Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Wrz 2013 15:15 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Hej,
pewnie bardziej obeznani się również odezwą ale w moim przypadku gdy pierwotna trasa nie doszła do skutku godzili się na przebukowanie trasy jedynie w ramach danego kraju (u mnie chodziło o Włochy) oraz w pewnym zakresie czasowym (chyba 1 miesiąc ale Ciebie to raczej nie rusza)
pozdrawiam

Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
#2 PostWysłany: 30 Wrz 2013 15:37 

niebieski
Do ostatniego dnia (godzin) pewnie nie bedzie wiadomo czy polecisz...jak dojedzie do strajki to pewnie jakas czesc lotow puszcza, zeby totalnie nie zmasakrowac swojego wizerunku, tylko nie wiadomo ktore...
Jak odwolaja, to pewnie pozwola na zamiane wewnatrz regionu (chyba ze bedzie uparty konsultant to kraju) i pewnie udostepnia mozliwosc przebukowania on-line, i tak sie nie dodzwonisz na infolinie w takim wypadku (przerabialem to z wulkanem).
Ja mam ten sam problem, bo mam lot 10.10 z NYO do DUB Franca i nie wiem, jak bedzie...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Paź 2013 18:01 

niebieski
!jotodupca! napisał(a):
Ehhh czyli nici z mojego planu awaryjnego w takim razie.
Ja mam 10.10 OPO BGY KTW a 12.10 chwile po polnocy KTW KUT.
Czarno to widze.

Masz ciasny plan, ale możesz do końca trzymać kciuki, że tego strajku nie będzie. Ewentualnie, że jak to już bywało, wojskowi kontrolerzy siądą przy konsolach i loty się odbywać po prostu będą.
Sam lecę 11.10. Mam nadzieję, że polecę :)

#4 PostWysłany: 03 Paź 2013 13:54 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Ja mam jeszcze lepiej:

10.10 MLA - BGY 9:25 - 11:25
10.10 BGY - TRF; 19:55 - 22:25
11.10 TRF - WMI; 11:45 - 13:45

Teoretycznie Makaroniarze strajkują od 13ej do 17ej, więc może bym się załapał na tą dziurę, ale na Malcie też się szykują a w Niemczech już potwierdzili udział więc BGY-TRF może też nie dojść do skutku, bo jak stawiam będzie leciał przez Niemcy ?

W najgorszym przypadku utknę w MLA, albo BGY i jak rozumiem będę miał wtedy problem żeby mi przebookowali powrót na MLA - KRK, WRO lub BGY-WMI ?

Ryanair też jest skąpy w słowach:
Cytuj:
Dear Customer,
Thank you for contacting Ryanair.
Please be advised that if your flight will be cancelled we will notify you by email, so far the local authorities did not notify us of any possible strikes.
Yours sincerely,
Erika
The Customer Service Team
For and on Behalf of
RYANAIR LIMITED

http://www.tvn24.pl/strajk-kontrolerow- ... 745,s.html
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Paź 2013 16:44 

Loty: 40
Kilometry: 67 613
niebieski
Nie płaczcie już ,s trajk odwołany :)
http://forsal.pl/artykuly/736904,strajk ... olany.html

#6 PostWysłany: 24 Cze 2014 20:55 

niebieski
Witam. Nasi znajomi są na Majorce. Dwa tygodnie wakacji mija, czas wracać do domu a tu...dzisiaj sms od Ryanair ...PILNE Twój lot został odwołany.

Mieli wracać jutro lotem FR 703 z Palma do Krakowa. Odwołany lot znajduje się na liście lotów jakie linie odwołały z uwagi na strajk kontrolerów lotów we Francji.
Informacja na stronie linii lotniczych Ryanair.
Wedlug FrancuskichKontrolerów Ruchu Lotniczego przewidywana jest wieksza ilość odwołanych i opóźnionych lotów w środę 25 czerwca.
Władze francuskie (DGAC) zwróciły sie z prośbą do linii lotniczych Ryanair aby anulować do 20% lotów w środę w celu złagodzenia presji na francuskich Służbach Kontroli Ruchu Lotniczego.

Ponieważ chcemy zminimalizować opóźnienia i zakłócenia postanowiliśmy odwołać ok. 15% naszych regularnych lotów do / z Francji i Hiszpanii.
Pasażerowie, których loty zostaną odwołane będą informowani o statusie ich lotów drogą emailową i za pomocą SMS.
Wszystkim Pasażerom zostanie zaproponowana bezpłatna zmiana daty tego lotu na inną lub zwrot kosztów podróży.

Lista odwołanych lotów na 25 czerwca 2014 znajduje sie na naszej stronie internetowej: Lista odwołanych lotów na 25 czerwca 2014

Ryanair przeprasza wszystkich klientów za opóźnienia i niedogodności związane ze strajkiem Kontrolerów Ruchu Lotniczego.

Nie sposób się dodzwonić do nich.
Pomocy. Jak się zachować, czy znacie jakiś numer telefonu do linii inny aniżeli ten płatny, którego nikt nie odbiera. Chodzi mi o taki numer jak ma Wizz Air w przypadku odwołanych lotów.
Jak wrócić do kraju? Proszę o pomc.
Na ten moment znajomi cały czas próbują dodzwonić się do linii. Mają Hotel do jutra i muszą wracać.
Pozdrawiam

#7 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:20 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Niech spróbują jakąś inną (zamiast polskiej) infolinię - często jest łatwiej się dodzwonić. Np:

+ 44 871 246 0002 – English speaking. Calls cost £0.10 per minute plus international calling rates and network extras.
Our lines are open Mon - Fri, 09:00 - 18:00 GMT, Sat 10:00 – 17:00 GMT and Sun 11:00 – 17:00 GMT.

#8 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
niebieski
Po wejsciu w rezerwacje na stronie Ryanair bedzie opcja "dokonaj zmiany" czy jakos tak. Przerabialam to przed chwila. Mozna tam zmienic na inna date, w zaleznosci od dostepnosci miejsc. Proponuje zaczac od tego.

#9 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:23 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
W tej sytuacji nalezy się jak najszybciej skontaktować z Ryanirem. Mają obowiązek przebookować ich na najblizszy lot lub inną linię w tym przypadku i zapewnić zakwaterowanie + wyżywienie na czas oczekiwania na następny lot. Zobowiazuje ich do tego prawo europejskie tj. rozporządzenie WE 261/2004. Jeśli się będą wykręcać to na wszystko brać rachunki i potem reklamacja z żądaniem zwrotu poniesionych kosztów. Jak nie oddadzą po dobroci to skarga do ULC i ewentualnie sprawa w sądzie raczej wygrana bez większych problemów.

#10 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:28 

niebieski
Nie ma potrzeby kontaktowania się z nimi telefonicznie. Mogą bezpłatnie przełożyć lot na inny dzień (w ramach dostępności) pod tym linkiem:

https://www.bookryanair.com/SkySales/Bo ... eveBooking

Podejrzewam, ze powyższą informację dostali na maila.

Więcej o tym strajku i sposobie postępowania na:
http://www.ryanair.com/pl/uwagi/140621- ... rancja_pl/

LKay napisał(a):
W tej sytuacji nalezy się jak najszybciej skontaktować z Ryanirem. Mają obowiązek przebookować ich na najblizszy lot lub inną linię w tym przypadku i zapewnić zakwaterowanie + wyżywienie na czas oczekiwania na następny lot. Zobowiazuje ich do tego prawo europejskie tj. rozporządzenie WE 261/2004.

Jesteś pewien, że powyższe (oprócz przebookowania) ma zastosowanie jeżeli spowodowane jest to strajkiem ?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:42 

niebieski
Witam. Dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że skoro strajk jest w dniach 25.06-26.06 to nie ma możliwości powrotu w tym terminie do kraju? Chociaż jest strajk to jednak nie odwołali wszystkich lotów tylko 15% lotów które przebiegają nad Francja i Hiszpanią. Tak więc jest teoretycznie szansa na jakiś lot/innymi liniami/ do miejsca docelowego/Kraków/ czy też do Polski? Czy gdyby nie to linie mają w takim przypadku /okoliczność nadzwyczajna/ obowiązek zapewnienia noclegów i wyżywienia? Czy brać hotel i rachunki za wszystko? Najbliższy lot liniami Ryanair do Polski to piątek - Warszawa i Poznań.

#12 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:50 

niebieski
J.w.

Przeczytaj wskazane wyżej rozporządzenie. Jest napisane w jakich przypadkach przysługuje to o co pytasz, ale z tego co pamiętam to nie ma szansy na nic więcej oprócz przebookowania lotu, bo przyznasz rację że każda linia obroni się, iż była to "siła wyższa" niezależna od nich.

Ostatnio edytowany przez Manuel, 24 Cze 2014 21:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Cze 2014 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Manuel napisał(a):
Nie ma potrzeby kontaktowania się z nimi telefonicznie. Mogą bezpłatnie przełożyć lot na inny dzień (w ramach dostępności) pod tym linkiem:
LKay napisał(a):
W tej sytuacji nalezy się jak najszybciej skontaktować z Ryanirem. Mają obowiązek przebookować ich na najblizszy lot lub inną linię w tym przypadku i zapewnić zakwaterowanie + wyżywienie na czas oczekiwania na następny lot. Zobowiazuje ich do tego prawo europejskie tj. rozporządzenie WE 261/2004.

Jesteś pewien, że powyższe (oprócz przebookowania) ma zastosowanie jeżeli spowodowane jest to strajkiem ?

W przypadku strajku nie przysługuje odszkodowanie, ale obowiązek zapewnienia noclegu i przebookowania się nie zmienia.

http://www.konsument.gov.pl/files/rozp261-2004.pdf
Artukuł 5, 8 i 9 w tym przypadku ma zastosowanie. Sytuacja jest nadzwyczajna (strajk), więc nie ma mowy o odszkodowaniu z artykułu 7.
shiver lubi ten post.

#14 PostWysłany: 24 Cze 2014 22:01 

niebieski
Zwracam honor i dziękuję za uświadomienie.

OFFTOP: W takim razie popłynąłem kilka lat temu na 2 noclegi i pobyt, bo z powodu strajku greckich kontrolerów utknąłem w Atenach na swój koszt, ale reklamacji nie będzie, bo powrót miałem za to w LOTowskiej business classie. Zresztą pani z LOTu, która telefonicznie mnie informowała o przymusowym przedłużeniu urlopu nawet o takiej możliwości nie wspomniała ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Cze 2014 22:12 

Witam, miałem leciec tym samolotem z Krakowa do Palmy jutro o 20 tej 25 czerwca. Mam pytanie , przy zmianie terminu, rebook znowu pokazuje ten trmin jako dosetpny oraz można na ten termin kupic bilet , jak to jest możliwe skoro lot jest odwołany ?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Cze 2014 22:16 

niebieski
Witam. Czyli nocleg i transport należy się bez względu na okoliczności/powody, odwołania lotu/ ? Pozdrawiam

#17 PostWysłany: 24 Cze 2014 22:18 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Tak, opieka nad pasażerem zawsze niezależnie od przyczyn.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Cze 2014 22:23 

adamwo napisał(a):
Witam, miałem leciec tym samolotem z Krakowa do Palmy jutro o 20 tej 25 czerwca. Mam pytanie , przy zmianie terminu, rebook znowu pokazuje ten trmin jako dosetpny oraz można na ten termin kupic bilet , jak to jest możliwe skoro lot jest odwołany ?

ten lot jest na liście odwołanych i to jest wiążące

http://www.cloud.scorebuddy.co.uk/ryana ... 2014-06-24
Kod:
FR704    Krakow    Palma Mallorca
 PM off  

#19 PostWysłany: 24 Cze 2014 22:28 

Witam.

Moja dziewczyna miała również lecieć odwołanym lotem z Girony do Wrocławia. Kiedy próbuję przebookować online lot na inny (z Girony do Poznania, bądź inne polskie lotnisko) jest naliczana opłata za zmianę rezerwacji. (mimo że przebookowanie w tym przypadku powinno być za darmo)

Czy ktoś mógłby doradzić co powinienem zrobić? Czy jedyna możliwość to telefon jutro z rana do call center?
Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Cze 2014 00:37 

niebieski
Jak klikniesz na ten link:
http://www.cloud.scorebuddy.co.uk/ryana ... 2014-06-25

i dasz rebook to też chce kasę za zmianę ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości