kalendarzowe.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Gru 2011 15:04 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
mazzano napisał(a):
Koloseum można zwiedzać w "pakiecie" z Forum Romanum i Palatynem za 12 euro. Moim zdaniem jest to zdecydowanie nieopłacalna inwestycja.

Zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam. Pewnie dlatego, że będąc na forum Romanum nie dotarłeś na Wzgórze Palatyńskie na którym znajdują się pozostałości min. wilii cesarskich których nie widać z innego miejsca wokół Palatynu... Bilet obejmuje więc tak naprawdę trzy miejsca: Koloseum, Forum Romanum i Palatyn.

#45 PostWysłany: 22 Gru 2011 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
mazzano napisał(a):
Napisałem moją opinią, że jest to po prostu nieopłacalne, czyli jeśli ktoś nie jedzie do Rzymu z wypchanym portfelem i robi selekcję miejsc do których chce wykupić wstęp to odradzam wydanie na to 12 euro.

Natomiast Roma Pass to rzeczywiście najlepsza opcja dla osób, które chcą wejść do wielu obiektów i przemieszczać się dużo metrem i autobusami. Aktualnie kosztuje 25 euro i jest ważna 3 dni kalendarzowe.

12 eur za wejscie do tych 3 miejsc to wcale nie majatek, bo czesto pizza tyle kosztuje a jednak sa to symbole Rzymu.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Gru 2011 16:27 

Podsumowując, jak ktoś jedzie do Rzymu zwiedzać, to kupuje Roma Pass i idzie do Koloseum. W ten sposób oszczędza 12 euro na bilecie i czas na stanie w kolejce. Jak ktoś ma znikomy budżet to nie kupuje Roma Pass (bo Rzym da się zwiedzać na piechotę) i nie idzie do Koloseum, Forum Romanum i Palatynu. Całkiem sporo, choć oczywiście nie wszystko, widać z zewnątrz.
A gdybym miał komuś polecić jedną płatną atrakcję historyczną z Rzymu, to bym zaproponował muzea watykańskie, bilet kosztuje 15 euro, lecz to rzeczywiście nie jest muzeum lecz muzea, w środku jest tyle różnych wystaw i eksponatów, co w ładnych kilku zwykłych muzeach.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 22 Gru 2011 20:47 

jedno pytanie bo sie lekko zgubilem:

czy wchodzac do koloseum na roma pass mamy na tym jednym z dwoch darmowych wejsc tylko koloseum czy caly pakiet koloseum+forum romanum+palatyn? pytam bo nie moge znalezc cen biletow do zwiedzania tych trzech miejsc osobno

#48 PostWysłany: 22 Gru 2011 22:47 

niebieski
gwzd napisał(a):
jedno pytanie bo sie lekko zgubilem: czy wchodzac do koloseum na roma pass mamy na tym jednym z dwoch darmowych wejsc tylko koloseum czy caly pakiet koloseum+forum romanum+palatyn?

Cały pakiet!

#49 PostWysłany: 23 Gru 2011 00:31 

Witam, byłem w Rzymie 3 tyg. temu, także garść mam nadzieję przydatnych informacji :) z hosteli polecam http://www.rosehostel.com/ gospodarzem jest bardzo sympatyczna rumunka, warunki bardzo dobre, 2 czyste z ciepłą wodą łazienki, kuchnia do użytku własnego (można gotować itp), w pokojach na wyposażeniu komputer z mega szybkim internetem, wifi dostępne, bardzo blisko stacji metra, do stacji Termini jakieś 10 min piechotą, do koloseum 5 min z buta a do Watykanu jakieś 50 min, może długo ale wędrówka po mieście w pełni to wynagradza. Jakieś 150 m od hostelu Irish Bar :D 200m polski sklep Karolek :D:D z lotniska tylko i wyłącznie liniami Cotral lub podmiejską komunikacją!! myśmy z ekipą dali się nabrać jakieś symaptycznej pani (tzw. zapłaciliśmy frycowe) i wcisnęła nam bilet tam i z powrotem za 8 euro do Termini przewoźnikiem Terravision niby wszystko ok ale jak chcieliśmy się wbić rano na autobus na Ciampino to się okazało że trzeba było wybrać jakąś niebieską kartę "boarding card" (o konieczności i istnieniu której miła pani nas nie poinformowała) na podstawie której wpuszczano a że ludzi było milion i 90% nie wiedziała o tym a autobus był już pełny i na kolejne 2 także już nie było szansy się wbić co oznaczało że na samolot się nie zdąży, także pozostała tylko taxówka (55 euro ziomek nas skasował) także PRZESTRZEGAM nie zorientowanych w temacie!! Odnośnie cen i zwiedzania..... tak mi się wydaje że po to się jedzie do takich miejsc jak Rzym aby właśnie pozwiedzać, wejść do środka, dotknąć, powąchać itp jeśli 12 e z K,FR, P to dużo to wydanie 15e za Muzea Watykańskie to już całkowita zgroza i kaplice Sekstyńską to najlepiej zobaczyć w TV lub necie....
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 24 Gru 2011 20:25 

JIK napisał(a):
Przed chwilą rezerwowałem nocleg dla 4 osób, pokój 4os z prywatną łazienką. Od głównego dworca jakieś 500m cena 44 zł/osoba

http://pl.hostelbookers.com/hostele/wlochy/rzym/42858/

Kiedy lecisz do Rzymu? Tez mam zamiar leciec i zamowic noclegi w tym hostelu ale nie wiem czy tam nie grają w ciula z ludzmi.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 29 Gru 2011 16:17 

Mam pytanie, lecimy w maju do Rzymu w 8 osób znacie może jakieś tanie mieszkania do wynajęcia godne polecenia ?
Dzięki za info
Pozdro!
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 29 Gru 2011 16:35 

Ponieważ wybieram sie do Rzymu w marcu, już od dłuższego czasupoluje na wszelkie informacje o "wiecznym" mieście. Polecam następujące stonki:
program zwiedzania na 4 dni oraz sporo innych, przydatnych informacji
http://www.rzym.it/przewodnik/trasy-zwi ... ug-borysa/
o noclegach:
http://www.goldenline.pl/forum/1002418/ ... rzymie/s/2
i o noclegach:
http://www.iha.com.pl/
Ponadto, proponuję polować na obniżki w hotelach, mozna trafic na niezłe okazje :)
http://www.fly4free.pl/na-swieta-znizka ... els4u-com/
:)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 31 Gru 2011 00:35 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
goracyszymek napisał(a):
(55 euro ziomek nas skasował) także PRZESTRZEGAM nie zorientowanych w temacie!! .

Gdzie wsiadłeś do taksówki i na jakie lotnisko was wiozła? Ilu was było?

Należy korzystać tylko z autoryzowanych taksówek (białe, z napisem taxi, z widocznym numerem na boku, np. Pronto taxi 6645 i nazwa i numer konkretnej taksówki). Nie należy ufać osobom, które proponują transport i pokazują, że samochód stoi gdzieś na parkingu.

Z góry ustalone taryfy z centrum miasta w Pronto taxi (w obrębie Murów Aureliańskich, czyli praktycznie całe centrum historyczne) to: na lotnisko Ciampino stała cena 30 euro, na Fiumicino 40 euro.
Za rozpoczęcie podróży z dworca Termini trzeba dodatkowo zapłacić 2 euro.
Taksówka ma obowiązek rozpocząć podróż w taryfie 1. Taryfa 2 obowiązuje poza miastem i przed jej włączeniem taksówkarz ma obowiązek was o tym powiadomić.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 31 Gru 2011 20:39 

Witam serdecznie. Z racji tego, iż wybieram się do Rzymu w marcu znalazłem ciekawą ofertę nocleg w hotelu Marcantonio Rome, w serwisie: http://www.travelrepublic.co.uk
Wszystko mi pasuje, prócz ceny. Jest ona o 50% niższa niż na oficjalnej stronce hotelu:
http://www.hotelmarcantoniorome.com/, a także w innych serwisach. Ponieważ pierwszy raz korzystam z tej stronki oraz mając na uwadze poziom mojego angielskiego proszę o weryfikację, czy cena która mi wyskakuje jest prawidłowa. Parametry rezerwacji: 12 do 14.03.12, Double Room, Breakfast (2 Adults). Cena całkowita 84E
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 31 Gru 2011 21:45 

Najlepszym sprawdzeniem czy to błąd w systemie czy nie jest zrobienie rezerwacji. Najwyżej ci anulują.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 31 Gru 2011 22:57 

Gdzieś na lotnisku Ciampino widziałem wywieszoną informację, koszt taksówki do centrum jest stały i wynosi 30 euro. Zapewne jest tam wielu naciągaczy.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 01 Sty 2012 10:44 

niebieski
Żeby mieć gwarancje, ze nas taksiarz nie naciągnie, najlepiej jest zadzwonić na centralę i zmówić taksówkę na lotnisko. Numery telefonów są wypisane na samochodach w przypadku taksówek zrzeszonych.

#58 PostWysłany: 01 Sty 2012 12:01 

Też tak myślałem, ale jeśli anulują w dzień mojego przyjazdu? Albo każą mi zapłacić aktualnie obowiązującą cenę wg ich cennika?
Serwis jest jedynie pośrednikiem, to hotel wystawia rachunek za usługę.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 01 Sty 2012 12:47 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
malediwy napisał(a):
Żeby mieć gwarancje, ze nas taksiarz nie naciągnie, najlepiej jest zadzwonić na centralę i zmówić taksówkę na lotnisko. Numery telefonów są wypisane na samochodach w przypadku taksówek zrzeszonych.

Owszem, ale za dojazd taksówki również trzeba zapłacić w zależności od czasu w jakim do nas dotarła.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 01 Sty 2012 12:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Korzystalem z TR wielokrotnie i serwis jest wiarygodny. W momencie rezerwacji oplacasz pobyt w 100%, karta zostaje obciążona i dostajesz voucher na mejla. Przeczytaj warunki, ale gdyby można było tak łatwo anulować to nikt nie kupowalby przez pośredników ani nawet w sklepach tylko ustawialyby się kolejki pod fabrykami

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 557 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość